ecopress
Με δέσμευση ότι θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες, ώστε «οι πολίτες να μπορέσουν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν εμπρόθεσμα την καταγραφή... Κτηματολόγιο: ανάρτηση, με δεσμεύσεις προς τους πλημμυροπαθείς ιδιοκτητές   

Με δέσμευση ότι θα ληφθούν όλες οι πρόνοιες, ώστε «οι πολίτες να μπορέσουν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν εμπρόθεσμα την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους», ανακοίνωσε επισήμως  η Ελληνικό Κτηματολόγιο την έναρξη ανάρτησης στο νομό Μαγνησίας. Εισακούστηκαν οι παρεμβάσεις που επισήμαναν τις δυσκολίες να ανταποκριθούν οι πολίτες, που παλεύουν ακόμη αντιμέτωποι με τις λάσπες και τις καταστροφές του daniel  αλλά και τους κινδύνους να χαθεί δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

 

Η επίσημη ανακοίνωση του φορέα, όπως επισημαίνουν στο ecopress επίσημες πηγές  του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Ελληνικό Κτηματολόγιο σημαίνει ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι παρεμβάσεις που έγιναν και ότι  αναγνωρίζονται οι δυσκολίες, που υπάχρουν για τους πολίτες στην περιοχή. Ξεκινά μεν η ανάρτηση στην Μαγνησία, σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό, ωστόσο θα ακολουθήσει η αναγκαία παράταση και θα ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι πολίτες. Επιπροσθέτως τονίζεται από τις ίδιες πηγές ότι η αναγκαία παράταση για την ανάρτηση θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί εγκαίρως , ώστε να μην υπάρξουν ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Παρεμβάσεις

Σημειώνεται ότι για το θέμα άσκησε παρέμβαση το ΤΕΕ Μαγνησίας με επιστολή που απέστειλε προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιο για το Κτηματολόγιο Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τη διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο ζητώντας «»μη έναρξη Ανάρτησης προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας (κωδικός σύμβασης ΚΤ5-11)». Στην επιστολή του ΤΕΕ Μαγνησίας η πρόεδρος  Νάνσυ Καπούλα και η γενική γραμματέας  Θεοδώρα Παπάζογλου επισήμαναν ιδιαίτερα ότι «η  ανάρτηση του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε αφορά τις περιοχές που στο σύνολο τους έχουν πληγεί δύο φορές από τις πρόσφατες πλημμύρες κι ενώ η Μαγνησία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Παράλληλα παρέμβαση άσκησε η Γραμματή Μπακλατσή έμπειρη τοπογράφος πολεοδόμος μηχανικός υπογραμμίζοντας  και τεκμηριώνοντας τους κινδύνους το Κτηματολόγιο στην Μαγνησία αντί να καταγράψει την πραγματική και να προστατέψει τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία ετοιμάζεται να αποτυπώσει σπίτια, αγροτεμάχια, ρέματα, δρόμους και αιγιαλούς, όπως άλλαξαν όρια και χάθηκαν στα ορμητικά νερά και τις λάσπες του daniel.Δείτε εδώ στο ecopress

 Δέσμευση από το Κτηματολόγιο

-«Επισημαίνεται ότι λόγω των προβλημάτων που προκάλεσαν οι πλημμύρες από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας θα ληφθεί μέριμνα από το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν εμπρόθεσμα την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους» υπογραμμίζεται στην επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο για την έναρξη από 17 Οκτωβρίου 2023 την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στην Μαγνησία και  στην ίδια ανακοίνωση αναλυτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο

Η ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο  αναφέρει επίσης αναλυτικά τα ακόλουθα:

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο ενημερώνει τους κατόχους ακίνητης ιδιοκτησίας σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας κα Σποράδων πως η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων ξεκινάει την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023.

Η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να ελέγξουν:

-Την  περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)

-Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια. Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την αντίστοιχη ημερομηνία λήξης), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο Γραφείο Κτηματογράφησης, κατόπιν ραντεβού.

Τα Προσωρινά Κτηματολογικά Διαγράμματα και οι Προσωρινοί Κτηματολογικοί Πίνακες θα αναρτηθούν στο Γραφείo Κτηματογράφησης και θα παραμείνουν αναρτημένα επί δύο (2) μήνες. Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί εντός της προθεσμίας των δύο (2) μηνών να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων κατά των στοιχείων της Ανάρτησης ηλεκτρονικά μέσω των «Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών» του Ελληνικού Κτηματολογίου στο www.ktimatologio.gr, ή στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού. Για τους κατοίκους αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι τέσσερις (4) μήνες. Ειδικά, για την αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι την 12-4-2024. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλονται και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Από την έναρξη της Ανάρτησης τίθενται σε ισχύ οι διατυπώσεις του άρθρου 5 του Ν. 2308/1995 (που αφορούν στη σύνταξη συμβολαίων, στη συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου και στην καταχώριση οποιασδήποτε πράξης στο Υποθηκοφυλακείο)

Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας περιοχών

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Καλλικρατικός Δήμος ΑΛΜΥΡΟΥ: Όλοι οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ
Καλλικρατικός Δήμος ΒΟΛΟΥ Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΙΔΙΝΙΟΥ, ΓΛΑΦΥΡΩΝ, ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ, ΣΕΣΚΛΟΥ
Καλλικρατικός Δήμος ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ, ΛΑΥΚΟΥ, ΜΕΤΟΧΙΟΥ, ΜΗΛΙΝΗΣ, ΠΡΟΜΥΡΙΟΥ, ΤΡΙΚΕΡΙΟΥ
Καλλικρατικός Δήμος ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ: Όλοι οι προκαποδιστριακοί ΟΤΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΠΟΡΑΔΩΝ

Καλλικρατικός Δήμος ΣΚΟΠΕΛΟΥ Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ: ΓΛΩΣΣΗΣ, ΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΣΚΟΠΕΛΟΥ

Γραφείο Κτηματογράφησης

ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ (ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΚΤΙΡΙΟΥ 24, 1Τ 453, 53Α, 1Τ 461), Σταδίου 90,

ΤΚ 38446, Ν.Ιωνία Βόλος,

Ε-mail: info@ktimatologio-magnisias.gr (μόνο για πληροφορίες)

Τηλέφωνο: 2421025288 (για πληροφορίες και ραντεβού)

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 08.30 – 16.30 και κάθε  Τετάρτη 08.30 – 20.00

Γενικές Πληροφορίες: Τηλ 210 6505600 – www.ktimatologio.gr – Καθημερινές:  8:30 – 15:30

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ Μαγνησίας

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ Μαγνησίας  προς τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κο Κυρανάκη με θέμα: «Μη έναρξη Ανάρτησης προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας (κωδικός σύμβασης ΚΤ5-11) « έχει ως εξής:

Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,

Όπως πληροφορηθήκαμε από επίσημη ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε., «σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν.2308/1995, όπως αυτός έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ότι με την με αριθμ. 252/5/12- 102023 απόφαση του Δ.Σ. του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο ορίστηκε η 17-10-2023 ως ημερομηνία έναρξης της Ανάρτησης των Προσωρινών Κτηματολογικών Πινάκων και Διαγραμμάτων επί των ακινήτων που βρίσκονται στον Καλλικρατικό Δήμο Βόλου και συγκεκριμένα στους προ καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: Γλαφυρών, Σέσκλου, Αιδινίου, Μικροθηβών, στον Καλλικρατικό Δήμο Αλμυρού και συγκεκριμένα σε όλους τους προ καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: Αλμυρού, Ευξεινουπόλεως, Ανθότοπου, Κοκκωτών, Κροκίου, Κωφών, Πλατάνου, Φυλάκης, Ανάβρας, Αγ. Θεοδώρων, Αχιλλείου, Πτελεού, Σούρπης, Αγ.Τριάδας, Αγ.Ιωάννη, Αμαλιαπόλεως, Βρυναίνων, Δρυμώνος, στον Καλλικρατικό Δήμο Ρήγα Φεραίου σε όλους τους προ καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: Καναλίων, Κερασιάς, Ριζόμυλου, Στεφανοβίκειου, Κεραμιδίου, Βελεστίνου, Αγ. Γεωργίου Φερών, Αερινού, Μικρού Περιβολακίου, Περίβλεπτου, στον Καλλικρατικό Δήμο Νοτίου Πηλίου και συγκεκριμένα στους προ καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: Αργαλαστής, Μετοχίου, Λαύκου, Μηλίνας, Προμυρίου, Τρικερίου, στον Καλλικρατικό Δήμο Σκοπέλου σε όλους τους προ καποδιστριακούς Ο.Τ.Α.: Σκοπέλου, Γλώσσας, Κλήματος, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Ωστόσο όπως γνωρίζετε, ο Νομός Μαγνησίας λόγω των πρωτοφανών κακοκαιριών Daniel και Hlias υπέστη τεράστιες καταστροφές.

Η ανάρτηση του Ελληνικού Κτηματολογίου Α.Ε αφορά τις περιοχές που στο σύνολο τους έχουν πληγεί δύο φορές από τις πρόσφατες πλημμύρες κι ενώ η Μαγνησία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μάλιστα οι εκτάσεις σε Κανάλια, Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλο και γενικά οι περιοχές της Κάρλας και του Βελεστίνου είναι ακόμα πλημμυρισμένες, ενώ όλο το οδικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο και είναι αδύνατη η πρόσβαση. Τα ίδια προβλήματα υπάρχουν στον Αλμυρό, στο Νότιο Πήλιο, ακόμα και στις περιοχές Γλαφυρές, Σέσκλου κ.λπ. του Δήμου Βόλου.

Η ανάρτηση καλύπτει κυρίως αγροτικές περιοχές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες, διότι είναι σε μεγάλο βαθμό ορεινές – αγροτικές, με δυσδιάκριτα όρια από τον χάρτη του κτηματολογίου λόγω της πυκνής βλάστησης, με έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας και συμβόλαια με γενική περιγραφή, χωρίς ακριβείς διαστάσεις, με πολλές άτυπες διανομές που πρέπει να δηλωθούν με χρησικτησία, με διεκδικήσεις του Ελληνικού Δημοσίου λόγω του δασικού χάρτη και της κατάργησης των ορίων των οικισμών του Πηλίου με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

Μάλιστα μετά τις πλημμύρες έχει αλλάξει και όλη η μορφολογία της Μαγνησίας, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πολλά ρέματα, που εξαφάνισαν αγροτεμάχια, ελαιοπερίβολα και σπίτια. Όμως τα ρέματα κατά την κτηματογράφηση αποδίδονται ως ειδική έκταση με ονομασία «Ειδική Έκταση: Ποτάμι / Ρέμα» και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να εξετασθούν πρώτα από το Κτηματολόγιο, πριν την διαδικασία της ανάρτησης, ώστε να καταγραφεί σωστά η δημόσια και ιδιωτική περιουσία και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες στο μέλλον με δικαστήρια.

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν και με αυτά τα δεδομένα, καλούνται οι κάτοικοι και όσοι έχουν ακίνητα στη Μαγνησία να λάβουν γνώση των στοιχείων του κτηματολογίου και να κάνουν ενστάσεις.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στο Γ ραφείο Κτηματογράφησης.

Όμως για να γίνουν οι ενστάσεις απαιτούνται στις περισσότερες περιπτώσεις συλλογή στοιχείων από υπηρεσίες και κυρίως νέα σύγχρονα τοπογραφικά, που λόγω της καταστροφής και δεδομένου ότι εισερχόμαστε στο χειμώνα δεν είναι δυνατή η πρόσβαση.

Μη έναρξη Ανάρτησης προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας (κωδικός σύμβασης ΚΤ5-11).

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε παράταση στην Ανάρτηση προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας (κωδικός σύμβασης ΚΤ5-11).

Για τη Διοικούσα Επιτροπή

Η Πρόεδρος

Νάνσυ Καπούλα

Η Γ. Γραμματέας

Θεοδώρα Παπάζογλου

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας