ecopress
Της Μαρίνας Ξυπνητού/ Παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αποφασίσει -από μέρα σε μέρα- για τη διάρκεια της παράτασης στην υπαγωγή αυθαίρετων κτισμάτων στον νόμο...

Της Μαρίνας Ξυπνητού/

Παρότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αποφασίσει -από μέρα σε μέρα- για τη διάρκεια της παράτασης στην υπαγωγή αυθαίρετων κτισμάτων στον νόμο 4495/17, οι ιδιοκτήτες της 5ης κατηγορίας, δηλαδή εκείνοι με πολύ μεγάλες παραβάσεις, δεν θα έχουν πολύ χρόνο για να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία να… σώσουν την ιδιοκτησία τους.

Το ΥΠΕΝ έχει διαμηνύσει μάλιστα πως μετά το πέρας της προθεσμίας οι συγκεκριμένοι πολίτες θα βρεθούν με δεμένα χέρια καθώς το επόμενο στάδιο είναι αυτό της… μπουλντόζας για όσους δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια.

Επικρατέστερο σενάριο πίστωσης χρόνου είναι οι 4 μήνες αλλά υπάρχουν πιέσεις και για 6μηνη παράταση (η τρέχουσα προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου), διάστημα που θα έχει κατατεθεί και το χωροταξικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μεταφορά συντελεστή δόμησης.

Οπως είναι γνωστό, η ΜΣΔ καλύπτει ακίνητα για τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν επιτρέπεται να αξιοποιήσει ολόκληρο τον συντελεστή που ισχύει στην περιοχή. Για αυτές τις κατηγορίες ακινήτων μπορεί να ζητήσει ο ιδιοκτήτης τους την έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή δόμησης, ο οποίος θα του δίνει το δικαίωμα να μεταφέρει τον υπόλοιπο συντελεστή του ακινήτου του.

Κατά το παρελθόν έχουν εκδοθεί τίτλοι μεταφοράς συντελεστή από διατηρητέα, μνημεία και ρυµοτοµούµενα ακίνητα που αντιστοιχούν σε πάνω από 1.100.000 τ.µ. ωστόσο η διακοπή του θεσμού άφησε σε εκκρεμότητα τίτλους που αντιστοιχούν σε 450.000 τ.µ., η αξία των οποίων εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 185 εκατ. ευρώ και στον… αέρα πολλούς ιδιοκτήτες που δεν είχαν την ευκαιρία να τους μετατρέψουν σε ακίνητα.

Αυτή τη στιγμή, τα δηλωμένα αυθαίρετα της κατηγορίας 5 ξεπερνούν τα 400.000, αντιστοιχούν στο 35% των αιτήσεων και περιλαμβάνουν περισσότερα από 35 εκατ. τετραγωνικά μέτρα αυθαίρετης δόμησης. Το ΥΠΕΝ εξετάζει αν και εφόσον πάρει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της Επικρατείας, να εντάξει στη ΜΣΔ τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Αν τελικά ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, μέσω της Ψηφιακής Τράπεζας Γης θα αγοράζεται ο συντελεστής δόμησης από τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων ή και των χαρακτηρισμένων μνημείων και θα πουλιέται σε αυτούς που έχουν αυθαίρετα με πολύ μεγάλες παραβάσεις. Αυτοί που θα λαμβάνουν τα χρήματα δίνοντας συντελεστή θα υποχρεούνται στην αποκατάσταση των διατηρητέων και αυτοί που θα αγοράζουν τον συντελεστή στη σύννομη τακτοποίηση των παραβάσεών τους.

Μέχρι όμως να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα, οπότε οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι έτοιμοι να πιάσουν χαρτί και μολύβι ώστε να δουν πόσο θα πληρώσουν τις παραβάσεις που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

Οπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης, «η μια μερίδα ιδιοκτητών έχει επαναπαυθεί από τις συνεχείς παρατάσεις εκτιμώντας ότι θα έρχονται και άλλες ξανά και ξανά, ενώ οι υπόλοιποι επιθυμούν να κλείσει μια και καλή αυτό το κεφάλαιο και να διασφαλίσουν τις περιουσίες τους».

Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έφτιαξε ο κ. Καλογιαννάκης, ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου 5ης κατηγορίας στο Λαύριο, το οποίο είναι εκτός σχεδίου και δεν έχει οικοδομική άδεια, είναι δευτερεύουσα κατοικία και κατασκευάστηκε μεταξύ 2004-2011, αν μπει τώρα στη ρύθμιση θα πληρώσει 7.605 ευρώ. Ωστόσο, αν καθυστερήσει να καταβάλει τα χρήματα, το πρώτο έτος θα πληρώσει 10.140 ευρώ, ποσό που σταδιακά θα αυξάνεται και θα φτάσει το τελευταίο έτος στα 11.830 ευρώ.

Η πιθανότατα 4μηνη παράταση (η κλεψύδρα μετρά από 30 Ιουνίου) που θα δώσει το ΥΠΕΝ αφορά όσους έχουν αυθαίρετα κατηγορίας 1-4 και μπορούν να τακτοποιηθούν με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του 4495/17, ενώ θα δοθεί και μια τελευταία ευκαιρία για εκείνους που ανήκουν στην 5η κατηγορία ώστε να μπουν στη ρύθμιση έως τις 31/10/2020. Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%. Για αυτούς μάλιστα, η ημερομηνία είναι καταληκτική ενώ αμέσως μετά θα αναλάβουν οι ελεγκτές δόμησης και οι μπουλντόζες όπως έχει διαμηνύσει το υπουργείο.

Οι τέσσερις πρώτες κατηγορίες αυθαιρέτων που δεν θα κάνουν υπαγωγή του ακινήτου τόσο στον ισχύοντα νόμο όσο και στη ρύθμιση που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έρθουν αντιμέτωπες με έως και 40% προσαύξηση του προστίμου όταν θα πέσει η αυλαία υπαγωγής των αυθαιρέτων, η οποία θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το 2025.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.

Όπως εξηγούν πηγές, από τον Νοέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2025 θα είναι σε λειτουργία η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, μέσω της οποίας οι αυθαιρετούχοι θα μπορούν έναντι κλιμακωτών προστίμων να εισέρχονται σε ρύθμιση. Δηλαδή, ανάλογα με το πότε θα εισέρχονται θα κυμαίνονται και τα ποσά που θα καταβάλλουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

Κατηγορία 4

  • Τα παραδείγματα έχει επιμεληθεί ο πρόεδρος αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης.
  • Έχει μπει η τρέχουσα ημερομηνία (30 Ιουνίου) καθώς δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η παράταση που θα δοθεί. Έτσι, ας βάλουμε μια υποσημείωση ότι θα πάει 3 μήνες μετά (όπως ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ ότι θα είναι τελικά η διάρκεια της παράτασης) από κάθε ημερομηνία, ανάλογα με την πίστωση χρόνου.
  • Υπάρχουν 5 κατηγορίες αυθαιρέτων, ο κ. Καλογιαννάκης έχει κάνει παραδείγματα για τις 2 τελευταίες που έχουν και τα πιο βαριά πρόστιμα (ειδικά η τελευταία) γιατί πρόκειται για μεγάλες παραβάσεις.

 

“Ελεύθερος Τύπος”

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας