Κτηματολόγιο: Μέσω Βρυξελλών οι παρατάσεις-Το σχέδιο ΥΠΕΝ για δηλώσεις
ΚτηματαγοράΟικιστικάΠολεοδομίαΧωροταξία 15 Σεπτεμβρίου 2019 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Οι διαρκείς παρατάσεις αλλάζουν το κόστος και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και βάζουν το έργο στη δίνη μίας νέας διαπραγμάτευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιστραφούν στις Βρυξέλλες 80 εκατ. ευρώ, εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση έως το 2021, όπως είναι μνημονιακή υποχρέωση. Πράγμα που θεωρείται αδύνατον και δρομολογεί διαπραγματεύσεις για την αλλαγή των χρονοδιαγραμμάτων, με ορίζοντα έως το 2015.
Crash test στο Κτηματολόγιο
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθούν νέες παρατάσεις στις υπό κτηματογράφηση περιοχές, όμως με διαφορετικά κριτήρια και ομαδοποιήσεις των περιοχών, ανάλογα με το χρόνο έναρξης της κτηματογράφησης.
Παράλληλα το ΥΠΕΝ αφήνει να διαφανεί ότι οι τελικές αποφάσεις για τις παρατάσεις θα ανακοινωθούν τις προσεχείς εβδομάδες, μετά το κλείσιμο νέας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της ΕΕ, που έρχονται την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα για να κάνουν crash test στο Κτηματολόγιο.
«Παρατασιολόγιο»
Για τις παρατάσεις, το ΥΠΕΝ δίνει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να έχουν την ίδια αντιμετώπιση περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση τον τελευταίο χρόνο, με εκείνες που κινηματογραφούνται από το 2003.Δηλαδή, όπως ερμηνεύεται τις περιοχές, που έχουν καταγραφεί δεκάδες χιλιάδες ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη και υπάρχει πίεση για οριστικές κτηματολογικές εγγραφές, προκειμένου τα ακίνητα να περάσουν στο ελληνικό Δημόσιο και το Υπερταμείο.
«Το κτηματολόγιο έχει γίνει παρατασιολόγιο», λέει χαρακτηριστικά ανώτατη πηγή του υπουργείου ΠΕΝ, τονίζοντας ότι βασικός στόχος είναι να αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στην κτηματογράφηση και την υποβολή δηλώσεων αλλά και να μην κινδυνεύσει η ολοκλήρωση του έργου.
Δέσμη μέτρων
Στο μεταξύ το υπουργείο ΠΕΝ, όπως γίνεται γνωστό αρμοδίως ετοιμάζει μία δέσμη μέτρων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της πολύ χαμηλής συμμετοχής υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο .
Τα ποσοστά συμμετοχής σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου κινούνται από μόλις 2 έως 80% , ενώ ο μέσος όρος της συμμετοχής διαμορφώνεται στο πολύ χαμηλό ποσοστό 20%, θέτοντας σε αμφιβολία τη συνολική πορεία της ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης.
Η δέσμη μέτρων, που θα προωθήσει το υπουργείο ΠΕΝ, με κεντρικό στόχο την αύξηση των δηλώσεων στο Κτηματολόγιο θα περιλαμβάνει νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις , με στόχο να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της χαμηλής συμμετοχής.
Ως τέτοιες αιτίες εντοπίζονται τα κάθε είδους ιδιοκτησιακά προβλήματα και οι προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες χρήζουν περαιτέρω απλουστεύσεων. Επίσης εξετάζεται και η εφαρμογή μέτρων και κινήτρων μερικής ελάφρυνσης των ιδιοκτητών από το κόστος της δήλωσης.
Ωστόσο δηλώνεται αρμοδίως ότι «το κόστος που πληρώνουν οι πολίτες για να ετοιμάσουν τις δηλώσεις τους αν και είναι σημαντικό για την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε είναι εξαιρετικά μικρό, συγκριτικά με την αξία της περιουσίας τους, που κατοχυρώνουν στο Κτηματολόγιο».
Οικοδομικές άδειες
Το ΥΠΕΝ μεταξύ των διοικητικών μέτρων, που εξετάζει για να ενισχύσει το ρεύμα υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο είναι σε επόμενη φάση να συνδέσει και την έκδοση οικοδομικής άδειας με την υποβολή δήλωσης στο Κτηματολόγιο, ως προαπαιτούμενο για να χτίσει ο ιδιοκτήτης.
-«Δεν θα πάρουμε δρακόντεια μέτρα», διαμηνύει το ΥΠΕΝ προς τους ιδιοκτήτες «ούτε θα κινδυνεύουν ιδιοκτησιακά δικαιώματα λόγω Κτηματολογίου». Σχετικά σημειώνεται ότι τα πρόστιμα εκπρόθεσμων δηλώσεων στο Κτηματολόγιο θα ενεργοποιηθούν σε εύλογο χρόνο στο μέλλον, αφού έχει προηγηθεί η εφαρμογή της δέσμης μέτρων διευκόλυνσης των ιδιοκτητών να δηλώσουν τα ακίνητά τους και στο μεταξύ έχει γίνει ενημερωτική καμπάνια για να υπάρχει επαρκής ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν προβλήματα και αδυναμίες της εταιρείας του Κτηματολογίου. Σχετικά αναφέρεται ότι η νομική μορφή της Ελληνικό Κτηματολόγιο, ως εταιρεία του δημοσίου προκαλεί δυσκαμψίες στη λήψη αποφάσεων, όπως επίσης ότι υπάρχει έλλειψη στελεχών στη Νομική υπηρεσία και σε άλλες δομές της εταιρείας του Κτηματολογίου.
Αλλαγή χρονοδιαγραμμάτων
Στις διαρκείς παρατάσεις του Κτηματολογίου, λόγω της χαμηλής συμμετοχής των πολιτών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου προστίθεται και η απειλή, να υποχρεωθεί το ελληνικό κράτος να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσό των 80 εκατομμύριων ευρώ.
Αυτό λένε επίσημα χείλη είναι δυνατόν να συμβεί εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από κοινοτικούς πόρους, εντός διετίας, όπως είναι το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, που έχει αναλάβει η χώρα ως μνημονιακή υποχρέωση, μετακινώντας επί προηγούμενης κυβέρνησης την αρχική υποχρέωση ολοκλήρωσης του από το 2019 στο 2021.
Την ερχόμενη εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο της ΕΕ και πραγματοποιείται συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της διοίκησης της Ελληνικό Κτηματολόγιο με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η πορεία του έργου.
Από το ΥΠΕΝ, πρόκειται να παρουσιαστούν, νέα ρεαλιστικά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του έργου, με στόχο να γίνουν αποδεκτά από τους εκπροσώπους των Θεσμών και να επιτευχθεί νέα συμφωνία με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι, εξαιτίας της κακής πορείας της κτηματογράφησης αλλά και εκ του λόγου, ότι έχουμε κακό παρελθόν καθυστερήσεων και επιστροφής χρημάτων στις Βρυξέλλες από προηγούμενες φάσεις του κτηματολογίου, η νέα διαπραγμάτευση του ΥΠΕΝ με τους εκπροσώπους της ΕΕ θα είναι δύσκολη.
Πηγές του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι η υποχρέωση που έχει αναλάβει η χώρα, να ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση μέχρι το 2021 είναι δύσκολο να επιτευχθεί, σημειώνοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τα οποία να αποδώσουν θα είναι δύσκολο, όχι αδύνατον, να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο ακόμη και το 2025.
Δηλώσεις Κ. Χατζηδάκη
Σε τηλεοπτική συνέντευξη του στο «open» ο υπουργός Χατζηδάκης ερωτηθείς εάν θα δοθεί δίμηνη παράταση στο Κτηματολόγιο και εάν αυτή θα είναι η τελευταία απάντησε ότι:
-«Κοιτάξτε. Παρατάσεις όπου είναι εύλογο και αναγκαίο δίνονται, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν πρέπει την τελευταία μέρα να πηγαίνουμε στην Εφορία, την τελευταία μέρα να δηλώνουμε το ακίνητο στο Κτηματολόγιο».
Στο ερώτημα εάν εξετάζονται και πρόστιμα για όσους δεν δηλώσουν, ο υπουργός απάντησε:
-«Υπάρχει ένας νόμος που ήδη το προβλέπει, προβλέπει υψηλότερα τέλη στη συνέχεια. Αλλά εκείνο που εμείς θέλουμε να κάνουμε είναι να μην αιφνιδιάσουμε κανέναν. Θέλουμε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα μπορέσουν όλοι να δηλώσουν, διότι υπάρχουν δυσκολίες, προβλήματα κλπ. Όπου είναι αναγκαίο θα δοθεί παράταση, αλλά θα βάλουμε ένα σημείο στο χρόνο, θα βγουν όλες οι ανακοινώσεις, θα υπάρξουν όλες οι αναγκαίες παρατάσεις. Αλλά από ένα σημείο και μετά επειδή πρέπει να τελειώνει το Κτηματολόγιο, όχι για εμένα και για την κυβέρνηση, αλλά για εσάς, για όλους, επειδή πρέπει να μπει τάξη, για να προχωρήσει η αγορά των ακινήτων, να υπάρχει βεβαιότητα, να γίνουν καινούριες δουλειές, θα πρέπει να κλείσει κάποια στιγμή το Κτηματολόγιο. Δεν θα αιφνιδιάσουμε πάντως κανέναν, όλα θα γίνουν με άνεση χρόνου».
Σχετικά Άρθρα
- Κτηματολόγιο: έκκληση για δηλώσεις-τέρμα οι συνεχείς παρατάσεις
- ΣΥΡΙΖΑ για το Κτηματολόγιο στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Στο ΦΕΚ οι παρατάσεις για αυθαίρετα, μικρά οικόπεδα και Κτηματολόγιο
- Εξοικονομώ 2021 & 2023: παρατάσεις για εργασίες και χρηματοδότηση
- Κτηματολόγιο: έρχεται ψηφιακή φάκα για πρόστιμα σε αδήλωτα ακίνητα
- Κτηματολόγιο: στη Βουλή παράταση προθεσμίας Νοεμβρίου, για χιλιάδες ακίνητα