ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενστάσεις ετοιμάζεται να δεχθεί το Κτηματολόγιο στις υπό κτηματογράφηση περιοχές όλης της χώρας, όπου την τελευταία περίοδο... Κτηματολόγιο: έρχονται 1 εκατ. ενστάσεις μετά τις δηλώσεις ιδιοκτησίας  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο ενστάσεις ετοιμάζεται να δεχθεί το Κτηματολόγιο στις υπό κτηματογράφηση περιοχές όλης της χώρας, όπου την τελευταία περίοδο οι πολίτες κλήθηκαν να δηλώσουν την περιουσία τους.

Δείτε εδώ στο ecopress, πάνε πιο πίσω τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις

Ετοιμάζεται να τεθεί σε εφαρμογή δέσμη μέτρων,  προκειμένου να γίνει πιο ελκυστική η συμμετοχή μηχανικών, δικηγόρων και δικαστικών στις τριμελείς επιτροπές εξέτασης των ενστάσεων, ώστε να ολοκληρωθεί γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα η υλοποίηση του έργου του Κτηματολογίου, όπως δήλωσε  ο Στέφανος Κοτσώλης γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο,  σε συνάντηση του με δημοσιογράφους.

Πολιτικοί μηχανικοί

Στις επιτροπές ενστάσεων έγινε γνωστό ότι θα μπορούν να συμμετέχουν οι μηχανικοί, που έχουν στο πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων τη δυνατότητα να συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα. Δηλαδή θα συμμετέχουν στις επιτροπές αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί, τοπογράφοι Τ.Ε. και οι πολιτικοί μηχανικοί.

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020, στις περιοχές όλης της χώρας που ολοκληρώθηκε είτε συνεχίζεται με σιωπηρή παράταση η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας,  προκειμένου να δηλωθούν προεκτιμώμενα, συνολικά περί τα 13 εκατ. δικαιώματα ιδιοκτησίας  αρχίζει σταδιακά η ανάρτηση της κτηματογράφησης.

Με την προανάρτηση, οι ιδιοκτήτες, θα μπορούν να δουν τι προέκυψε μετά την επεξεργασία των δηλώσεων τους και να διαπιστώσουν εάν η ιδιοκτησία τους έχει δηλωθεί σωστά ή πρέπει να γίνει κάποια διόρθωση σε επίπεδο πρόδηλου σφάλματος ή έλλειψης δικαιολογητικών και να υποβάλλουν ενστάσεις.

Η εξέταση των ενστάσεων αποτελεί σημαντικό σημείο καμπής στην πορεία του Κτηματολογίου. Οι επιτροπές ενστάσεων οφείλουν να αποφανθούν αιτιολογημένα για τις ενστάσεις εντός δύο μηνών από την παράδοση των φακέλων των ενστάσεων από το Γραφείο Κτηματογράφησης. Ωστόσο, λόγω του μεγάλου όγκου των ενστάσεων και της χαμηλής συμμετοχής νομικών και μηχανικών στις επιτροπές, μέχρι τώρα υπάρχει μεγάλη δυσκολία όχι μόνον για την έγκαιρη εξέταση των υποθέσεων αλλά και για τη συγκρότηση των επιτροπών.

1 εκατομμύριο εντάσεις

Στις υπό κτηματογράφηση περιοχές με  προεκτιμώμενα 13 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα, αφαιρουμένων των δικαιωμάτων του δημοσίου και ενός σημαντικού αριθμού «καθαρών» και μεγάλων ιδιωτικών ιδιοκτησιών, λαμβάνοντας ως  δεδομένο ότι το ποσοστό των ενστάσεων θα κυμανθεί στο 10% των δικαιωμάτων, ο γενικός διευθυντής της Ελληνικό Κτηματολόγιο είπε στους δημοσιογράφους, ότι κατά τη φάση των αναρτήσεων αναμένεται να κατατεθούν προς εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές περισσότερες από 1 εκατομμύριο εντάσεις.

Στα μέτρα που σχεδιάζει η Ελληνικό Κτηματολόγιο, στο πλαίσιο συνολικής νομοθετικής ρύθμισης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, όπως είπε ο Στέφανος Κοτσώλης είναι να ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών ενστάσεων, με μεγαλύτερη συμμετοχή και περισσότερες συνεδριάσεις. Ειδικότερα έγινε γνωστό ότι τα νέα μέτρα θα προβλέπουν:

  • Αύξηση της οικονομικής αποζημίωσης για τους μηχανικούς, δικηγόρους και δικαστικούς που στελεχώνουν τις επιτροπές. Με τα σημερινά δεδομένα προβλέπεται αμοιβή που αντιστοιχεί σε 3,5 ευρώ ανά υπόθεση. Με τις νέες ρυθμίσεις «αυτή η αποζημίωση θα αυξηθεί σημαντικά» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
  • Θα διευρυνθεί η δυνατότητα  στελέχωσης των επιτροπών από μηχανικούς. Συγκεκριμένα μέχρι τώρα οι επιτροπές εξέτασης ενστάσεων στελεχώνονται από αγρονόμους τοπογράφους μηχανικούς. Με τις νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να συμμετέχουν στις επιτροπές οι μηχανικοί που έχουν στο πλαίσιο των επαγγελματικών δικαιωμάτων τη δυνατότητα να συντάσσουν τοπογραφικά διαγράμματα. Δηλαδή θα συμμετέχουν στις επιτροπές  αγρονόμοι τοπογράφοι μηχανικοί, τοπογράφοι Τ.Ε. και πολιτικοί μηχανικοί.
  • Αναμένεται, επιπλέον, η ενεργοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου Μηχανικού για το Κτηματολόγιο, με τον οποίο θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες των απαιτούμενων διορθώσεων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τις ενστάσεις

Στη φάση της προανάρτησης, που ακολουθεί για τις περιοχές που έγιναν οι δηλώσεις ιδιοκτησίας τα προσωρινά κτηματολογικά διαγράμματα και οι προσωρινοί κτηματολογικοί πίνακες αναρτώνται στα Γραφεία Κτηματογράφησης και παραμένουν αναρτημένα για δύο μήνες από την ημερομηνία έναρξης του υπολογισμού προθεσμίας και τέσσερις μήνες για τους ιδιοκτήτες εξωτερικού.

Κατά την περίοδο της προανάρτησης, οι πολίτες που έχουν δηλώσει την περιουσία τους θα λάβουν επιστολές, στις διευθύνσεις που έχουν δώσει, και θα έχουν τη δυνατότητα για διάστημα δύο μηνών (το οποίο μπορεί να παραταθεί για άλλους δύο) να προβούν σε απλές διορθώσεις (τυπογραφικά κ.λπ.), καθώς επίσης και να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους υποβάλλοντας «αίτηση επανεξέτασης στοιχείων».

Οι σχετικές διορθώσεις θα γίνουν άμεσα και θα ακολουθήσει η περίοδος της ανάρτησης. Η ανάρτηση, µέσω της δημοσιότητας των στοιχείων της κτηματογράφησης, έχει ως στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους δηλούντες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και στο ελληνικό Δημόσιο να λάβουν γνώση των αναρτημένων κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων, ώστε να μπορούν να ελέγξουν, να επιβεβαιώσουν και να διορθώσουν, αν χρειαστεί, τυχόν σφάλματα που ενδέχεται να υπάρχουν στην καταγραφή των δικαιωμάτων τους ή στη γεωγραφική απεικόνιση του ακινήτου τους στα κτηματολογικά διαγράμματα.

Οι δικαιούχοι που διαφωνούν µε κάποιο από τα στοιχεία της ανάρτησης αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον θα μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση (μέσα σε προθεσμία δύο μηνών για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία τεσσάρων μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού και το ελληνικό Δημόσιο).

Ένσταση ή αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής μπορεί να υποβάλει όποιος έχει έννομο συμφέρον. Μαζί µε την αίτηση πρέπει να υποβάλει όλα τα απαραίτητα έγγραφα και τοπογραφικά διαγράμματα που αποδεικνύουν το έννομο συμφέρον του. Η αίτηση υποβάλλεται εγγράφως στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης  Στα είδη ενστάσεων συγκαταλέγονται:

  • Οι αιτήσεις πρόδηλου σφάλματος, δηλαδή λανθασμένη αντιγραφή των στοιχείων του δικαιούχου, του είδους του καταχωρισθέντος δικαιώματος και της αναγραφής του τίτλου κτήσης.
  • Οι διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων, δηλαδή της θέσης, του σχήματος, των ορίων και του εμβαδού.
  • Οι αιτήσεις αλλαγής δικαιούχου (εκτοπισμός).

Για τα δύο τελευταία είδη αιτήσεων οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός προθεσμίας δύο μηνών (ή τεσσάρων μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού) και εξετάζονται από την επιτροπή ενστάσεων. Η επιτροπή, η οποία είναι τριμελής και αποτελείται από έναν δικηγόρο, έναν τοπογράφο και έναν δικαστικό, οφείλει να αποφανθεί αιτιολογημένα για τις ενστάσεις εντός δύο μηνών από την παράδοση των φακέλων των ενστάσεων από το Γραφείο Κτηματογράφησης. Η συγκεκριμένη προθεσμία, πάντως, μπορεί να παραταθεί µε απόφαση του Κτηματολογίου.

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα να παρίστανται αυτοπροσώπως, είτε μετά ή διά πληρεξούσιου δικηγόρου, ενώ επιτρέπεται και η συμμετοχή τεχνικών συμβούλων των παρισταμένων.

Κατά την περίοδο αυτή, εκτός της ανάρτησης των κτηματολογικών στοιχείων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, προβλέπεται και ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων από τους κτηματολογικούς πίνακες και τα διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε δικαιούχο. Με τον τρόπο αυτό, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του, και εφόσον συμφωνεί µε τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια. Εάν όμως δεν συμφωνεί µε κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.

Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος θα λάβει φάκελο µε τα ακόλουθα έντυπα:

Έντυπο Α: Στοιχεία Δικαιούχου-Κωδικοί Ιδιοκτησίας. Το έντυπο περιλαμβάνει:

  • Τα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, όπως έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
  • Τους κωδικούς ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων, για τα οποία έχει υποβάλει δήλωση. Οι κωδικοί ιδιοκτησίας είναι αυτοί που αναγράφονταν στο «Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης», που έλαβε κατά την υποβολή της δήλωσης.

Έντυπο Α1: Απόσπασμα Πίνακα Ανάρτησης. Το έντυπο περιλαμβάνει τα στοιχεία του ακινήτου/δικαιώματος του Κτηματολογικού Πίνακα που αφορούν στην ιδιοκτησία κάθε δικαιούχου.

Έντυπο Α2: Απόσπασμα Διάγραμμα

Ειδικές περιπτώσεις

  • Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν, αλλά είτε δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους είτε τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή, οι δικαιούχοι θα λάβουν µόνο το Έντυπο Α.
  • Επίσης, στο Έντυπο Α ενδέχεται κάποιοι δικαιούχοι να βρουν στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν.

Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον κάποιος συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση του Ν. 2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (35 ή 20 ευρώ). Στις περιπτώσεις αυτές οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης, προκειμένου να τους δοθούν οδηγίες για τις ενέργειές τους.

Σύμφωνα µε τις οδηγίες του Κτηματολογίου, το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε στον ίδιο ΟΤΑ που πραγματοποιείται ανάρτηση. Εάν κάποιος ιδιοκτήτης που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει φάκελο, θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηµατογράφησης της περιοχής που ανήκει το ακίνητό του.

Η περίοδος της ανάρτησης αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία οι δικαιούχοι που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν υποβάλει μέχρι τότε δήλωση να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηµατογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον. Κατά τη διάρκεια της ανάρτησης οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν ηλεκτρονικά τα κτηματολογικά στοιχεία µέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr) επιλέγοντας το portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Ειδικά για τα προσωπικά στοιχεία μπορούν να ζητήσουν τη διόρθωσή τους και ηλεκτρονικά µέσω του e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Κτηµατογράφηση/Ανάρτηση. Μέσω του e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάθε δικαιούχος, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του κωδικό, μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της ανάρτησης που τον αφορούν.

Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι οι τρεις αριθμοί-«κλειδιά» οι οποίοι αναγράφονται πάνω στο αποδεικτικό υποβολής δήλωσης, και συγκεκριμένα ο Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης, ο Κωδικός Προσώπου και ο Κωδικός Ιδιοκτησίας.

Να σημειωθεί ότι µέσω της ίδιας εφαρμογής μπορεί να γίνει και αναζήτηση όλων των ακινήτων των περιοχών που βρίσκονται σε ανάρτηση και έχουν συνδεθεί µε ένα ΑΦΜ σας, µε τη χρήση των κωδικών ασφαλείας που χρησιμοποιούνται στις εφαρμογές Τaxisnet.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας