ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ Ελληνικού – Τι αλλάζει   για την πρόσβαση του κοινού στο Πάρκο... Μόνο στο ecopress:  Με αυτές τις 20 αλλαγές και προσθήκες «κλειδώνει» από το ΚΣΔΑΠ η επένδυση του Ελληνικού

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Αυτές είναι οι τελικές ρυθμίσεις του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ Ελληνικού – Τι αλλάζει   για την πρόσβαση του κοινού στο Πάρκο και τη Θάλασσα – Νέες προβλέψεις για  κοινοχρήστους χώρους –  Τι θα ισχύσει για τα  ρέματα – Εναλλακτικές λύσεις για χωροθετήσεις κτιρίων –  Στην πρώτη γραμμή η αρχαιολογία και η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

Με ουσιαστικές προσθήκες και σημαντικές αλλαγές,  οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τους τις επιταγές της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως επίσης όρους και κατευθύνσεις ανάδειξης και προστασίας της αρχαιολογικής κληρονομίας, «κλειδώνει» στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΠ), το πρωί της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου 2017 , το τελικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος  του Σχεδίου  Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ)  του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του http://ecopress.gr,  οι  συνολικά 20 αλλαγές και προσθήκες, που διαμορφώθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ΚΣΔΑΠ  και μακρά περίοδο διεργασιών και προετοιμασίας των συναρμοδίων υπουργείων,  έρχονται στο τελικό σχέδιο ΠΔ του ΣΟΑ για το Ελληνικό,  χωρίς να ανατρέπουν την βασική πρόταση του επενδυτή.

Οι νέες ρυθμίσεις κινούνται στις εξής βασικές κατευθύνσεις και επιλογές:

  • Ανοίγουν την πρόσβαση του κοινού στο μελλοντικό Πάρκο και στη θάλασσα.
  • Διατηρούν και αναδεικνύουν σημαντικά κτίρια και τα μνημεία που βρίσκονται στην έκταση.
  • Δημιουργούν δίκτυο πολιτιστικής διαδρομής.
  • Διασώζουν και αναδεικνύουν το σταθμό του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου και το «Αγγλικό υπόστεγο» (Παγόδα).
  • Καθορίζουν τις οριογραμμές των ρεμάτων και θέτουν κατεύθυνση διευθέτησης και αναβίωσης τους.
  • Βάζουν μέσα στο πάρκο μία επιπλέον ανοιχτή έκταση 300 στρεμμάτων  για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
  • Το τραμ παραμένει με χάραξη νέας γραμμής μαζί με άλλες προσβάσεις και δίκτυα ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων για να μην είναι αδιάβατη η αχανής έκταση.
  • Ορίζονται εναλλακτικές χωροθετήσεις για τους ουρανοξύστες επί βασικών αξόνων.

Προχωρά η επένδυση

Το βασικό συμπέρασμα, που προκύπτει είναι ότι  ο σχεδιασμός της επένδυσης, τα ύψη των κτιρίων  για τους έξι ουρανοξύστες των 200 μέτρων, όπως επίσης  και τα υψηλά κτίρια ύψους 50 έως 70 μέτρων, που θα ανεγερθούν περιμετρικά του μητροπολιτικού πάρκου, τα βασικά πολεοδομικά μεγέθη, όπως επίσης  τα όρια ειδικότερων περιοχών και ζωνών, οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης  παραμένουν όπως έχουν διατυπωθεί στο αρχικό σχέδιο ΠΔ του ΣΟΑ Ελληνικού, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΚΣΔΑΠ στις 5 Δεκεμβρίου 2017. Τις ρυθμίσεις αυτές  έφερε το ecopress.gr  στη δημοσιότητα. Δείτε εδώ το αποκλειστικό ρεπορτάζ

Με αυτά τα δεδομένα, στο βαθμό που το σχέδιο του επενδυτή παραμένει ουσιαστικά ως έχει και το τελικό σχέδιο ΠΔ, που ετοιμάζεται να εγκρίνει το ΚΣΔΑΠ επιφέρει αλλαγές και προσθήκες,  οι οποίες επί της ουσίας  θωρακίζουν την πολεοδομική και περιβαλλοντική διάσταση της επένδυσης,  όλα δείχνουν ότι η θεωρούμενη εμβληματική για την συνολική πορεία της οικονομίας επένδυση του Ελληνικού βγαίνει από το μακρύ τούνελ της εξαετούς περιπετειώδους προετοιμασίας της και μπαίνει στη φάση της υλοποίησης.

Εάν πράγματι αυτό συμβεί, δηλαδή το τελικό σχέδιο ΠΔ,  μετά την έγκριση του  από το ΚΣΔΑΠ  προωθηθεί ακολούθως για νομοτεχνική έγκριση από το ΣτΕ, ώστε να τεθεί σε ισχύ αρχίζει μια νέα  περίοδος. Η περίοδος  των αδειοδοτήσεων και της έναρξης των έργων από τους πρώτους μήνες του 2018.

Η νέα αυτή περίοδος  υλοποίησης της επένδυσης  προφανώς θα φέρει μεγάλες αλλαγές, καθώς  εξ αντικειμένου ανατρέπει ρόλους και  παγιωμένα στερεότυπα και  βάζει νέα καθήκοντα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε πολιτικό, επιχειρηματικό αλλά και επικοινωνιακό επίπεδο.

Οι αλλαγές και οι προσθήκες του σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ Ελληνικού

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ecopress.gr  οι βασικές αλλαγές και προσθήκες, που περιλαμβάνονται στο τελικό σχέδιο ΠΔ  του ΣΟΑ Ελληνικού,  όπως διαμορφώθηκαν από τη συνεργασία των  αρμοδίων των υπουργείων Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Οικονομίας και τίθενται  για έγκριση στην συνεδρίαση του ΚΣΔΑΠ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και  των γενικών γραμματέων όλων των παραγωγικών υπουργείων, έχουν ως εξής:

1.Άνοιγμα 1 χλμ στο παραλιακό μέτωπο: Εξασφαλίζεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, ώστε να  διευκολύνονται οι έξοδοι του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής και η πρόσβαση του κοινού προς τη θάλασσα.

2.300 στρέμματα κοινόχρηστος χώρος: Στους οι κοινόχρηστους  και κοινωφελείς χώρους του μελλοντικού πάρκου περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τετραγωνικών μέτρων,  που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.

3.Εκτός συντελεστή δόμησης ο κοινόχρηστος χώρος: Τα 300 στρέμματα των χρήσεων κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας δεν υπολογίζονται στους  μέγιστους επιτρεπόμενους εντός των περιοχών προς πολεοδόμηση συντελεστές δόμησης.

4.Άνοιγμα του  Μητροπολιτικού  Πάρκου  Ελληνικού στο κοινό: Το  Μητροπολιτικό  Πάρκο  Ελληνικού ανοίγει για το κοινό και τους κατοίκους των γύρω περιοχών, τόσο στο μέτωπο της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος, όσο και της Βουλιαγμένης,  καθώς προβλέπεται ότι στους δύο βασικούς, υπερτοπικής σημασίας, άξονες που περιβάλλουν τον Μητροπολιτικό Πόλο, δημιουργούνται ευχερώς αναγνωρίσιμες πύλες εισόδου. Πιο συγκεκριμένα:

-Η  διασύνδεση με το παράκτιο μέτωπο γίνεται μέσω κατάλληλης συνένωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου με τους κοινόχρηστους χώρους επιμέρους περιοχών προς πολεοδόμηση , ώστε να δημιουργείται είσοδος από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος προς το Πάρκο ελάχιστου πλάτους 175 μέτρων και

-H   διασύνδεση   του Πάρκου με τον άξονα της Λεωφόρου Βουλιαγμένης γίνεται μέσω κοινοχρήστων χώρων  και  οδεύσεις ήπιας κυκλοφορίας.

5.Δίκτυο πρόσβασης και ήπιας κυκλοφορίας:  Ειδικότερα  η είσοδος  των κατοίκων των γύρω περιοχών στο μελλοντικό πάρκο από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης  θα  γίνεται με ένα ολοκληρωμένο δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει πεζόδρομο,  ποδηλατόδρομο,  τη νέα χάραξη της γραμμής Τραμ, το οποίο διατηρείται και δεν ξηλώνεται, καθώς και ανοιχτούς χώρους και χώρους πρασίνου, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη κίνηση από και προς το Μητροπολιτικό Πάρκο.

6.Προστασία και ανάδειξη των ρεμάτων – αντιπλημμυρική θωράκιση: Ο καθορισμός των οριογραμμών των ρεμάτων, με προβλέψεις διευθέτησης και αναβίωσης των φυσικών λεκανών απορροής της έκτασης του Ελληνικού αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο του τελικού σχεδίου ΠΔ του ΣΟΑ Ελληνικού. Ορισμένες αιτιάσεις που διατυπώνονται ανεπισήμως ότι αυτή πρόβλεψη είναι δυνατόν να επηρεάσει τη χωροθέτηση  ορισμένων εγκαταστάσεων και κτιρίων της επένδυσης ασφαλώς στερούνται τεχνικής και επιστημονικής σοβαρότητας, όπως λένε αρμόδιες πηγές. Υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές ταυτόχρονα,  ότι:

-“Δεν είναι δυνατόν στην περίπτωση μίας μεγάλης επένδυσης, όπως αυτή του Ελληνικού να παραβιαστούν οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών οδηγιών και της εγχώριας νομοθεσίας για την διαχείριση των υδάτων ούτε είναι δυνατόν οι χρήσεις του Ελληνικού να αποκλείσουν την απορροή των υδάτων από τις φυσικές τους κοίτες προς τη θάλασσα, αυξάνοντας το μελλοντικό ρίσκο  πλημμυρικών φαινομένων  τόσο μέσα στο πάρκο όσο και στις γύρω περιοχές”.

7.Εναλλακτικές χωροθετήσεις για τους ουρανοξύστες: Για τους ουρανοξύστες  των 200 μέτρων και των άλλων κτιρίων 50 έως 70 μέτρων προβλέπεται στο σχέδιο ΠΔ η χωροθέτηση τους κανονικά και στο σύνολο τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως  π.χ. επί της πρωτεύουσας συλλεκτήριας οδού που θα διέρχεται από το Μητροπολιτικό Πάρκο, επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης  κλπ περιγράφεται εναλλακτική δυνατότητα να ανεγερθούν τόσο επί των συγκεκριμένων αξόνων όσο και σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Αυτό γίνεται προφανώς για να αποφευχθούν απρόοπτα στη φάση των αδειοδοτήσεων και  της κατασκευής. Άλλωστε όπως έχει παρουσιάσει το ecopress.gr  σε αναλυτικό ρεπορτάζ ,  δείτε το στοίχημα της θεμελίωσης,  για την έγκριση γεωλογικής καταλληλότητας της επένδυσης του Ελληνικού, η θεμελίωση των υψηλών κτιρίων στην περιοχή είναι τεχνικά και κατασκευαστικά σύνθετο και όχι απλό εγχείρημα.

Οι ρυθμίσεις  για την  αρχαιολογία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στο τελικό σχέδιο ΠΔ του ΣΟΑ  Ελληνικού – Άγιου Κοσμά περιλαμβάνονται σαφείς και αναλυτικές κατευθύνσεις, όροι και προϋποθέσεις για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίοι αναλυτικά προβλέπουν ότι:

8.Ανοιχτός αρχαιολογικός χώρος το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά: Το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά το οποίο αποτελεί τμήμα του ομώνυμου οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε περιοχή ανοιχτή στο κοινό και επισκέψιμη, ύστερα από ειδική μελέτη διαμόρφωσης και ανάδειξης των αρχαιοτήτων.

9.Επιστρέφει στη θέση του ο πιόσχημος ταφικός περίβολος: Ο πιόσχημος ταφικός περίβολος της «Γειτονιάς τουρισμού-αναψυχής και επιχειρηματικού πάρκου» μεταφέρεται στην αρχική, ήδη βεβαιωμένη, θέση του. Η μεταφορά διενεργείται ύστερα από υποβολή σχετικής τεχνικής μελέτης και έγκρισή της από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Για την προστασία και ανάδειξη του  συγκεκριμένου μνημείου, συντάσσεται, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετική μελέτη, η οποία λαμβάνει υπόψη και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του μνημείου.

10.Αποκατάσταση των μεταβυζαντινών ναών:Η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μεταβυζαντινών ναών της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Κοσμά και Δαμιανού, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτών, γίνεται ύστερα από υποβολή σχετικής μελέτης και έγκρισή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

11.Διασώζεται το κτίριο του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου: Ο χώρος περιμετρικά του κτιρίου του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτό, παραμένει αδόμητος με σκοπό την ανάδειξη του χαρακτηρισμένου μνημείου. Στον χώρο αυτόν καθαιρείται κάθε μεταγενέστερη του αρχικού κτιρίου προσθήκη.

12.Ζώνη προστασίας του αρχαίου λατομείου :Στην περιοχή προς πολεοδόμηση πέριξ του αρχαίου λατομείου, καθορίζεται ζώνη προστασίας, πλάτους 15 μέτρων, η οποία παραμένει αδόμητη και διαμορφώνεται ως χώρος πρασίνου.

13.Διασώζεται η Παγόδα: Το νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)»,  ως νεώτερο μνημείο εντάσσεται κατά το στάδιο έγκρισης της οικείας Πολεοδομικής Μελέτης σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο. Τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια της σχετικής χρήσεως.

14.Αποκατάσταση των νεωτέρων μνημείων:Η επισκευή και αποκατάσταση των υφισταμένων εντός της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου νεότερων μνημείων, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτών, γίνεται ύστερα από υποβολή σχετικών προς τούτο επιστημονικών μελετών και έγκρισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση των έργων που αφορούν στα νεότερα μνημεία είναι η υποβολή των σχετικών τεχνικών μελετών προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

15.Δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής: Κατά την εφαρμογή του ΣΟΑ λαμβάνεται μέριμνα για τη διασύνδεση, κατά το δυνατόν, των περιοχών αρχαιολογικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος και για τη δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής, σε συνδυασμό με την κίνηση στο Μητροπολιτικό Πάρκο, καθώς και για τη σύνδεσή τους με σημαντικά μνημεία, γειτονικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Σε αυτό το δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών εντάσσονται, κατά το δυνατόν, και οι αρχαιότητες που τυχόν ανευρεθούν κατά την υλοποίηση του ΣΟΑ, μετά από γνώμη των κατά νόμο αρμοδίων συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

16.Στέγαση αρχαιολογικών υπηρεσιών: Κατά την εφαρμογή του ΣΟΑ, λαμβάνεται μέριμνα για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες στέγασης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

17.Αρχαιολογική παρουσία στις πολεοδομικές μελέτες: Κατά την εκπόνηση των προβλεπόμενων Πολεοδομικών Μελετών, συντάσσονται τοπογραφικά διαγράμματα με τις ακριβείς θέσεις των εντοπισμένων και ανασκαμμένων αρχαιοτήτων καθ’ υπόδειξη και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων.

18.Γνωμοδοτήσεις αρχαιολογικών υπηρεσιών: Κατά τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών για την εφαρμογή του ΣΟΑ, όπως προβλέπει ο νόμος για το Ελληνικό  (ν. 4062/2012), γνωμοδοτούν οι αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τα θέματα αρμοδιότητάς τους.

19.Τήρηση Μνημονίου Συνατίληψης: Οι βασικοί όροι για την υλοποίηση του αρχαιολογικού έργου καθώς και των έργων προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου αυτών στην έκταση του Μητροπολιτικού Πόλου, περιλαμβάνονται σε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας κατά τους ορισμούς του ν. 4072/2012

20.Συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας: Σε κάθε περίπτωση, η αρχαιολογική έρευνα εντός αρχαιολογικών χώρων και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας