Ιδιώτες Επιθεωρητές Περιβάλλοντος – Αλλάζουν οι κανόνες αδειοδότησης
ΕιδήσειςΕνέργειαΕπιχειρήσειςΟικονομίαΠεριβάλλον 14 Φεβρουαρίου 2020 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Τη δημιουργία σώματος ιδιωτών επιθεωρητών περιβάλλοντος και παράλληλα απλοποίηση της αδειοδότησης των έργων και επιχειρήσεων ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
-«Η νέα πολιτική του ΥΠΕΝ προβλέπει αδειοδοτήσεις άμεσες ξεκάθαρες και πιο απλουστευμένες και παράλληλα αυστηρούς και αποτελεσματικούς, ίσους προς όλους περιβαλλοντικούς ελέγχους» ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος Κων/νος Αραβώσης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.
Με το πολυνομοσχέδιο, που καταθέτει εντός του Φεβρουαρίου το ΥΠΕΝ στη Βουλή, θα δημιουργηθεί νέος θεσμός των ιδιωτών επιθεωρητών περιβάλλοντος. Προβλέπεται η δημιουργία μητρώου στο οποίο θα ενταχθούν κατόπιν εξετάσεων ιδιώτες κατά κύριο λόγο μηχανικοί, οι οποίοι θα οπλιστούν με τις εξουσίες και αρμοδιότητες που έχουν έως τώρα οι «Ράμπο» του περιβάλλοντος του Δημοσίου, προκειμένου να ασκούν ελέγχους και να επιβάλλουν διοικητικές ποινές και πρόστιμα στις επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι παραβιάζουν τους κανόνες της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Παράλληλα προβλέπεται να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τις αδειοδοτήσεις έργων και επιχειρήσεων, ώστε να εκδίδονται άμεσα, κατά κύριο λόγο με ευθύνη των επενδυτών και ιδιωτών μελετητών μηχανικών οι περιβαλλοντικές, οικοδομικές άδειες και οι εγκρίσεις σε μία προσπάθεια να επιταχυνθούν οι επενδύσεις, με διασφαλισμένους κατασταλτικούς ελέγχους.
Πορεία συρρίκνωσης
Η λύση των ιδιωτών «Ράμπο» του Περιβάλλοντος έρχεται μετά από μια μακρά πορεία πλήρους αποψίλωσης και συρρίκνωσης του θεσμού στη δημόσια μορφή του.
Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων αποδεικνύονται οι «φτωχοί συγγενείς» των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Η Γενική Γραμματεία Επιθεωρητών καταργήθηκε και μετατράπηκε σε διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ακολούθως, το σώμα δεν εντάχθηκε στη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας με το πρόσφατο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, παρότι εκεί υπήχθησαν παρόμοιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Παράλληλα καταργήθηκε πριν τους επιδοθεί η «ελεγκτική αποζημίωση», την οποία εισπράττουν αντίστοιχοι οργανισμοί. Επίσης το σώμα των ελεγκτών περιβάλλοντος παραμένει τραγικά υποστελεχωμένο, εδώ και πολλά χρόνια.
Έλεγχος απο το ΥΠΕΝ
«Αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος απασχολούνται 11 επιθεωρητές στην νότιο Ελλάδα και 9 επιθεωρητές στη βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή συνολικά 20 επιθεωρητές οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα διενέργειας ελέγχων για όλη τη χώρα» είπε ο κ Αραβώσης στη Βουλή και ανακοινώνοντας την δημιουργία σώματος ιδιωτών ελεγκτών περιβάλλοντος σημείωσε ότι:
-«H λύση είναι να εμπλακούν και ιδιώτες επιθεωρητές στο σύστημα των επιθεωρήσεων μέσα από ένα συγκεκριμένο μητρώο», αναφέροντας ότι σχετική πρόβλεψη θα υπάρχει στο νομοθέτημα το οποίο θα φέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός του Μαρτίου στη Βουλή.
-«Οι ιδιώτες επιθεωρητές περιβάλλοντος θα ελέγχονται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου», είπε ο κ Αραβώσης και σημείωσε ότι « δεν γίνεται να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες επιθεωρητών περιβάλλοντος με 20 άτομα. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους».
Σημειώνεται ότι η πρόβλεψη είναι να δημιουργηθεί σε πρώτη φάση ένα σώμα περίπου 300 επιθεωρητών, το οποίο θα αυξηθεί σταδιακά σε 1000 πιστοποιημένους επιθεωρητές, οι οποίοι θα επιλέγονται τυχαία με σύστημα αλγορίθμου για τη διενέργεια των ελέγχων.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
«Είμαστε υπέρ της λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά αν μία επιχείρηση δεν τηρεί τους περιβαλλοντικούς κανόνες είναι αθέμιτος ανταγωνισμός απέναντι σε αυτούς που τηρούν τους κανόνες θέλουμε ισότητα παντού και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία υπηρεσία η οποία να μπορεί να δρα αποτελεσματικά για τις αδειοδοτήσεις», είπε ακόμη ο κ Αραβώσης ανακοινώνοντας ότι στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ θα προβλεφθούν νέοι κανόνες για τις αδειοδοτήσεις.
Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ μίλησε για «ένα νομοθέτημα το οποίο θα αναφέρεται σε απλούστευση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, δηλαδή να μπορούν σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο οι επενδυτές να αδειοδοτήσουν τις επενδύσεις τους, γνωρίζοντας ακριβώς και τι επιτρέπεται και που», προσθέτοντας ότι «το θέμα των χρήσεων γης είναι άλλο ένα ζητούμενο».
Ο ίδιος σημείωσε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων σε ΒΙΠΕ διότι όπως είπε «εκεί είναι οργανωμένες συγκεντρώσεις και μπορούν να διαχειρίζονται στερεά, υγρά και αέρια απόβλητα με κεντρικά συστήματα».
Σχετικά Άρθρα
- Παγίδες για ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους περιβαλλοντικούς ελεγκτές
- Νέο πολυνομοσχέδιο από το ΥΠΕΝ
- ΥΠΕΝ-οικολογικές οργανώσεις: συνάντηση για το πολυνομοσχέδιο
- Εξοικονομώ 2021: παράταση για ολοκλήρωσης εργασιών
- ΣΕΒ: προτάσεις για χρήσεις γης και περιβαλλοντικούς ελέγχους
- ΥΠΕΝ: «μετά από 20 χρόνια 500 προσλήψεις μονίμων στις δασικές υπηρεσίες»