ecopress
Αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών η κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό τονίζει σε... Πολεοδομικός σχεδιασμός: καταργείται η έγκριση γεωλογικών μελετών

Αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών η κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου και έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό τονίζει σε επιστολή του προς το ΥΠΕΝ το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας  (ΓΕΩΤΕΕ).

Με τροπολογία που ήδη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, καταργείται η έγκριση των γεωλογικών μελετών σε περιοχές που πολεοδομούνται και αντικαθίσταται από απλή θεώρηση.

Οι γεωλογικές μελέτες γίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν το έδαφος κάθε περιοχής είναι κατάλληλο ή όχι για οικιστική ανάπτυξη, αν επιτρέπει ψηλά κτίρια, αν υπάρχουν σεισμικά ρήγματα και σαθρά στρώματα, εάν αντέχει βιομηχανικές δραστηριότητες και μια σειρά άλλων προδιαγραφών.

Το πρόβλημα είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί από το προσωπικό που μπορούσε να ελέγξει την ορθότητα των μελετών αυτών, προσλήψεις δεν γίνονται και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί νέα πολεοδομικά σχέδια (ΤΠΣ και ΕΠΣ), με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και πολύ σφιχτές χρονικές προθεσμίες. Με την τροπολογία, η πλήρης ευθύνη μετατίθεται στον ιδιώτη μελετητή.

ΓΕΩΤΕΕ

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα, ζητά την απόσυρση της τροπολογίας που έχει κατατεθεί σαν προσθήκη στο Σχέδιο Νόμου «Εκσυγχρονισμός της αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Β΄ φάση, Αδειοδότηση παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, πλαίσιο ανάπτυξης Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών και ειδικότερες διατάξεις για την ενέργεια και την προστασία του περιβάλλοντος», με την οποία καταργείται η διαδικασία ελέγχου και έγκρισης των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας κατά τον πολεοδομικό σχεδιασμό όλων των επιπέδων και αντικαθίσταται από μια απλή θεώρηση των Μελετών αυτών.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. επισημαίνει ότι η κατάργηση της διαδικασίας ελέγχου των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών, αφού είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει υποβάθμιση του επιστημονικού επιπέδου των μελετών και θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε τεχνικά λάθη στο σχεδιασμό, σε αστοχίες έργων αλλά και σε οικονομικές ζημίες.

Εξαιτίας της σπουδαιότητας του θέματος, η επιστολή του Επιμελητηρίου είχε ως αποδέκτες όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να ενημερωθούν πλήρως ενόψει της ψήφισης της εν λόγω τροπολογίας.

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τονίζει πως η λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με τις καθυστερήσεις των εγκρίσεων των Μελετών Γεωλογικής Καταλληλότητας, δεν μπορεί να είναι η υποβάθμιση και περιθωριοποίησή τους. Για το λόγο αυτό ζητά την απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος διαβούλευσης για την ορθή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.

Αντιδράσεις φορέων

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα καταγράφονται αντιδράσεις εκπροσώπων των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων γεωλόγων, με δηλώσεις τους στον Τύπο. Συγκεκριμένα:

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, Βαγγέλης Σπυρίδωνος σημειώνει ότι «το Δημόσιο οφείλει να προχωρήσει σε προσλήψεις και να στελεχώσει τις υπηρεσίες του», καθώς η έλλειψη εγκριτικής διαδικασίας δημιουργεί ανασφάλεια που μπορεί αλλού να προκαλεί υπεραντίδραση, δηλαδή ο μελετητής να μην εγκρίνει καμία χρήση, και αλλού χαλάρωση που θα επιτρέπει εγκαταστάσεις χωρίς να πατάνε σε στέρεο έδαφος.

Την ισχυρότατη αντίθεσή τους στην τροπολογία εκφράζουν ο Σύνδεσμος Γεωλόγων Μελετητών και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γεωλόγων Δημοσίου που ετοιμάζουν από κοινού υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι πρόεδροι των φορέων, Νίκος Βλαχόπουλος και Νίκος Σιδηρόπουλος, μιλούν «για πρωτοφανή επικείμενη αλλαγή, που δείχνει έλλειψη σεβασμού και γνώσης του γεωλογικού αντικειμένου στις μελέτες και στα έργα». «Η πολυμορφία και η πολυπλοκότητα των γεωλογικών συνθηκών του ελληνικού χώρου δεν επιτρέπουν επικίνδυνες «απλουστεύσεις»», σημειώνουν, θυμίζοντας ότι η χώρα πλήττεται συχνά από σεισμούς, κατολισθήσεις και πλημμύρες. Οπως αναφέρουν, καμία άλλη μελέτη αυτού του επιπέδου και σχεδιασμού (πολεοδομική, χωροταξική, ΣΜΠΕ, υδραυλική) δεν εγκρίνεται με διαδικασίες εκτός των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών και αυτό γίνεται ώστε να ελέγχεται και να διασφαλίζεται το συμφέρον του Δημοσίου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας