ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Από τα μέσα Ιουνίου αρχίζει η λειτουργία νέων ψηφιακών υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο για την εξυπηρέτηση ιδιοκτητών, μηχανικών και δικηγόρων και την... Κτηματολόγιο: «γκάζι» για ψηφιακές υπηρεσίες και «φρένο» σε πρόστιμα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Από τα μέσα Ιουνίου αρχίζει η λειτουργία νέων ψηφιακών υπηρεσιών στο Κτηματολόγιο για την εξυπηρέτηση ιδιοκτητών, μηχανικών και δικηγόρων και την διεκπεραίωση συμβολαίων, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η εξέταση των εκκρεμών 200.000 αντιρρήσεων και «παγώνουν» μέχρι νεοτέρας τα πρόστιμα για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Με βάση τις ρυθμίσεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, που συζητείται στη Βουλή, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο προετοιμάζουν αλλαγές, οι οποίες αναλυτικά προβλέπουν ότι:

– Μετά τα μέσα του ερχόμενου Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι (ιδιοκτήτες,μηχανικοί, δικηγόροι, κ.λπ.) θα μπορούν να ζητούν, να εξοφλούν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά όλα τα πιστοποιητικά από τα κτηματολογικά γραφεία που ανήκουν στο Φορέα.

-Επίσης, μετά τα μέσα Ιουνίου οι πωλήσεις, οι μεταβιβάσεις, οι γονικές παροχές, οι κληρονομιές, αλλά και οι κάθε είδους εγγραπτέες πράξεις θα μπορούν να υποβάλλονται από τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο.

Σχετικά με την εξέταση 200.000 αντιρρήσεων, που  έχουν σωρευτεί και παραμένουν σε εκκρεμότητα, ενώ οι πολίτες που έχουν καταθέσει  αιτήσεις βρίσκονται σε αναμονή χωρίς να μπορούν να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους, προωθούνται αλλαγές με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν ότι οι επιτροπές ενστάσεων:

-Θα στελεχώνονται όχι μόνο με τοπογράφους (όπως συμβαίνει σήμερα) αλλά και με πολιτικούς μηχανικούς.

-Θα μπορούν να συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη. Όπως εξηγούν από το Κτηματολόγιο, αυτό σημαίνει ότι τοπογράφοι, δικηγόροι ή πολιτικοί μηχανικοί θα μπορούν να εξετάζουν υποθέσεις όλης της Ελλάδας, γεγονός που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξέταση των χιλιάδων ενστάσεων που είναι σήμερα σε εκκρεμότητα.

Προαναρτήσεις

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως στις περιοχές όπου έχει προηγηθεί προανάρτηση (Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λιβαδειά, αλλά και αυτές που περιλαμβάνονται στο ΚΤΙΜΑ-16, δηλαδή το τρέχον πρόγραμμα κτηματογράφησης) όλες οι αιτήσεις διόρθωσης θα εξετάζονται πλέον από το Γραφείο Κτηματογράφησης (δηλαδή τον ανάδοχο που «τρέχει» το πρόγραμμα). Και από τα μέσα Ιουνίου 2020 και έπειτα θα γίνει προσπάθεια να ισχύει για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα της χώρας.

Πρόστιμα

Για τα κλιμακωτά πρόστιμα, ΥΠΕΝ και Κτηματολόγιο σχεδίαζαν να ενεργοποιηθούν εντός Απριλίου, ωστόσο λόγω του κορονοϊού και των προβλημάτων που προκύπτουν δεν αναμένεται να ζητηθούν μέσα στο 2020. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε και το γεγονός ότι οι πολίτες σε γενικές γραμμές συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία συλλογής δηλώσεων.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα αφορούν όσους δεν έχουν σπεύσει να δηλώσουν την ατομική τους ιδιοκτησία μέχρι και σήμερα. Όπως προβλέπεται, το ύψος των χρηματικών ποινών θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με το χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Νομοσχέδιο 

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ περιλαμβάνονται επίσης  ρυθμίσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι:

-Αναθεωρείται η διαδικασία πρόσληψης των προϊσταμένων των κτηματολογικών γραφείων.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για θέσεις επί θητεία πέντε ετών (που μπορεί να ανανεώνεται), τις οποίες μπορούν να καταλάβουν και υπάλληλοι και ιδιώτες. Οι αιτήσεις των υποψηφίων μπορούν να αφορούν και περισσότερες από μία προκηρυσσόμενες θέσεις. Η επιλογή των προϊσταμένων διενεργείται από τριμελή Επιτροπή Επιλογής Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων, που ορίζεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ οι επιλεγέντες διορίζονται με απόφαση του υπουργού.

-Προβλέπεται ότι δύναται να προσλαμβάνει ο Φορέας προσωπικό με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

-Επιστρέφουν οι 29 δικηγόροι που έφυγαν μετά την αλλαγή του Φορέα από ΕΚΧΑ σε Ελληνικό Κτηματολόγιο.

-Καθίσταται υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των εγγραπτέων πράξεων στα κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του Φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο».

– Με την παράγραφο 4 προβλέπεται ότι για το προσωπικό που μεταφέρεται από ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία στον Φορέα, πλην δικηγόρων, λαμβάνονται υπόψη για τη μισθολογική του κατάταξη τα τυπικά προσόντα και ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε στα ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας