Του Αργύρη Δεμερτζή/ Λύσεις δύο βασικών σημείων, οι οποίες προβλέπουν αφενός μεν πολεοδομική τακτοποίηση, αφετέρου δε αμετάκλητες κατεδαφίσεις δασικών αυθαιρέτων προβλέπει το τελικό σχέδιο... Οικιστικές πυκνώσεις: Η τελική λύση του ΥΠΕΝ στο προεκλογικό τραπέζι

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Λύσεις δύο βασικών σημείων, οι οποίες προβλέπουν αφενός μεν πολεοδομική τακτοποίηση, αφετέρου δε αμετάκλητες κατεδαφίσεις δασικών αυθαιρέτων προβλέπει το τελικό σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, που ετοίμασε το υπουργείο Περιβάλλοντος, μετά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ecopress στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το τελικό σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, όπως διαμορφώθηκε με σημαντικές αναπροσαρμογές, ώστε να εναρμονίζεται με την πρόσφατη ακυρωτική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκλογικές εξελίξεις ανατρέπουν τους σχεδιασμούς του ΥΠΕΝ. Εκκρεμούν τελικές αποφάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης και πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ  εάν το τελικό σχέδιο νόμου  θα κατατεθεί ή όχι τις επόμενες ημέρες ακόμη και χωρίς άμεση προοπτική να ψηφιστεί στη Βουλή.

Στο μεταξύ ο αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του στον δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη στον ρ/σ «Alpha 9,89»,  –ακουστε εδώ τη συνέντευξη – παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις του τελικού νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις και άφησε ανοιχτό για το εάν και πότε θα κατατεθεί στη Βουλή.

Προγραμματικές δεσμεύσεις 

Μιλώντας για τον χρόνο κατάθεσης του νομοσχεδίου ο κ Φάμελλος είπε ότι  «αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Βουλή θα λειτουργήσει κατά τρόπο, ώστε να υπάρχει χρονοδιάγραμμα και διαθεσιμότητα για τη ψήφιση του». Στην περίπτωση που ο χρόνος λειτουργίας της Βουλής δεν επιτρέπει τη ψήφιση του νομοσχεδίου ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το χρονοδιάγραμμα τροποποιείται λόγω των εκλογών και το νομοσχέδιο  μπορεί να παραμείνει για το μέλλον στο επίπεδο  των προγραμματικών δεσμεύσεων για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που θα διεκδικήσουμε».

Κατευθύνσεις 

Παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις ο Σ. Φάμελλος αφού τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες θα εφαρμοστούν χωρίς εξαιρέσεις χρήσεων σε περιοχές όλης της Ελλάδας  είπε στον ρ/σ «Alpha 9,89», ότι με βάση τα στοιχεία της επίσημης καταγραφής των δασικών χαρτών θα εφαρμοστούν δύο βασικές ρυθμίσεις τις οποίες περιέγραψε ως εξής:

Πρώτον  την άμεση διοικητική αποβολή και κατεδάφιση δασικών περιοχών όσων περιοχών είναι παραγωγικά δάση, προστατευτικά δάση ή εθνικοί δρυμοί περιοχές “Natura 2000”.

-«Εκεί που το περιβάλλον έχει ιδιαίτερη αξία και δεν επιτρέπεται στην πολιτεία να προχωρήσει σε καμία βελτίωση ρυθμίσεων. Εκεί η απόφασή μας είναι μονοσήμαντη. Δεν μπορεί να επιτραπεί με κανένα τρόπο ούτε η αναστολή κατεδάφισης ούτε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί το περιβάλλον έχει ιδιαίτερη αξία είτε προστατευτικά είτε οικοσυστημικά», είπε χαρακτηριστικά ο αν ΥΠΕΝ

Δεύτερον, αφού με βάση τα στοιχεία των δασικών χαρτών διαπιστώσουμε πόσα ακίνητα είναι εντός δασικής έκτασης, στις υπόλοιπες περιοχές είπε ο κ Φάμελλος θα γίνει πολεοδομική τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων, με βάση τις προβλέψεις της πολεοδομικής νομοθεσίας με μέτρα, όπως

-Να μεταφερθούν αυτά τα ακίνητα σε άλλη έκταση

-Να γίνουν ανταλλαγές ακινήτων μέσω της Τράπεζας Γης

-Να γίνει πολεοδόμηση εκτός δασικής έκτασης που να υποδεχτεί αυτό το φόρτο κατοικίας ή χρήσεων.

Η απόφαση του ΣτΕ

Μιλώντας για την απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακύρωσε τη νομοθετική  εξαίρεση των οικιστικών πυκνώσεων από τους δασικούς χάρτες και τη δυνατότητα τακτοποίησης δασικών αυθαιρέτων με καταβολή προστίμου και εξαίρεση από την κατεδάφιση ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι:

« Μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους η επιταγή του ΣτΕ ότι δεν μπορούμε να τροποποιήσουμε την υποχρέωση που έχουμε για την εφαρμογή των δασικών χαρτών σε όλη την Ελλάδα. Επίσης μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους το ΣτΕ που έχει αποφασίσει ότι δεν είναι η οικιστική χρήση προορισμός χρήσεων γης που είναι επιτρεπτός από το Σύνταγμα για τα δάση μας». Και συμπλήρωσε ότι:

«Θεωρούμε ότι έπρεπε να γίνει κατανοητό – καταλαβαίνω πως δεν έγινε- από  το Συμβούλιο της  Επικρατείας ότι ποτέ δεν επιδιώξαμε να ανασταλεί η να ακυρωθεί η εφαρμογή δασικών χαρτών της κυρίας πύκνωσης», υπογραμμίζοντας ότι «το νομοσχέδιο που ήδη έχουμε  ολοκληρώσει στη διαβούλευση προβλέπει την εφαρμογή των δασικών χαρτών και στις οικιστικές πυκνώσεις».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας