ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Μετά την επί δύο και πλέον χρόνια επικοινωνιακή καταιγίδα, που καλλιέργησε προσδοκίες στους πάντες για τα πάντα, το πολυαναμενόμενο νομοσχεδίου του... Καταπατημένα του δημοσίου: οι πολίτες «ξαναγράφουν» το νομοσχέδιο

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Μετά την επί δύο και πλέον χρόνια επικοινωνιακή καταιγίδα, που καλλιέργησε προσδοκίες στους πάντες για τα πάντα, το πολυαναμενόμενο νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την εξαγορά δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων βγήκε στη δημόσια διαβούλευση. Το τίμημα και οι προϋποθέσεις για δικαίωμα εξαγοράς, οι εξαιρέσεις και τα ψιλά γράμματα των ρυθμίσεων φαίνεται να φρενάρουν τον ενθουσιασμό των πολλών και προκαλούν ποικίλες και ενδιαφέρουσες αντιδράσεις και προτάσεις.

Το νομοσχέδιο για την εξαγορά δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων από ιδιώτες σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Οικονομικών. Ανοίγει πλατφόρμα αιτήσεων με παράβολο 300 ευρώ για αίτηση. Το τίμημα της εξαγοράς, oι προσαύξησεις και οι εκπτώσεις. Ποιοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς και ποιοι εξαιρούνται. Ολόκληρο το νομοσχέδιο. Δείτε εδώ στο ecopress

Aπό τα σχόλια των πολιτών στη διαβούλευση  καταγράφονται σημαντικές πτυχές του θέματος των διεκδικήσεων ακινήτων χιλιάδων στρεμμάτων από δημόσιο και ιδιώτες εδώ και ένα αιώνα, που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το νέο νομοσχέδιο. Ταυτοχρόνως επιβεβαιώνεται η πολυπλοκότητα αλλά και το μεγάλο πλήθος  των ειδικών περιπτώσεων ιδιοκτησιακών θεμάτων, που εμπίπτουν στην πολυετή διελκυστίνδα διεκδικήσεων, μεταξύ ιδιωτών και του δημοσίου αλλά και στη νομοθεσία για τα δάση, τους αιγιαλούς και τις προστατευόμενες περιοχές.

Οι πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο δίνουν «εισιτήριο» για την εξαγορά  δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων σε ιδιώτες. Κερδισμένοι βγαίνουν και όσοι έχουν ασκήσει μέχρι το τέλος του 2022  ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης, σε δίκη που αφορά στην αναγνώριση της κυριότητάς του προς εξαγορά δημοσίου ακινήτου. Δείτε εδώ στο ecopress

Το ενδιαφέρον για το νομοσχέδιο

Φαίνεται ότι μέχρι τώρα το νέο νομοσχέδιο δεν έχει πυροδοτήσει το αναμενόμενο ενδιαφέρον.  Mόλις περίπου 20 σχόλια, έχουν καταχωρήσει πολίτες και κανένας συλλογικός φορέας στη δημόσια διαβούλευση. Λίγα  συγκριτικά με το εύρος ενδιαφέροντος των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, που εκτιμάται ότι αφορά σε περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες.

Προς την προθεσμία ολοκλήρωσης της διαβούλευσης στις 2 Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται οι παρεμβάσεις πολιτών στη διαβούλευση να αυξηθούν. Επίσης αναμένονται οι τοποθετήσεις επί του νομοσχεδίου από επιστημονικές, τεχνικές, νομικές, οικολογικές οργανώσεις, επιμελητήρια, φορείς, και κόμματα, που θα δώσουν τον τόνο των εξελίξεων. Σε κάθε περίπτωση πάντως  είναι ανοιχτό το θέμα των περιπτώσεων που θα καλύψουν οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, έως την τελική ψήφιση του από τη Βουλή.

Διαχρονικό κοινωνικό πρόβλημα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του ότι: «Με τις προτεινόμενες διατάξεις επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχομένων δημόσιων ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

Οι πολίτες ξαναγράφουν το νομοσχέδιο

Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις πολιτών, που επισημαίνουν ότι η προϋπόθεση ύπαρξης πρώτης κατοικίας στην προς εξαγορά έκταση αποκλείει την μεγάλη  πλειοψηφία των περιπτώσεων. Άλλες παρεμβάσεις ζητούν δικαίωμα εξαγοράς για ακίνητα που βρίσκονται εντός της χάραξης του παλιού αιγιαλού και δεν λείπουν τα σχόλια που κατακεραυνώνουν το νομοσχέδιο ως «επιβράβευση των καταπατητών».

Τι λένε οι πολίτες στα σχόλια τους

Στην πρώτη γραμμή είναι τα σχόλια που αφορούν στην πρόβλεψη του νομοσχεδίου για δικαίωμα εξαγοράς ακινήτου για  τους πολίτες  που διαθέτουν τίτλο με κατοχή 30 ετών και τους πολίτες χωρίς τίτλο, για κατοχή αδιαλείπτως επί τουλάχιστον 40 έτη, εφόσον είναι η κύρια και μοναδική κατοικία τους, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες των ιδίων ή των οικογενειών τους. Ενδεικτικά τα σχόλια αναφέρουν:

Δεν καλύπτει ούτε το 1% των ενδιαφερομένων

-«Βιώνω επί 70 συναπτά έτη το πρόβλημα της εξαγοράς Δημόσιας έκτασης και όταν διάβασα ότι τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση είπα: ΕΠΙ-ΤΕΛΟΥΣ!!! Δυστυχώς όμως το Νομοσχέδιο είναι χωρίς αντίκρισμα γιατί στο άρθρο 3 παράγραφος (βα) γράφει: «Να είναι η κύρια και μοναδική κατοικία του και να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογενείας του». Αυτή και μόνο η παράγραφος καταργεί ολόκληρο το Νομοσχέδιο, αφού απευθύνεται σε ανύπαρκτους αποδέκτες. Δεν καλύπτει ούτε το 1% των ενδιαφερομένων. Να απαλειφθεί από το Νομοσχέδιο η παράγραφος (βα) του άρθρου 3».

Δύσκολο να μένει κάποιος σε αυθαίρετο κτίσμα που βρίσκεται σε καταπατημένη έκταση …

-«Στην παράγραφο 1, εδάφιο βα, αναφέρεται ότι στο δημόσιο ακίνητο πρέπει να βρίσκεται η κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειάς του. Θα πρέπει να μείνει μόνο η λέξη μοναδική κατοικία του, γιατί είναι πολύ δύσκολο να μένει κάποιος σε αυθαίρετο κτίσμα που βρίσκεται σε καταπατημένη έκταση».

Εξαιρούνται αδέλφια, σύζυγοι και άλλοι συγγενείς

-«Ποιά είναι η έννοια της ΚΥΡΙΑΣ και ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ κατοικίας κατά την βούληση του νομοθέτη; Διότι στην περίπτωση που ερμηνευθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα Ν.1078/1980 (διατάξεις για πρώτη κατοικία), τότε ο κύκλος των δικαιούχων περιορίζεται στο ελάχιστο,  αφού δεν θα μπορεί να περιλάβει τους συγκυρίους (αδέρφια- επιζώντα σύζυγο) του αρχικού κατόχου. Ως εκ τούτου η εφαρμογή της διάταξης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που σκοπεί να επιλύσει».

Το υπουργείο θέλει να γκρεμιστούν παλιά κτίσματα;

-«Η δυνατότητα εξαγοράς υπό την προϋπόθεση του να αποτελούν «κύρια και μοναδική κατοικία» κάνει την αίτηση εξαγοράς αδύνατη, εκτός αν το υπουργείο θέλει οι σημερινοί κάτοχοι να γκρεμίσουν τα ούτως ή άλλως παλιά κτίσματα και να εξαγοράσουν εξ αδιαιρέτου το οικόπεδο ή αγροτεμάχιο και μάλιστα χωρίς την προσαύξηση του 25%. Συμφέρει αυτό την Εθνική οικονομία (που εισπράττει φόρους), τους δήμους (που εισπράττουν τέλη), τους παρόχους ρεύματος και ύδρευσης κλπ.; OXI»

Να μειωθούν τα χρόνια κατοχής του ακινήτου

-«Υπερβολικά μακρά τα χρονικά διαστήματα των 30 και 40 ετών, χωρίς αντιστοιχία σε άλλα νομοθετήματα. Ο Ν. 3127/2003 στο άρθ. 4 αρκείται σε 30ετή αδιατάρακτη νομή χωρίς νόμιμο τίτλο (ή με τίτλο από χαριστική αιτία) και σε 10ετή με νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία. Ορθότερο θα ήταν στο άρθ. 3 παρ. 1 α) του σχεδίου νόμου να προβλεφθεί αντίστοιχα 10ετής νομή με νόμιμο τίτλο από «επαχθή» αιτία (αντί 30ετούς) και στο άρθ. 3 παρ. 1 β) 30ετής νομή για τις λοιπές περιπτώσεις».

Τι θα γίνει με εξοχικά δεύτερης κατοικίας

«Σύμφωνα με την παράγραφο 1α του άρθρου 3 δεν εντάσσονται περιπτώσεις που κατέχουν με νόμιμο τίτλο για τουλάχιστον (30) έτη το φερόμενο ως δημόσιο ακίνητο επί του οποίου έχει ανεγερθεί κτίσμα με νόμιμη άδεια μετά την 31/12/1991. Δηλαδή αυτός που κατέχει με νόμιμο τίτλο για τουλάχιστον 30 ή 40 έτη κάποιο φερόμενο ως δημόσιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο, χωρίς υφιστάμενο κτίσμα, μπορεί να το εξαγοράσει και κατόπιν να ανεγείρει κτίσμα. Ωστόσο, αυτός που κατέχει με νόμιμο τίτλο για τουλάχιστον 30 ή 40 έτη κάποιο φερόμενο ως δημόσιο οικόπεδο ή αγροτεμάχιο και ανήγειρε με νόμιμη άδεια μετά την 31.12.1991 (π.χ. πριν από δέκα έτη) κάποιο κτίσμα ως δεύτερη κατοικία και κατόπιν ανακάλυψε ότι το οικόπεδο φέρεται ως δημόσιο κτήμα παρά τα 40 έτη κατοχής του δεν δύναται να προβεί σε αίτηση εξαγοράς; Είναι δυνατόν;»

Θα αναγκαστείς να το γκρεμίσεις και να σηκωθείς να φύγεις

-«Με την προϋπόθεση που απαιτείται για κύρια και μοναδική κατοικία ούτε το 1% δεν θα μπορέσει να εξαγοράσει. Παράδειγμα: Το 1970 έφτιαξε κάποιος μια οικία σε κατεχόμενο κτήμα και έκανε αίτηση για εξαγορά με τους Νόμους που ίσχυαν τότε. Τότε είχε όλες τις προϋποθέσεις, ακόμα και αυτή της μοναδικής κατοικίας. Το δημόσιο ποτέ ΕΠΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ στην αίτησή του. Ο άνθρωπος εντωμεταξύ μέσα σε αυτά τα 50 χρόνια της ζωής απόκτησε ένα διαμέρισμα. Έρχεται σήμερα το δημόσιο και τι του λέει; Αφού απέκτησες ένα σπίτι στα πενήντα χρόνια που εγώ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑ στην ΑΙΤΗΣΗ σου, χάνεις το δικαίωμα σήμερα να εξαγοράσεις αυτό που έφτιαξες τότε. Και τι θα γίνει;  Απλό: Θα αναγκαστείς να το γκρεμίσεις και να σηκωθείς να φύγεις από κει που έχεις περάσει τη μισή σου ζωή».

Xάραξη της οριογραμμής παλαιού αιγιαλού

Στα σχόλια της διαβούλευσης χαρακτηριστικά είναι αυτά που αναφέρονται σε ακίνητα που εμπίπτουν στον αιγιαλό. Όπως αυτό που αναφέρει:

-«Θα πρέπει να συμπληρωθεί τον αρ.3 και με υποπερίπτωση (βδ) με την οποία θα δύναται να υποβάλει αίτημα εξαγοράς «και ο κάτοχος τμήματος γηπέδου που σήμερα χαρακτηρίζεται ως τμήμα παλαιού αιγιαλού και το οποίο πριν την χάραξη της οριογραμμής παλαιού αιγιαλού αποτελούσε τμήμα μείζονος ιδιοκτησίας του ίδιου ή των δικαιοπαρόχων του. Η περίπτωση αυτή θα ισχύει για διακατεχόμενα τμήματα σε ζώνη παλαιού αιγιαλού η διοικητική χάραξη της οποίας συντελέσθηκε πριν τουλάχιστον 30 έτη από την δημοσίευση του παρόντος».

Και το σχόλιο συνεχίζει αναφέροντας περιπτώσεις που αφορά η ρύθμιση:

-«ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΒΟΗΘΗΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΘΙΧΘΗΚΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΚΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΜΟ ΖΩΝΩΝ ΠΑΛΑΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΖΩΝΩΝ ΑΥΤΩΝ.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΥΤΟΙ (ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ) ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΑΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΠΑΡΌΧΩΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1886 ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΤΟΥΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ. Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΑΤΟΧΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΠΑΡΟΧΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1886 (ΕΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΗ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΟΤΙ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΤΟ 1912. ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ, ΛΟΙΠΟΝ, Ο ΝΤΟΠΙΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΡΩΤΟΓΟΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ; ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΟΤΕ ΑΠΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΩΜΩΝ ΣΤΕΡΟΥΜΕΝΟΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΒΙΟΠΟΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΑΝ ΤΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ( ΣΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ) ΑΤΥΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΥΠΟ.ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΟ 1886 ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΕΙ ΣΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΡΘΡΘΟΥ»

Το αίτημα του κτηνοτρόφου

-«Μήπως για τους κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών θα πρέπει να δώσετε την ευκαιρία να μπορούν να αγοράσουν πιο μεγάλα αγροτεμάχια για να μπορούν να εγκαταστήσουν τις κτηνοτροφικές μονάδες τους γιατί τα ζώα δεν μπορούν να ζήσουν σε μια μικρή έκταση όλο τον χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις τα αγροτεμάχια αυτά τα έχουν με τίτλους ιδιοκτησίας από αγορές η από αποδοχή κληρονομίας ή από γονικές παροχές και πληρώνουν φόρους για αυτά»

Και η αντίδραση της άλλης άποψης

-«Αντί λοιπόν, να κατασχέσει ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ αποκτηθέντα ακίνητα τα οποία ανήκουν στο δημόσιο, αυτό, (το δημόσιο) τους δίνει τη δυνατότητα να τα εξαγοράσουν κι’όλας νομιμοποιώντας τα !!!»

Εξαιρούμενα ακίνητα

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο δεν είναι δυνατή η εξαγορά δημοσίου ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος, αναγόμενοι σε ζητήματα: α) εθνικής άμυνας, ή β) δημόσιας ασφάλειας, ή γ) δημόσιας υγείας, ή δ) χωροταξικού ή πολεοδομικού σχεδιασμού, ή ε) άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης.

Επίσης εξαιρούνται της εξαγοράς ακίνητα ή τμήματα αυτών, τα οποία:

α) κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αποφάσεων που κηρύσσουν αναγκαστική απαλλοτρίωση ή επιβάλλουν ρυμοτομική απαλλοτρίωση,

β) εμπίπτουν στη δασική νομοθεσία, με την επιφύλαξη των παρ. 6 και 7 του άρθρου 3,

γ) εμπίπτουν εντός οριοθετημένου υδατορέματος, κατά το άρθρο 3 του ν. 4258/2014 (Α’ 94) ή βρίσκονται εντός ζώνης πενήντα (50) μέτρων από τις όχθες αυτού, εάν δεν έχει γίνει οριοθέτηση του υδατορέματος,

δ) κείνται εντός καθορισμένης ζώνης αιγιαλού – παραλίας και εντός χερσαίας ζώνης λιμένα,

ε) εμπίπτουν σε χώρο που έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός, κατά το άρθρο 12 του Κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς (ν. 4858/2021, Α’ 220), σύμφωνα με βεβαίωση της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,

στ) είναι εκτός συναλλαγής, κατά το άρθρο 966 του Αστικού Κώδικα,

ζ) είναι βακουφικά, καθώς εμπίπτουν στην παρ. 1 του άρθρου 12 του ν.δ. 547/1970 (Α’ 118), ή (η) έχουν περιέλθει στην κυριότητα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.) και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταγραφής ή καταχώρισης στα κατά τόπους αρμόδια υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία κατά περίπτωση, δυνάμει των παρ. 4 και 8 του άρθρου 196 του ν. 4389/2016 (Α’ 94).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας