ecopress
«Απόλυτη πεποίθηση πως θα δικαιωθεί η άποψη της Αυτοδιοίκησης» στην Ολομέλεια του ΣτΕ και το φθινόπωρο θα αποφασίσει την οριστική κατάργηση των μπόνους του... ΚΕΔΕ: «απόλυτη πεποίθηση» για κατάργηση των μπόνους ΝΟΚ στην Ολομέλεια ΣτΕ

«Απόλυτη πεποίθηση πως θα δικαιωθεί η άποψη της Αυτοδιοίκησης» στην Ολομέλεια του ΣτΕ και το φθινόπωρο θα αποφασίσει την οριστική κατάργηση των μπόνους του ΝΟΚ στα ύψη και τη δόμηση των κτιρίων, εκφράζει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Αντιδρά σε «συρρίκνωση ή κατάργηση των Υπηρεσιών Δόμησης» των Δήμων, με αιχμές για ΥΠΕΝ, ΤΕΕ και κατασκευαστές και μιλάει για «κίνδυνο χρεοκοπίας των δήμων», μεταξύ των άλλων εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

-«Η συρρίκνωση ή, αν θέλετε, η κατάργηση της υπηρεσίας δόμησης που αποπειράται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων στο ΤΕΕ, στη συντεχνιακή εκπροσώπηση των εργολάβων δεν θα προκαλέσουν απλώς αναταραχή, αλλά θα καταστήσουν την υπηρεσία πλήρως ελεγχόμενη από τα συμφέροντα που καλείται να ελέγξει».

Αυτά δηλώνει ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Δήμου Βάρης Βούλας – Βουλιαγμένης, σε μια εφ’ όλης ύλης συνέντευξη του  στην εφημερίδα «POLITICAL» και στη δημοσιογράφο Ηλέκτρα Βισκαδουράκη, τονίζοντας ότι: αγωνιζόμαστε ενάντια στον καταστροφικό ΝΟΚ για να προστατέψουμε τις πόλεις μας».

-«Κατά την αντιπαράθεσή μας με κλάδο των κατασκευαστών αλλά και εκπροσώπων αρμοδίου υπουργείου ακούστηκε μια μεγάλη αλήθεια, πως ο ΝΟΚ δεν θεσπίστηκε να σώσει το περιβάλλον αλλά να στηρίξει τον κλάδο της οικοδομής. Ακόμα και αυτό όμως, σεβόμενοι συγκεκριμένο κλάδο και σημαντική συμβολή του στην οικονομία της χώρας, συμφωνούμε πως πρέπει να στηριχθεί αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αυτό σε βάρος των ήδη κορεσμένων πόλεών μας», λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ.

ΤΕΕ: μεταφορά των ΥΔΟΜ από τους Δήμους στο υπουργείο Περιβάλλοντος  

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, σε πρόσφατες δηλώσεις του εντόπισε προβλήματα  στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, που αφορά την έκδοση οικοδομικών αδειών, τονίζοντας ότι «σε αυτή τη χώρα, παρά τις προσπάθειες του ΤΕΕ, στην ίδια Πολεοδομία μπορεί κάποιος να βγάζει άδεια και άλλος όχι».  Πρότεινε δε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο «να φύγουν οι Πολεοδομίες από τους Δήμους και να ενταχθούν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος» έτσι ώστε, όπως εξήγησε «να υπάρχει ένας κεντρικός φορέας που να τις ρυθμίζει, καθώς δεν μπορεί ο κάθε δήμαρχος να αποφασίζει μόνος του».

ΤΕΕ: φεύγουν οι ΥΔΟΜ από τους Δήμους και πάνε στο υπουργείο ΠΕΝ

 

Τι λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος 3Β

Απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις στη συνέντευξη του στην «POLITICAL» ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Δήμου Βάρης Βούλας – Βουλιαγμένης, λέει τα ακόλουθα:

Για το ΝΟΚ και την τελική έκβαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ:

-«Όσο για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ), έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα να προστατέψουμε τις πόλεις μας από πλήρη αλλοίωση του χαρακτήρα της κηπούπολης, εξαιτίας των τεράστιων τσιμεντένιων όγκων που εμφανίζονται, κάνοντας χρήση των μπόνους του ΝΟΚ σε ύψος και εμβαδόν».

-«Ο δήμος μας ήδη από το 2020 έχει κινήσει τη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, σύμφωνα με το άρθρο του ν. 4447/2016, όπως ισχύει, το οποίο θα αποτελέσει πρώτο επίπεδο πολεοδομικού σχεδιασμού για το σύνολο της περιοχής των διοικητικών ορίων του δήμου μας. Στόχος μας είναι η εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού και πολεοδομικού ισοζυγίου, με γνώμονα τη διαφύλαξη των αδόμητων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, όπως επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής μας, η οποία συστηματικά δέχεται πιέσεις για την υπέρμετρη και εξαντλητική δόμησή της».

-«Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί και για το θέμα του ΝΟΚ. παρά τις συντονισμένες προσπάθειες υπουργείου Περιβάλλοντος, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του ΤΕΕ, να ανακόψουν αγώνα που ξεκινήσαμε ως δήμος, με στόχο να προστατέψουμε την πόλη έναντι στην υπερδόμηση που προκαλούν οι διατάξει του ΝΟΚ, έχω να πω ότι: «ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας». Με μία σειρά από σημαντικές αποφάσεις το Ε’ ‘ Τμήμα του ΣτΕ δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας της βούλησής του και κρίνει διατάξεις του ΝΟΚ αντισυνταγματικές και καταστροφικές για το περιβάλλον. Αναμένεται η τελική κρίση της Ολομέλειας ΣτΕ, από το οποίο έχουμε απόλυτη πεποίθηση πως θα δικαιωθεί η άποψή μας, η άποψη Αυτοδιοίκησης».

Για τις αρμοδιότητες των Δήμων και τις Υπηρεσίες Δόμησης:

-«Δυστυχώς, όσα χρόνια ασχολούμαι με θεσμό, από το 1994, όλες οι κυβερνήσεις μιλάνε για ανεξάρτητη ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά στην πράξη κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό συμβαίνει και σήμερα, με μία κυβέρνηση που συνεχώς αφαιρεί ουσιαστικές αρμοδιότητες από τους δήμους και τις περιφέρειες και δημιουργεί συγκεντρωτικό κράτος, στο οποίο οι αποφάσεις που αφορούν καθημερινότητα των πολιτών, τη φυσιογνωμία των πόλεων και ι τις συνθήκες διαβίωσης να λαμβάνονται από λίγους γραφειοκράτες από γραφεία τους στα υπουργεία και όχι από τους καθ’ ύλην αρμόδιους, τους δημάρχους και δημοτικά συμβούλια».

-«Αναφέρω λίγα από πολλά πρόσφατα παραδείγματα όπως τον καταστροφικό Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) που αποφασίστηκε από υπουργείο Περιβάλλοντος και το ΤΕΕ χωρίς να ρωτηθεί ποτέ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ουσιαστική κατάργηση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών δόμησης δήμων και τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων τους επίσης στο ΤΕΕ, δηλαδή στους κατασκευαστές, την παράκαμψη των δήμων στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την πολιτική προστασία, τη φύλαξη των ακτών ακόμα και τη διαχείριση των δικτύων ύδρευσης που σήμερα είναι δημοτικά και πολλά ακόμα. Αντιθέτως, και ενώ η κυβέρνηση αφαιρεί αρμοδιότητες και πόρους από τους δήμους, κάθε φορά που κάτι δεν λειτουργεί σωστά ως διά μαγείας φταίνε οι δήμαρχοι».

-«Αυτό το καθεστώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αν θέλουμε να μιλάμε για σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος, που μπορεί να ανταποκριθεί στο δεδομένα και απαιτήσεις καιρών. Είναι καιρός να ξεπεράσουμε το παλιό και να δημιουργήσουμε νέο μοντέλο διακυβέρνησης, εγγύτερο στην κοινωνία, με δομές ουσιαστικού διαλόγου, με το σύνολο των πολιτών και την ευελιξία να προσαρμόζονται στις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες. Ένα μοντέλο στηριζόμενο στις αρχές μιας ισχυρής αποκέντρωσης και ουσιαστικής αναβάθμισης θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Για τα οικονομικά των Δήμων, ενεργειακό κόστος, τέλος ταφής και χρηματοδότηση:

«Πλέον μιλάμε για οικονομική δυσπραγία των δήμων, η οποία μόνον για το 2024 παράγεται πρώτον από το τέλος ταφής απορριμμάτων, δεύτερον από αύξηση και διατήρηση πάνω από το 50% των τιμών ενέργειας σε σύγκριση με τις τιμές ενέργειας πριν από πόλεμο στην Ουκρανία και τρίτον από την αύξηση του μισθολογικού κόστους υπαλλήλων στους δήμους κατά 13%. Αυτές είναι τρεις μεταβολές που έχουν οδηγήσει περίπου 40 δήμους να ζητούν προκαταβολή της τακτικής επιχορήγησης από υπουργείο Εσωτερικών για να πληρώσουν λειτουργικές δαπάνες. Αυτή δεξαμενή των δήμων όλο και μεγαλώνει. Γι’ αυτό κρούουμε τον μεγάλο κώδωνα του κινδύνου. Επίσης, αυτό που βλέπουμε στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ ότι πολλοί δήμοι, μικροί, μεσαίοι και κάποιοι πιο μεγάλοι αδυνατούν πλέον να υλοποιήσουν χρονοδιάγραμμα των προϋπολογισμών και επιβραδύνουν τη ροή εξόφλησης των δαπανών ή αυξάνουν το ποσόν ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Αυτό σημαίνει ότι το χρόνου μπορεί δούμε περισσότερους δήμους να ζητούν διορθωτικές παρεμβάσεις από Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Πρόκειται για τους δήμους που έχουν φτάσει στο «κίτρινο», αλλά σκοπός είναι να μη φθάσουν στο «κόκκινο».

Για  κίνδυνο χρεοκοπίας των δήμων, λόγω ενεργειακού κόστους:

-«Δυστυχώς, ο κίνδυνος χρεοκοπίας των δήμων υπάρχει! Γι’ αυτό και εμείς κρούουμε πλέον πιο ισχυρό κώδωνα κινδύνου. Βέβαια, οι παρεμβάσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση σίγουρα βοηθούν. Αν δεν είχαμε ενεργειακές παρεμβάσεις με τις σύγχρονες πρακτικές εξοικονόμησης αλλά και παραγωγής ενέργειας, η επιβάρυνση από το κόστος θα ήταν πολλαπλάσια. Υπολογίστε μόνον ότι με τα νέα συστήματα οδοφωτισμού πληρώνουμε όσα πληρώναμε πριν από την κρίση, λόγω της εκτόξευσης κόστους ενέργειας, παρότι νέα συστήματα οδοφωτισμού εξοικονόμηση άνω του 50%,  σε σχέση με τις τιμές προ της ενεργειακής κρίσης. Δηλαδή όλη η εξοικονόμηση που έχουμε κάνει με νέες επενδύσεις στον οδοφωτισμό μαζί με τις επενδύσεις που απεξοφλούνται έχει πλέον εξανεμιστεί λόγω της εκτόξευσης κόστους ενέργειας. Βέβαια, εάν είχαμε μείνει στην παλαιά τεχνολογία, στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης θα είχαμε κόστος 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως για τον οδοφωτισμό αντί για 1 εκατ. ευρώ που πληρώναμε με τις τιμές πριν από την κρίση. Με τεχνολογία LED το κόστος κατέβηκε αρχικά στις 450.000 ευρώ, αλλά με την εκτόξευση των τιμών ενέργειας το κόστος, δυστυχώς, έχει επιστρέψει στο 1 εκατ. ευρώ.

Για πρόγραμμα «Απόλλων» και Ενεργειακές Κοινότητες Δήμων

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το πρόγραμμα «Απόλλων» και σύνδεση των ενεργειακών κοινοτήτων που δημιουργούν οι δήμοι. Δυστυχώς, η Αυτοδιοίκηση δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης για να δοθεί ενεργειακός χώρος στις ενεργειακές κοινότητες. Ακόμη και σε ώριμες εγκαταστάσεις που έχουν ήδη φτιαχτεί αλλά δεν έχουν συνδεθεί με τον ενεργειακό χώρο. Είναι ζήτημα που η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη αυτά που η Αυτοδιοίκηση ζητά. Η κυβέρνηση έχει βάλει σε προτεραιότητα τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας των μονάδων των 200.000 megawatt και δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος για τη σύνδεση των μικρών μονάδων ενεργειακών κοινοτήτων».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας