ecopress
Επανέρχεται για μία ακόμη φορά από φορείς μηχανικών και ιδιοκτητών ακινήτων το αίτημα νομοθετικής ρύθμισης για υπαγωγή σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5, σε... Μαζί στο τραπέζι εκτός σχεδίου δόμηση και αυθαίρετα κατηγορίας 5

Επανέρχεται για μία ακόμη φορά από φορείς μηχανικών και ιδιοκτητών ακινήτων το αίτημα νομοθετικής ρύθμισης για υπαγωγή σε τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5, σε συνέχεια των ανακοινώσεων από το ΥΠΕΝ για επικείμενη διπλή νομοθετική ρύθμιση επίλυσης θεμάτων δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει έτοιμη διπλή νομοθετική ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση, τόσο για μεταβατική λύση δόμησης σε γήπεδα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, χωρίς πρόσωπο σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό, όσο και για παράταση της προθεσμίας που λήγει το Σεπτέμβριο για κατά παρέκκλιση δόμηση σε γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις «κλειδώνουν» σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο το Σεπτέμβριο. δείτε εδώ στο ecopress

Η επαναφορά της δυνατότητας υπαγωγής σε τακτοποίηση για τα αυθαίρετα κατηγορίας 5 και η επίλυση των θεμάτων δόμησης υπό όρους και προϋποθέσεις για γήπεδα στην εκτός σχεδίου περιοχή αποτελούν πολεοδομικές εκκρεμότητες για τις οποίες το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναγγείλει επανειλημμένα ότι θα επιλυθούν νομοθετικά, ενώ από το φθινόπωρο αναμένονται τελικές κυβερνητικές αποφάσεις και ρυθμίσεις.

Αυθαίρετα κατηγορίας 5

Το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης κρίνει θετικά τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκτός σχεδίου δόμηση και παράλληλα απέστειλε επιστολή προς το ΥΠΕΝ, τονίζοντας την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης επαναφοράς τακτοποίησης αυθαιρέτων Κατηγορίας 5. Υπογραμμίζεται σχετικά ότι σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται τα περισσότερα από τα δημόσια κτήρια της χώρας, όπως είναι σχολεία, νοσοκομεία και δημόσιες υπηρεσίες, που δε διαθέτουν οικοδομική άδεια.

Η επιστολή του ΤΕΕ/ ΤΑΚ προς το ΥΠΕΝ αναφέρει:

«Σύμφωνα με τον Ν. 4495/201 7, η τακτοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων της Κατηγορίας 5 σταμάτησε το φθινόπωρο του 2020 και έκτοτε δε δόθηκε η δυνατότητα τακτοποίησής τους μέσω της Ταυτότητας Κτηρίου όπως έγινε για τις υπόλοιπές κατηγορίες αυθαιρέτων (Κατηγορία 1 έως 4).

Από τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), το οποίο χειρίζεται την πλατφόρμα των δηλώσεων του ΥΠΕΝ. και αφορούν την περίοδο έως την 31 η Οκτωβρίου του 2021, σε σύνολο 1 ,16 εκατομμυρίων δηλώσεων, οι 262.000 αφορούσαν την Κατηγορία 5. Επίσης, τα περισσότερα από τα δημόσια κτήρια της χώρας, όπως είναι σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες, δε διαθέτουν οικοδομική άδεια και κατατάσσονται στην Κατηγορία 5.

Κρίνεται λοιπόν αναγκαίο να μπορέσουν να τακτοποιηθούν ώστε και ενεργειακά να αναβαθμιστούν, αλλά και στατικά, μιας και ξεκινάει ο προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων.

Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων που θα συγκεντρώνονται από τα πρόστιμα θα δίνεται στους Δήμους μέσω του Πράσινου Ταμείου, προκειμένου να προχωρούν οι ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, οι οποίες, ελλείψει χρημάτων, έχουν “κολλήσει” εδώ και δεκαετίες.

Σας προτείνουμε τη δυνατότητα τακτοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5 μέσω νομοθετικής ρύθμισης, ώστε τα κτήρια, είτε δημόσια είτε ιδιωτικά, να τακτοποιηθούν με σκοπό τη στατική και ενεργειακή αναβάθμιση. Αναμένουμε τις ενέργειές σας».

Εκτός σχεδίου δόμηση

Τα Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ της Κρήτης και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Ιδιοκτητών Ακινήτων, Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, όπως και φορείς των μηχανικών, ιδιοκτητών, συμβολαιογράφων από περιοχές όλης της χώρας έχουν ζητήσει με υπομνήματα τους προς το ΥΠΕΝ τη διπλή νομοθετική παρέμβαση, για την επίλυση των θεμάτων της εκτός σχεδίου δόμησης.

Ειδικά για την Κρήτη τονίζεται ότι οι ρυθμίσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ για την εκτός σχεδίου δόμηση «θα ξεμπλοκάρουν και θα ανακουφίσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μέχρι σήμερα παραμένουν εγκλωβισμένοι και δεν μπορούν να χτίσουν, αξιοποιώντας τις περιουσίες τους»

Οι θέσεις του ΤΕΕ/ΤΑΚ

-«Το ζητούμενο για μας είναι να φτιαχτούν αυτές οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις. Η μία νομοθετική ρύθμιση θα διευκρινίζει ότι κατά κανόνα μπορούμε να βγάλουμε οικοδομικές άδειες ακόμα και σε εκείνα τα οικόπεδα που δεν έχουν «πρόσωπο», είναι τεμαχισμένα πριν από το 2003 κ.λπ. Και η άλλη νομοθετική ρύθμιση να δίνει παράταση, σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον σε αυτούς που έχουν καταθέσει αιτήσεις στα κατά παρέκκλιση, διότι οι ΥΔΟΜ έχουν μπλοκάρει», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Ταβερναράκης.

-«Υπάρχουν 1.000 αιτήσεις μόνο στην ΥΔΟΜ Ηρακλείου. Και δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρουν να απαντήσουν με δύο και τρεις μηχανικούς που διαθέτουν και να εκδώσουν τόσες οικοδομικές άδειες έως το Σεπτέμβριο που λήγει η προθεσμία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, είναι αδύνατον. Οπότε ας δοθεί μια παράταση για τους ανθρώπους αυτούς », λέει ο ίδιος.

Τονίζει επίσης ότι: «οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την  εκτός σχεδίου δόμηση επείγουν και πρέπει ακολούθως να βγει άμεσα διευκρινιστική εγκύκλιος, ώστε να σταματήσει επιτέλους αυτό το αλαλούμ, όπου η κάθε ΥΔΟΜ ερμηνεύει κατά κανόνα άρτιο της οικοδομής άνω των τεσσάρων στρεμμάτων, όπως θέλει».

-«Είμαστε σε αναμονή της έκδοσης δύο νομοθετικών ρυθμίσεων, που σημειωτέον είναι κοινή νομοθετική έκδοση. Την έχουμε συμφωνήσει. Και ελπίζουμε να περάσει στη Βουλή στο επόμενο νομοθετικό νομοσχέδιο ή σε όποιο νομοθετικό νομοσχέδιο υπάρχει στο επόμενο διάστημα», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Γιώργος Ταβερναράκης, εκ μέρους του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Ο αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ενώσεων Ιδιοκτητών και πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου, δικηγόρος, Κώστας Αράπογλου, εξήγησε στη “Νέα Κρήτη” χθες πως «είναι πάγιο αίτημά μας να έρθουν αυτές οι νομοθετικές παρεμβάσεις. Και να απευθύνονται και σε όσους έχασαν προθεσμία, η οποία ήταν μέχρι τον  Δεκέμβριο του 2022, να υποβάλουν αίτηση για να εκδώσουν οικοδομική άδεια»

Ο Κώστας Αράπογλου, είπε ακόμη ότι «πέρα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που είναι εκτός σχεδίου και κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων και χαρακτηρίζονται κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα και έχασαν το δικαίωμα “παρεκκλίσεων” που ίσχυαν για να μπορούν να χτίσουν, μπήκαν από την άλλη και κάποιοι περιορισμοί στη δόμηση ακινήτων για πάνω από τα 4 στρέμματα για διάφορους λόγους. Ουσιαστικά αχρηστεύτηκαν τα ακίνητα όλων αυτών των ιδιοκτητών. Δηλαδή, από αξία οικοπέδου που μπορείς να χτίσεις, η αξία τους έγινε αξία αγροτεμαχίου και που στην Κρήτη πρόκειται για πάρα πολλές περιπτώσεις».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας