ecopress
Η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο συνεπάγεται καθημερινές και εποχιακές αυξομειώσεις στην ποσότητα ηλιακού φωτός, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα κυκλικές μεταβολές... ΟΙ ΕΠΟΧΕΣ

Η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο συνεπάγεται καθημερινές και εποχιακές αυξομειώσεις στην ποσότητα ηλιακού φωτός, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα κυκλικές μεταβολές στη θερμοκρασία.

Καθώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της, συμπληρώνει μια περιστροφή σε 24 ώρες, δημιουργώντας την ημέρα και τη νύχτα. Σε ένα χρόνο η Γη συμπληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Επειδή ο άξονας περιστροφής της Γης έχει κλίση 23,5° η ποσότητα ηλιακού φωτός που δέχεται μια περιοχή του πλανήτη εξαρτάται από τη χρονική περίοδο του έτους. Η μεγαλύτερη ημέρα στο βόρειο ημισφαίριο είναι το θερινό ηλιοστάσιο, στις 21 Ιουνίου· η ίδια ημέρα είναι η μικρότερη στο νότιο ημισφαίριο.

Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Η Γη απέχει περίπου 149 εκατομμύρια χλμ. από τον Ήλιο και περιστρέφεται, με ελλειπτική τροχιά, γύρω από αυτόν, ολοκληρώνοντας μια πλήρη περιστροφή μέσα σε 365 ημέρες. Ταυτόχρονα, η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της με αριστερόστροφη φορά. Ο άξονας της Γης, (η νοητή ευθεία από το Βόρειο έως το Νότιο πόλο) δεν είναι κατακόρυφος ως προς το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Έτσι, ανάλογα με την εποχή του έτους, μερικά γεωγραφικά πλάτη έχουν κλίση προς τον Ήλιο, ενώ άλλα αποκλίνουν από αυτόν. Καθώς η Γη ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο στην ετήσια τροχιά της, οι ακτίνες του Ήλιου φτάνουν στη Γη υπό διαφορετικές γωνίες. Το μισό χρόνο, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πιο κάθετα στο νότιο ημισφαίριο, ενώ τον άλλο μισό είναι πιο κάθετες στο βόρειο ημισφαίριο. Όταν ο άξονας της Γης έχει κλίση μακριά από τον Ήλιο στο ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, το βόρειο ημισφαίριο δέχεται λιγότερη ηλιακή ακτινοβολία και έχει χειμώνα, ενώ το νότιο έχει καλοκαίρι. Στο ηλιοστάσιο του Ιουνίου, συμβαίνει το αντίστροφο. Στα εύκρατα κλίματα, αυτός ο κύκλος  συντελεί στις τέσσερις εποχές: άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο και χειμώνα.

Εποχιακές αλλαγές: Οι εύκρατες περιοχές παρουσιάζουν μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις. Οι θερμοκρασιακές αλλαγές επιδρούν όχι μόνο στη μορφή του τοπίου, αλλά και στον κύκλο της σποράς και του θέρους. Οι περιοχές του ισημερινού έχουν πιο σταθερή θερμοκρασία και παρουσιάζουν μικρές εποχιακές διακυμάνσεις.

ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΠΟΛΟ

Στο Βόρειο Πόλο, ο Ήλιος κάνει έναν πλήρη κύκλο στον ουρανό, μόλις πάνω από τον ορίζοντα, στην εαρινή ισημερία, και φτάνει το υψηλότερό του σημείο στον ορίζοντα στο θερινά ηλιοστάσιο. Κατά τη φθινοπωρινή ισημερία, διαγράφει πάλι τροχιά μόλις πάνω από τον ορίζοντα. Κατόπιν, βυθίζεται και παραμένει κάτω από τον ορίζοντα έως την ισημερία του επόμενου Μαρτίου.

Πολική ημέρα και νύχτα: Για έξι μήνες, οι περιοχές κοντά στους πόλους δέχονται συνέχεια το φως του Ήλιου- ακολουθεί αντίστοιχο διάστημα σε σκοτάδι

ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΠΛΑΤΗ

Σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 45°, υπάρχει σημαντική εποχιακή διακύμανση στην καθημερινή τροχιά του Ήλιου. Στις ισημερίες, παραμένει στον ουρανό περίπου για 12 ώρες. Στο θερινό ηλιοστάσιο διανύει υψηλότερη τροχιά και παραμένει στον ουρανό πάνω από 15 ώρες. Στο χειμερινό ηλιοστάσιο κινείται χαμηλότερα και εμφανίζεται στον ουρανό λιγότερο από εννέα ώρες.

 

Οι εποχές στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη: Η μεταβαλλόμενη τροχιά του Ήλιου ευθύνεται για τις ευδιάκριτες εποχιακές αλλαγές στα μεσαία πλάτη.

ΤΡΟΧΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΣΗΜΕΡΙΝΟ

Στον ισημερινό, δεν παρατηρείται κάποια αλλαγή στη δωδεκάωρη διάρκεια της ημέρας. καθ’ όλο το έτος. Στις ισημερίες του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου, ο Ήλιος βρίσκεται τελείως κατακόρυφα το μεσημέρι. Στο θερινό  ηλιοστάσιο η τροχιά του Ήλιου έχει μετακινηθεί λίγο βορειότερα, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο η τροχιά είναι ελαφρώς νοτιότερα

 

Τροπικά σταθερότητα: Στις τροπικές περιοχές του ισημερινού, η διάρκεια της ημέρας παραμένει η ίδια συμβάλλοντας σε ένα σταθερά θερμό κλίμα.

Πηγή των δημοσιεύσεων της νέας στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα- Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας