ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Επανεξετάζονται λύσεις για τις αναρτήσεις των στοιχείων κτηματογράφησης στο Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα. Οι συνθήκες  της πανδημίας, της κακοκαιρίας, κυρίως... Κτηματολόγιο: στο τραπέζι ξανά οι αναρτήσεις σε όλη τη χώρα–παράταση για Βόλο  

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Επανεξετάζονται λύσεις για τις αναρτήσεις των στοιχείων κτηματογράφησης στο Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα. Οι συνθήκες  της πανδημίας, της κακοκαιρίας, κυρίως όμως τα ανεπίλυτα ιδιοκτησιακά θέματα οδηγούν σε χαμηλή συμμετοχή των ιδιοκτητών και αναδεικνύεται μεγάλος αριθμός ακινήτων «αγνώστου ιδιοκτήτη». Ήδη ανακοινώθηκε δίμηνη παράταση της ανάρτησης στο Βόλο.

Επιβεβαιώνεται πλήρως,  όπως έγραψε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2021 το  ecopress ότι επανεξετάζονται οι αναρτήσεις στο Κτηματολόγιο   και  ότι  η αρχή των παρατάσεων γίνεται από το Βόλο, σύμφωνα με σχετική γνωστοποίηση που έκανε η Γραμματή Μπακλατσή, πολεοδόμος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός.

Το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2021 εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικό Κτηματολόγιο, η οποία   αναφέρει ότι «παρατείνεται μέχρι τις 14 Απριλίου 2021 η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων στη  Δημοτική Κοινότητα Βόλου (της Δημοτικής  Ενότητας  Βόλου του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Παράλληλα αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο ecopress ότι η  Διοίκηση της Ελληνικό Κτηματολόγιο επανεξετάζει τη πορεία των αναρτήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας και ότι συζητούνται μέτρα και νέες παρατάσεις. Τελικές αποφάσεις αναμένονται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Στόχος να επιτευχθεί η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών στη συγκεκριμένη διαδικασία κτηματογράφησης, την ανάρτηση, που είναι η κρισιμότερη αφενός μεν για την υλοποίηση του έργου του Κτηματολογίου αφετέρου δε για την κατοχύρωση της περιουσίας των πολιτών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι λόγω των επιπτώσεων των  lockdown της πανδημίας και των μεγάλων δυσκολιών από τα καιρικά φαινόμενα, που έχουν ενσκήψει τους τελευταίους μήνες, όπως ο «Ιανός» και τώρα η «Μήδεια» έχουν ως συνέπεια τη χαμηλή ανταπόκριση των ιδιοκτητών. Η γενική εικόνα, ενώ οι επίσημες προθεσμίες σε πολλές περιοχές έχουν λήξει  και «τρέχουν» σιωπηρές» παρατάσεις,  είναι ότι στη κρίσιμη διαδικασία των αναρτήσεων έχει ανταποκριθεί μόλις ο ένας στους τέσσερις ιδιοκτήτες.

Δύσκολες οι λύσεις  

Η αντιμετώπιση του θέματος είναι εξαιρετική δύσκολη, καθώς ένας νέος κύκλος παρατάσεων των αναρτήσεων πρέπει να συνδυαστεί αφενός μεν με τα χρονοδιαγράμματα των συμβάσεων των μελετών του Κτηματολογίου, ώστε να μην προκύψει μονομερής αθέτηση τους, πράγμα που συμαίνει επιβάρυνση των προϋπολογισμών τους,  αφετέρου δε να  συνδυαστεί  και με τις συμφωνίες που έχουν γίνει μεταξύ της χώρας και των θεσμών επιτήρησης, οι οποίοι πιέζουν για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου έως το 2024.

Το κρισιμότερο θέμα όμως είναι η αντιμετώπιση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων,  που αναδεικνύονται στο Κτηματολόγιο. Κατά τη φάση της κτηματογράφησης και των αναρτήσεων αναδεικνύονται οι διεκδικήσεις του δημοσίου επί χαρακτηρισμένων ως δασικών ιδιωτικών εκτάσεων. Σε αυτές τις  περιπτώσεις είναι ακλόνητο  το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του δημοσίου και χάνονται οι ιδιωτικές περιουσίες. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της χαμηλής συμμετοχής των ιδιοκτητών στη διαδικασία των αναρτήσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φαύλος κύκλος. Δηλαδή  χιλιάδες ακίνητα να μην δηλώνονται ή να μην γίνονται αντιρρήσεις για αυτά στη φάση της ανάρτησης, με αποτέλεσμα  να καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και παράλληλα να κινείται το έργο του  Κτηματολογίου στα όρια του εκτροχιασμού.

Σημειώνεται ότι η  ανάρτηση των στοιχείων της κτηματογράφησης αφορά σε περιοχές  στις Περιφερειακές Ενότητες  Αττικής (Αθήνας, στις που έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει κλείσει, Αυλώνας, Αφιδνών, Βαρνάβα, Γραμματικού, Καλάμου, Καπανδριτίου, Μαλακάσας, Μαρκοπούλου Ωρωπού, Ν. Παλατίου, Πολυδενδρίου, Σκάλας Ωρωπού,  Σικαμινίου, Ωρωπου), Αχαΐας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ηλείας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Κοζάνης, Λάρισας, Μαγνησίας, Σερρών, Τρικάλων ενώ μέσα στο 2021 θα πρέπει να γίνουν και οι αναρτήσεις για όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες τους προηγούμενους μήνες έγιναν δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Επίσημη ανακοίνωση για Βόλο

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ενημερώνει όσες και όσους είναι κάτοχοι ακίνητης ιδιοκτησίας εντός της Δημοτικής Κοινότητας Βόλου (της Δημοτικής  Ενότητας  Βόλου του Δήμου Βόλου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πως παρατείνεται μέχρι τις 14 Απριλίου 2021 η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων.

Η διαδικασία της Ανάρτησης πραγματοποιείται, για πρώτη φορά, πλήρως ψηφιακά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης.

Οι ιδιοκτήτες, αφού επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr, μπορούν να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν την καταγραφή της ιδιοκτησίας τους, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να δουν και να ελέγξουν:

  • Την περιγραφή και τη νομική πληροφορία των ακινήτων τους (Κτηματολογικός Πίνακας)
  • Τα όρια των γεωτεμαχίων τους (Κτηματολογικό Διάγραμμα)

Εάν συμφωνούν με τα στοιχεία της Ανάρτησης, δεν χρειάζεται να προβούν σε άλλη ενέργεια.

Εάν δεν συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση διόρθωσης (μέχρι την 14η Απριλίου 2021), ηλεκτρονικά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Σε περίπτωση που δεν έχουν δηλώσει στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους, έχουν ακόμα περιθώριο να το κάνουν ψηφιακά στο www.ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης, μόνο κατόπιν ραντεβού.

Περιοχές υπό ανάρτηση:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοτική  Κοινότητα Βόλου (της Δημοτικής  Ενότητας  Βόλου του Δήμου Βόλου)\

Γραφείο Κτηματογράφησης

Δημοκρατίας και Αϊδινίου 14, Τ.Κ. 38446, Νέα Ιωνία Βόλου, Τηλ. 2421063631, e-mail: kt4volos@gmail.com

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 8.30-16.30  και κάθε Τετάρτη 8.30-20.30 (κατόπιν ραντεβού)

Γενικές Πληροφορίες: Τηλ 210 6505600 – www.ktimatologio.gr Καθημερινές 8:30 – 15:30

Χρήσιμες πληροφορίες

Η  Γραμματή Μπακλατσή σημειώνει  χρήσιμες πληροφορίες για την ανάρτηση του Βόλου, οι οποίες έχουν ως εξής:

ΠΟΙΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΑΝΟΥΜΕ

Σημειώνουμε ότι διορθώσεις όπως : στοιχεία ταυτότητας ή επικοινωνίας των δικαιούχων, προσκόμιση πιστοποιητικού μεταγραφής/ ληξιαρχικής πράξης θανάτου του επικαρπωτή / εξάλειψης βαρών, τυχόν ενημέρωση επιφάνειας για ρυθμισμένο («τακτοποιηµένο») χώρο εμπίπτουν στα πρόδηλα σφάλματα (με ημερομηνία λήξης τις 14/04/2021).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΛΑΘΗ

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι ιδιοκτήτες στα πιο σοβαρά θέματα που απαιτούν για να εξεταστούν υποβολή αίτησης διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων (όπως ποσοστό δικαιώματος, απορριφθέν δικαίωμα, διεκδίκηση τμήματος ή ακινήτου, διόρθωση στο εμβαδό ή στα όρια γεωτεμαχίου, εγγραφή αγνώστου, εγγραφή τρίτου, λάθος εντοπισμός, μη εντοπισμός κοκ).

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (έως τις 13 Φεβρουαρίου), έχουν γίνει 718 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 2500 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Μάλιστα, από αυτές τις αιτήσεις, είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά 495 αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων και 2021 αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος. Για αίτηση χορήγησης πιστοποιητικού κτηματογραφούμενου ακινήτου έχουν υποβληθεί 752 αιτήσεις, ενώ συνεχίζονται κανονικά χωρίς πρόστιμα οι δηλώσεις «ξεχασμένων» ακινήτων και με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής, με χρήση των προσωπικών κωδικών TAXISnet.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ

Σημαντικός είναι και ο αριθμός του Αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα που ανέρχεται στα 800 τα οποία αν δεν δηλωθούν έγκαιρα θα πάνε στο Ελληνικό δημόσιο. Συνολικά, εντός του προ Καποδιστριακού ΟΤΑ Δήμου Βόλου κατά την αρχική φάση της κτηματογράφησης, είχαν υποβληθεί 160.000 δικαιώματα και περίπου 500 ακίνητα έχουν πρόβλημα γιατί υπάρχει διεκδίκηση είτε από τον Δήμο, είτε από το Ελληνικό δημόσιο ως δασική έκταση , είτε προκρίθηκε λόγω σοβαρών στοιχείων άλλος δικαιούχος.

ΠΟΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΑΝ

Επίσης, οι δηλώσεις ιδιοκτησίας για 447 ιδιοκτησίες απορρίφθηκαν διότι δεν εντοπίστηκαν αν και εκτιμάται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά ακίνητα που βρίσκονται εντός διπλανού ΟΤΑ ( π.χ. Νέα Ιωνία , Διμήνι , Αγριά κλ) που από λάθος δηλώθηκαν στο κτηματολόγιο Βόλου θεωρώντας ότι αυτό καλύπτει όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου.

Τώρα που η κτηματογράφηση βρίσκεται στη φάση της ανάρτησης, όσοι πολίτες έχουν ιδιοκτησιακό δικαίωμα εντός της Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Βόλου, με τους κωδικούς του TAXIS μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία των κτηματολογικών χαρτών και διαγραμμάτων και να ελέγξουν την ορθότητά τους, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Κτηματολογίου (ktimatologio.gr).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία της ιδιοκτησίας τους, τα αποσπάσματα του κτηματολογικού πίνακα (περιγραφή ακινήτου και νομική κατάσταση) αλλά και του κτηματολογικού διαγράμματος (θέση και όρια). Αν δεν είναι σωστά, ή εάν δεν υπάρχει καταγεγραμμένο το ιδιοκτησιακό τους δικαίωμα (είτε διότι δεν το είχαν ποτέ δηλώσει είτε γιατί η δήλωσή τους είχε απορριφθεί) τότε πρέπει να επικοινωνήσουν με το γραφείο κτηματογράφησης Βόλου. Βεβαίως μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση διόρθωσης στοιχείων και ηλεκτρονικά, ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνονται στη σχετική ιστοσελίδα.

Η φάση της ανάρτησης κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική καθώς για τελευταία φορά οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας και να διορθώνουν εγκαίρως σφάλματα και παραλείψεις, δίχως να τους κοστίζει σε χρόνο και χρήμα. Μελλοντικά, οι διορθώσεις σφαλμάτων θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας