ecopress
Σε μία προθεσμία, μέχρι το τέλος Ιουνίου, σχεδιάζεται να συγχωνευθούν όλες οι εκκρεμότητες με την ακίνητη ιδιοκτησία, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, δήλωση στους δήμους των αδήλωτων... Κοινή προθεσμία για δηλώσεις αυθαιρέτων και αδήλωτα τετραγωνικά

Σε μία προθεσμία, μέχρι το τέλος Ιουνίου, σχεδιάζεται να συγχωνευθούν όλες οι εκκρεμότητες με την ακίνητη ιδιοκτησία, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, δήλωση στους δήμους των αδήλωτων τετραγωνικών, ρύθμιση για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Στη νέα προθεσμία σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress αναμένεται να ενταχθούν:

– η παράταση για τις δηλώσεις των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους που λήγει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2020 και

-η ανανέωση της προθεσμίας για τη δήλωση επίσης στους δήμους των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκος δεσμεύθηκε στους δημάρχους να την επαναφέρει αναγνωρίζοντας ότι μεγάλος αριθμός πολιτών δεν είχε ενημερωθεί και έμεινε έξω από τη ρύθμιση με συνέπεια να αντιμετωπίζει αναδρομικές επιβαρύνσεις.

Ψηφιακή πλατφόρμα

Για τη διαδικασία της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών στους δήμους που λήγει στις 31 Μαρτίου εκκρεμεί η έκδοση εγκυκλίου από το υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως έχει εγκαταλειφθεί η αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών στους δήμους ελλείψει υποδομών και προσωπικού για την εξυπηρέτηση τόσο μεγάλου πλήθους ενδιαφερομένων.

Η λύση που προκρίνεται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας είναι η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας προκειμένου να απαλλαγούν οι δημοτικές υπηρεσίες από το φόρτο των δηλώσεων. Σύμφωνα με τη ρύθμιση όσοι σπεύσουν εμπρόθεσμα να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα απαλλαγούν από πρόστιμα και αναδρομικές επιβαρύνσεις για δημοτικούς φόρους και τέλη.

Όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση «οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθμού μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31 -3-2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η-1-2020».

Συνδράμοντας τη διαδικασία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποστείλει στους πολίτες ενημερωτικά μηνύματα e-mail για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή.

Επαναφορά της ρύθμισης για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα

Την αναζωπύρωση της προθεσμίας για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία έληξε τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, έχει αποφασίσει το υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από πιεστικό αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ που έχει γίνει δεκτό από τον Π. Θεοδωρικάκο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έχει δεσμευθεί στο προεδρείο της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ότι θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για ανανέωση της προθεσμίας μέχρι τέλος Ιουνίου 2020. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σήμερα οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, που δεν έκαναν χρήση της προθεσμίας της 31ης Δεκεμβρίου 2019 για να τα δηλώσουν στο δήμο τους, θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικούς φόρους και τέλη για όλη τη δεκαετία στην περίπτωση που πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία της προθεσμίας του Μαρτίου για να διορθώσουν στοιχεία των ακινήτων τους.

Ο χρόνος απαλλαγής από δημοτικούς φόρους και τέλη για τους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν εμπρόθεσμα τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους, μετρά από την ημερομηνία υποβολής της διορθωτικής δήλωσης.

Στη ρύθμιση των διορθωτικών δηλώσεων μπορεί να συμμετάσχει κάθε ιδιοκτήτης κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ καθώς και κάθε ιδιοκτήτης που το έχει δηλώσει µε μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόµιµα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Η χρέωση των δημοτικών φόρων και τελών των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1 .1 .2020, όποτε και αν δηλωθούν αυτά. Η ρύθμιση  περιλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους ∆ήµους της χώρας, ήτοι τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισµού, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και τον δημοτικό φόρο.

Η διαδικασία καλύπτει ενδεικτικά τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας