ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Το ecopress ξετυλίγει το «κουβάρι» των κουρεμένων ενοικίων. Ποιες επιχειρήσεις αφορά η   απαλλαγή ενοικίων για το πρώτο δίμηνο του έτους, η οποία... Μειώσεις ενοικίων: ποιά μισθώματα αφορά, αποζημιώσεις, προθεσμίες

Της Ντίνας Καράτζιου/

Το ecopress ξετυλίγει το «κουβάρι» των κουρεμένων ενοικίων. Ποιες επιχειρήσεις αφορά η   απαλλαγή ενοικίων για το πρώτο δίμηνο του έτους, η οποία ψηφίζεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες. Και ποιες εξαιρούνται.  Ποια είναι τα ποσοστά μειώσεων για τα υπόλοιπα επαγγελματικά μισθώματα. Τι ισχύει για τα μειωμένα ενοίκια κατοικιών. Ποια είναι τα ποσοστά επιστροφής επί της μείωσης μισθώματος  αλλά και τα στάδια της ακολουθούμενης διαδικασίας. Όλες οι εξελίξεις και οι αλλαγές.

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται και για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 η πλήρης αναστολή καταβολής ενοικίου από τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Οι σχετικές διατάξεις κατατέθηκαν στη Βουλή, στο νομοσχέδιο  «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις»

Μπερδεμένο κουβάρι

Μπερδεμένο κουβάρι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή,  θα παραμείνει η κατάσταση σε σχέση με τι ισχύει ως προς τις καταβολές των μισθωμάτων Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, αλλά και τη διαδικασία επιστροφής των νομίμων αποζημιώσεων, μέχρι να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα περιλαμβάνει επακριβώς τους ΚΑΔ που εμπίπτουν στις συγκεκριμένες κατηγορίες. Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει μετ’ επιτάσεως να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση  που να περιλαμβάνει όλους τους ΚΑΔ Ιανουαρίου και φυσικά και εκείνου που θα περιληφθούν στη νομοθετική ρύθμιση του 0% για τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρουν οι ιδιοκτήτες, «είναι ο μόνος τρόπος να τερματιστεί η άρνηση καταβολής ενοικίου από ένα μικρό ποσοστό κακόπιστων ενοικιαστών που ενώ κάλλιστα γνωρίζουν ότι οφείλουν να καταβάλουν το 60% του ενοικίου, αρνούνται, προσποιούμενοι ότι δήθεν αναμένουν τη δημοσίευση του νέου  νόμου».

Ποιους αφορά η δίμηνη απαλλαγή ενοικίου

Το μέτρο της μείωσης κατά 100% του ενοικίου και της αποζημίωσης κατά το 80% της μείωσης αφορά αποκλειστικά τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι την 15η Ιανουαρίου, και όχι τις υπόλοιπες “πληττόμενες” επιχειρήσεις.  Στο μέτρο του 100% συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό. ΄

Ποιες επιχειρήσεις καταβάλλουν το 60% του ενοικίου

Ολες οι υπόλοιπες  επιχειρήσεις οι οποίες καταγράφονται ως πληττόμενες βάσει ΚΑΔ, η μείωση του μισθώματος παραμένει στο 40%, οπότε θα πρέπει να καταβάλλουν το 60% στον  εκμισθωτή.  Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια των κατοικιών, πληττόμενων εργαζόμενων που δικαιούνται μείωσης.

Πως αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες

Για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή μέχρι την 15η Ιανουαρίου και μόνον, το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος (και συνεπώς και επί της μείωσης), θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Επιπλέον, για τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθεί στους ιδιοκτήτες το 60% του μηνιαίου μισθώματος για τον μήνα Φεβρουάριο. Για τις μισθώσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων το  μίσθωμα μειώνεται κατά 40%, όπως προαναφέραμε και η αποζημίωση που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες, αφορά στο 50% της μείωσης.

Πως καταβάλλονται οι αποζημιώσεις

*Οσοι εισέπραξαν κουρεμένα ενοίκια για τον μήνα Νοέμβριο 2020 ήδη ξεκίνησαν να τρέχουν οι αποζημιώσεις.

*Για τα κουρεμένα ενοίκια μηνός Δεκεμβρίου 2020, η καταβολή θα γίνει εντός Φεβρουαρίου.

*Για τα μειωμένα κατά 100% ενοίκια μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουάριου 2021 Αναμένεται η ψήφιση νόμου, η έκδοση Υπ. Απόφασης με τους ΚΑΔ κάθε κατηγορίας.

Σε εκκρεμότητα αποζημιώσεις

Σημειώνεται, ότι ενώ τρέχουν οι αποζημιώσεις εδώ και λίγες μέρες μηνός Νοεμβρίου, υπάρχει σοβαρή εκκρεμότητα για τους περασμένους μήνες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι για τους μήνες Σεπτέμβριο & Οκτώβριο 2020 συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις δηλώσεων. Ενώ για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο, γίνονται διορθώσεις  στις δηλώσεις Covid, από όσους έχουν πάρει τα σχετικά μηνύματα από την ΑΑΔΕ.

Αναγκαίες αλλαγές

Από την πλευρά των ιδιοκτήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και μετά την τελευταία εξέλιξη, της εκταμίευσης των αποζημιώσεων μηνός Νοεμβρίου 2020, επισημαίνεται ως σοβαρή εκκρεμότητα, η ανάγκη διόρθωσης των προηγουμένων δηλώσεων της περιόδου Μαρτίου – Οκτωβρίου και η επιστροφή των αντίστοιχων ποσών που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες. Όπως επίσης, και η κατεπειγόντως,  αλλαγή του τρόπου υποβολής των δηλώσεων COVID Ιανουαρίου 2021 και μετά. Οι ιδιοκτήτες προτείνουν οι δηλώσεις να υποβάλλονται σε φόρμα που θα επιβεβαιώνει online αν ο ενοικιαστής είναι πράγματι δικαιούχος της μείωσης, γεγονός που σημαίνει ότι και ο ιδιοκτήτης θα είναι δικαιούχος της αποζημίωσης.

Ο πίνακας

Ο πίνακας των ποσοστών μειώσεων των μισθωμάτων, των ποσοστών επιστροφής επί της μείωσης μισθώματος και των σταδίων της ακολουθούμενης διαδικασίας (προθεσμία υποβολής, χρόνος καταβολής)

Χρονική περίοδοςΠοσοστό μείωσης επί του συνολ. μισθώματοςΠοσοστό επιστροφής επί της μείωσης μισθώματοςΣτάδιο διαδικασίας: Προθεσμία υποβολής, χρόνος καταβολής αποζημίωσης
ΜάρτιοςΚλειστοί: -40%Συμψ.30%Εως 31.1.2021 διορθώσεις για όσους έλαβαν μηνύματα από την ΑΑΔΕ
Απρίλιος-ΜάιοςΚλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%

Συμψ.30%
ΙούνιοςΚλειστοί: -40%Συμψ.30%
Ιούλιος – ΑύγουστοςΕστίαση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%Συμψ.30%
Σεπτέμβριος.-Εστίαση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές: -40%

Λοιποί:Προαιρετική (30% κατ’ ελάχιστο)

Συμψ.30%Εληξε. Η εκκαθάριση συνεχίζεται
ΟκτώβριοςΕστίαση, Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός, Μεταφορές, Λοιποί: Μόνον προαιρετική (30% κατ’ ελάχιστο)Συμψ. 30%Εληξε. Η εκκαθάριση συνεχίζεται
ΝοέμβριοςΚλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: 40%

Καταβολή 50%Εληξε στις 31.12.2020. Καταβολή εντός του Ιανουαρίου
ΔεκέμβριοςΚλειστοί: -40%

Πληττόμενοι: -40%

Καταβολή 50%Εως 31.1.2021. Καταβολή εντός του Φεβρουαρίου
ΙανουάριοςΚλειστοί -100%

Πληττόμενοι-40%

Καταβολή 80%

Καταβολή  50%

Αναμένεται η ψήφιση νόμου, η έκδοση Υπ. Απόφασης με τους ΚΑΔ κάθε κατηγορίας και το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ για υποβολή δήλωσης COVID
ΦεβρουάριοςΚλειστοί -100%

Πληττόμενοι-40%

Καταβολή 80%

Καταβολή 50%

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας