ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Ψηφίστηκαν  κατά πλειοψηφία στη Βουλή, οι πολεοδομικές παρατάσεις για υπαγωγές αυθαιρέτων και τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων. Άγριο «σφυροκόπημα» δέχθηκε από αντιπολίτευση και... Μικρά οικόπεδα: τελεσίγραφο ΥΠΕΝ για ελλιπείς φακέλους-«ντέρμπι» στη Βουλή

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Ψηφίστηκαν  κατά πλειοψηφία στη Βουλή, οι πολεοδομικές παρατάσεις για υπαγωγές αυθαιρέτων και τακτοποίηση δασικών αυθαιρέτων. Άγριο «σφυροκόπημα» δέχθηκε από αντιπολίτευση και κυβερνητικούς βουλευτές  η μεταβατική ρύθμιση κατάργησης της εκτός σχεδίου δόμησης, σε οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων. Ο υπουργός ΠΕΝ έστειλε  μήνυμα στους  14.209 ιδιοκτήτες, που πρόλαβαν και υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022,  λέγοντας ότι: «αν ο φάκελος τους είναι ελλιπής δεν έχουν κανένα δικαίωμα δόμησης».

Το άρθρο 88 του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, που αφορά στην «μεταβατική διάταξη για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 40 ν. 4759/2020» έγινε «κόκκινο πανί» στη συνεδρίαση της Βουλής.

Τελικώς το επίμαχο άρθρο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, την οποία προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 179 βουλευτές ψήφισαν «υπέρ», 119 βουλευτές ψήφισαν «κατά» και ένας βουλευτής δήλωσε «παρών».

Δασικά αυθαίρετα: γιατί από 1 εκατ. έγιναν μόλις 350 αιτήσεις τακτοποίησης Δείτε εδώ στο ecopress

Τροπολογίες από ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν στο συζητούμενο νομοσχέδιο  ξεχωριστές τροπολογίες,  με τις οποίες σε γενικές γραμμές πρότειναν να συνεχιστεί η κατά παρέκκλιση  εκτός σχεδίου  δόμηση,  έως ότου ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει πολεοδομικός σχεδιασμός. Οι τροπολογίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έτυχαν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και απορρίφθηκαν. Πέτυχαν όμως να προκαλέσουν αντιπερισπασμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 88 του νομοσχεδίου υπεβλήθη από την αξιωματική αντιπολίτευση μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών της ΝΔ, που ζητούσαν τη συνέχισης της εκτός σχεδίου δόμησης και επέκταση της διάταξης, προκειμένου αυτή να καταλαμβάνει και άλλους ιδιοκτήτες.

Το «ντέρμπι» στη Βουλή

Κυβερνητικοί βουλευτές κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «πολιόρκησαν» τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα. Η σχετική συζήτηση εξελίχθηκε σε υψηλούς τόνους, μέχρι του σημείου που παρενέβη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ζητώντας από τον κ. Σκρέκα και τους αντιδρώντες κυβερνητικούς βουλευτές να συζητήσουν το θέμα εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, για να μην καταγράφεται η αντιπαράθεση τους από τις κάμερες. Ο κ. Σκρέκας  επέμεινε μέχρι την τελική υπερψήφιση της επίμαχης ρύθμισης,  στέλνοντας παράλληλα «τελεσίγραφα» προς βουλευτές αλλά και ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είχε δηλώσει από το βήμα της Βουλής ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει ως απόλυτη προτεραιότητα την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού για να υπάρχουν ρυθμίσεις και κανόνες για όλους χωρίς εξαιρέσεις και φωτογραφικές διατάξεις», σημειώνοντας ότι «με την τροπολογία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τίθεται ως ορόσημο για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού 1ου  επιπέδου, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και όροι για όλους και ισότιμη μεταχείριση όλων αλλά και προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος». Ο κ Φάμμελος είπε ακόμη ότι:

– «Η Νέα Δημοκρατία φέρνει τώρα για νομοθέτηση την αναδρομική νομιμοποίηση ελλιπών αιτήσεων δόμησης για ένα διάστημα δέκα μηνών, ώστε να δομηθούν με παρεκκλίσεις ή να μείνουν αυθαίρετα ή να μείνουν σκελετοί».

ΥΠΕΝ: «αν ο φάκελος είναι ελλιπής δεν έχει κανένα δικαίωμα»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας μιλώντας στην Ολομέλεια  είπε ότι: «η διάταξη αφορά εκείνους που έχουν υποβάλει αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας και εφόσον αυτή η αίτηση έχει την πληρότητα ως προς τα υποβαλλόμενα δικαιολογητικά και τις μελέτες, όπως καθορίζεται από το νόμο. Αν λοιπόν ο φάκελος είναι σωστός, θα απαντήσει η υπηρεσία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Αν ο φάκελος είναι ελλιπής δεν έχει κανένα δικαίωμα».

Επίσης για την επίμαχη διάταξη ο υπουργός ΠΕΝ ανέπτυξε επιχειρηματολογία, λέγοντας  ότι : «το άρθρο 88 είναι μία μεταβατική διάταξη. Όπως ξέρετε, καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές. Εκείνο το οποίο όμως κάνουμε είναι να δίνουμε τη δυνατότητα στις Υπηρεσίες Δόμησης – επειδή οι Υπηρεσίες Δόμησης μπορεί να μην είχαν προλάβει – να απαντήσουν σε όσους μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου είχαν καταθέσει αίτηση για να πάρουν όρους δόμησης ή είχαν καταθέσει αίτηση για πολεοδομική άδεια. Εφόσον λοιπόν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου έχει παρέλθει επί της ουσίας η ημερομηνία, όσοι έχουν καταθέσει – επαναλαμβάνω – αίτηση για όρους δόμησης ή για άδεια ανέγερσης, για πολεοδομική άδεια, δίνουμε τη δυνατότητα στις ΥΔΟΜ να προχωρήσουν στις εγκρίσεις το επόμενο χρονικό διάστημα».

Αντιδράσεις βουλευτών ΝΔ

Στη συζήτηση παρενέβη ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος. «πρέπει να σκεφτούμε και αυτόν τον κόσμο που βρέθηκε παγιδευμένος μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια που δεν έβρισκε μηχανικό να πάει να καταθέσει φάκελο, που οι υπηρεσίες δεν απαντούσαν και που πρέπει εν πάση περιπτώσει να τους δώσουμε μια ανάσα», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η πρόταση η δική μας είναι το εννεάμηνο που δίνετε να είναι εννεάμηνο ουσίας, να μπορεί ο καθένας να υποβάλλει φάκελο».

Ο βουλευτής Γιώργος Βλάχος είπε επίσης: «Σε εμάς στην Αττική υπάρχει μόνο στη Βόρεια Αττική. Στις άλλες περιοχές υπάρχουν ΖΟΕ και είναι ρυθμισμένο. Τότε που ψηφιζόταν ο νόμος, το υπουργείο δεσμεύτηκε, η τότε ηγεσία, ότι στα δύο χρόνια θα έχει φέρει τα τοπικά πολεοδομικά. Τα τοπικά πολεοδομικά δεν ήρθαν. Η πολιτεία, λοιπόν, δεν οφείλει καμία συγγνώμη στους πολίτες, προχωράει και λέει «η απαγόρευση απαγόρευση!». Σήμερα ξέρετε τι κάνουμε με αυτό; Απαγορεύουμε τη δόμηση χωρίς να φέρνουμε κάτι άλλο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Φέρτε τα τοπικά πολεοδομικά».

Ακολούθησε και ο βουλευτής της ΝΔ, Περικλής Μαντάς, που είπε ότι : «δεν μπορεί μια ασυνέπεια του κράτους να την πληρώνουν οι πολίτες». «Όταν έχετε σε εξέλιξη την υλοποίηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα και έχετε εξασφαλίσει και τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης για να τα υλοποιήσετε και αυτά καθυστερούν για άλλους λόγους, είτε γραφειοκρατικούς, είτε το ΤΕΕ, είτε οτιδήποτε, για ποιον λόγο δεν δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες για την κατά παρέκκλιση δόμηση, μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων να μπορεί να ισχύει το ισχύον πλαίσιο;», είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ.

Απάντηση του Κ. Σκρέκα στους βουλευτές ΝΔ

-«Θέλω να ενημερώσω και να θυμίσω στους αξιότιμους βουλευτές ότι η κατά παρέκκλιση δόμηση, κύριοι συνάδελφοι, καταργήθηκε με τον ν. 4759/2020. ‘Αρα, έχετε ψηφίσει αυτόν τον νόμο το 2020, όπου καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές», έσπευσε να υπογραμμίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και πρόσθεσε: «Θέλουμε να τακτοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε τελικά την αξία της γης που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Πώς θα το κάνουμε αυτό; Αν τακτοποιήσουμε τον χώρο, αν τελικά δεν χτίζει, δεν φτιάχνει ό,τι θέλει όποιος θέλει όπου θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν».

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ

Βουλευτική τροπολογία κατέθεσαν στο Σ/Ν του Υπ. Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πέτη Πέρκα, αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να επιλύσει το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τις κυβερνητικές επιλογές, την καθυστέρηση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και τις αποσπασματικές και μη αποτελεσματικές ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση. Η τροπολογία θέτει ως προτεραιότητα  την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού 1ου επιπέδου από το κράτος και την ισοτιμία στην τήρηση δυνατοτήτων δόμησης με διαφάνεια, χωρίς εξαιρέσεις και τροποποιήσεις, με βάση τα μεγέθη των ιδιοκτησιών και τις χρήσεις γης. Χωρίς τέλος φωτογραφικές και αποσπασματικές ρυθμίσεις, αλλά με σεβασμό και του περιβάλλοντος αλλά και της περιουσίας των πολιτών.

Στις 9 Δεκεμβρίου έπαυσε η ισχύς της παρ.1 του άρθρου 40 του Ν.4759/2020, με την οποία η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να παραπλανήσει του ιδιοκτήτες, δίνοντας περιθώρια 2 ετών στην έκδοση οικοδομικής άδειας για τις εκτός σχεδίου περιοχές με παρεκκλίσεις. Κατάργησε παρεκκλίσεις που ισχύουν εδώ και χρόνια, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός!

Παρά τις διαβεβαιώσεις  Μητσοτάκη, Χατζηδάκη, Οικονόμου στο Ν.4759/2020, δεν προχώρησε ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρώτου επιπέδου έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022, εφόσον δεν έχει συμβασιοποιηθεί ούτε ένα Πολεοδομικό Σχέδιο ΟΤΑ. Πέταξαν επίσης στα σκουπίδια το έτοιμο, από το 2019, πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων  της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο η έπαρση, όσο και η ασυνέπειά τους, οδηγεί σήμερα  σε άνιση μεταχείριση των πολιτών, θίγοντας τη μικρή ιδιοκτησία και βάζοντας πλάτη σε συμφέροντα.

Με την τροπολογία των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τίθεται ως ορόσημο για την κατάργηση των παρεκκλίσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση η ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού 1ου  επιπέδου, ώστε να υπάρχουν ξεκάθαροι κανόνες και όροι για όλους και ισότιμη μεταχείριση όλων αλλά και προστασία του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος.

Η τροπολογία ΠΑΣΟK- ΚΙΝΑΛ

Με αφορμή την σημερινή ρύθμιση του άρθρου 88 που έφερε η Κυβέρνηση στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για την εκ των υστέρων παράταση της δυνατότητας δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων εφόσον οι πολίτες είχαν υποβάλει έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022 αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γεώργιος Φραγγίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Μπιάγκης κατέθεσαν Τροπολογία που αντιμετωπίζει πολύ πιο ολοκληρωμένα και δίκαια το σχετικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανά την επικράτεια, καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να την υιοθετήσει.

Η εν λόγω Τροπολογία των βουλευτών ορίζει α) μεταβατική διάταξη για την κατά παρέκκλιση δόμηση σε εκτός σχεδίου πόλεως περιοχών με ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς κυρίως στα νησιά και ιδιοκτήτες που στερούνται ακόμα τίτλο, αλλά και β) την δυνατότητα κατάθεσης έως 31.07.2023 για όσους δεν κατάφεραν να υποβάλουν εμπρόθεσμα αίτηση έως 09.12.2022 για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας λόγω ανωτέρας βίας. Συγκεκριμένα:

Η παράταση της προθεσμίας που έφερε η Κυβέρνηση ήταν απαραίτητη προκειμένου να εκδοθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης. Ιδιαίτερα όμως για τις Περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, των νήσων  Κυθήρων, Αντικυθήρων καθώς και της περιοχής της Μάνης όπως αυτή ορίζεται από τα διοικητικά όρια των Καλλικρατικών Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Μάνης, που ισχύει ιδιαίτερο ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι περισσότερες ιδιοκτησίες στερούνται τίτλου, ενώ παράλληλα σε πολλές από αυτές δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο, τα δικαιολογητικά της περίπτωσης δ) της παρ.5 του άρθρου 35 του Ν.4495/2017 δεν μπορούν να συνοδεύουν την αίτηση του ενδιαφερόμενου και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να μπορούν να κατατίθενται μέχρι την έκδοση Οικοδομικής άδειας ή Προέγκρισης. Επιπλέον, επειδή πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμη αίτηση έως 09.12.2022 για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας για λόγους ανωτέρας βίας, προτείνεται η δυνατότητα κατάθεσης της έως 31.07.2023.

Κάθε άλλη αποσπασματική νομοθέτηση θα δημιουργήσει νέα προβλήματα, σε συνδυασμό μάλιστα με τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης αλλά και τις καθυστερήσεις στον χαρακτηρισμό των δρόμων που εμποδίζουν την άσκηση των δικαιωμάτων που έδινε και δίνει ο νόμος στους πολίτες”.

Οι παρατάσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή

Ειδικότερα οι παρατάσεις που ψηφίστηκαν στη Βουλή αφορούν σε:

Δικαιολογητικά υπαγωγής αυθαιρέτων

Για τις υπαγωγές αυθαιρέτων στον ν. 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον ν. 4495/2017 και τις περιπτώσεις υπαγωγής στον ν. 4014/2011 (Α’ 209) που έχουν μεταφερθεί στον ν. 4178/2013, για τις οποίες οι προθεσμία ολοκλήρωσης της υποβολής των δικαιολογητικών λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 δίνεται διετής παράταση μέχρι το τέλος του 2024.

Τρίμηνη παράταση για δασικά αυθαίρετα

Παρατείνεται κατά τρεις μήνες (έως τέλος Μαρτίου) η δυνατότητα δήλωσης στην πλατφόρμα του Κτηματολογίου αυθαιρέτων που βρίσκονται σε δάση, δασικές εκτάσεις  και σε οικιστικές πυκνώσεις) προς τακτοποίηση με παράβολο των 250 ευρώ.

Παράταση για δόμηση στα μικρά οικόπεδα

Παρατείνεται εκ των υστέρων η δυνατότητα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων εφόσον έως τις 9 Δεκεμβρίου είχε υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, είτε αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Αναφέρεται επίσης ότι «ειδικώς για αυτές τις περιπτώσεις, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης που θα εκδοθεί, θα μπορεί να γίνει μόνο μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2023, καθώς έως και την ημερομηνία αυτή θα πρέπει να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας ή προέγκριση της».

Παράταση εκπόνησης «Σχεδίων Αστικής Προσβασιμότητας»

Παράταση διαμορφώσεων προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρία

Παράταση υποχρέωσης μετεγκατάστασης ή απομάκρυνσης πρατηρίων

Παράταση για αυθαίρετα μέσα στο Δέλτα του Έβρου, κατά ένα έτος έως το τέλος του 2023 η περίδοος διατήρησης για αυθαίρετα μέσα στο Δέλτα του Έβρου, μέχρι να ολοκληρωθεί το πλαίσιο προστασίας της περιοχής.

Παράταση έγκρισης, αναθεώρησης ή τροποποίησης ΓΠΣ και ΣΧΟΑΠ

Αυθαίρετες κτηνοτροφικές μονάδες, παρατείνεται η προθεσμία νομιμοποίησης αυθαίρετων κτηνοτροφικών μονάδων για ένα χρόνο.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας