ecopress
Το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διερευνά άμεσα τα προβλήματα στατικότητας, που εμφανίστηκαν στα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να ξεκαθαριστεί... ΟΑΚΑ: χάθηκαν οι οδηγίες συντήρησης του Καλατράβα–νέα μελέτη από ΤΕΕ & ΕΜΠ

Το ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διερευνά άμεσα τα προβλήματα στατικότητας, που εμφανίστηκαν στα στέγαστρα Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να ξεκαθαριστεί τι εργασίες χρειάζονται για να επαναλειτουργήσει η εγκατάσταση και πόσο χρόνο θα μείνει κλειστή.

Στο μεταξύ σάλο έχει προκαλέσει η πληροφορία που μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 ότι ο Σαντιάγκο Καλατράβα, που έφτιαξε το περίφημο στέγαστρο του ΟΑΚΑ είχε αφήσει αναλυτικές οδηγίες συντήρησης, οι οποίες και χάθηκαν!

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Τα προβλήματα στα στέγαστρα Καλατράβα και το κλείσιμο του ΟΑΚΑ και του Ποδηλαδρομίου προκάλεσαν την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος διέταξε έρευνα σε βάθος πενταετίας και αναζητά απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

-ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν;

-Υπήρχαν εισηγήσεις (άλλων οργάνων) για περιοδική συντήρηση (κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί) και ποια ήταν η κατάληξή τους;

-γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή;

Ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνουν τα αδικήματα της: έκθεσης σε κίνδυνο και παραβίασης κανόνων οικοδομικής ασφάλειας

ΟΑΚΑ: Ο Καλατράβα είχε αφήσει οδηγίες συντήρησης για τα στέγαστρα και τις έχασαν

Η ελληνική πλευρά όταν διεκδικούσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε αναφέρει ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είναι έτοιμες και δεν χρειάζονται εργασίες. Στην πορεία άλλαξαν τα πράγματα… Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πει ότι αν γνώριζαν ότι το έργο είναι τόσο πολύπλοκο ίσως και να μην το έκαναν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλογλου στον ΑΝΤ 1, στο οποίο αναφέρθηκε ότι:

Το 2005, έναν χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ένας γερμανικός οίκος είχε διαπιστώσει κακοτεχνίες χωρίς, ωστόσο, να κάνει αναφορά σε θέμα στατικότητας. Από την άλλη ο κατασκευαστής των στεγάστρων ο διεθνώς γνωστός και βραβευμένος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Σαντιάγο Καλατράβα είχε αφήσει στην Αθήνα ένα εγχειρίδιο με οδηγίες για την συντήρηση των στεγάστρων του ΟΑΚΑ και του Ποδηλατοδρομίου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ωστόσο έχασαν αυτές τις τόσο πολύτιμες οδηγίες.

Το 2006-2007 υπογράφτηκε σύμβαση για την συντήρηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων με τη Hochtief. Πρόκειται για μια σύμβαση που εν μέρει υλοποιήθηκε, αλλά το παράξενο είναι ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συμπεριληφθεί σε αυτή. Την περίοδο 2008-2009 έκανε τεχνικό έλεγχο μια γερμανική εταιρία η οποία παρέδωσε και αναλυτικές οδηγίες μέσα από τις οποίες προβλέπονταν συντήρηση δυο φορές το χρόνο. Καμιά από αυτές τις συντηρήσεις δεν έγιναν παρά μόνο το 2014, όταν περιφερειάρχης ήταν ο Γιάννης Σγουρός.

Τότε είχε εγκριθεί ένα ποσό για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές που είχαν γίνει στο Τείχος των Εθνών στο ΟΑΚΑ. Επρόκειτο βέβαια για μια κατασκευή που δεν είχε καμιά σχέση με τα δύο στέγαστρα.

Όταν το ΟΑΚΑ εντάχθηκε στο Ταμείο Συνοχής και Ανθεκτικότητας το 2021 προβλέπονταν συνολικές δαπάνες για την αναμόρφωση του συγκροτήματος ύψους 53,8 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 22,3 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν την συντήρηση και επίσκεψή της στέγης Καλατράβα.

ΟΑΚΑ: σε νέα μελέτη προχωρά το ΤΕΕ και ΕΜΠ

Το ΤΕΕ ξεκινά άμεσα μια δεύτερη μελέτη για τα στέγαστρα του ΟΑΚΑ. Για λόγους ασφαλείας οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού σταδίου έχουν αποκλείσει με μια κορδέλα τους χώρους περιμετρικά από τις βάσεις στήριξης του στέγαστρο Καλατράβα.

Η πρώτη τεχνική μελέτη, που διαπίστωσε την έλλειψη στατικής επάρκειας των Στεγάστρων Καλατράβα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο,για τη στατικότητα των στεγάστρων του εμβληματικού σταδίου αλλά και του ποδηλατοδρομιου διαβιβάστηκε ήδη από το Σάββατο  στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το ΤΕΕ προχωρά τάχιστα σε δεύτερη μελέτη- επαναξιολόγηση, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα πρώτα στοιχεία, να αξιολογηθούν οι παραδοχές και τα συμπεράσματά της και να προταθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενέργειες.

Για τον σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα του ΤΕΕ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που θα διερευνήσει τα προβλήματα της στατικής επάρκειας της εμβληματικής κατασκευής που κατασκευάστηκε ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από αυτή τη μελέτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα για τον χρόνο που το ΟΑΚΑ θα μείνει κλειστό και τι εργασίες χρειάζονται για να επαναλειτουργήσει η εγκατάσταση.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Βρούτση

Λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με το ΟΑΚΑ αναζητά η κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, τη Δευτέρα (2/10).

Σε δήλωση του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι: «Η είδηση είναι πως το ΟΑΚΑ έκλεισε διότι έγινε έλεγχος στατικότητας του στεγάστρου Καλατράβα. Γιατί έγινε αυτός ο έλεγχος; Γιατί πολύ απλά προχωράμε στην ανάπλαση του Ολυμπιακού Πάρκου. Γιατί το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης, και επενδύουμε 57 εκ. ευρώ για τη συντήρησή του. Για να γίνει η συντήρηση έπρεπε να γίνει η μελέτη. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται έλεγχος στατικότητας από το 2004. Και για κάποιο λόγο, αυτό αρκεί για να μας εγκαλούν κάποιοι. Επειδή προχωράμε σε μελέτες και μεριμνούμε για την ασφάλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Είναι γνωστό ότι το ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί επί δύο δεκαετίες. Ποιος δεν αισθάνεται απογοήτευση όταν βλέπει τις εικόνες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στην τύχη τους τόσα χρόνια; Αυτό ακριβώς αλλάζουμε. Γι’ αυτό επενδύουμε, γι’ αυτό έχουμε δρομολογήσει την ανάπλαση αυτή, γι’ αυτό γίνονται μελέτες».

Γιώργος Ιωακειμίδης,: είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με το ΟΑΚΑ

Την έλλειψη ελέγχου και συντήρησης του ΟΑΚΑ επί 20 χρόνια, καυτηριάζει ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Ιωακειμίδης. Ο ίδιος δηλώνει ότι εφόσον εκλεγεί θα επιληφθεί των διαδικασιών για επίσπευση της αποκατάστασης άμεσα φέρνοντας το θέμα διαρκώς στο περιφερειακό συμβούλιο μέχρι να βρεθεί λύση

Ειδικότερα, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμό «Αττικός κύκλος», σημειώνει: Είκοσι χρόνια παρατημένο το ΟΑΚΑ, στην αρχή της ευρωπαϊκής σεζόν το θυμήθηκαν. Είναι δηλωτικό όσων τονίζουμε, αν δηλαδή στην Περιφέρεια Αττικής θέλουμε υπάλληλο της κυβέρνησης ή ανεξάρτητο περιφερειάρχη. Ο περιφερειάρχης νοιάζεται καθημερινά και προλαβαίνει, ο υπάλληλος τρέχει πίσω από τα γεγονότα και κρύβεται πίσω από τις αρμοδιότητες. Ο Παναθηναϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα της Αττικής. Η Αττική είναι το Σπίτι μας. Είτε έχει είτε δεν έχει αρμοδιότητα, η Περιφέρεια όφειλε να ασχοληθεί. Όχι κατόπιν εορτής. Δεσμεύομαι ότι αν εκλεγώ θα βρω τον τρόπο να επισπεύσω τις διαδικασίες με τη συνδρομή της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα είναι ανοικτό σε κάθε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέχρι να βρεθεί λύση».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας