ecopress
Χιλιάδες εκτός σχεδίου γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να καλύψουν την προϋπόθεση του νόμου να έχουν «πρόσωπο» σε... «Μικρά οικόπεδα»: ποιες ιδιοκτησίες έχουν ήδη χάσει το δικαίωμα δόμησης

Χιλιάδες εκτός σχεδίου γήπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων σε όλη τη χώρα δεν μπορούν να καλύψουν την προϋπόθεση του νόμου να έχουν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό, αφού η υπουργική απόφαση για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών υπεγράφη μόλις τον περασμένο Μάιο και χάνουν προκαταβολικά το δικαίωμα δόμησης, το οποίο καταργείται για τα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα» από τις 10 Δεκεμβρίου 2022.

Τη διάταση αυτή αναδεικνύει με παρέμβαση του προς το ΥΠΕΝ το Τμήμα Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, παρουσιάζονται σειρά λόγων για τους οποίους ζητείται παράταση της κατά παρέκκλιση δόμησης εκτός σχεδίου γηπέδων.

Οι πληροφορίες για την τελική έκβαση του θέματος

Σημειώνεται ότι  εντείνονται οι παρεμβάσεις και πυκνώνουν τα αιτήματα για παράταση στην κατά παρέκκλιση δόμηση γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές. Από το ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση τηρούν επισήμως σιωπή, ιδιοκτήτες και μηχανικοί είναι ανάστατοι ενώ μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την οριστική κατάργηση της δόμησης στα λεγόμενα «μικρά οικόπεδα», από τις 10 Δεκεμβρίου 2022. Τι λένε οι πληροφορίες για την τελική έκβαση του θέματος. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Η παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Στις 9 Δεκεμβρίου 2022, καταργείται οριστικά η δυνατότητα της κατά παρέκκλισης δόμηση γηπέδων στις εκτός σχεδίου περιοχές όλης της χώρας, αφού λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/2020 με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κείμενων στην εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΤΕΕ Τμήμα Ανατολικής Κρήτης

Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου- Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης Γιώργος  Ταβερναράκης, σε επιστολή του προς τους Υφυπουργό Χωροταξίας & Αστικού Περιβάλλοντος Νικόλαο Ταγαρά και Γεν. Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Ευθυμίου Μπακογιάννη, τονίζει:

«Αξίζει να αναφερθεί ότι εάν  οι πολίτες δεν εκδώσουν οικοδομική άδεια  έως την παραπάνω ημερομηνία χάνουν το δικαίωμα να χτίσουν κατά παρέκκλιση σε οικόπεδα των 750, 1.200 και 2.000 τετραγωνικών μέτρων και θα πρέπει να περιμένουν την εκπόνηση του Τοπικού ή του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της περιοχής, το οποίο θα καθορίζει τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, για να διαπιστώσουν εάν μπορούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους, η οποία  μέχρι τότε θα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας της.

Επιπλέον προϋπόθεση κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας σε εκτός σχεδίου περιοχή, είναι ότι  το οικόπεδο θα πρέπει να έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε μεγάλο μέρος της επικράτειας, αφού η σχετική υπουργική απόφαση για τις μελέτες καταγραφής και αναγνώρισης οδών υπεγράφη μόλις τον περασμένο Μάιο.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωριστεί ως κοινόχρηστοι πολλοί δρόμοι που έχουν κατασκευαστεί από τους δήμους, είναι ασφαλτοστρωμένοι και έχουν και δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Οι δρόμοι αυτοί, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (848/2018), θεωρούνται ιδιωτικοί και απαγορεύεται η οικοδόμηση των οικοπέδων που έχουν πρόσωπο σε αυτές και έχουν εμβαδόν μικρότερο των 4.000 τετραγωνικών μέτρων.

Με βάση όσα προαναφέρθηκαν και μέσα σε μία περίοδο με τις γνωστές υγειονομικές συνέπειες των προηγούμενων μηνών και τη γενικότερη οικονομική αστάθεια, που συνδυάζεται με την εκτίναξη του κατασκευαστικού κόστους, και της ενεργειακής κρίσης, είναι σχεδόν ανέφικτο να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των μικρών ιδιοκτησιών να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους.

Επισημαίνουμε ότι  για την προκήρυξη – ολοκλήρωση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, δεν έχουν μέχρι σήμερα εγκριθεί τόσο οι δασικοί χάρτες όσο και οι κτηματολογικοί.

Ως εκ τούτου  θεωρούμε επιτακτική ανάγκη  την παράταση στην κατά παρέκκλιση δόμηση, στις  εκτός σχεδίου περιοχές, σύμφωνα με τον  Ν.4759/2020  τουλάχιστον για δύο έτη και μέχρι την ολοκλήρωση των  Τοπικών  ή των  Ειδικών  Πολεοδομικών  Σχεδίων  (ΤΠΣ ή ΕΠΣ) της κάθε περιοχής ευελπιστώντας ότι η εφαρμογή των κανόνων  κατά την διαδικασία των αδειοδοτήσεων στα εκτός σχεδίου ακίνητα θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας