ecopress
Σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που εκτελεί κατεδαφίσεις, και αυθαιρετούχων ιδιοκτητών ή επιχειρηματιών, οι οποίοι σταματούν τις μπουλντόζες δείχνοντάς... Κρήτη: στον Άρειο Πάγο το «μπλόκο» στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Σε ένα ιδιότυπο «μπρα ντε φερ» μεταξύ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που εκτελεί κατεδαφίσεις, και αυθαιρετούχων ιδιοκτητών ή επιχειρηματιών, οι οποίοι σταματούν τις μπουλντόζες δείχνοντάς τους προσωρινή διαταγή διακοπής που πέτυχαν με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στα Πρωτοδικεία εξελίσσεται η επιχείρηση υλοποίησης πρωτοκόλλων κατεδάφισης στην Ελούντα.

Για “πόλεμο” με τις κατεδαφίσεις στους αιγιαλούς της Κρήτης κάνει λόγο ο Τύπος του νησιού αναφερόμενος σε “μπλόκο” με ασφαλιστικά μέτρα στην Ελούντα, στον Άρειο Πάγο η Αποκεντρωμένη.

Οι πληροφορίες του neakriti.gr αναφέρουν ότι η απάντηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης είναι η προσφυγή όχι απαραιτήτως δικαστικού τύπου, αλλά υποβάλλοντας φακέλους και ζητώντας οδηγίες για τα επόμενα βήματά της από τον Άρειο Πάγο!

Αν και η επιχείρηση κατεδάφισης των αυθαίρετων κτισμάτων σε παραλίες και αιγιαλούς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς μετά και τη σπουδή που ζήτησε το περασμένο καλοκαίρι ο Άρειος Πάγος, η συνέχεια δεν είναι και τόσο αισιόδοξη, ότι το καλοκαίρι του 2024 θα έχουν καθαρίσει οι ακροθαλασσιές της Κρήτης από αυθαίρετες κατασκευές, αναφέρει το ρεπορτάζ του neakriti.gr και αναλυτικά σημειώνονται τα ακόλουθα:

Στοπ… με ασφαλιστικά μέτρα!

Τα συνεργεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έρχονται αντιμέτωπα με δικαστικές αποφάσεις προσωρινών διαταγών να μην προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις βάσει των πρωτοκόλλων της Υπηρεσίας μέχρι να εξεταστούν επί της ουσίας οι υποθέσεις τους ύστερα από προσφυγή των ιδιοκτητών των υπό κατεδάφιση κατασκευών στα πολιτικά Δικαστήρια, με σκοπό να ανακόψουν τις κατεδαφίσεις ή και να επανεξεταστούν εφόσον είναι εφικτό.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, που έχει στείλει τον εργολάβο στην Ελούντα, δεν μπόρεσε να κατεδαφίσει τέσσερα καταστήματα στη θάλασσα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους, δύο στον αριθμό, προσέφυγαν με ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης εκτέλεσης, έλαβαν προσωρινές διαταγές και ορίστηκε κατά πληροφορίες η συζήτηση για τον μεν έναν ιδιοκτήτη 3 Απριλίου και για τον άλλο 17 Απριλίου.
Την ίδια στιγμή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλες τέσσερις περιπτώσεις έρχονται με ασφαλιστικά μέτρα να “παγώσουν” την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισής τους και το ερώτημα είναι πλέον τι σκοπεύει να πράξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, που βρίσκεται αντιμέτωπη από τη μια με τα πολιτικά δικαστήρια, που “παγώνουν” τις ενέργειες που προγραμμάτιζε, και τον Άρειο Πάγο, που επιθυμεί άμεσα την απομάκρυνση των αυθαίρετων κατασκευών από τις ακτές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προσφυγές για τις άλλες τέσσερις περιπτώσεις – στο σύνολο δηλαδή ως τώρα 6 μόνο στην Ελούντα – αναμένεται να κατατεθούν σήμερα και το ερώτημα είναι γιατί δεν πήγε χθες να κατεδαφίσει ο εργολάβος και να προλάβει το “μπλόκο” των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπονται για τον πολίτη έναντι μιας διοικητικής πράξης, προκειμένου να επανεξεταστεί αν υπάρχουν στοιχεία που μπορεί και να την ανατρέχουν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες προσφυγές ασφαλιστικών μέτρων κατατέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, ακολούθησε άλλη μία τον Ιανουάριο και πρόκειται να κατατεθούν άλλες τέσσερις σήμερα.

Τι επικαλούνται στα ασφαλιστικά μέτρα 

Τα ασφαλιστικά μέτρα “παγώνουν” μέχρι νεωτέρας, προσωρινά δηλαδή, τελεσίδικες αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας και πράξεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης από το 2011. Δηλαδή αποφάσεις και πράξεις του Δημοσίου που εκκρεμούν 13 χρόνια ως προς την εκτέλεσή τους.
Οι επιχειρηματίες στις αιτήσεις των ασφαλιστικών μέτρων “πατούν” ακριβώς πάνω σε αυτήν την καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι έχει μεταβληθεί η εικόνα και είναι πολύ καλύτερη, δηλώνουν ότι έχουν ζητήσει επανακαθορισμό από την Κτηματική, θεωρούν ότι με λάθος τρόπο έχει υπολογιστεί και καθοριστεί ο αιγιαλός, ενώ υποστηρίζουν ότι οι κατασκευές για τις οποίες διώκονται είναι αναστρέψιμες, όχι όμως και οι οικονομικές συνέπειες που θα υποστούν, οι οποίες δε θα προέλθουν από αυτή καθαυτή την πράξη κατεδάφισης, αλλά θα είναι απόρροια αυτής.
Επιπλέον επικαλούνται ότι οι κατεδαφίσεις θα προκαλέσουν όχληση, θα στρέψουν την πελατεία σε ανταγωνιστές και θα αναστατώσουν το περιβάλλον σε μια άκρως ανεπτυγμένη τουριστική περιοχή. Την ίδια ώρα, στον “πόλεμο” του αιγιαλού στην Κρήτη η Αποκεντρωμένη φαίνεται ότι σκοπεύει να απαντήσει με προσφυγή στον Άρειο Πάγο προσεχώς και πιο συγκεκριμένα ενημερώνοντας και υποβάλλοντας τους φακέλους στον αντιεισαγγελέα Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, που τον περασμένο Μάιο είχε προτρέψει σε εισαγγελική δράση για να καθαρίσουν οι παραλίες και οι ακτές.

Εγκύκλιος Αρείου Πάγου 

Τον περασμένο Μάιο, με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου οι εκκαθαρίσεις “ξεπάγωσαν” και οι μπουλντόζες έπιασαν δουλειά. Συγκεκριμένα, με την εγκύκλιο που υπογράφει ο κ. Παναγιώτης Σ. Παναγιωτόπουλος, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δίνει «την “πνοή” και τον “τόνο” της εισαγγελικής δράσης», όπως τονίζεται στο κείμενο, «ώστε να μπορέσουμε, να μπορέσετε να σταματήσετε τους ασχημονούντες και αδικοπραγούντες επί των ανωτέρω πάγκοινων αγαθών».
Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «… προκύπτει, και ρητά ορίζεται στον νόμο, ότι απαγορεύεται απολύτως η κατασκευή κτισμάτων και εν γένει η τοποθέτηση κατασκευασμάτων στον αιγιαλό και την παραλία και ότι οποιαδήποτε μόνιμη κατασκευή βρίσκεται εκτός των ορισμών του νόμου, οπότε η εν λόγω κατασκευή είναι άμεσα κατεδαφιστέα».

Μάλιστα δε, για την εισαγγελική δράση στις ανωτέρω περιπτώσεων, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζει την αναγκαία συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων: Λιμεναρχείων, Αστυνομικών Διευθύνσεων, Δ/νσεων Δασών, Εφορίας Αρχαιοτήτων, Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου, Δ/νσεων Περιφερειών κ.λπ., σημειώνοντας πως όποιος δε συμμορφώνεται, πειθαναγκάζεται με μέτρα δικονομικού καταναγκασμού, ένταλμα σύλληψης στα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα, που εκδίδεται από τον εισαγγελέα κατ’ άρθρο 275 § 3 ΚΠΔ, κατασχέσεις όλων των πραγμάτων και αντικειμένων που έχουν σχέση με το έγκλημα, κατεδάφιση άμεση των παράνομων κατασκευών, κ.λπ.!

Τέλος, αξίζει να προσθέσουμε πως στην εγκύκλιο σημειώνεται επιπλέον πως η παραχώρηση για χρήση τμημάτων παραλίας και αιγιαλού, που γίνεται για την άσκηση δραστηριοτήτων που ορίζει ο νόμος και που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού (δηλαδή βάσει του Ν. 2971/2001 για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής, ξαπλωστρών, ομπρελών, λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου, καθώς και τραπεζοκαθισμάτων), είναι σύννομη, εφόσον εξασφαλίζεται πάντα η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς τον αιγιαλό και την παραλία.

Τα πρωτόκολλα στην Κρήτη 

“Πρωταθλήτριες” είναι οι Π.Ε. Ηρακλείου (154 πρωτόκολλα) και Λασιθίου (130 πρωτόκολλα) 

Μέχρι πέρυσι τον Ιανουάριο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε στη διάθεσή της συνολικά 400 πρωτόκολλα κατεδάφισης, που έχουν να κάνουν με παράνομα ξενοδοχεία και καταστήματα στον αιγιαλό, όπως στην Ελούντα, την Ανάληψη Χερσονήσου, την Ιεράπετρα, την Αμμουδάρα Αγίου Νικολάου, ακόμη και το Ηράκλειο.
Στη διάρκεια της πανδημίας υπενθυμίζεται ότι οι κατεδαφίσεις “πάγωσαν” όπως και αργότερα, ενώ είχαν ξεκινήσει και είχαν προτεραιοποιηθεί λόγω των Μεσογειακών Αγώνων στον Καρτερό οι εκκαθαρίσεις στην περιοχή έναντι των μεγάλων αυθαιρεσιών αλλού. Εν συνεχεία, η κυβέρνηση ανέστειλε τις κατεδαφίσεις για οικονομικούς λόγους συμφέροντος από τον τουρισμό. Κι ενώ τα πρωτόκολλα ήταν 400-500 και η εργολαβία που “έτρεχε” 1,2 εκατ. ευρώ και θα μπορούσαν να εκκαθαριστούν 150 σημεία στην Κρήτη, εντέλει “πάγωσαν” όλα τελευταία στιγμή.

Όπως είναι γνωστό, οι κατεδαφίσεις είχαν “παγώσει” τον Μάρτιο του 2021 με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έπαιρνε διαρκώς παρατάσεις έως και τον Μάρτιο του 2023. Η λίστα με τις αυθαίρετες κατασκευές σε αιγιαλό και παραλία να αγγίζει τις 500 περιπτώσεις, με τα περισσότερα να αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που επεκτείνονται παράνομα στην παραλία, ενώ ακολουθούν παράνομες εγκαταστάσεις ξενοδοχείων. Σύμφωνα με στοιχεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, από τα 370 πρωτόκολλα κατεδάφισης που εκκρεμούν, τα 206 αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και 48 παράνομες εγκαταστάσεις ξενοδοχείων (τα υπόλοιπα είναι διάφορες άλλες χρήσεις, όπως κατοικίες και καταστήματα).

Οι εκκαθαρίσεις ξεκίνησαν στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2024 από το Τομπρούκ, όπου κατεδαφίστηκε η παλιά ταβέρνα του Κακουδάκη, ενώ συνεχίστηκαν εκκαθαρίσεις στο Σίσι και σε άλλες περιοχές του Βορρά των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Λασιθίου, με την Ελούντα, τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα να παίρνουν σειρά, όπου κι εκεί υπάρχουν σφοδρές αντιδράσεις, που ζητούν να εξασφαλιστούν οι ιδιοκτήτες και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης και τοπικός βουλευτής Λασιθίου να υπάρξουν κονδύλια για την αποκατάσταση των περιοχών που θα γίνουν οι κατεδαφίσεις και εν συνεχεία να μπουν οι μπουλντόζες.

neakriti.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας