ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Την  ένταξη  2.167 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και τι θα γίνει με το κύμα... Αντικειμενικές: νέες τιμές σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές-παράταση για Δήμους

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Την  ένταξη  2.167 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και τι θα γίνει με το κύμα αιτημάτων Δήμων για την αναμόρφωση των υψηλών αντικειμενικών τιμών σε περιοχές όλης της χώρας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας  ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Οικονομικών: μετά τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα νομοσχέδιο και για τον αιγιαλό. Δείτε εδώ στο ecopress

Παράταση για τους Δήμους

Ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα του Συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ ανακοίνωσε ότι δόθηκε παράταση  έως  τις 6 Φεβρουαρίου 2023  στους Δήμους να υποβάλουν προτάσεις για διόρθωση των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή τους.

-«Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη διαμόρφωση των τελευταίων αντικειμενικών αξιών δεν υπέβαλε γνώμη -αν και κλήθηκε- η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων, ενώ υπήρξαν και -περιορισμένης κλίμακας- επιφυλάξεις σε πολύ λίγες περιοχές, η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί δυνατότητα σε όσους Δήμους επιθυμούν, έως τις 6 Φεβρουαρίου, να υποβάλουν τεκμηριωμένη γνώμη», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι: «εν συνεχεία, όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί στον Υπουργό Οικονομικών εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια -προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου- διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».

Κύμα αιτημάτων για μείωση των αντικειμενικών τιμών

Σημειώνεται ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο κύμα Δήμων από όλη τη χώρα, που ακολουθώντας την έκτακτη διαδικασία επανακαθορισμού των αντικειμενικών τιμών που προβλέπει το άρθρο 51 του πρόσφατου νόμου 5000/2022 του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνουν αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τους και καταθέτουν προτάσεις στο υπουργείο Οικονομικών,  ζητώντας να μειωθούν μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών, που επιβλήθηκαν το 2021 στις περιοχές τους.

Η αναμόρφωση των αντικειμενικών τιμών θα έχει ως αποτέλεσμα οι δημότες τους να έχουν ουσιαστική ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ και σε άλλους φόρους που επιβαρύνουν τη χρήση ή την απόκτηση ακινήτων. Επιδιώκουν επίσης πολλοί άλλοι δημότες τους, που είναι οικονομικά αδύναμοι, να ξανακερδίσουν τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα που έχασαν εξαιτίας της υπέρμετρης αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τους. Η σχετική προθεσμία έληξε στις 20 ιανουαρίου 2023 και το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση έως τις 6 Φεβρουαρίου 2023.

Ποιοί Δήμοι ζητούν μειώσεις αντικειμενικών τιμών Δείτε εδώ στο ecopress

Νέες αντικειμενικές τιμές σε 2167 περιοχές

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την ένταξη 2.167 περιοχών στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, με βάση τις αντικειμενικές τιμές ζώνης.  Με την ένταξη των περιοχών αυτών θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την επέκταση του συστήματος του Αντικειμενικού Προσδιορισμού της Αξίας των Ακινήτων (ΑΠΑΑ) σε όλη την επικράτεια της χώρας.

-«Συνεχίζεται η επέκταση των αντικειμενικών αξιών στο υπολειπόμενο 1,5% της Επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεία. Επίσης, θα έχει ολοκληρωθεί, έως το τέλος του 2023, η ψηφιοποίηση των ζωνών του συστήματος, για όλες τις περιοχές εκτός σχεδίου πόλης ή ορίων οικισμών»,  είπε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Στους χιλιάδες οικισμούς των 2.167 αυτών περιοχών, οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, όπως διαμορφώνονται με βάση τις συνθήκες της κτηματαγοράς, ανέρχονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τα επίπεδα των φορολογητέων προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες γης και τις τιμές εκκίνησης ελαχίστου κόστους κατασκευής οικοδομής. Συνεπώς, από τη στιγμή της ένταξης των περιοχών αυτών στο σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης αναμένονται σημαντικές αυξήσεις στις φορολογητέες αξίες των ακινήτων που βρίσκονται σ’ αυτές τις περιοχές και, συνακόλουθα, υπεραυξήσεις σε δεκάδες φόρους, που επιβαρύνουν τις μεταβιβάσεις και την κατοχή των ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές.

Οι 2167 περιοχές που αλλάζουν οι αντικειμενικές τιμές Δείτε εδώ στο ecopress

Δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών

«Το υπουργείο ΟικονομικώνΟλοκλήρωσε την πρώτη φάση μεταρρύθμισης του πλαισίου προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών της ακίνητης περιουσίας. Με αυτή, το σύστημα των ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού επεκτάθηκε, διορθώθηκαν αδυναμίες, κενά και αδικίες του παρελθόντος σε βάρος πολλών ιδιοκτητών, διευρύνθηκε η φορολογητέα βάση και κατέστη εφικτή η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών επί της ακίνητης περιουσίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ψηφιακός χάρτης των ζωνών αντικειμενικών τιμών 

Στις ψηφιακές εφαρμογές  μέσω των οποίων οι πολίτες μπορούν να βρουν εύκολα και με ακρίβεια τη ζώνη του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού στην οποία ανήκει το ακίνητο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να υπολογίζουν την αντικειμενική αξία του, συμπληρώνοντας τις απαραίτητες σχετικές παραμέτρους αναφέρθηκε επίσης ο  κ. Σταϊκούρας.

Τη ψηφιακή εφαρμογή απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων Δείτε εδώ στο ecopress

-«Δημιουργήθηκε ψηφιακός χάρτης (valuemaps) του συστήματος απεικόνισης των ζωνών του αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων, ο οποίος είναι διαθέσιμος στους πολίτες, μέσω του gov.gr. Μάλιστα, η εφαρμογή αυτή απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία καλύτερης εφαρμοσμένης ιδέας στα βραβεία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2022», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Για τις μεταβιβάσεις ακινήτων ο κ Σταϊκούρας είπε ότι: «εκσυγχρονίστηκαν οι διαδικασίες για τη μεταβίβαση ακινήτων, ώστε αυτές να γίνονται ηλεκτρονικά και να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Βεβαίως, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, απαιτείται περαιτέρω απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου η αγορά να γίνει πιο φιλική προς τους επενδυτές, ειδικά σε περιόδους αυξημένης αβεβαιότητας, όπως είναι η σημερινή». Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι:

-«Θεσπίστηκαν σαφείς και διαφανείς κανόνες σύστασης και λειτουργίας family offices για τη διαχείριση των χρηματικών ροών και της οικογενειακής περιουσίας φυσικών προσώπων με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, μέσω των οποίων ενισχύεται η αγορά ακινήτων στη χώρα μας» και πρόσθεσε ότι:.

-«Χορηγήθηκε κίνητρο προσαυξημένης έκπτωσης κατά 100% σε δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση και της αγοράς ακίνητων».

Τα μέτρα για την ιδιοκτησία της ακίνητης περιουσίας

«Η κυβέρνηση κατανόησε, εξαρχής, τον ρόλο και τη σημασία της αγοράς ακινήτων στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και στην ενδυνάμωση της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο, συμπεριέλαβε στον στρατηγικό σχεδιασμό της την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού και δυναμικού σχεδίου για την ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς, αλλά και την ολική αναδιαμόρφωσή της. Σχέδιο που περιλαμβάνει μειώσεις φόρων, στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις», ανέφερε ο κ. Σταϊκουράς

Συγκεκριμένα, όπως ανέπτυξε ο υπουργός Οικονομικών η κυβέρνηση υλοποίησε μειώσεις φορολογικών συντελεστών και θέσπισε φορολογικά κίνητρα. Συγκεκριμέα:

-Μείωσε μόνιμα τον ΕΝΦΙΑ, μεσο-σταθμικά κατά 35%, με συνολικό όφελος 920 εκατ. ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα. Και προχώρησε στην κατάργησή του σε μικρά ακριτικά νησιά.

-Νομοθέτησε την παράταση της αναστολής, έως το τέλος του 2024, του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα.

-Ανάστειλε τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

-Θέσπισε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για τις εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης υφιστάμενων κτιρίων.

-Κατάργησε τον φόρο γονικών παροχών/δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

-Καθιέρωσε φορολογικά κίνητρα για αλλοδαπά φυσικά πρόσωπα, προκειμένου να επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας και να επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στην αγορά ακινήτων.

-Εξορθολόγησε τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων, όπως είναι οι Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία, υπό όρους συγκρίσιμους με το αντίστοιχο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών χωρών.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας