ecopress
Της Μαρίας Λιλιοπούλου/ Τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν τα αυθαίρετα κτίσματα ή χρήσεις εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση ύψους 10% στο ενιαίο πρόστιµο τακτοποίησης έχουν έως...

Της Μαρίας Λιλιοπούλου/

Τελευταία ευκαιρία για να δηλώσουν τα αυθαίρετα κτίσματα ή χρήσεις εκμεταλλευόμενοι την έκπτωση ύψους 10% στο ενιαίο πρόστιµο τακτοποίησης έχουν έως τις 8 Απριλίου οι ιδιοκτήτες τους, καθώς στη συνέχεια θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δυνατότητα νομιμοποίησής τους έως τη λήξη του ισχύοντος νόμου, δηλαδή έως και τις 8 Νοεμβρίου 2019, αλλά θα επιβαρυνθούν µε προσαύξηση του προστίµου. Αυτά αναφέρονται σε ρεπορτάζ της Μαρίας Λιλιοπούλου στην εφημερίδα «Έθνος». Στο ίδιο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο τεχνικός κόσμος εμφανίζεται αρνητικός στο ζήτημα της παράτασης της υπαγωγής με έκπτωση, καθώς θεωρεί πως  ύστερα απο οκτώ χρόνια συνεχούς διάρκειας νόμων το θέμα πρέπει να λήξει οριστικά και αναλυτικά σημειώνεται ότι: Συγκεκριμένα, και εφόσον δεν δοθεί κάποια παράταση στο… παρά πέντε, προβλέπεται προσαύξηση του ενιαίου ειδικού προστίµου κατά 10% για όσους υποβάλουν αίτηση υπαγωγής από τις 9 Απριλίου έως τις 8 Οκτωβρίου 2019, ενώ για τον µήνα που απομένει έως τη λήξη του νόμου η προσαύξηση του προστίµου θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 20%.

Επιπλέον, προσαυξημένο κατά 10% είναι το πρόστιµο για τις αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται σε περιοχές προστασίας για τις οποίες έχουν εκδοθεί και ισχύουν προεδρικά διατάγματα καθορισµού όρων δόμησης.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος δέχεται εδώ και καιρό αιτήµατα για την παράταση της ισχύος της έκπτωσης στο πρόστιµο, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης εμφανίζεται αρνητικός, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να επιμηκυνθεί η σχετική προθεσμία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν επιλεγεί ο δρόμος της παράτασης, αυτή αναμένεται να είναι μικρή και να µην ξεπερνά τον µήνα, προκειμένου απλώς να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες λόγω των αργιών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς. Υπενθυμίζεται ότι ελάχιστη ήταν και η παράταση που είχε δοθεί στην πρώτη φάση υπαγωγής αυθαιρέτων στον νόµο, όταν η προθεσμία δηλώσεων µε έκπτωση ύψους 20% στο πρόστιµο είχε παραταθεί για περίπου είκοσι µέρες, απόφαση η οποία είχε αποδοθεί στα προβλήματα λειτουργίας που είχε εμφανίσει τότε η πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ).

Ωστόσο τώρα και ο τεχνικός κόσµος εμφανίζεται αρνητικός στο ζήτημα της παράτασης της υπαγωγής µε έκπτωση, δεδομένου ότι θεωρούν πως ύστερα από οκτώ χρόνια συνεχούς διάρκειας νόµων περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων αλλά και δεκαετιών συντήρησης του προβλήματος το θέµα πρέπει να λήξει οριστικά.

