ecopress
Σκληρή απάντηση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων Κτηματολογίου (ΠΑΝΣΕΚΤ), απευθυνόμενος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και καλώντας παράλληλα τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου  να πάρει δημόσια... Κτηματολόγιο: η επίθεση σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους γύρισε μπούμερανγκ

Σκληρή απάντηση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων Κτηματολογίου (ΠΑΝΣΕΚΤ), απευθυνόμενος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και καλώντας παράλληλα τη διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου  να πάρει δημόσια θέση αν υιοθετεί την επίθεση του ΠΑΝΣΕΚΤ εναντίον δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών δίνει ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων.

Ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων στηλιτεύει ταυτόχρονα την κακή λειτουργία των υπηρεσιών του φορέα και αφήνει βαριά υπονοούμενα για τη συμπεριφορά ορισμένων υπαλ­λήλων και προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων.

Μπούμερανγκ γύρισε η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων Κτηματολογίου (ΠΑΝΣΕΚΤ), σύλλογος που έχει μέλη του ένα μέρος από τους υπάλληλους του Κτηματολογίου, που προέρχονται από τα πρώην Άμισθα Υποθηκοφυλακεία, τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΝΠΔΔ Ελληνικό Κτηματολόγιο, να εκδώσει μακροσκελή ανακοίνωση ως απάντηση στις δηλώσεις της κοινής συνέντευξης Τύπου των προέδρων του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσού, Συμβολαιογράφων Γιώργου Ρούσκα και   της γενικής γραμματέως Δικαστικών Επιμελητών Μαρία Μπρουζούκη. Αναλυτικά τι είπαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπροσώποι των διοικήσεων των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών Δείτε εδώ στο ecopress

Οι τρεις εκπρόσωποι των νομικών φορέων μίλησαν για τις δυσλειτουργίες, τις ουρές και τις καθυστερήσεις στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου και τα Κτηματολογικά Γραφεία, που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στις συναλλαγές των πολιτών, την οικοδομή και την κτηματαγορά. Με την ανακοίνωση του  ο ΠΑΝΣΕΚΤ εμφανίστηκε ως αυτόκλητος υποστηρικτής του φορέα, δείχνοντας ως υπεύθυνους συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς. Δείτε εδώ στο ecopres

Μηνύματα στο υπουργείο και τη διοίκηση του Κτηματολογίου

-«Η δημιουργία, τήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ιδίως όταν απευθύνεται σε επαγγελματικούς φορείς αποκλειστικής χρήσης, αφορά αποκλειστικά την Ελληνική Πολιτεία, τον τυχόν δημόσιο Φορέα τήρησης και λειτουργίας και τους επαγγελματικούς φορείς και όχι τους υπαλλή­λους του όποιου Φορέα τήρησης και λειτουργίας. Εκτός εάν ο ΠΑΝΣΕΚΤ με το Δελτίο Τύπου θεωρεί ότι εκπροσωπεί τον Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗ­ΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και διά των γραφομένων του υποκαθιστά τον Πρόεδρό του» σημειώνει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς Αιγαίου και Δωδεκανήσου, σε απαντητική ανακοίνωση του, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας.

«Λεκτικό ύψωμα του δακτύλου»

Ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων αποδίδοντας στον ΠΑΝΣΕΚΤ, «που εκπροσωπεί ένα μέρος μόνον των εργαζομένων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο», ρόλο «λαγού» και επισημαίνει ότι «το ύφος του Δελ­τίου Τύπου, το λεκτικό ύψωμα του δακτύλου στους δύο μεγαλύτερους επι­στημονικούς φορείς της Χώρας και στους τρεις φορείς, των οποίων τα μέλη αποτελούν τους κύριους πελάτες του Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟ­ΓΙΟ και συνεπώς αξίζουν να τους ακούσει το Κτηματολόγιο και η Ελληνι­κή Πολιτεία σε αυτό που έχουν να δηλώσουν, και από τους οποίους εν μέρει πληρώνονται οι συντάκτες της Ανακοίνωσης, υπερβαίνει τα όρια του ευπρεπούς διά επιχειρημάτων διαλόγου, καταδεικνύει αλαζονεία και υπο­δεικνύει διάθεση στείρας αντιπαράθεσης». Και  θέτει τη διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο και εμμέσως τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιο για το Κτηματολόγιο στον οποίον κοινοιποιείται η επιστολή προ των ευθυνών τους αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

-«Άξιο σχολίου αποτελεί η ανάγκη που ένοιωσε ο ΠΑΝΣΕΚΤ να απαντήσει σε μία συνέντευξη τύπου, το περιεχόμενο του οποίου δεν αφορούσε τους εργαζομένους του Φορέα αλλά την Διοίκησή του. Κάποιοι αυτούς τους ο­νομάζουν «λαγούς». Για τον λόγο αυτό η Διοίκηση του Φορέα οφείλει να πάρει θέση και να απαντήσει αν επικροτεί, υποστηρίζει και υιοθετεί τα όσα αναφέρονται στην Ανακοίνωση του ΠΑΝΣΕΚΤ».

«Πληρωμές με το κομμάτι»

-«Είναι ψευδές και εκνευριστικό να ισχυρίζεται κανείς ότι η υπάρχουσα για τους επαγγελματίες πλατφόρμα λειτουργεί χωρίς προβλήματα, όταν με μεγάλη συχνότητα υποβάλλονται αιτήματα δυσλειτουργίας στα σχετικά help desk» απαντά το Σύλλογος Συμβολαιογράφων στον ΠΑΝΣΕΚΤ και για τις σχετικές προτάσεις του ΠΑΝΣΕΚΤ επισημαίνει ότι:

-«Η λύση, λοιπόν, στα προβλήματα δεν είναι να επιβάλλουμε σε άλλη επαγγελματική ομάδα για να κάνει έστω και κατά το ήμισυ την δουλειά των υπαλλήλων των Κτηματολογικών Γραφείων, τη δουλειά που δεν προλαβαίνουν να την κά­νουνε, αλλά που αν έπαιρναν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι € 8,00 το κομ­μάτι, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην Ανακοίνωσή τους, η δουλειά ίσως και να έβγαινε, όπως έβγαινε και όταν υπήρχε και ο θεσμός του Υποθηκοφυ­λακείου».

«Προσβάλλουν τους συναδέλφους τους»

Ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων στηλιτεύει τα κακώς κείμενα στις υπηρεσίες του φορέα και αφήνει υπαινιγμούς για ορισμένες συμπεριφορές σημειώνοντας ότι «αναφορικά δε στο τί γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ας μην το σχο­λίαζε, καλύτερα, ο ΠΑΝΣΕΚΤ, γιατί τέτοιο χάλι που κυριαρχεί στα περισ­σότερα Κτηματολογικά Γραφεία δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Ο­μοίως ισχύει και για την συμπεριφορά ορισμένων, μόνον, ευτυχώς, υπαλ­λήλων και Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων, που πρώτα από όλα προσβάλλουν τους ίδιους τους συναδέλφους τους».

Επίσης ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων απορρίπτει «την πρόσκληση του ΠΑΝΣΕΚΤ για «χειρουργική» συζήτηση μαζί του», δηλώνοντας ότι «τέτοιου είδους συζητήσεις διενεργούνται με την καθ’ύλην αρμόδια «χειρουργό» δηλαδή την Ελληνική Πολιτεία. Ο «ασθε­νής» συνεχίζει να είναι πάντα η συναλλαγή».

Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Συλλόγου Συμβολαιογράφων στον ΠΑΝΣΕΚ έχει ως εξής:

«ΠΡΟΣ

1)κ. Υφυπουργό για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο

2)ΝΠΔΔ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:

1) ΠΑΝΣΕΚΤ

3) Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

4) Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας

ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην Ανακοίνωση του ΠΑΝΣΕΚΤ»

Με έκπληξη αναγνώσαμε στην Ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εργαζομένων Κτηματολογίου (ΠΑΝΣΕΚΤ), που εκπροσωπεί ένα μέρος μόνον των εργαζομένων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο, τις απαντήσεις των εργαζομένων των πρώην αμίσθων Υποθηκοφυλακείων στα όσα αναφέρ­θηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος και της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας. Το ύφος του Δελ­τίου Τύπου, το λεκτικό ύψωμα του δακτύλου στους δύο μεγαλύτερους επι­στημονικούς φορείς της Χώρας και στους τρεις φορείς, των οποίων τα μέλη αποτελούν τους κύριους πελάτες του Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟ­ΓΙΟ και συνεπώς αξίζουν να τους ακούσει το Κτηματολόγιο και η Ελληνι­κή Πολιτεία σε αυτό που έχουν να δηλώσουν, και από τους οποίους εν μέρει πληρώνονται οι συντάκτες της Ανακοίνωσης, υπερβαίνει τα όρια του ευπρεπούς διά επιχειρημάτων διαλόγου, καταδεικνύει αλαζονεία και υπο­δεικνύει διάθεση στείρας αντιπαράθεσης.

Άξιο σχολίου αποτελεί η ανάγκη που ένοιωσε ο ΠΑΝΣΕΚΤ να απαντήσει σε μία συνέντευξη τύπου, το περιεχόμενο του οποίου δεν αφορούσε τους εργαζομένους του Φορέα αλλά την Διοίκησή του. Κάποιοι αυτούς τους ο­νομάζουν «λαγούς». Για τον λόγο αυτό η Διοίκηση του Φορέα οφείλει να πάρει θέση και να απαντήσει αν επικροτεί, υποστηρίζει και υιοθετεί τα όσα αναφέρονται στην Ανακοίνωση του ΠΑΝΣΕΚΤ.

Η δημιουργία, τήρηση και λειτουργία ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ιδίως όταν απευθύνεται σε επαγγελματικούς φορείς αποκλειστικής χρήσης, αφορά αποκλειστικά την Ελληνική Πολιτεία, τον τυχόν δημόσιο Φορέα τήρησης και λειτουργίας και τους επαγγελματικούς φορείς και όχι τους υπαλλή­λους του όποιου Φορέα τήρησης και λειτουργίας. Εκτός εάν ο ΠΑΝΣΕΚΤ με το Δελτίο Τύπου θεωρεί ότι εκπροσωπεί τον Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗ­ΜΑΤΟΛΟΓΙΟ και διά των γραφομένων του υποκαθιστά τον Πρόεδρό του.

Οι Συμβολαιογράφοι ήδη από πολλά χρόνια, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, χρησιμοποιούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους πλείστες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και τις έχουν ενσωματώσει στην καθημερινή λει­τουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρονται οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΑΑ- ΔΕ, το e-ΕΦΚΑ, των Δήμων, του Ελληνικού Κτηματολογίου ενώ ως γνω­στόν, οι πλειστηριασμοί διενεργούνται ήδη από το 2017 αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΗΛ.ΣΎ.ΠΛΕΙΣ. που α­νήκει κατά κυριότητα στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών Αιγαίου και Δωδεκανήσου και την χρησιμοποιούν οι συμβολαιογράφοι όλης της Χώρας.

Οι Συμβολαιογράφοι επιθυμούμε να χρησιμοποιήσουμε και την ηλεκτρο­νική υπηρεσία υποβολής προς καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων του Κτηματολογίου και να την εντάξουμε στην καθημερινή λειτουργία μας με τους όρους που θα συμφωνηθούν με την Ελληνική Πολιτεία προκειμένου η συγκεκριμένη ηλεκτρονική υπηρεσία να είναι φιλική προς τους χρήστες, λειτουργική, συμβατή με τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα των συμβο­λαιογράφων, σύμφωνη με την κείμενη νομοθεσία και ασφαλής.

Οι Συμβολαιογράφοι δεν θέλουμε μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας υ­ποβολής προς καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων του Κτηματολογίου να μετατραπούμε σε καταχωρητές του Φορέα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, προβαίνοντας σε εργασίες ολοκληρωμένης καταχώρησης στο ΣΠΕΚ, υπο- καθιστώντας τους υπαλλήλους του Φορέα. Εάν αυτό θέλαμε, θα γινόμασταν κι εμείς υπάλληλοι του Φορέα. Η δε υποχρεωτική χρήση της συγκε­κριμένης ηλεκτρονικής υπηρεσίας προσκρούει σε σύνθετα, πολυεπίπεδα ζητήματα που δεν είναι της παρούσης. Είναι ψευδές και εκνευριστικό να ισχυρίζεται κανείς ότι η υπάρχουσα για τους επαγγελματίες πλατφόρμα λειτουργεί χωρίς προβλήματα, όταν με μεγάλη συχνότητα υποβάλλονται αιτήματα δυσλειτουργίας στα σχετικά help desk. Η λύση, λοιπόν, στα προβλήματα δεν είναι να επιβάλλουμε σε άλλη επαγγελματική ομάδα για να κάνει έστω και κατά το ήμισυ την δουλειά των υπαλλήλων των Κτηματολογικών Γραφείων, τη δουλειά που δεν προλαβαίνουν να την κά­νουνε, αλλά που αν έπαιρναν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι € 8,00 το κομ­μάτι, όπως οι ίδιοι αναφέρουν στην Ανακοίνωσή τους, η δουλειά ίσως και να έβγαινε, όπως έβγαινε και όταν υπήρχε και ο θεσμός του Υποθηκοφυ­λακείου.

Αναφορικά δε στο τί γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ας μην το σχο­λίαζε, καλύτερα, ο ΠΑΝΣΕΚΤ, γιατί τέτοιο χάλι που κυριαρχεί στα περισ­σότερα Κτηματολογικά Γραφεία δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη. Ο­μοίως ισχύει και για την συμπεριφορά ορισμένων, μόνον, ευτυχώς, υπαλ­λήλων και Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων, που πρώτα από όλα προσβάλλουν τους ίδιους τους συναδέλφους τους.

Όσον αφορά την πρόσκληση του ΠΑΝΣΕΚΤ για «χειρουργική» συζήτηση μαζί του, δηλώνουμε ότι τέτοιου είδους συζητήσεις διενεργούνται με την καθ’ύλην αρμόδια «χειρουργό» δηλαδή την Ελληνική Πολιτεία. Ο «ασθε­νής» συνεχίζει να είναι πάντα η συναλλαγή.

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ρούσκας»

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας