Κρήτες επιστήμονες: ένταξη Μινωϊκού πολιτισμού στα μνημεία της UNESCO
ΈργαΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧωροταξία 3 Ιουλίου 2022 Αργύρης
Η ένταξη του Μινωϊκού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO κινητοποιεί το ενδιαφέρον και την υποστήριξη Κρητών επιστημόνων. Με αφετηρία το άρθρο-παρέμβαση των Δημήτρη Παυλόπουλου* και Νίκου Ηλιάδη** στο ecopress, που ανέδειξαν το θέμα ακολουθεί ένα πρώτο κύμα θετικών αντιδράσεων.
Διακεκριμένοι επιστήμονες και πολίτες της Κρήτης, δίνουν συνέχεια στο θέμα και με δηλώσεις τους στο ecopress προτρέπουν την πολιτική ηγεσία, τις τοπικές αρχές, τον πνευματικό κόσμο και ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών, να αναλάβουν δράσεις επιτάχυνσης της προετοιμασίας των φακέλων υποστήριξης, προκειμένου να γίνει η ένταξη των συγκεκριμένων μνημείων της Κρήτης, στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Από την ομάδα επιστημονικής τεχνικής αρθογραφίας στο ecopress, με την επιμέλεια των Δημήτρη Παυλόπουλου, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ και Γεωργίας Βαχαρίδη, Δικηγόρος – διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, υποψήφια Διδάκτωρ Νομικής συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύονται – η κασταγραφή συνεχίζεται και θα ακολουθήσουν νέες δημοσιεύσεις- οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις Κρητών επιστημόνων, υπέρ της ένταξης του Μινωϊκού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, οι οποίες έχουν ως εξής:
Δηλώσεις Κρητών επιστημόνων
Ν. Γ. Ορφανουδάκης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Καθηγητής ΕΚΠΑ:
-« Ως Κρητικός, αλλά και ως Έλλην, προτρέπω όλο τον πνευματικό κόσμο της χώρας να συνδράμει στον αγώνα που κάνουν οι συνάδελφοι για την ένταξη των μνημείων αυτών του Μινωικού πολιτισμού».
Αγάπη Γερογιαννάκη, Ναυπηγός Μηχανικός:
-«Εξαιρετική πρόταση!!!!! Θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια!!! Συγχαρητήρια στην ομάδα!!»
Θεόδωρος Νίνος, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου:
-«Συγχαίρω τους επιστήμονες για την εργασία που εκπόνησαν και δημοσίευσαν στο ecopress, και κυρίως για την ανάδειξη της Ζωμιίνθου, που ανήκει στη ΠΕ Ρεθύμνης και που ήταν ξεχασμένη ως τώρα αν και είναι στοιχείο του απαράμιλλου Μινωικού πολιτισμού».
Κωστής Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων,πρώην Νομάρχης Λασιθίου:
-«Η ανάδειξη του απαράμιλλου Μινωικού πολιτισμού και η προστασία του από την UNESCO περιγράφονται σωστά. Επίσης, θέση σε αυτά έχουν οι αρχαιότητες της Αρχαίας Κυδωνιάς που συμπεριλαμβάνονται».
Κουκούλα Ἀργυρῶ, Δημοσιογράφος:
-«Διαβάζοντας στο ecopress στις 20/06/2022, άρθρο της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για τον Μινωικό πολιτισμό –UNESCO, δυσκολεύτηκα πολύ να πιστέψω ότι η Μινωική εποποιία και δη η Κνωσσός δεν βρίσκονται στον κατάλογο της UNESCO. Ακόμα κι όταν ανέτρεξα στα προαπαιτούμενα της διαδικασίας δεν μπόρεσα να δικαιολογήσω την καθυστέρηση επ’ ουδενί. Οποία δυσκολία κι αν εγείρεται, οφείλουμε να την ξεπεράσουμε και μάλιστα σύντομα. Το χρωστάμε στην καταγωγή μας απ’όποια γωνία της Κρήτης κι αν κρατάει η σκούφια μας. Η δίκη μου κρατά από την Αράδαινα Σφακίων».
Ιωάννα Σφακιανάκη /Δημητριάδου, ιστορική ερευνήτρια:
-«Μελέτησα τα άρθρα και τις ανακοινώσεις για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στην UNESCO και παρακολουθώ το θέμα από την ομάδα μου Ιστορία και Λαογραφία Κρήτης».
Κ. Μ. Σταματάκης, Διπλωματούχος Ναυπηγός, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Μέλος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, τέως Πρόεδρος Συλλόγου Διπλ. Ναυπηγών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΔΝΜΕ):
-«ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ την προσπάθεια που γίνεται για την ένταξή του στον κατάλογο των μνημείων ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ της UNESCO».
Απόστολος Παλιεράκης, Πολιτικός Μηχανικός:
-«Εύχομαι να ευοδωθεί η κίνηση αυτή και φυσικά την υποστηρίζω. Αυτό που με εξέπληξε είναι η απουσία των σημαντικών μνημείων και ιδίως της Κνωσού από τον κατάλογο της UNESCO».
Προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη
Στο άρθρο των των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη στο ecopress, τονίστηκε ότι απαιτείται επιτάχυνση της προετοιμασίας φακέλων υποστήριξης για ένταξη μνημείων της χώρας μας στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σε παλαιότερα άρθρα των Δημήτρη Παυλόπουλου και Νίκου Ηλιάδη δείτε εδώ και εδώ αναφέρθηκε ότι η χώρα μας, έχει προτείνει κατάλογο μνημείων για ένταξη στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της (U.N.E.S.C.O), του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό , στο πλαίσιο εφαρμογής πολιτικών που σχετίζονται με τους άξονες δράσης του οργανισμού του οποίου αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η ένταξη μνημείων μας δημιουργεί προφανή και μεγάλα πλεονεκτήματα στις προσπάθειες για γενικότερη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία που επίσης έχει αναφερθεί, πρώτα γίνεται μια δοκιμαστική ( tentative ) λίστα από κάθε κράτος μέλος που μπορεί να αλλάξει . Από τη λίστα το κράτος μέλος μπορεί να επιλέξει για ποιο μνημείο και πότε θα κάνει πρόταση να αναγνωρισθεί ένα μνημείο του ως παγκόσμιας κληρονομιάς, και θα πρέπει να προετοιμάσει σχετικό φάκελο υποστήριξης, για να εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη διαδικασία εγκρίσεων από τις αρμόδιες επιτροπές.
Στη σχετική λίστα από τη χώρα μας έχουν συμπεριληφθεί από την Κρήτη από το έτος 2014 το οχυρό της Σπιναλόγκα, και τα Μινωϊκά ανάκτορα, του Μινωϊκού πολιτισμού στις περιοχές Κνωσσός, Φαιστός, Μάλλια, Ζάκρος, Κυδώνια, ως προτεινόμενα προς ένταξη, πλην όμως δεν φαίνεται να έχει προωθηθεί το θέμα με την κατάθεση σχετικού φακέλου υποστήριξης της υποψηφιότητας.
Το θέμα της ένταξης του Μινωϊκού πολιτισμού και της Σπιναλόγκα στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO τέθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης της επικουρικής επιτροπής σύμβασης της UNESCO.
*Δημήτρης Παυλόπουλος, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, πρώην Πρόεδρος ΔΚΜ, πρώην Μέλος ΔΣ ΕΛΟΤ
**Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. , M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) , Ph.D. ( University of Maryland USA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. )
Σχετικά Άρθρα
- ΤΕΕ /ΤΑΚ: πρωτοβουλία για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομία της Κρήτης
- ΤΕΕ/ΤΑΚ: ομοφωνία για ένταξη Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Μινωικός πολιτισμός: θετικές εξελίξεις για ένταξη σε UNESCO
- Νέο κύμα Κρητών επιστημόνων: ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO
- Πολιτισμού: έξι μινωικά ανάκτορα στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO
- Εθνικός στόχος η ένταξη του Μινωικού πολιτισμού στην UNESCO