Αντίθετα, μαζικό φαίνεται να είναι το αίτηµα για την παράταση της προθεσμίας που αφορά στην ολοκλήρωση της ανάρτησης των δικαιολογητικών και των σχεδίων του προηγούμενου νόμου από τους μηχανικούς, διαδικασία η οποία αφορά χιλιάδες ακίνητα. Βασικό επιχείρημα είναι ότι η λήξη της προθεσμίας συμπίπτει µε την εκπνοή σημαντικών προθεσμιών για το Κτηματολόγιο και ως εκ τούτου φαίνεται να εξετάζεται από το υπουργείο. Να σημειωθεί, πάντως, ότι αν και το προηγούμενο διάστημα οι δηλώσεις υπαγωγής αυθαιρέτων ήταν περιορισμένες, ο ρυθμός τους αυξάνεται όσο πλησιάζουμε στην εκπνοή της προθεσμίας. Υπολογίζεται µάλιστα ότι η ροή έως και πενταπλασιάζεται στα διαστήματα κοντά στη λήξη των προθεσμιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι µόνο τον τελευταίο µήνα της δυνατότητας υπαγωγής στην α’ φάση του νόμου µε έκπτωση 20% στο πρόστιµο υποβλήθηκαν συνολικά περί τις 60.000 δηλώσεις.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Χαμηλότερα πρόστιµα, ειδικές εκπτώσεις, αυξημένο αριθμό δόσεων και ευνοϊκές προβλέψεις για ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού προβλέπει ο νόμος 4495/2017. Συγκεκριμένα, βάσει του ισχύοντος νόμου, για την τακτοποίηση αυθαιρέτων προβλέπεται η αποπληρωμή του ενιαίου ειδικού προστίµου έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις, µε χαμηλότερο ποσό καταβολής τα 50 ευρώ.

Ειδικές εκπτώσεις προβλέπονται για όσους προχωρήσουν σε μελέτη στατικής επάρκειας (10%), προβούν σε εργασίες στατικής ενίσχυσης (έως 60% ανάλογα µε τη σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής) ή σε ενεργειακή αναβάθμιση, η οποία µπορεί να συρρικνώσει το πρόστιµο έως και στο µισό.

Μειώσεις στο πρόστιµο έως και κατά 85% ισχύουν για τα ΑμεΑ µε βαρύ ποσοστό αναπηρίας, ενώ εκπτώσεις που φτάνουν το 30% έχουν ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως πολύτεκνοι, άνεργοι, δικαιούχοι επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, παλιννοστούντες.

Το πρόστιµο υπολογίζεται µε βάση το εμβαδόν της κατασκευής επί της τιμής ζώνης στην περιοχή του ακινήτου, σύµφωνα µε το σύστημα αντικειμενικών αξιών, επί συντελεστή 15% και επί ειδικών συντελεστών ανάλογα µε την κατηγορία και το είδος του αυθαιρέτου.

Μόνο µε την πληρωµή παραβόλου 250 ευρώ και χωρίς την πληρωµή προστίµου νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα που χτίστηκαν μεταξύ 1955-1975, ενώ όσα αποδεδειγμένα προϋπήρχαν του 1983 τακτοποιούνται µε την πληρωµή παραβόλου και ποσοστού 15% του προστίµου.

Για αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από 1/1/1983 έως 1/1/1993 καταβάλλεται εκτός από το παράβολο το 6ο% του προστίµου, ενώ για αυθαίρετα που χτίστηκαν από 1/1/1993 έως 31/12/2003 καταβάλλεται το παράβολο και το 80% του προστίµου.

Ολόκληρο το πρόστιµο τακτοποίησης καταβάλλεται για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν από την ιη Ιανουάριου 2004 έως και την 28η Ιουλίου 2011, ημερομηνία που θεωρείται «κόκκινη γραμμή» και έπειτα από αυτήν κανένα αυθαίρετο δεν µπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις τακτοποίησης.

Βάσει του νόμου, οι αυθαίρετες κατασκευές που πραγματοποιούνται µετά τις 28.7-201 1 κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιµα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων, καθώς και ποινικές κυρώσεις. Οσον αφορά στα παράβολα για την αίτηση υπαγωγής, κυμαίνονται από 250 ευρώ για αυθαίρετη κατασκευή/χρήση έως 100 τ.µ. και αυξάνονται ανάλογα µε τα τετραγωνικά, φτάνοντας τα 10.000 ευρώ για αυθαίρετα άνω των 10.000 τ.µ.

Ωστόσο, εάν ο ιδιοκτήτης προβεί σε κατεδάφιση του αυθαιρέτου του αυτοβούλως, πληρώνοντας 500 ευρώ (αυτοκατεδάφιση), θα κερδίσει τη διαγραφή των προστίµων.

Να σημειωθεί ότι µε τροπολογία που ψηφίστηκε λίγους µήνες πριν, τα πρόστιµα ανέγερσης και διατήρησης σε περιπτώσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων -ύστερα από εντοπισµό τους- διαγράφονται για τα αυθαίρετα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.

“Εθνος”

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας