ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Την προσθήκη επτά  νέων πεδίων,  που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα της ψηφιακής πλατφόρμας ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως την παράταση προθεσμίας για... ΚΕΔΕ: Επτά αλλαγές στην πλατφόρμα και παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Της Ντίνας Καράτζιου/

Την προσθήκη επτά  νέων πεδίων,  που βελτιώνουν τη λειτουργικότητα της ψηφιακής πλατφόρμας ανακοίνωσε η ΚΕΔΕ, προαναγγέλλοντας ταυτοχρόνως την παράταση προθεσμίας για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων.   

Ταυτοχρόνως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ανακοίνωσε απολογιστικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι αδήλωτες επιφάνειες των ακινήτων, που αποκάλυψε η ψηφιακή πλατφόρμα ανέρχονται στο συντριπτικό νούμερο των 10,5 εκατομμυρίων κρυμμένων τετραγωνικών και φανερώθηκαν από την υποβολή περίπου 450 χιλιάδων αιτήσεων, που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα.

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές της πλατφόρμας η ΚΕΔΕ προαναγγέλλει επί της ουσίας καιτην παράταση στη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής διόρθωσης τετραγωνικών, χωρίς  ωστόσο να  αναφέρεται η διάρκεια της. Οι επίσημες ανακοινώσεις  για την  διάρκεια της παράτασης αναμένονται από την πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Εσωτερικών ενώ θα συνδυαστούν με την αντίστοιχη παράταση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για τις δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων. Δείτε εδώ στο ecopress τι γίνεται με την παράταση “πακέτο” για αυθαίρετα και αδήλωτα τετραγωνικά Σημειώνεται ότι οι προθεσμίες για αδήλωτα τετραγωνικά και αυθαίρετα λήγουν στο τέλος Ιουνίου και τα σενάρια που εξετάζονται είναι να παραταθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η το τέλος του έτους.

Οι νέες δυνατότητες

Όπως είχε γράψει εγκαίρως το ecopress, η παράταση λειτουργίας της πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα συνοδευτεί με αλλαγές και νέες δυνατότητες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες λειτουργίες, οι οποίες αποσκοπούν τόσο στην  περαιτέρω εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και των υπαλλήλων των ΟΤΑ:

  1. Δυνατότητα Δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Έγινε προσθήκη 2 πεδίων (Αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού, τ.μ. κοινοχρήστου χώρου)
  2.  Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας στη δήλωση
  3. Βελτιώθηκε η εισαγωγή κινητού τηλεφώνου ώστε να έχουμε και κινητά κατοίκων του  εξωτερικού (περισσότερα ψηφία)
  4.  Προστέθηκε το Οικοδομικό Τετράγωνο (μη υποχρεωτικό)
  5.  Προστέθηκε πεδίο χαρακτηρισμού ενός ακινήτου σαν Εντός-Εκτός Οικισμού
  6.  Προστέθηκε πεδίο στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, για την καταχώριση σχετικού αριθμού παροχής. (αφορά υπαλλήλους ΟΤΑ)
  7.  Βελτίωση των αναζητήσεων στη λίστα των δηλώσεων για τους υπαλλήλους των Δήμων

Ολοκλήρωση αναφορών reports

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στις 12 Ιουλίου  2020 θα έχει ολοκληρωθεί και μια σειρά αναφορών (reports) που θα διευκολύνουν τους Δήμους στην καλύτερη επεξεργασία των δηλώσεων.  Με τη συνέχιση της λειτουργίας της πλατφόρμας, αλλά και με τις αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργικότητά της, επιβεβαιώνονται και οι λόγοι που έθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων και νομικός κ. Στράτος Παραδιάς, στο  ecopress, οι οποίοι οδηγούν στην παράταση λειτουργίας  της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ συνδυαστικά με την παράταση της προθεσμίας για τις δηλώσεις  αυθαιρέτων, ως αλληλένδετες «εκκρεμότητες» των ιδιοκτητών ακινήτων

Κρυμμένα τετραγωνικά

Με τη συμμετοχή των αιτήσεων για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ να είναι τεράστια, ποσοστό της τάξης του 35% και το γεγονός ότι δηλώθηκαν 10,5 εκατομμύρια εκατ., η παράταση ήταν αναπόφευκτη και δημιουργεί τη βεβαιότητα για αντίστοιχη παράταση τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Μάλιστα, το όλο ζήτημα όπως αναφέρουν πηγές από την ΚΕΔΕ είναι μείζονος σημασίας, ότι  τα αδήλωτα τετραγωνικά τόσο των ηλεκτροδοτούμενων όσο και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ξεπερνούν από ότι φαίνεται, το 50% των συνολικών επιφανειών τους!

Για το θέμα, στην ακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 η  ΚΕΔΕ καταγράφονται μεταξύ άλλων τα εξής:  «Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής διόρθωσης των τετραγωνικών της ΚΕΔΕ (https://tetragonika.govapp.gr/  ) προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να ωφεληθούν της ευεργετικής διάταξης καθώς και οι Δήμοι να επεξεργαστούν αποτελεσματικά τις δηλώσεις αυτές, συνεχίζει τη λειτουργία της και η συμμετοχή των αιτήσεων για τη διόρθωση των τετραγωνικών μέτρων είναι τεράστια, ποσοστό της τάξης του 35%.

Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών, το Υπουργείο  Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΑΑΔΕ, την ΓΓΠΣ και τον ΔΕΔΔΗΕ. Χωρίς την επίσκεψη στο γκισέ του κάθε Δήμου και με απλά βήματα μέσω της εφαρμογής έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 450.000 δηλώσεις και έχουν δηλωθεί επιπλέον άνω των 10,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων προς επεξεργασία στους Δήμους.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας