ecopress
Του Νίκου Ηλιάδη * Σημεία  σχετικά με την εκπαίδευση σε μακροχρόνια εκκρεμότητα, παρά το πλήθος των πολυσέλιδων νομοσχεδίων, χωρίς να εξαντλείται ο  κατάλογος H... Οι μακροχρόνιες εκκρεμότητες στην εκπαίδευση

Του Νίκου Ηλιάδη *

Σημεία  σχετικά με την εκπαίδευση σε μακροχρόνια εκκρεμότητα, παρά το πλήθος των πολυσέλιδων νομοσχεδίων, χωρίς να εξαντλείται ο  κατάλογος

  1. H ένταξη της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή , η μετα-covid εποχή , η ενεργειακή κρίση, και η μετάβαση σε νέες τεχνολογίες που δεν θα χρησιμοποιούν άνθρακα ( πράσινη τεχνολογία ) . Οι επιδράσεις στην εκπαίδευση
  2. Ο κυρίαρχος ρόλος της εκπαίδευσης για την ένταξη της χώρας στην ψηφιακή και τη νέα εποχή
  3. Η τεχνολογική εκπαίδευση ως απαραίτητο στοιχείο της Γενικής Εκπαίδευσης για όλους. Η μεταφορά και αξιοποίηση του Maryland Plan που ανεξήγητα επίσημα αγνοείται.
  4. 4, Επιτελικά όργανα για την εκπαίδευση
  5. Ο οργανισμός Bett χρήσιμος για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης -Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση
  6. Δια βίου εκπαίδευση
  7. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών
  8. Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων
  9. Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και οι προικισμένοι μαθητές. Αξιοποίηση του δυναμικού μαθητών όλων των επιπέδων, και όχι έμφαση στην εκπαίδευση «του μέσου όρου».
  10. Ξένες γλώσσες
  11. Αρχαία και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών.
  12. Οργανισμός εισαγωγικών εξετάσεων
  13. Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση
  14. Μορφωτικό επίπεδο και αγορά εργασίας
  15. Αιτίες και συνέπειες αναντιστοιχίας δεξιοτήτων
  16. Βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή ( Δυνατότητα για πρόσβαση ψηφιακά σε χιλιάδες βιβλιοθήκες σε όλες τις χώρες στον κόσμο ) . Διαθέσιμα βιβλία στην οθόνη του «κινητού».
  17. Τρόπος διορισμού καθηγητών Πρωτοβάθμιας κι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  18. Εκπαιδευτική Κινητικότητα μαθητών / εργαζομένων προς τα πάνω , διαφάνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων , και διαύλων ( spininandspinout ).
  19. Τα Διετή Πανεπιστημιακά προγράμματα και η εφαρμογή τους στις ΗΠΑ ( Κολέγια) από δεκαετίες.
  20. Εξορθολογισμός των Πανεπιστημιακών προγραμμάτων και σπουδών σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές και συμφωνίες. Εφαρμογή της Συνθήκης της Bolonia (?). Αντιστοίχιση σπουδών και πανεπιστημιακών πτυχίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο .
  21. Διάκριση Εκπαιδευτικού και Διοικητικού Έργου στα Πανεπιστήμια
  22. Μεταγραφές  φοιτητών
  23. Ξενόγλωσσα τμήματα πανεπιστημίων
  24. Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης.
  25. Πανεπιστημιακές σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών για την Ναυτιλία
  26. Εκπαίδευση σε ΜΜΕ Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας , Ηθοποιών, Σκηνοθετών, Τεχνικών Κινηματογράφου , Τεχνικών τηλεόρασης, Μουσικές σπουδές κλπ.
  27. Διαδικασίες συγγραφής και διανομής βοηθητικών βιβλίων
  28. Καθορισμός του είδους του οικονομικού περιβάλλοντος με το οποίο θα πρέπει να εξοικειώνει ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία

Εισαγωγή

Η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό, θα πρέπει να προετοιμάζει για το χώρο της εργασίας.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης , η προετοιμασία των μαθητών από το σχολείο ορίζεται ως :

-προετοιμασία του κάθε μαθητή ως ξεχωριστή προσωπικότητα

-προετοιμασία για τη ζωή σε μια Δημοκρατική Κοινωνία.

-προετοιμασία για το χώρο της εργασίας

-προετοιμασία για πολιτιστική ανάπτυξη και δραστηριότητες

-ανάπτυξη γνώσεων και ικανοτήτων που να κάνουν δυνατή την εκπαίδευση του ατόμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Η προετοιμασία για το χώρο της εργασίας στο Δυτικό κόσμο σημαίνει προετοιμασία για την εφαρμογή του οικονομικού  συστήματος  της ελεύθερης αγοράς και για ένα  εργασιακό περιβάλλον που κύριο χαρακτηριστικό του είναι η τεχνολογία και ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής.

Ο σύγχρονος άνθρωπος έχει έναν ή παραπάνω από τους παρακάτω ρόλους : είναι πολίτης που ψηφίζει και θα πρέπει να εξετάζει ορθολογικά εναλλακτικές λύσεις   , είναι εργαζόμενος  στην παραγωγή ή στις υπηρεσίες , είναι καταναλωτής που θα εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για την αγορά προϊόντων ( κόστος, αισθητική, διάρκεια ζωής , κόστος και ευκολία συντήρησης κ.ά ) , είναι πολίτης με μικρό ή μεγάλο ελεύθερο χρόνο ( εξαρτάται από το επίπεδο λειτουργίας του ) . Σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμό βασικών  οικονομικών και τεχνολογικών γνώσεων  για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να κάνει τις κατάλληλες επιλογές.

Η Δυτική κοινωνία είναι κοινωνία των επιλογών και τα άτομα θα πρέπει να προετοιμασθούν κατάλληλα για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά μέσα σ’αυτή.

1.H ένταξη της χώρας μας στην ψηφιακή εποχή, η ενεργειακή κρίση , η μετα-covid εποχή ,και η μετάβαση σε νέες τεχνολογίες που δεν θα χρησιμοποιούν άνθρακα ( πράσινη τεχνολογία ). Οι επιδράσεις στην εκπαίδευση

Η συζήτηση για  τον εξορθολογισμό , την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι κυρίαρχη αυτόν τον καιρό εν όψει και των  πόρων  που αναμένεται να  διατεθούν στη χώρα  μας από την Ευρωπαϊκη Ένωση για μια ακόμη φορά με ανάλογους όπως και στο παρελθόν αναπτυξιακούς στόχους που δεν ικανοποιήθηκαν επαρκώς .

Επιπλέον παράμετρος τη φορά αυτή είναι ότι  η οικονομία αναγκαστικά ήταν για κάποιο διάστημα   , σε «Μεγάλη Παύση» ,  με πρόσθετες δαπάνες για να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορωνοϊού και ταυτόχρονα η ενεργειακή κρίση και η μετάβαση σε νέες τεχνολογίες που δεν θα χρησιμοποιούν άνθρακα.    Ο στόχος πολλών από αυτές τις δαπάνες ήταν και είναι να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τη μόνιμη οικονομική ζημία που θα προκαλούνταν και που διαφορετικά θα ήταν ένα κύμα πτώχευσης και μαζικής ανεργίας.

Όπως αναφέρεται γενικότερα και στον τύπο  τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αξιοποιηθούν για τον δραστικό μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της χώρας , αξιοποιώντας  τις προτάσεις της επιτροπής  Πισσαρίδη , και ότι η μετάβαση στην οικονομία της γνώσης και την ψηφιακή εποχή θα πρέπει  να είναι βασική κατεύθυνση προς υλοποίηση .

Για να υλοποιηθούν αυτά , το  μυστικό είναι η λέξη ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ . Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τις παλιές παραγωγικές  μονάδες ανταγωνιστικές. Οι παλιές επενδύσεις είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστες, όπως και τα παλιά κτήρια .  Αυτό σημαίνει ότι θα αδρανοποιηθούν / αντικατασταθούν τεράστιες επενδύσεις , πλην όμως είναι υποχρεωτικό.

Yψηλού επιπέδου εργασιακό περιβάλλον, παρά το ότι πληρώνει υψηλούς μισθούς, είναι περισσότερο ανταγωνιστικό, επειδή μειώνεται το κόστος των άλλων παραμέτρων της παραγωγής ( για παράδειγμα ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών, επικοινωνιών, πρώτων υλών, διαδικασιών, οργάνωσης και διοίκησης, κλπ.)

Αντίθετα σε χαμηλού επιπέδου εργασιακό περιβάλλον όπως στη χώρα μας  , το κόστος εργασίας είναι  χαμηλό  , ενώ οι άλλες παράμετροι παραγωγής (ενέργειας, μεταφορών, κατασκευών, επικοινωνιών, πρώτων υλών, διαδικασιών, οργάνωσης και διοίκησης, κλπ) είναι μεγάλου κόστους, με αποτέλεσμα να μην παράγονται ανταγωνιστικά προϊόντα ή ποιοτικές  υπηρεσίες.

Η pοσότητα των μεταβολών ως συνάρτηση του χρόνου  αυξάνει  δραματικά  .  Στο διάγραμμα παραπάνω η  ευθεία με μικρή κλίση αρχικά μετατρέπεται σε ….κατακόρυφη καμπύλη στην εποχή μας .

Απαιτείται κατάλληλη εκπαίδευση που θα παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις . Η αρχική εκπαίδευση θα αποτελεί τη βάση  για μετέπειτα εξειδικεύσεις ανάλογα με τις άγνωστες σήμερα εξελίξεις μέσω προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης , που απαιτούν κατάλληλους εκπαιδευτές που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις και ανάλογους εκπαιδευτικούς φορείς.

2.Ο κυρίαρχος ρόλος της εκπαίδευσης για την ένταξη της χώρας στην ψηφιακή και τη νέα εποχή

Το  «τι είναι βασική εκπαίδευση για όλους» , αναθεωρείται πλέον με μεγάλους ρυθμούς λόγω των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων της εποχής μας.

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από  τη στιγμή κάποιας ανακάλυψης σε εργαστήριο μέχρι να φθάσει προϊόν στον καταναλωτή σαν αποτέλεσμα της ανακάλυψης αυτής , μειώθηκε από τα 30/40 χρόνια που ήταν στο τέλος του 2ου παγκοσμίου πολέμου σε ένα (1)  περίπου χρόνο στην εποχή μας. Η χρησιμοποιούμενη τεχνολογία  αποσύρεται με ρυθμούς μεγαλύτερους του 7% ετησίως , που σημαίνει ότι σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 ετών θα χρησιμοποιείται στην πράξη τεχνολογία που δεν γνωρίζουμε σήμερα.

Και αν θέλουμε να το εξετάσουμε αναλογικά από πλευράς ανθρώπινης εμπλοκής, στη νέα παραγωγική διαδικασία και στη νέα οικονομική πραγματικότητα εμπλέκεται περισσότερο το μυαλό και όχι οι μύες όπως στη βιομηχανική κοινωνία. Αντί να γίνονται προσπάθειες για διεύρυνση και αύξηση της χειρωνακτικής δύναμης του ανθρώπου, οι νέες τεχνολογίες επεκτείνουν τη νοητική δύναμή του.

Οι νέες τεχνολογίες δίνουν δυνατότητες για υψηλού επιπέδου  παραγωγή / κατασκευή προϊόντων , παραγωγικών συστημάτων,  παροχή υπηρεσιών , και  προς αυτή   την κατεύθυνση πρέπει να προσανατολίζεται η ευαισθητοποίηση  των μικρών μαθητών από  την νηπιακή ηλικία όπως γίνεται στις προηγμένες χώρες .

Οι μικροί μαθητές ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΑΥΤΕΣ εργάζονται στην πράξη μέσα σε εργαστήρια.  Στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα η πρακτική δουλειά θεωρείται υποβαθμισμένη για τους λιγότερο ικανούς.

Όμως η σημερινή πρακτική δουλειά και ο υψηλού επιπέδου χώρος της παραγωγής και της εργασίας για να είναι ανταγωνιστικός,  απαιτεί υψηλού επιπέδου γνώσεις και ικανότητες και συνδυασμό πρακτικών και νοητικών ικανοτήτων.   Απαιτείται η χρήση νέων τεχνολογιών για την κατασκευή και αξιοποίηση αυτοματισμών ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ  ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ .  Αυτές  είναι οι ικανότητες που λείπουν σήμερα από την αγορά εργασίας, ιδιαίτερα την Ελληνική , και κυρίως από την εκπαίδευση.

Η τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της Γενικής Εκπαίδευσης , είναι απαραίτητο εκπαιδευτικό αντικείμενο για όλους και δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έμφαση, χωρίς ειδικές σχολές εκπαίδευσης καθηγητών , εργαστήρια σε όλα τα σχολεία γενικής εκπαίδευσης , κλπ. Παρά την διδασκαλία του κατά στοιχειώδη τρόπο από το 1994 με την μεταφορά και αξιοποίηση του MarylandPlan  μόνο στις  3 τάξεις  ( Α, Β και Γ Γυμνασίου ) ,δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για διεύρυνση του θύλακα που έχει δημιουργηθεί. Κανονικά τεχνολογική εκπαίδευση  θα πρέπει να προσφέρεται στις 12 τάξεις ( Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο ) και στην νηπιακή ηλικία.

3.Η τεχνολογική εκπαίδευση ως απαραίτητο στοιχείο της Γενικής Εκπαίδευσης για όλους. Η μεταφορά και αξιοποίηση του Maryland Plan που ανεξήγητα επίσημα αγνοείται.

Απαιτείται σήμερα η εξοικείωση / εκπαίδευση του μέσου ανθρώπου με το τεχνο/οικονομικό περιβάλλον ( τεχνολογία-βιομηχανία) για να μπορεί να λειτουργήσει  μέσα σ’ αυτό. Είτε ως πολίτης που ψηφίζει (  ορθολογικά ) , είτε ως άμεσα εμπλεκόμενος στην παραγωγή ή στις υπηρεσίες, είτε ως πολίτης που χρησιμοποιεί τεχνολογία κατά τον ελεύθερο χρόνο του, είτε ως καταναλωτής που επιλέγει προϊόντα μεταξύ  ανταγωνιζομένων προϊόντων ως προς το κόστος, ποιότητα , διάρκεια ζωής, κόστος και τρόπος συντήρησης κλπ. Σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως μελλοντικού επαγγέλματος απαιτούνται βασικές τεχνολογικές γνώσεις.

Ακόμη και οι καλές τέχνες μουσική , γλυπτική ζωγραφική επηρεάζονται καθοριστικά από την τεχνολογία. Ο σημερινός ανεκπαίδευτος θα είναι ο τεχνολογικά ανεκπαίδευτος.

Στον Δυτικό κόσμο και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ τεχνολογική εκπαίδευση ως απαραίτητο τμήμα της γενικής εκπαίδευσης για όλους είχε δρομολογηθεί αρκετούς αιώνες πριν. Στη χώρα μας  άρχισε πρόγραμμα καθηγητών στη ΣΕΛΕΤΕ το 1979 με τη μεταφορά του MarylandPlan από τον Νίκο Ηλιάδη καθηγητή της σχολής και γενικεύθηκε στις Α, Β και Γ Γυμνασίου σε όλα τα σχολεία της χώρας το 1994  ως τμήμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για όλους, με εισήγησή του ως συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, και αρχικό συγγραφέα των σχετικών βοηθητικών βιβλίων.   Με ρυθμούς αποφοίτησης κατά μέσο όρο 100.000 μαθητές το χρόνο από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση , περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια μαθητές / πολίτες σήμερα  έχουν γνωρίσει το πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Maryland plan . Ανεξήγητα όμως όλη αυτή η πραγματικότητα  επίσημα τουλάχιστον αγνοείται.  Στην όλη προσπάθεια καθοριστικό ρόλο είχαν ο Πρόεδρος της ΣΕΛΕΤΕ Κορνήλιος Καραμητσάνης και ο τότε Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κος Σταμάτης Παλαιοκρασσάς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΛΕΤΕ.

Το Maryland Plan αναπτύχθηκε από τον Donald Maley, μια ηγετική φιγούρα στις ΗΠΑ για την τεχνολογική εκπαίδευση ,  καθηγητή και Chairman του Technology and Vocational Education Department  του Πανεπιστημίου του Maryland με στόχο την ανάπτυξη του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εποχής .

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί/ δοθεί η σημασία που επιβάλλεται ανάλογα με τη σπουδαιότητά του . Δεν μπορούμε προφανώς να ζήσουμε στο σημερινό διεθνοποιημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον μόνο με προσόν ότι είμαστε απόγονοι των αρχαίων  2.500 χρόνια μετά , και με προσανατολισμό της εκπαίδευσης το παρελθόν και τη θεωρητικολογία.  Και για να αξιοποιήσουμε και την μεγάλης αξίας πολιτιστική κληρονομιά μας , απαιτούνται τεχνολογική εκπαίδευση και τεχνολογικές εφαρμογές για να της δώσουμε την προβολή που της αξίζει  . 

Η  ηλεκτρονική διεύθυνση  www.iteea.org , είναι η ιστοσελίδα του διεθνούς οργανισμού για την τεχνολογική εκπαίδευση στο πλαίσιο της Γενικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ με παραρτήματα σε πολλές χώρες στον κόσμο ( ITTEA -International Technology Engineering  Education  Association )

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού εποπτεία περιγράφονται οι διαδικασίες και οι εμπειρίες από την μεταφορά και την εισαγωγή του Maryland Plan  στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. https://epopteia.gr/1131/nikos-iliadis-i-technologia-os-aparet/

 Η πληροφορική θα πρέπει να «διατρέχει» όλα τα εκπαιδευτικά αντικείμενα και τις μεθόδους διδασκαλίας .

Ειδικά στην τεχνολογική εκπαίδευση , θα πρέπει να αξιοποιείται για κατασκευές στην πράξη.

Απαιτούνται επιλογές που θα βοηθήσουν τους νέους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων όσο και στην αξιοποίηση ευκαιριών στη σύγχρονη εποχή που αναδύεται , και η οποία θα χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των νέων τεχνολογιών.

4.Επιτελικά όργανα για την εκπαίδευση

Οι ζωές των παιδιών και των νέων παγκοσμίως είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ποσότητα και την ποιότητα της εκπαίδευσης που λαμβάνουν. H αποστολή των επιτελικών οργάνων της εκπαίδευσης είναι να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τις μελλοντικές γενιές παντού και να υποστηρίξουν με θετικές αλλαγές  τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Αυτό επιτυγχάνεται  δημιουργώντας και ανταλλάσσοντας ερευνητικά στοιχεία και γνώσεις σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική και πρακτική, ενημερώνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους βασικούς υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και ενισχύοντας την πρακτική στην τάξη.

Στη χώρα μας το ρόλο αυτό έχει σήμερα  το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) , όπως μετονομάσθηκε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το ΙΕΠ είναι σήμερα περιορισμένων δυνατοτήτων σε σχέση με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο που αντικατέστησε. Στο πλαίσιο των γνωστών πρακτικών του κρατιστικού μας συστήματος είχαν δημιουργηθεί παράπλευρα κέντρα όπως το κέντρο εκπαιδευτικής έρευνας και το κέντρο παιδαγωγικής επιμόρφωσης,  τα οποία δεν είχαν λόγο ύπαρξης αφού το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο είχε ανάλογα τμήματα , με προφανές πρόσθετο κόστος και πλήθος αποσπασμένων εκπαιδευτικών.   Η ίδρυση  των παράπλευρων αυτών «κέντρων» είχε σαν αποτέλεσμα την δημιουργία εντυπώσεων ότι υπήρχαν πολλά «Παιδαγωγικά Ινστιτούτα» .   Και αντί να καταργηθούν τα παράπλευρα κέντρα, καταργήθηκε και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τα κέντρα αυτά, όλα μαζί , και προέκυψε το ΙΕΠ, με περιορισμένες συγκριτικά αρμοδιότητες αλλά και δυνατότητες συγκριτικά με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο .

Το κενό θα πρέπει να αποκατασταθεί , σε συνδυασμό με συνεργασίες με ανάλογα κέντρα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολλά από τα οποία είναι μέλη της ένωσης των Κέντρων για την Έρευνα και την Ανάπτυξη της Εκπαίδευσης στην  Ευρώπη ( www.cidree.org ) που παλαιότερα το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο  ήταν μέλος. .

To επιτελικό κέντρο θα έχει αποστολή μεταξύ άλλων να παράγει στοιχεία και γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τις μελλοντικές γενιές παντού και για την υποστήριξη θετικών αλλαγών σε όλες τις διαστάσεις του εκπαιδευτικού συστήματος .

Σήμερα λειτουργούν στην Ευρώπη επιτελικά κέντρα με  τεράστια εμπειρία και οι πρωτοποριακές μεθόδους που έχουν εδραιώσει τη φήμη τους ως έγκυρες , αξιόπιστες και σεβαστές φωνές στην εκπαίδευση .  Η φήμη αυτή ενισχύεται με ένα απαράμιλλο βάθος και πλάτος εξειδικευμένων γνώσεων , ταλέντου και μεθοδολογικής εμπειρίας .

Απαιτείται κατάλληλη στελέχωση με διεπιστημονικό προσωπικό από ειδικευμένους ερευνητές, στατιστικολόγους, οικονομολόγους, εμπειρογνώμονες αξιολόγησης και επαγγελματίες της πληροφορίας που θα προσφέρουν εκτεταμένη εμπειρία σε ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών διαδικασιών σε συνδυασμό με βαθειά γνώση του αντικειμένου .

Η ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων μπορεί να  βοηθήσει στην απόκτηση νέων γνώσεων για να φωτιστούν  και ερωτήματα πολιτικής και πρακτικής.

Υπάρχει ένας αριθμός μεγάλων συνόλων δεδομένων στον τομέα της εκπαίδευσης που περιέχουν ένα πλούσιο σύνολο πληροφοριών που μπορούμε να χρησιμοποιηθούν  για να απαντηθούν σημαντικές ερωτήσεις πολιτικής και πρακτικής. Οι επαγγελματίες ερευνητές σε διάφορα Ευρωπαϊκά κέντρα είναι σε θέση για να διερευνήσουν τις δυνατότητες , καθώς έχουν  βαθιά κατανόηση βασικών συνόλων δεδομένων όπως η Εθνική Βάση Δεδομένων Μαθητών, η Απογραφή Σχολικού Εργατικού Δυναμικού, η Κατανόηση της Κοινωνίας και η Έρευνα Εργατικού Δυναμικού.

5.Ο οργανισμός Bett για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης -Η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση

Ο οργανισμός  bett (www.bettshow.com) έχει βοηθήσει  τόσο την Αγγλία όσο και άλλες χώρες να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή.

Η Bett Global Series αποτελεί για δεκαετίες έναν παγκόσμιο  φορέα  για την κοινότητα της τεχνολογίας της εκπαίδευσης και αξιοποιήθηκε διαχρονικά .Με περισσότερα από 30 χρόνια κληρονομιάς, η Bett είναι τώρα μια σειρά εκδηλώσεων παγκόσμιας κλάσης που προωθούν την ανακάλυψη της τεχνολογίας και της γνώσης για τη βελτίωση της  εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης. Προσφέρει στην έκθεση του Λονδίνου ερεθίσματα κάθε χρόνο σε περισσότερους από 60.000 εκπαιδευτικούς, ηγέτες και επαγγελματίες, με εκθέματα από περισσότερους από 1.255+ πάροχους τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.

Η Bett Global φιλοξενεί στο Λονδίνο κάθε χρόνο την έκθεση / Ναυαρχίδα που είναι πραγματικά διεθνής με επισκέπτες από 146 χώρες. Το διεθνές ακροατήριο της Bett Global  αυξήθηκε με ταχείς ρυθμούς με ανάλογες εκθέσεις κορυφής που πραγματοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα , τη Μαλαισία και τη Λατινική Αμερική, εστιάζοντας ειδικά στην ηγεσία της εκπαίδευσης και τη δικτύωση υψηλού επιπέδου, ενώ η μεγάλη έκθεση και η διάσκεψη της Βραζιλίας έχουν μεγάλη απήχηση σε όλο το εκπαιδευτικό φάσμα.

H ανάγκη που δημιουργήθηκεμε τον Covid  για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση έφερε στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις του Ελληνικού Σχολείου για προσαρμογή αλλά και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σύγχρονης ψηφιακής εποχής.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει μια πλούσια ιστορία που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, όταν το κυρίαρχο μέσο διδασκαλίας της ήταν τα έντυπα υλικά που ταχυδρομούνταν σε μεμονωμένους φοιτητές που χωρίζονταν με ελάχιστη έως καθόλου αλληλεπίδραση με τους εκπαιδευτές.

H επιτροπή για την πιστοποίηση της εκπαίδευσης εξ’ αποστάσεως ( The Distance Education Accrediting Commission (DEAC) ) είναι ένας οργανισμός που ιδρύθηκε το 1926 και λειτουργεί ως ένα ινστιτούτο που πιστοποιεί όλα τα ιδρύματα που παρέχουν εκπαίδευση εξ’ αποστάσεως. https://www.deac.org/

Στη χώρα μας η εκπαιδευτική διαδικασία γίνονταν λόγω και της ξαφνικής ανάγκης που δημιουργήθηκε για εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση  με την επιδημία Covid , με την απλή επικοινωνία εκπαιδευτών/καθηγητών  και μαθητών , μέσω κάποιας πλατφόρμας επικοινωνίας ,χωρίς πιστοποίηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών .

Η Κυβέρνηση της Αγγλίας από τη δεκαετία του 1990 , είχε ως στόχο την προσαρμογή στη ψηφιακή εποχή.  Όλα τα σχολεία ( 26.000 δημοτικά σχολεία και 4.000 δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ) συνδέθηκαν  με το παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών ( www) σε διάστημα ενός έτους, και ο κάθε μαθητής είχε πρόσβαση στο δίκτυο καθώς και προσωπικό E-mail, .   Οι προϋποθέσεις αυτές θεωρούνται απαραίτητες για να έχει πρόσβαση ο κάθε μαθητής στην πληροφόρηση που εξελίσσεται ραγδαία ,και προκειμένου να μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό μέλος της κοινωνίας της ψηφιακής εποχής.

Η ανταλλαγή ηλεκτρονικά κειμένων , εργασιών , ασκήσεων , πληροφοριών , οδηγιών , μεταξύ των εκπαιδευτικών και των μαθητών , εντάχθηκε ως ρουτίνα στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Γεωγραφικά Σημεία στον κόσμο που Πραγματοποιεί εκθέσεις/ εκδηλώσεις η bett

H Εκδήλωση της bett στο Λονδίνο

Η παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση αναφέρεται στο ενημερωτικό φυλλάδιο της εκδήλωσης του έτους 2020. http://digital.eventguides.co.uk/html5/reader/production/default.aspx?pubname=&pubid=cad8c458-e98a-4db3-a798-f7e4b76666a2

Στην επόμενη ηλεκτρονική διεύθυνση περιλαμβάνονται στιγμιότυπα της εκδήλωσης στο Λονδίνο του έτους 2020. https://www.youtube.com/watch?v=a-T7Zn85BPk

6.Δια βίου εκπαίδευση

Οι εκπαιδευτές ιδιαίτερα στην κατάρτιση και την δια-βίου εκπαίδευση θα πρέπει να παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις, κάτι που δεν   συμβαίνει στην Ελλάδα, ούτε υπάρχουν σχετικοί μηχανισμοί  .

Επιπλέον, στην σύγχρονη εποχή των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων η αποκέντρωση στην εκπαίδευση  και στην απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι υποχρεωτική . Η διαχείριση του θέματος με κεντρικό έλεγχο όπως γίνεται στη χώρα μας από τον ΕΟΠΠΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας , είναι αδύνατον να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες  και να είναι αποτελεσματική .

Οι διάφορες επαγγελματικές ενώσεις για διάφορα επαγγέλματα σε άλλες χώρες εγγράφουν τα μέλη τους με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, εκπαίδευσης, πρακτικής άσκησης , εξετάσεις , και τότε οι επαγγελματίες αυτοί μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους με τα προβλεπόμενα ή καθοριζόμενα επαγγελματικά δικαιώματα.

Με την απαίτηση από πλευράς επιμελητηρίων συγκεκριμένων γνώσεων και δεξιοτήτων συνδέεται και η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας που είναι ολοένα και μεγαλύτερη πιεστική ανάγκη της σύγχρονης εποχής.

Πλήθος επιμελητηρίων ενεργοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της αποκέντρωσης και της οικονομικής ελευθερίας , σε αντίθεση με τη χώρα μας . Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος των επιμελητηρίων/ μελών της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων στην Τουρκία που δεν είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας περιλαμβάνει 45 μέλη / συνδέσμους, 1700 περιφερειακά επιμελητήρια εμπορίου και βιομηχανίας, 20 εκατομμύρια επιχειρήσεις από τις οποίες ποσοστό 93% είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ,120 εκατομμύρια εργαζόμενους,

Η παρακάτω ιστοσελίδα  περιλαμβάνει  περιγραφές σε ομάδες που υποδιαιρούνται περισσότερων από 35.000 επαγγέλματα στον σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, που είναι κωδικοποιημένα http://www.onetcodeconnector.org/ . Ένας αριθμός συνδικάτων επιβλέπει/ φροντίζει τα επαγγέλματα αυτά, ή ομάδες επαγγελμάτων , καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες πρόσβασης , παρακολουθεί τις εξελίξεις και πραγματοποιεί ουσιαστικά και όχι κατ’ όνομα προγράμματα δια-βίου εκπαίδευσης , εξασφαλίζει ουσιαστικούς εκπαιδευτές, ορθολογικά συστήματα πιστοποίησης, προωθεί την απασχόληση των μελών του και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών κλπ.

Στον Ελληνικό χώρο  γίνεται η διαχείριση  ενός περιορισμένου αριθμού επαγγελμάτων με κεντρικό έλεγχο από τον ΕΟΠΠΕΠ και το Υπουργείο Παιδείας, αποφοίτων ΕΠΑΛ, ΕΠΑΛ με μαθητεία,  ΙΕΚ.  Ενώ τα εν λόγω επαγγέλματα των διαφόρων αυτών κατηγοριών  δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού , παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εργασίας και στην πραγματοποίηση πιστοποιήσεων   προβλήματα στους αξιολογητές  κλπ. πλήθος άλλων ποιοτικών προβλημάτων, καθώς και δυνατοτήτων ουσιαστικής παρακολούθησης των αναγκών της σύγχρονης εποχής.

Στο ΤΑΧΙΣ της Εφορίας στη χώρα μας είναι καταχωρημένα χιλιάδες  επαγγέλματα, χωρίς πραγματική εκπαίδευση και πιστοποίηση στον Ελληνικό χώρο. Τα επαγγέλματα αυτά ασκούνται κατά τον μεσαιωνικό τρόπο από τον τεχνίτη στον μαθητή του. Δεν υπάρχει σύστημα πιστοποιημένων εκπαιδευτών και μηχανισμός που θα παρακολουθούν τις ραγδαίες εξελίξεις .

Επιπλέον υπάρχει ένα πλέγμα αντιφάσεων και αλληλοεπικαλύψεων σπουδών και επαγγελματικών δικαιωμάτων μεταξύ αποφοίτων   ΕΠΑΛ – ΙΕΚ- ΚΕΚ-ΤΕΙ-ΑΤΕΙ- ΑΕΙ. , μη κρατικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ,  αντιστοίχισης με τα εφαρμοζόμενα στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που υπάρχει θεσμοθετημένη ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών , που συνθέτουν ένα ανορθολογικό  πλαίσιο για την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας .

Απαιτείται Σαφήνεια της διάκρισης των διαφόρων Εκπαιδευτικών Επιπέδων για να είναι δυνατός ο εκπαιδευτικός σχεδιασμός και η μετακίνηση από το ένα επίπεδο στο άλλο όπως απαιτείται σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα.

Με την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τη συγχώνευση των ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, οι ασάφειες μεγάλωσαν και τα προβλήματα έγιναν πολυπλοκότερα . Έγινε το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από την ένωση δύο άλλων  ιδρυμάτων που ανωτατοποιήθηκαν μεν αλλά δεν ήταν  πανεπιστήμια όπως ελέγετο μέχρι τότε, αλλά χρειάσθηκε η συνένωση αυτή για να υπάρξει ένα νέο πανεπιστήμιο , ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ που δεν είναι και πάλι ισότιμο με τα πανεπιστήμια/ πολυτεχνεία . Και οι απόφοιτοι των ΑΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, θα πρέπει να παρακολουθήσουν πρόσθετες σπουδές για να «ισοτιμηθεί» το πτυχίο τους με το “ενδιάμεσο”   πτυχίο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

Μεταξύ των Ανωτατοποιημένων ΤΕΙ και των πανεπιστημίων δημιουργήθηκε το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Για τα τα ΤΕΙ που ενσωματώθηκα τελευταία στα Πανεπιστήμια δεν έχει διασαφηνισθεί το πλαίσιο λειτουργίας τους.

Στην ιστοσελίδα https://ecopress.gr/apetite-safinia-ton-ekpedeftik

περιλαμβάνεται και παραπομπή στα πρακτικά της βουλής που συζητήθηκαν όλα αυτά τα θέματα  το έτος 1994 .χωρίς αποτέλεσμα και είναι σε εκκρεμότητα από τότε . Χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει  το θολό  αυτό τοπίο δεν είναι δυνατόν   να υπάρξουν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα.  Ανάλογες δημοσιεύσεις σε σχέση και με τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την παραγωγή, περιλαμβάνονται στις δημοσιεύσεις  :

  • παρέμβαση του Νίκου Ηλιάδη, στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΚΜ στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ , Μάρτιος 2020, με θέμα «Ανάπτυξη  και Μηχανικοί»

Επιμελητήρια και επαγγελματικά δικαιώματα

 

* ΕΠΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ρόλος των επιμελητηρίων και των κοινωνικών εταίρων στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων

https://www.eea.gr/arthra-eea/erevna-o-rolos-ton-epimelitirion-ke-ton-kinonikon-eteron-stin-apodosi-epangelmatikon-dikeomaton/

* ΕΚΠΙΔΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ   “Η Παιδεία”

Ο ρόλος των επιμελητηρίων και των κοινωνικών εταίρων στην απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων

https://www.ipaidia.gr/paideia/o-rolos-ton-epimelitirion-kai-ton-koinonikon-etairon-stin-apodosi-epaggelmatikon-dikaiomaton

7.Εκπαίδευση εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί στη χώρα μας είναι παιδαγωγοί χωρίς να προβλέπεται θεσμικά ως απαίτηση η εκπαίδευση στα παιδαγωγικά προ του διορισμού τους. Διδάσκουν μαθήματα της ειδικότητάς τους όπως νομίζουν καλύτερα, και διαπιστώνοντας τα προβλήματα, ζητούν επιμόρφωση στα παιδαγωγικά . Η επιμόρφωση όμως προϋποθέτει αρχική μόρφωση , δεν είναι μόρφωση εξ’ αρχής . Η επιμόρφωση αναφέρεται σε κάτι το πρόσθετο σε αυτό που υπήρχε αρχικά , ως αποτέλεσμα των εξελίξεων.

Η παραγωγή καθηγητών στις  υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες  περιλαμβάνει :

  • Εκπαίδευση στην ειδικότητα για παράδειγμα φιλόλογος, φυσικός , μαθηματικός κλπ.
  • Εκπαίδευση στα παιδαγωγικά, πρόσθετη μετά την αποφοίτηση ή παράλληλα με την ειδικότητα σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Μαθηματικός απόφοιτος του ImperialCollege ( που διαθέτει καθηγητές νομπελίστες ) δεν μπορεί να διδάξει στα σχολεία αν δεν περάσει την κατάλληλη διαδικασία.  Στην αντίθετη  περίπτωση κατευθύνεται στην όποια αγορά  εργασίας όπως και οι απόφοιτοι των υπόλοιπων καθιερωμένων  στη χώρα μας «καθηγητικών σχολών».
  • Πρακτική άσκηση υπό την επίβλεψη επιθεωρητών που δεν υπάρχουν στη χώρα μας .
  • Εξετάσεις

Το ότι δεν προβλέπονται  οι διαδικασίες αυτές στη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα  πλην άλλων  την έλλειψη εκπαιδευμένων στελεχών και δυνατότητας εφαρμογής αντικειμενικής αξιολόγησης  της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και των εκπαιδευτικών, αλλά και την αποδοχή της αξιολόγησης από τους αξιολογούμενους, αφού οι αντικειμενικές μετρήσεις είναι βασικό αντικείμενο  προγραμμάτων εκπαίδευσης καθηγητών.  Αναρωτιέται κανείς πως έχουν καθιερωθεί οι εισαγωγικές εξετάσεις ως αντικειμενικές , αλλά και η καθημερινή αξιολόγηση των μαθητών όλων των τάξεων.

Τα προγράμματα παιδαγωγικής εκπαίδευσης καθηγητών περιλαμβάνουν μαθήματα ενδεικτικά όπως : Μέθοδοι διδασκαλίας, οργάνωση και λειτουργία εργαστηρίων, αξιολόγηση επίδοσης μαθητών, αξιολόγηση εκπαιδευτικής διαδικασίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων,  οργάνωση και διοίκηση σχολικών μονάδων και εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτική έρευνα με επαγωγική στατιστική, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στην εκπαίδευση , παιδαγωγική ψυχολογία, ψυχολογία εφήβου με στοιχεία ψυχολογίας του παιδιού, γενικές αρχές οργάνωσης και  διοίκησης της εκπαίδευσης , οργάνωση δομή και λειτουργία της επαγγελματικής εκπαίδευσης, οργάνωση δομή και λειτουργία της τεχνολογικής εκπαίδευσης στο πλαίσιο της γενικής εκπαίδευσης , πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίας , φιλοσοφία της εκπαίδευσης κλπ.

Οι ιστοσελίδες δείτε εδώ και  και εδώ αναφέρονται στην ένωση επιθεωρητών της Ευρώπης. Εμφανίζονται συστήματα αξιολόγησης καθηγητών , εκπαιδευτικών συστημάτων   που εφαρμόζονται σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Μπορούμε να επιλέξουμε τις διαδικασίες που θεωρούμε καλύτερες και να εφαρμόσουμε και πανεπιστημιακές διαδικασίες εκπαίδευσης καθηγητών και στελεχών αξιολόγησης. Κάποια αξιολόγηση πρέπει να έχουμε . Δεν μπορεί να αξιολογούνται μόνον οι μαθητές (για τους οποίους λειτουργεί το σχολείο ),  των οποίων η αξιολόγηση θα πρέπει να είναι και αποτέλεσμα σχετικής εκπαίδευσης των αξιολογητών.  H ποιότητα της εκπαίδευσης συνδέεται άμεσα με τη μόρφωση του πολίτη και με την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Η επιμόρφωση  εκπαιδευτικών , θα πρέπει να αναφέρεται σε νέα γνώση σαν αποτέλεσμα των ραγδαίων εξελίξεων της εποχής είτε στην ειδικότητα ( για παράδειγμα στα μαθηματικά , σε νέες μεθόδους διδασκαλίας, σε νέα θέματα οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης κλπ. ) , και όχι σε θέματα βασικών  παιδαγωγικών που πρέπει να προϋπάρχουν του διορισμού  όπως είναι η  καθιερωμένη πρακτική στον Ελληνικό χώρο.

Η αποφοίτηση  από τις  ονομαζόμενες «καθηγητικές  σχολές» , δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά διορισμό , αλλά τον προσανατολισμό  στην όποια αγορά εργασίας. Η έννοια του «αδιόριστου καθηγητή» , δεν υφίσταται.

Απαιτείται ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των εκπαιδευτικών για να εξασφαλισθεί  ότι οι εκπαιδευτικοί είναι έτοιμοι για τις μελλοντικές προκλήσεις.

8.Αξιολόγηση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτικών συστημάτων

Η Αξιολόγηση των  εκπαιδευτικών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι κάτι το αυτονόητο σε οποιαδήποτε χώρα  εκτός της Ελλάδος.

Στην ιστοσελίδα της ένωσης επιθεωρητών της Ευρώπης περιλαμβάνονται  με την αντίστοιχη  σημαία   το σύστημα αξιολόγησης  που ισχύει στην κάθε χώρα δείτε εδώ

Παρακάτω σημειώνεται μια αναλυτική πρόταση για την αξιολόγηση του Ν. Ηλιάδη που δημοσιεύθηκε στην εκπαιδευτική ιστοσελίδα alfavita,  που βασίζεται  σε κείμενα της Ένωσης των Παιδαγωγικών  Ινστιτούτων της Ευρώπης ( www.cidree.org) https://alfavita.gr/ekpaideysi/311002_mia-analytiki-protasi-gia-tin-axiologisi-ton-ekpaideytikon

9.Τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία και οι προικισμένοι μαθητές . Αξιοποίηση του δυναμικού μαθητών όλων των επιπέδων, και όχι έμφαση στην εκπαίδευση «του μέσου όρου».

Η πολυπλοκότητα διαχείρισης / κατάταξης του εκπαιδευτικού προσωπικού με τον υπάρχοντα κεντρικό έλεγχο ,  με την εισαγωγή του θεσμού των προτύπων σχολείων θα φέρει στην επιφάνεια πλήθος προβλημάτων . Αυτό  συνηγορεί υπέρ της προσπάθειας δρομολόγησης άμεσα διαδικασιών  αποκέντρωσης , όπου κάθε Δήμος θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας των σχολείων του , πρότυπων ή όχι, όπως συμβαίνει στο Δυτικό κόσμο και σύμφωνα με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πειραματικά σχολεία  προέκυψαν  ως αποτέλεσμα  μιας προσπάθειας να καταργηθούν τα πρότυπα σχολεία στα οποία οι μαθητές επιλέγονταν με εξετάσεις .  Έτσι προέκυψαν τα πειραματικά  στα οποία υποτίθεται θα γίνεται η πειραματική  εφαρμογή νέων μεθόδων και εκπαιδευτικών  πρακτικών , και  για να υπάρξει αντιπροσώπευση μαθητών όλων των επιπέδων, θα επιλέγονταν με κλήρωση αντί εξετάσεων . Και αυτό, χωρίς να προβλέπεται διαδικασία εκπαίδευσης εκπαιδευτικών στα παιδαγωγικά.

Έτσι , υπάρχουν 3 κατηγορίες  σχολείων . Τα πρότυπα, τα πειραματικά, και τα ….κοινά σχολεία, με αντίστοιχες  κατηγορίες καθηγητών και μαθητών.

Οι όποιες «εκπαιδευτικές έρευνες» μπορούν να γίνονται στα μη πρότυπα, που είναι αντιπροσωπευτικά όσον αφορά τον μαθητικό πληθυσμό

Τα πρότυπα σχολεία έχουν ανάγκη από ειδική χρηματοδότηση από χορηγούς και θα πρέπει να διαμορφωθεί  το κατάλληλο πλαίσιο λειτουργίας.

Στην παρακάτω ιστοσελίδα περιγράφεται η λειτουργία  πρότυπων  σχολείων και του  ThomasJeferson  στις ΗΠΑ.

https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/308413_protypa-tehnologika-lykeia-sto-plaisio-ton-anagkon-tis-agoras-ergasias-sti

Το πρότυπο σχολείο Thomas Jeferson

Thomas Jefferson: το πρότυπο σχολείο, που συνδέει την εκπαίδευση με την αγορά  

Η οργάνωση και διοίκηση των πρότυπων σχολείων που θα ιδρυθούν στη χώρα μας , προκειμένου ν χρηματοδοτηθούν  ανάλογα από χορηγούς , θα πρέπει να διαμορφωθούν κατ’ ανάλογο τρόπο.

 10.Ξένες γλώσσες

Η  γνώση ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη για πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην εποχή της πληροφορίας, αφού η πληροφόρηση παράγεται και καταχωρείται σε εμπορικές γλώσσες και κυρίως τα Αγγλικά.

Η έρευνα στη χώρα μας για παραγωγή νέας γνώσης και ανάπτυξη ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας δεν παρουσιάζει και ιδιαίτερες επιτυχίες . Η παραγόμενη σε ανεπτυγμένες χώρες γνώση έρχεται με μεγάλη χρονική υστέρηση ( όποια έρχεται) και διαχέεται με ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στο ευρύτερο ανθρώπινο δυναμικό για εφαρμογή στην πράξη.

Η εξοικείωση των μαθητών από το νηπιαγωγείο με την Αγγλική γλώσσα είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό .  Οι ραγδαίες  εξελίξεις  της τεχνολογίας  και της γνώσης που πραγματοποιούνται  δυστυχώς σε άλλες χώρες , καταχωρούνται κυρίως στην Αγγλική γλώσσα. Η πρόσβαση  στην Αγγλική γλώσσα δημιουργεί τη δυνατότητα για πρόσβαση στη γνώση στην εποχή  της οικονομίας της γνώσης.  Σε χώρες πληθυσμιακά ανάλογες με την Ελλάδα ( Δανία, Ολλανδία κ.ά. ) , που οι γλώσσες τους δεν είναι «εμπορικές» όπως και η δική μας  , οι μαθητές  μαθαίνουν   2-3 γλώσσες από το Δημόσιο σχολείο . Η έλλειψη γνώσης ξένων γλωσσών που στη σημερινή εποχή είναι ικανότητα επιβίωσης ( survivalskill )  , δημιουργεί «ταξικές διαφορές».

Η έναρξη εκμάθησης νωρίς είναι ουσιαστική για την εκμάθηση της γλώσσας.

Ίσως θα πρέπει να διατεθούν  και περισσότερες διδακτικές ώρες την εβδομάδα  , και διάχυση της Αγγλικής γλώσσας και σε άλλα μαθήματα  . Απαιτείται κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό, που θα δημιουργήσει όμως προβλήματα με τους δασκάλους που έχουν μονοπώλιο  τις θέσεις εργασίας στο Δημοτικό σχολείο .

Απαιτείται να αναβαθμισθούν οι εκπαιδευτικές διαδικασίες για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στην εκμάθηση ξένων γλωσσών , αφού οι μαθητές παρουσιάζουν δυσκολίες στην εκμάθηση της μητρικής γλώσσας  που την ομιλούν και εκτός σχολείου ,  και παρά την προνομιακή μεταχείριση των γλωσσικών μαθημάτων των σχετικών με την Ελληνική γλώσσα  από πλευράς ωρών διδασκαλίας και των αντίστοιχων θέσεων  εργασίας  εκπαιδευτικών συναφών ειδικοτήτων  . Και προφανώς δεν μπορεί να καταλάβουν το σύνολο των ωρών διδασκαλίας στο ωρολόγιο πρόγραμμα τα σχετικά γλωσσικά μαθήματα για να υπάρξει εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. .

11.Αρχαία και διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών

Με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση δημιουργούνται δυνατότητες για τη διδασκαλία αρχαίων Ελληνικών με την αξιοποίηση διεθνών βάσεων αρχαίων κειμένων και την μεγαλύτερη εξοικείωση ακόμη και θεωρητικού προσανατολισμού μαθητών με τις νέες τεχνολογίες.

Μια τέτοια βάση αποτελεί ο Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης, γνωστός με την Λατινική ονομασία Thesaurus Linguae Graecae η TLG στο Πανεπιστήμιο Irvin της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. δείτε εδώ και εδώ

Η Ελληνίδα Διευθύντρια και σήμερα της βάσης TLG και καθηγήτρια του πανεπιστημίου  , είχε προσφερθεί στο παρελθόν να διαθέσει δωρεάν πρόσβαση  σε όλους τους μαθητές στην Ελλάδα στα Ελληνικά σχολεία που μελετούν Αρχαία κείμενα . Έτσι οι Έλληνες μαθητές  θα μπορούσαν να έχουν στις οθόνες τους όποιο κείμενο ήθελαν ή μελετούσαν στην τάξη , να το τυπώσουν , να το επεξεργαστούν κλπ. με μηδενικό  κόστος , υπό την προϋπόθεση ότι τα σχολεία θα είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο , και οι μαθητές κάποιο υπολογιστή , ή tablet διαθέσιμο ο καθένας.

Τότε δεν έγινε δυνατό να πραγματοποιηθεί.

Σήμερα με την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση, φαίνεται να είναι εφικτό. Οι μαθητές θα χρησιμοποιήσουν / αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και για την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών.

Η οικονομία σε κόστος σχετικά με τα  βιβλία θα είναι επίσης σημαντική . Το θέμα ίσως μπορεί να εξετασθεί.

Ο Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης, γνωστός με την Λατινική ονομασία Thesaurus Linguae Graecae η TLG ιδρύθηκε το 1972 στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στην πόλη Irvine, (https://uci.edu/) με πρωτοβουλία και αρχική επιχορήγηση από την φιλέλληνα καθηγήτρια κ. Μάριαν Μακντόναλντ. Ο σκοπός του προγράμματος που λειτουργεί επί 40 και πλέον έτη ως ερευνητικό κέντρο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας είναι να συγκεντρώσει και να καταγράψει ηλεκτρονικά το σύνολο της ελληνικής γραμματείας, ότι έχει διασωθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στα χρόνια της ιστορίας του, το πρόγραμμα έχει καταγράψει 23 αιώνες της πνευματικής μας κληρονομιάς, περισσότερα από 85 εκατομμύρια λέξεις, 3.700 συγγραφείς και 12.000 έργα, από τον ‘Ομηρο (8ο αιώνα π.Χ.) μέχρι την πτώση του Βυζαντίου το 1453 μ.Χ. Η ψηφιοποίηση έχει γίνει με τις πιο σύγχρονες μεθόδους στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας του κειμένου και έχει θέσει τις βάσεις και τα πρότυπα για αντίστοιχα προγράμματα στις ανθρωπιστικές σπουδές. Η καταγραφή της μεσαιωνικής και νεότερης, λόγιας και δημώδους, παραδόσεως συνεχίζεται με στόχο να ολοκληρωθεί.

Από το 1985, το τεράστιο αυτό έργο βρίσκεται την διάθεση των μελετητών της ελληνικής γλώσσης σε μορφή ψηφιακού δίσκου και πρόσφατα μέσω του διαδικτύου.

Η χρήση του TLG προσφέρει άπειρα πλεονεκτήματα στον μελετητή της ελληνικής γλώσσης και λογοτεχνίας. Χιλιάδες τόμοι κειμένων που θα απαιτούσαν μία τεράστια βιβλιοθήκη περιέχονται σε ένα ψηφιακό δίσκο. Κείμενα σπάνια η ακόμη και άγνωστα, διασκορπισμένα σε πολλές και απρόσιτες βιβλιοθήκες, έχουν ψηφιοποιηθεί και προσφέρονται για ανάγνωση, εκτύπωση η αναζήτηση συγκεκριμένων λέξεων. Το TLG παρέχει την δυνατότητα στον χρήστη να αναζητήσει και να μελετήσει την χρήση μιας λέξεως σε χιλιάδες κείμενα—εργασία που θα απαιτούσε χρόνια έρευνας–μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ο «Θησαυρός της Ελληνικής Γλώσσης» (TLG) χρησιμοποιείται από χιλιάδες ιδιώτες και βιβλιοθήκες σε 56 χώρες ανά τον κόσμο.

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας με την διδασκαλία των Ελληνικών θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της νέας γενιάς των μαθητών που είναι ήδη εξοικειωμένοι με την χρήση των υπολογιστών. Η χρήση της διαδικτυακής εκδόσεως του TLG που επιτρέπει εύκολη πρόσβαση στο εκτενές διδακτικό υλικό (γραμματικές, συντακτικά, λεξικά και άλλα οπτικοακουστικά μέσα που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο συνδεδεμένα με τα κείμενα του TLG) θα αναζωογονήσει το ενδιαφέρον των μαθητών δείχνοντάς τους ότι ότι η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσης δεν περιορίζεται μόνο στη στεγνή απομνημόνευση της γραμματικής.

Με την εγκατάσταση υπολογιστών στις τάξεις μαθητών που διδάσκονται Αρχαία Ελληνικά και με τη διασύνδεσή τους με το δίκτυο Internet, όλοι οι μαθητές θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους οποιοδήποτε Αρχαίο κείμενο  αμέσως στην οθόνη τους για να το μελετήσουν και να το επεξεργαστούν.

12.Οργανισμός εισαγωγικών εξετάσεων

Στην Αγγλία , στις ΗΠΑ και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες κάθε Πανεπιστήμιο και Σχολή καθορίζει τα κριτήρια για να κάνει δεκτούς τους υποψηφίους. Καθορίζει δηλαδή τις γνώσεις που απαιτούνται και κατά προέκταση τα μαθήματα στα οποία θα πρέπει να διαγωνισθούν οι υποψήφιοι μετά την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.  Συνήθως κάθε σχολή καθορίζει τρία ( 3) μαθήματα.

Τα μαθήματα μπορεί να ζητούνται και σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας . Για παράδειγμα  Μαθηματικά Ι, ή Μαθηματικά ΙΙ κλπ.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από τον οργανισμό UCAS http://www.ucas.com/. Ο κάθε ενδιαφερόμενος  ενημερώνεται για το πρόγραμμα των εξετάσεων και συμμετέχει στις εξετάσεις στα μαθήματα που είναι κριτήρια εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές  του ενδιαφέροντός του.

Ο Οργανισμός διατηρεί τράπεζα θεμάτων ( με αντικειμενικά τεστ – που ανανεώνονται  συνεχώς  σε συνάρτηση με τις ραγδαίες εξελίξεις της εποχής – και διαθέτει εκπαιδευμένους αξιολογητές που πραγματοποιούν τεστ αντικειμενικών εξετάσεων για κάθε εκπαιδευτικό αντικείμενο.

Η βαθμολογία κάθε υποψηφίου εκφράζεται με A, B, C, D, F  , προκύπτει με αναγωγή και είναι και συνάρτηση του  «σκορ» που πετυχαίνουν οι υπόλοιποι συν-διαγωνιζόμενοι . Για παράδειγμα, μπορεί σε κλίμακα 1-100 κάποιος υποψήφιος να έχει πετύχει 69 μονάδες και να βαθμολογηθεί με Α, σαν αποτέλεσμα της αναγωγής σε συνάρτηση με την βαθμολογία των άλλων εξεταζομένων στο ίδιο αντικείμενο, και αφού ορισθούν τα βαθμολογικά πεδία που χαρακτηρίζονται αντίστοιχα ως Α, Β, κλπ.

Ο Βαθμός Α αντιστοιχεί σε 10 ποιοτικές μονάδες, o Β σε 8 , o C  σε 6 , κλπ. ( με τρία μαθήματα το άριστα είναι 30).

Ο υποψήφιος σε κάποια σχολή υψηλής ζήτησης σε «καλό Πανεπιστήμιο» ,δηλαδή που αξιολογείται  στις πρώτες θέσεις στην αξιολόγηση για τα πανεπιστήμια που πραγματοποιείται κάθε χρόνο,  θα πρέπει να συγκεντρώσει υψηλό «σκορ» ( 3×10=30 μονάδες).

Σε σχολές που δεν υπάρχει υψηλή ζήτηση, μπορεί να εισαχθούν μαθητές και με 12 -14 μονάδες, ή ακόμη και με απλό πτυχίο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  και από άλλες χώρες, προκειμένου να συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες θέσεις σπουδών, αν κριθεί ότι  μπορούν  να εισαχθούν , χωρίς να υποβαθμισθεί το κύρος της σχολής και του ιδρύματος.

Μέσω του οργανισμού UCAS πραγματοποιούνται και συνεντεύξεις υποψηφίων όπου κρίνεται ότι απαιτούνται.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος είναι  :

  • Τα Πανεπιστήμια καθορίζουν τις γνώσεις που απαιτούν από τους υποψηφίους, που συνδέονται με τις απαιτήσεις των σπουδών που προσφέρουν, και αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας του κάθε σπουδαστή.
  • Τις εξετάσεις τις πραγματοποιεί εξειδικευμένος οργανισμός με επαγγελματίες, εκπαιδευμένους στην αντικειμενική αξιολόγηση εξασφαλίζοντας πιστότητα και αξιοπιστία στις μετρήσεις .
  • Συντελεί στο να αυτονομηθεί το Λύκειο ως αυτοτελής κύκλος σπουδών.
  • Συμμετέχουν σε εισαγωγικές εξετάσεις υποψήφιοι από διαφορετικούς τύπους Λυκείων , για παράδειγμα και προερχόμενοι από τεχνικά επαγγελματικά Λύκεια που άλλαξαν για κάποιο λόγο προσανατολισμό, χωρίς να μειώνονται οι απαιτήσεις / προδιαγραφές από τους εισαγόμενους με ειδικά ποσοστά πριμοδότησης ανάλογα με το σχολείο προέλευσης .
  • Μειώνονται οι φροντιστηριακές απαιτήσεις και οι επιδράσεις διαφόρων συντεχνιών ως προς τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Αντίθετα η εφαρμοζόμενη σήμερα διαδικασία στον Ελληνικό χώρο με την τράπεζα θεμάτων για τις εσωτερικές  εξετάσεις στο Λύκειο με την βαθμολογία να συμπεριλαμβάνεται στα κριτήρια για την εισαγωγή στα  ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς εξειδικευμένο οργανισμό εξετάσεων ανάλογο του UCAS με ειδικά και εκπαιδευμένα στελέχη, δεν συμβάλλει στην αυτονόμηση του Λυκείου από τις εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ εισάγει και δαιδαλώδη διαδικασία. Η ισχυροποίηση και η αυτονόμηση του Λυκείου που είναι ασφαλώς ζητούμενο, δεν μπορεί να επιδιώκεται μέσω των εισαγωγικών εξετάσεων, διότι έτσι επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα.

Δεν μπορεί νααποσταθεροποιούνται οι σπουδές στο Λύκειο και να οργανώνονται εξετάσεις και τράπεζες  +θεμάτων με βάση τις εισαγωγικές  εξετάσεις .  Ούτε η εκπαιδευτική διαδικασία στο Λύκειο μπορεί να προσαρμόζεται στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Κάθε  Πανεπιστήμιο και Σχολή θα πρέπει να καθορίζει τα κριτήρια για να κάνει δεκτούς τους υποψηφίους και όχι  η κάθε συντεχνία τα εξεταζόμενα μαθήματα για επαγγελματικούς λόγους.

Οι σημερινοί «αξιολογητές»  των εισαγωγικών εξετάσεων δεν έχουν εκπαίδευση στην αντικειμενική αξιολόγηση .

Οι εισαγωγικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες και στην πραγματικότητα; – ECOPRESS αναλύονται τα προβλήματα στις εισαγωγικές εξετάσεις στη χώρα μας .

13.Τεχνική Επαγγελματική εκπαίδευση

Επειδή   είναι αδύνατον να υπάρξει εκπαίδευση στις χιλιάδες επαγγέλματα που υπάρχουν σε μια ανεπτυγμένη κοινωνία και να διορισθούν αντίστοιχων ειδικοτήτων καθηγητές η σύγχρονη τάση είναι η παροχή «γενικοποιημένης» τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης που θα αποτελεί τη βάση για μετέπειτα εξειδικεύσεις  μέσω προγραμμάτων δια-βίου εκπαίδευσης ανάλογα με τις άγνωστες σήμερα εξελίξεις.  Αυτή η τάση της «γενικοποίησης», βεβαίως δεν σημαίνει την ενσωμάτωση πλήθους φιλολογικών μαθημάτων όπως ερμηνεύεται από αντίστοιχες συντεχνίες / ειδικότητες καθηγητών και αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών που τους παράγουν  , που οδηγεί στο να μην υπάρχει επαγγελματική εκπαίδευση καθόλου.

Στη χώρα μας είναι καταχωρημένα και κωδικοποιημένα με περιγραφές επαγγέλματος στο TAXIS  χιλιάδες επαγγέλματα , για τα οποία δεν προβλέπονται διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης πλην ελαχίστων ( για μόνον περίπου 200 επαγγέλματα  προβλέπεται κάποια εκπαίδευση χωρίς να ανταποκρίνεται η εκπαίδευση αυτή στις σύγχρονες ανάγκες ή να παρακολουθεί τις εξελίξεις).  Στην συντριπτική πλειοψηφία τα διάφορα επαγγέλματα ασκούνται με εκπαίδευση κατά των μεσαιωνικό τρόπο από τον τεχνίτη στον μαθητή του.   Η νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής απαιτεί εκπαίδευση στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται αλλά και παρακολούθηση των ραγδαίων εξελίξεων , που θα ενσωματώνονται σε κάθε επάγγελμα και θα αλλάζουν το περιεχόμενό του , με προγράμματα δια-βίου εκπαίδευσης .  Οι διάφορες συντεχνίες και τα επαγγελματικά επιμελητήρια θα έχουν ουσιαστικό ρόλο στην εξειδικευμένη εκπαίδευση . Παράλληλα, τα επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλής στάθμης γνώσεις και δεξιότητες θα “πεθαίνουν” , ενώ θα δημιουργούνται  και νέα επαγγέλματα.  Στις ΗΠΑ που λειτουργεί  ένα προφανώς υψηλοτέρου επιπέδου εργασιακό περιβάλλον , είναι καταχωρημένα περί τα 35.000 επαγγέλματα , που τα περισσότερα  δεν ασκούνται στη χώρα μας , ενώ προβλέπεται η παρακολούθηση προγραμμάτων δια-βίου εκπαίδευσης υποχρεωτικά για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι την άδεια άσκησης επαγγέλματος που διαθέτουν.

Πλήθιος ιδιωτικών φορέων και πιστοποιημένων επιμελητηρίων  παρέχουν και πιστοποιούν βασική και συνεχιζόμενη δια-βίου εκπαίδευση για τα διάφορα επαγγέλματα .

Απαιτείται και στη χώρα μας η διαμόρφωση σύγχρονων δομών δια-βίου εκπαίδευσης που θα παρακολουθούν ουσιαστικά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και θα τις διαχέουν στο ευρύτερο παραγωγικό περιβάλλον.  Η συνεργασία με τον  ΣΕΒ   για εξασφάλιση ανάπτυξης σύγχρονων δεξιοτήτων που απαιτούνται στη σύγχρονη αγορά εργασίας , είναι απαραίτητη. Για το κάθε επάγγελμα που ασκείται στη χώρα μας θα πρέπει να διαμορφωθεί εκπαιδευτικό εγχειρίδιο που θα εκσυγχρονίζεται συνεχώς με την ανάπτυξη κατάλληλων ερευνητικών φορέων.

14.Μορφωτικό επίπεδο και αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τον οργανισμό IRDAC από το 1992 ( IRDAC- IndustrialResearchandDevelopmentAdvisoryCommitteeoftheEuropeanCommunity, 1992 ),, το ποσοστό ανεργίας ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης ήταν 6 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό ανεργίας ατόμων με υψηλή εκπαίδευση στις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι το υψηλού ανταγωνιστικού επιπέδου  εργασιακό περιβάλλον της χώρας αυτής έχει ανάγκη από εκπαιδευμένα άτομα για να λειτουργήσει, και εκτοπίζει τους ανεκπαίδευτους.  Ομοίως στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό ανεργίας ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης είναι 4 φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό ανεργίας ατόμων με υψηλή εκπαίδευση, στη Δανία 4,8 φορές, στην Ιταλία 1,8 φορές.  Αντίθετα, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας ατόμων χαμηλής εκπαίδευσης σύμφωνα με τα στοιχεία του IRDAC είναι μικρότερο ( 0,8 φορές) από το αντίστοιχο ποσοστό ανεργίας ατόμων υψηλής εκπαίδευσης ( με τα όποια ποιοτικά προβλήματα έχει η εκπαίδευση αυτή).

Καθώς νέα τεχνολογία εισέρχεται στην παραγωγική διαδικασία με στόχο την ανάπτυξη εκτοπίζονται εργαζόμενοι από τον πρωτογενή τομέα προς τον δευτερογενή  που εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερα ανεπτυγμένο  , και τον τριτογενή που επίσης δεν έχουμε ανεπτυγμένο σε τομείς αιχμής.   Στην πραγματικότητα όσο περισσότερο ανεπτυγμένη είναι μια χώρα , τόσο λιγότερο ποσοστό απασχολεί στην πρωτογενή τομέα. Για παράδειγμα  https://www.fao.org/nigeria/fao-in-nigeria/nigeria-at-a-glance/en/

μεγαλύτερο ποσοστό από το 70% απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα στη Νιγηρία , ενώ στις ΗΠΑ 2%, στη Γερμανία 2%, στην Αγγλία 3%.  Αυτό δε σημαίνει ότι η παραγωγή αγροτικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες χώρες δεν είναι μεγάλη, συμβαίνει το τελείως αντίθετο. Το 2% στις ΗΠΑ τρέφει τα 330 εκατομμύρια κατοίκων και κάνουν και εξαγωγές.  Όμως επειδή χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και στη γεωργία και γενικότερα τον πρωτογενή τομέα, δεν χρειάζονται στον τομέα αυτό μεγάλο ποσοστό του εργατικού  δυναμικού, έχουν δημιουργήσει οικονομία μεγάλης κλίμακας και στον τομέα αυτό σε αντίθεση με τους δικούς μας μικροκαλλιεργητές,  ενώ οι εργαζόμενοι και στον τομέα αυτό θα πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι. Στη χώρα μας που οι απασχολούμενοι στον τομέα αυτό είναι συγκριτικά μεγάλο ποσοστό της εργατικής δύναμης ( αναγκαστικά σε πολλές περιπτώσεις ) , ήδη υπάρχει μεγάλο πρόβλημα , επειδή ο ανταγωνισμός στο διεθνοποιημένο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον θα μειώσει τα ποσοστά απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα , αφού η απασχόληση στον τομέα αυτό κατά τον παραδοσιακό τρόπο θα είναι ασύμφορη μόλις σταματήσουν οι επιδοτήσεις. δείτε εδώ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΟ 3o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η Ολλανδία παράγει σε αξία 1700 ευρώ το στρέμμα, το Ισραήλ 1290 και η Ελλάδα μόλις 190…

*«Η Ολλανδία ακολουθεί πολιτική αγοράς, το Ισραήλ πολιτική καινοτομίας και η Ελλάδα πολιτικές σκοπιμότητες» Οι μηχανικοί θα πρέπει να εμπλακούν στην  παραγωγή στον πρωτογενή τομέα (Δημοσίευση: 13 Μαρ 2017 22:15)

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά,

  • Η Ολλανδία με 45 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1700 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Το Ισραήλ με 6 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 1290 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Η Ελλάδα με 37 εκατ. στρέμματα καλλιεργειών παράγει περίπου σε αξία 190 ευρώ ανά στρέμμα.

Απαιτείται ανύψωση του εργασιακού περιβάλλοντος της χώρας μας , για να μπορεί να απασχολήσει εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό ουσιαστικά και παραγωγικά , με κατάλληλες αμοιβές , ώστε να μην καταφεύγουν σε ξένες αγορές εργασίας να εντάξουν τις όποιες γνώσεις και δεξιότητες έχουν αποκτήσει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή  σε πρόσφατο Δημοσίευμα 79% των θέσεων εργασίας είναι χαμηλού επιπέδου στην Ελλάδα .  Η Ελληνική αυτή πραγματικότητα είναι σε αντίθεση με τη σύγχρονη κοινωνία  όπου τα 2/3 των θέσεων εργασίας απαιτούν κάποιας μορφής τριτοβάθμια εκπαίδευση ( ….πραγματική !!). Και οι υπόλοιπες υψηλού επιπέδου εκπαίδευση , διατηρώντας την δυνατότητα για συνεχή βελτίωση. Επιπλέον, η δια-βίου εκπαίδευση είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία στην μετα-βιομηχανική κοινωνία για να παρακολουθεί τις εξελίξεις . Εμείς …δεν έχουμε εκπαιδευτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις, ούτε μηχανισμούς δια-βίου εκπαίδευσης που θα διαχέει τις εξελίξεις στους εργαζόμενους/ πολίτες. Και λέμε ότι επιδιώκουμε ανταγωνιστικότητα. Παλαιότερα βαφτίζαμε όλους τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  πανεπιστημιακούς αποφοίτους και υποψηφίους για κάποιοι είδος διορισμό ακόμη και αυτούς που εισάγονταν και με  βαθμούς  2-3 και αποφοιτούσαν με τις Δημοκρατικές διαδικασίες.  Σήμερα συντηρούμε με μεγάλο κόστος πανεπιστημιακές σχολές σε μεγάλη απόσταση από τη σημερινή πραγματικότητα , ή εντελώς εκτός τόπου και χρόνου , τις προστατεύουμε από τον ανταγωνισμό με το να μην επιτρέπεται η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που έχει και η Βουλγαρία από τα οποία αποφοιτούν πλήθος Ελλήνων και με έμφαση στην λειτουργία Δημόσιων και ιδιωτικών ΙΕΚ , και συντηρούμε ένα χαμηλού επιπέδου εργασιακό περιβάλλον , με οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις . Στο οποίο για να ενταχθούν οι εργαζόμενοι πρέπει να κινηθούν με  ακαθόριστες  διαδικασίες και να  υποβαθμίσουν τις προσδοκίες τους.  Γι’ αυτό και υπάρχει κύμα φυγής  των ουσιαστικά μορφωμένων προς το εξωτερικό να ενταχθούν στις αγορές που αξιοποιούν τα όποια προσόντα τους , παρά τους συναισθηματικούς δεσμούς με τη χώρα τους. δείτε εδώ

15.Αιτίες και συνέπειες αναντιστοιχίας δεξιοτήτων

Φαίνεται να υπάρχει διάσταση  μεταξύ του τι εκπαιδεύονται οι μαθητές και  των δεξιοτήτων που οι εργοδότες θέλουν και αναμένουν να έχουν οι άνθρωποι, αλλά  και αυτών  που απαιτεί η αγορά εργασίας. Η υπερ-εκπαίδευση συνεπάγεται επίσης ότι η προσφορά αποφοίτων υπερβαίνει τη ζήτηση για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.

Η βιβλιογραφία εντοπίζει μια σειρά από λόγους για αυτήν την αναντιστοιχία δεξιοτήτων. Οι διαρθρωτικοί παράγοντες είναι εμφανείς, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι η κοινωνία εξελίσσεται και αλλάζει ταχύτερα λόγω της ταχύτερης παγκοσμιοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων, καθιστώντας δύσκολη την προσαρμογή των πλαισίων εκπαίδευσης και κατάρτισης. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν δημογραφικές αλλαγές, όπως η αυξημένη γήρανση του πληθυσμού και η  μετανάστευση.

Οι νέοι κάτω των 24 ετών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αναντιστοιχία δεξιοτήτων. Αυτό φαίνεται να ισχύει τόσο για την  λιγότερη όσο και για την υπερ-εκπαίδευση, και μπορεί να επιδεινωθεί από τις κακές οικονομικές συνθήκες. Όπως τονίζεται στην ενότητα για την ανεργία των νέων, τα υπάρχοντα στοιχεία προσδιορίζουν την αναντιστοιχία δεξιοτήτων ως σημαντικό παράγοντα στην ανεργία των νέων. Συμβάλλει στην καθυστέρηση ή στην εκτροπή της μετάβασης των νέων από την εκπαίδευση στην απασχόληση.

Εκτιμάται ότι σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης περισσότερο από το 50% των νέων είτε είναι υπο-εκπαιδευμένοι είτε υπερ-μορφωμένοι για την αγορά εργασίας. Τα κράτη μέλη με υψηλότερη ανεργία των νέων φαίνεται επίσης να καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά αναντιστοιχίας δεξιοτήτων μεταξύ των νέων.

Αντιμετωπίζεται με την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και της ουσιαστικής / πραγματικής δια-βίου εκπαίδευσης  που θα μπορεί πραγματικά να παρακολουθεί τις εξελίξεις .

Η εκπαίδευση παίζει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση της μεγαλύτερης κοινωνικής ένταξης και την απασχόληση. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, η ανεργία των νέων υπήρξε ένα από τα κύρια ζητήματα των κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τελευταία δεκαετία και είναι πιθανό να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα στο μέλλον.

Ένας από τους παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν την ανεργία, τουλάχιστον εν μέρει, είναι το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων των ανθρώπων και των αναγκών της αγοράς εργασίας , γνωστή  ως αναντιστοιχία δεξιοτήτων.

Πρέπει να αλλάξουμε το εκπαιδευτικό  μας σύστημα . Όχι για να ταυτιστούμε επαρκώς με την τεχνολογία αλλά για να παραμείνουμε οι φυσικοί άνθρωποι που τους εξυπηρετεί η τεχνολογία .

Όμως το βασικό στοιχείο σχετικά με το μέλλον της εργασίας, είναι η αναγνώριση ότι δουλειά ρουτίνας, που θα απαιτεί συγκεκριμένες σταθερές επαναλήψεις και που θα αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου συνόλου δουλειάς, δεν είναι πλέον αποτελεσματική. Η μορφή αυτή εργασίας είναι ήδη ξεπερασμένη στα Έθνη που λειτουργούν σε υψηλό τεχνολογικό επίπεδο και θα συνεχίσει να φθίνει, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες των Κυβερνήσεων, των εταιρειών, ή των συνδικάτων.

Απαιτούνται ικανότητες όπως  η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η πρωτοβουλία, η οργανωτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες, η επίλυση προβλημάτων, ο ψηφιακός και  τεχνολογικός γραμματισμός, που  αναφέρονται  ως εκπαιδευτικά στοιχεία σε πολλούς εκπαιδευτικούς σχεδιασμούς  από δεκαετίες χωρίς να πραγματοποιούνται .

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι  η από-μαζικοποίηση.

Σαν αποτέλεσμα της ανάπτυξης των νέων τομέων της οικονομίας, δεν χρειαζόμαστε χιλιάδες εργαζομένους που να εκτελούν ομοιόμορφη, επαναλαμβανόμενη, με συγκεκριμένες σταθερές προδιαγραφές εργασία. Αυτό που χρειάζεται το νέο σύστημα είναι εργαζόμενοι που έχουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν πηγές πληροφόρησης, να επινοούν βελτιώσεις, να είναι μορφωμένοι, να ενεργούν σε ατομική βάση.

Η μορφή αυτή του εργαζομένου είναι σε πλεονεκτική θέση στους προηγμένους τομείς της σύγχρονης οικονομίας, και τον εργαζόμενο αυτού του είδους είναι δύσκολο να τον στρατολογήσει το κάθε συνδικάτο. Οι άνθρωποι της στάθμης αυτής θα επινοήσουν  νέες μορφές οργάνωσης, περισσότερο σε μορφή μη ομοιογενών συνδέσμων και νέες μορφές εργασίας , για παράδειγμα την εργασία εξ’  αποστάσεως, την χρησιμοποίηση αυτοματισμών στην πράξη κ.ά

Και όπου στο παρελθόν η τεχνολογία της οικονομίας της βιομηχανικής εποχής  προώθησε ομοιομορφία, η τεχνολογία της οικονομίας της μεταβιομηχανικής εποχής ,ενθαρρύνει και προωθεί στην πραγματικότητα την κοινωνική πολυμορφία.

Δημιουργείται λοιπόν μια αγορά εργασίας που δεν υπάρχει  στη χώρα μας και που αναγκάζει τους μορφωμένους να εγκαταλείπουν την Ελλάδα για να βρουν σε ανεπτυγμένες οικονομίες δυνατότητες να αξιοποιήσουν τα όποια προσόντα τους .

Μπορούμε  να δημιουργήσουμε ψεύτικες θέσεις εργασίας και να πληρώνουμε τους ανθρώπους που θα τις εκτελούν γράφουν πολλοί . Η οικονομία μας είναι γεμάτη από θέσεις εργασίας της μορφής αυτής. Τα κρατιστικά συστήματα είναι μοναδικά  στο να εξασφαλίζουν πλήρη απασχόληση δια μέσου μιας επέκτασης του γραφειοκρατικού συστήματος, που δημιουργεί ψεύτικες θέσεις εργασίας.

Το Δυτικό αντίδοτο για την ανεργία , από την εποχή του Keynes και του Roosvelt είναι  η ανάπτυξη. Όμως το πρόβλημα της ανεργίας δεν είναι μόνο ποσοτικό. Δεν είναι πλέον απλά ένα ερώτημα πόσες θέσεις εργασίας. Είναι τι είδους δουλειές, που, πότε, και ποιοι μπορούν να τις εκτελέσουν. Είναι ένα ποιοτικό θέμα. Εάν δεν αντιμετωπίσει κανείς την ποιοτική διάσταση, δεν είναι δυνατόν να λυθεί το ποσοτικό πρόβλημα.

16.Βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή ( Δυνατότητα για πρόσβαση ψηφιακά σε χιλιάδες βιβλιοθήκες σε όλες τις χώρες στον κόσμο ) . Διαθέσιμα βιβλία στην οθόνη του «κινητού».

Η ψηφιακή λειτουργία των  βιβλιοθηκών , πιθανόν θα αποτελέσει σημείο εκκίνησης  για εκπαίδευση των πολιτών στη νέα πραγματικότητα της εποχής  που απαιτεί ταχύτατη κυκλοφορίας της πληροφόρησης. Οι ψηφιακές βιβλιοθήκες μπορούν να συνδεθούν με άλλες σε όλο τον κόσμο και οι μαθητές / πολίτες να έχουν ακόμη και στο κινητό τους βιβλία και πληροφόρηση από όλο τον κόσμο.

Οι μαθητές σε σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες είναι ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν κάθε είδους πηγή πληροφόρησης (συζητήσεις με ειδικούς, επισκέψεις στο χώρο της εργασίας, βιβλιοθήκες, κάθε είδους βιβλία κλπ.) Ο ρόλος του καθηγητή είναι ιδιαίτερα δύσκολος διότι θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί κάθε μαθητή στις επιλογές  και τις έρευνές του, και δεν διδάσκει την ίδια συγκεκριμένη ύλη κάθε χρόνο. Επίσης, υπό την έννοια αυτή οι ψηφιακές βιβλιοθήκες συνδεόμενες μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τους μαθητές που θα ερευνούν για επίλυση  προβλημάτων.

Το WorldCat για παράδειγμα στις παρακάτω ιστοσελίδες είναι ένας κατάλογος ένωσης βιβλιοθηκών που αναλύει τις συλλογές 72.000 βιβλιοθηκών σε 170 χώρες και περιοχές στους εξής συνδέσμους:

Σύνδεσμος 1

Σύνδεσμος 2

Σύνδεσμος 3

Σύνδεσμος 4

 17Τρόπος διορισμού καθηγητών Πρωτοβάθμιας κι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Το σημερινό κεντρικό σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών για να γίνει σύγχρονο, πρέπει να αποκεντρωθεί.

Οι τοποθετήσεις πρέπει να γίνονται με προκήρυξη για συγκεκριμένο σχολείο για συγκεκριμένη θέση από συγκεκριμένη τοπική εκπαιδευτική αρχή, που θα ζητά συγκεκριμένα προσόντα .  Στη θέση αυτή θα πρέπει να παραμένει , τουλάχιστον για  ικανό χρονικό διάστημα.  Όχι απροσδιορίστως στο κεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα και να καταλήγει από θέση σε κάποια περιοχή  ,  σε  κάποιο γραφείο με τις γνωστές διαδικασίες, και να δημιουργούνται κενά στα σχολεία.

Επίσης ανάλογα θα προκηρύσσονται και οι θέσεις των Διευθυντών των σχολείων που θα πρέπει να έχουν εκπαίδευση στη Διοίκηση των σχολείων (  MANAGEMENTOFEDUCATION) , οι οποίοι θα συμμετέχουν μαζί με το σύλλογο γονέων στις προκηρύξεις για διορισμό καθηγητών .

Οι  προσλήψεις αναπληρωτών όπου απαιτείται θα γίνεται από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές με βάση τον προϋπολογισμό που θα διαθέτουν για συγκεκριμένες θέσεις στα τοπικά σχολεία, με προκηρύξεις , και όχι στο κεντρικό σύστημα με μαζικές διαδικασίες που δεν είναι δυνατόν να πετυχαίνουν κατά ορθολογικό τρόπο   να αντιστοιχούν οι επιμέρους ανάγκες των σχολείων στις μαζικές προσλήψεις αναπληρωτών. Επιπλέον, δεν είναι δυνατόν να  προβλέπουν ενιαίες συνθήκες πρόσληψης  αμοιβών κλπ. για όλες τις  γεωγραφικές περιοχές.

Οι τακτικοί και οι αναπληρωτές καθηγητές θα προσδιορίζονται από τις τοπικές Δημοτικές / Εκπαιδευτικές αρχές , ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες   και τον τοπικό προϋπολογισμό , και θα προσλαμβάνονται με προκηρύξεις για τη συγκεκριμένη περιοχή . Η προσπάθεια θα είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο έως μηδενισμό του αριθμού των αναπληρωτών .

Τα προβλεπόμενα ποσά για πρόσληψη αναπληρωτών , διανέμονται στις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές , να καλύψουν με ορθολογικές προκηρύξεις  τις ανάγκες  τους.

Η  προτεραιότητα των προσλήψεων  και αναγκών θα εκτιμάται από τις τοπικές αρχές στο πλαίσιο της αποκέντρωσης .

Τα μεγέθη των τάξεων από πλευράς πληθυσμού μαθητών  προτείνονται κεντρικά με βάση διεθνείς προδιαγραφές και πραγματοποιούνται από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές με βάση και τις οικονομικές τους δυνατότητες.

18.Εκπαιδευτική Κινητικότητα μαθητών / εργαζομένων προς τα πάνω , διαφάνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων , και διαύλων ( spininandspinout ).

Κινητικότητα μαθητών προς τα πάνω , διαφάνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων , και διαύλων.

Οι εισαγωγικές εξετάσεις , και οι σπουδές στο Λύκειο θα πρέπει να οδηγούν με σαφήνεια στα διάφορα εκπαιδευτικά επίπεδα, και προφανώς δεν πρέπει να υφίστανται ηλικιακοί περιορισμοί .

Για δεκαετίες υφίστανται προβλήματα σχέσης ΑΕΙ/ΤΕΙ/ΙΕΚ/ΚΕΚ / ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ/ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ -ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΤΑΞΥ  ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ-  , θέματα  που συζητήθηκαν και στη Βουλή από  το 1994 όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της Βουλής που δημοσιεύθηκαν και στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Τεχνικού Επιμελητηρίου , και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα,

Απαιτείται σαφήνεια των εκπαιδευτικών επιπέδων

 

Δείτε εδώ και εδώ

Το να εισέρχεται κάποιος στην αγορά εργασίας , να διαπιστώνει εκπαιδευτικές ανάγκες και να επανέρχεται για συμπλήρωση , πρέπει να  υπάρχει ως δυνατότητα, όπως στις  Δυτικές χώρες.  Επίσης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να προχωρεί προς τα πάνω εφόσον ικανοποιεί τις προβλεπόμενες απαιτήσεις / προδιαγραφές  για σπουδές και στο πανεπιστήμιο .

Στη σύγχρονη εποχή δεν υπάρχουν εκπαιδευτικοί φραγμοί  προς τα πάνω , υπό την προϋπόθεση ότι ικανοποιούν οι ενδιαφερόμενοι να προχωρήσουν σε υψηλοτέρου επιπέδου εκπαίδευση, τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις και προδιαγραφές.

Παράλληλα συνδέεται η εκπαίδευση με την αγορά εργασίας , κάτι που δεν επιτυγχάνεται ή δεν επιδιώκεται ιδιαίτερα στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Η Σύγχρονη εποχή των ραγδαίων Τεχνολογικών εξελίξεων καταργεί τον ανειδίκευτο εργάτη κι τον αντικαθιστά με τον  σύγχρονο εργαζόμενο που είναι ένα μορφωμένος τεχνίτης .

Έχοντας αποφοιτήσει ο οποιοσδήποτε εργαζόμενος από κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα , μπορεί να επανέλθει στο εκπαιδευτικό σύστημα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες ( εξετάσεις , αίτηση σε προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης, συμμετοχή σε εξετάσεις για ανωτέρου επιπέδου σπουδές που διαπίστωσε ο εργαζόμενος ότι τις χρειάζεται  κλπ. ) και να παρακολουθήσει μαθήματα που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένες μονάδες σπουδών .

Η συγκέντρωση ικανού αριθμού μονάδων σπουδών, μπορεί να οδηγήσει και στην απόκτηση πτυχίου ( βασικού, πιστοποιητικού, μεταπτυχιακού κλπ.).

Οι διαδικασίες αυτές στις οποίες εντάσσεται και η δια-βίου εκπαίδευση που προσφέρεται από διάφορα ιδρύματα , εξασφαλίζουν  και διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Τα προγράμματα που οργανώνουν τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα , δεν θα τύχουν της προτίμησης των «καταναλωτών» εκπαιδευομένων , αν δεν προσφέρουν γνώσεις χρήσιμες να εφαρμοσθούν στην αγορά εργασίας κατά τρόπο ώστε να αποσβεσθεί η επένδυση που θα κάνουν οι εκπαιδευόμενοι σε χρόνο και χρήμα .

Η  διαδικασία αυτή είναι γνωστή ως SpininandSpinout ( Μπαίνω – βγαίνω στην αγορά εργασίας ) .

19.Τα Διετή Πανεπιστημιακά προγράμματα και η εφαρμογή τους στις ΗΠΑ ( Κολέγια) από δεκαετίες.

Στο πνεύμα αυτό λειτουργούν από δεκαετίες τα 2ετή κολέγια στις ΗΠΑ. Είναι πανεπιστημιακά με την έννοια ότι τα μαθήματα που προσφέρουν είναι ποιοτικά πανεπιστημιακού επιπέδου . Οι  φοιτητές στα  κολέγια  αυτά εκπαιδεύονται σε κάποιο επάγγελμα που έχει πέραση στην περιοχή τους , και αν έχουν ενδιαφέρον  και ικανοποιούν  τις προδιαγραφές, συνεχίζουν  και συναφείς  σπουδές στα μεγάλα πανεπιστήμια , μειώνοντας και το κόστος   σπουδών  διότι τα 2 πρώτα χρόνια σπουδών τα πραγματοποίησαν στην περιοχή τους.

Στην ιστοσελίδα δείτε εδώ έχει κανείς πρόσβαση στο 2ετή κολέγια ανά πολιτεία

Alabama Indiana Montana Rhode Island
Alaska Iowa Nebraska South Carolina
Arizona Kansas Nevada South Dakota
Arkansas Kentucky New Hampshire Tennessee
California Louisiana New Jersey Texas
Colorado Maine New Mexico Utah
Connecticut Maryland New York Vermont
Delaware Massachusetts North Carolina Virginia
Florida Indiana North Dakota Washington
Georgia Michigan Ohio West Virginia
Hawaii Minnesota Oklahoma Wisconsin
Idaho Mississippi Oregon Wyoming
Illinois Missouri Pennsylvania  

Η λειτουργία τους σωστά, θα μπορούσε να δώσει κύρος και προοπτικές στην τεχνική επαγγελματική  εκπαίδευση , και να «καθαρίσει»  το …τοπίο , από τα πάσης φύσεως ΚΕΚ, ΙΕΚ κλπ. απροσδιορίστου μορφής status δείτε εδώ

Οι απόφοιτοι εκπαιδεύονται σε διάφορα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση τοπικά , ή συνεχίζουν σε συγγενείς σπουδές στα μεγάλα πανεπιστήμια.

Για να ασκήσουν κάποιο  επάγγελμα πρέπει να εγγραφούν στο αντίστοιχο συνδικάτο/ επιμελητήριο . Συνήθως προϋποθέσεις για εγγραφή στο συνδικάτο/ επιμελητήριο είναι η αποφοίτηση από συγκεκριμένη εκπαιδευτική βαθμίδα , πιθανόν ολοκλήρωση με επιτυχία πρακτικής άσκησης με σαφώς περιγραφόμενες δραστηριότητες , και εξετάσεις που γίνονται από το συνδικάτο/ επιμελητήριο, από κατάλληλους ελεγκτές / επαγγελματίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα κοινοτικά κολέγια (CommunityColleges είναι  δημόσια ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δύο ετών. Μετά την αποφοίτησή τους από ένα κολέγιο της κοινότητας, πολλοί φοιτητές φοιτούν  σε μεγάλο κεντρικό πανεπιστήμιο για να ολοκληρώσουν το πτυχίο τους, ενώ άλλοι εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό. Οι απόφοιτοι 2ετών προγραμμάτων, ιδιαίτερα στις τεχνολογίες μηχανικών , μπορούν να κερδίσουν περισσότερα από 50.000 δολάρια ετησίως

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης ύφεσης (2007-2009), τα κολέγια της κοινότητας αντιμετώπισαν περικοπές του κρατικού προϋπολογισμού, και αύξησαν τα δίδακτρα των σπουδαστών.

Τα κοινοτικά κολέγια έλαβαν πάλι  προσοχή το 2015, όταν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα πρότεινε τη δωρεάν διδασκαλία των κοινοτικών κολλεγίων σε πολλούς κατοίκους των ΗΠΑ  σε πολλές πολιτείες .Το σχέδιο, που ονομάζεται “Promise College της Αμερικής”, «υπόσχεση για κολλέγιο»,   αναζωπυρώθηκε και με τη χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικά .  Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα καλύπτει μόνο τα δίδακτρα,  δεν θα καλύπτονται τα αντικείμενα που δεν σχετίζονται με τη διδασκαλία (π.χ. εγχειρίδια, προμήθειες, μεταφορές και χώρος και κατοικία  για όσους επιθυμούν να ζήσουν στην πανεπιστημιούπολη.

Τα κοινοτικά δίδακτρα είναι δωρεάν σε διάφορες  πολιτείες  μέσω των προγραμμάτων Promise College, όπως στο Μισισιπή, την Ιντιάνα, την Οκλαχόμα, τη Λουιζιάνα, το Μιζούρι, το Ντελάγουερ και το Τενεσί.

Τράπεζες δανείζουν τους σπουδαστές για να πληρώσουν τα δίδακτρα των σπουδών τους και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.  Οι τράπεζες δανείζουν τους φοιτητές εκείνους που κρίνουν ότι φοιτούν σε ιδρύματα και σε σχολές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις αποπληρωμής των δανείων με την αποφοίτηση επειδή δημιουργούν προϋποθέσεις απασχόλησης .  Η συνέχιση της δανειοδότησης πραγματοποιείται και ανάλογα με την πορεία φοίτησης του δανειζόμενου φοιτητή. Με τη διαδικασία αυτή δίνεται η δυνατότητα σπουδών σε όλους τους ενδιαφερόμενους ανεξάρτητα από την οικογενειακή στήριξη.

Η  Bankrate είναι μια τράπεζα που δανείζει σπουδαστές για σπουδές και αναφέρει : προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε να πάρετε πιο έξυπνες οικονομικές αποφάσεις.

Οι έξυπνοι σπουδαστές που εισέρχονται στο κολέγιο θα αναζητήσουν την καλύτερη αξία για την προσπάθειά  τους. Αντί να αρχίσουν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία σε ένα ακριβό μεγάλο πανεπιστήμιο , συχνά εγγράφονται σε δημόσιο κολλέγιο διετούς διάρκειας πριν μεταβούν σε ένα τετραετές πανεπιστήμιο. Άλλοι μπορεί να αποφασίσουν για μια σταδιοδρομία που δεν απαιτεί πτυχίο από συμβατικό τετραετές ίδρυμα. Για παράδειγμα, μπορεί να επιθυμούν να μάθουν ένα εμπόριο σε μια τεχνική σχολή.

Η Bankrate κατέταξε περισσότερα από 900 διετή  δημόσια κολέγια χρησιμοποιώντας έξι κριτήρια: ποσοστό αποφοίτησης, ποσοστό διατήρησης σπουδαστών, αναλογία φοιτητών / καθηγητών, κρατικά δίδακτρα και τέλη, ποσοστό πλήρους απασχόλησης, για πρώτη φορά υποτροφίες που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση,  και το μέσο ποσό της ενίσχυσης που έλαβαν από διάφορες πηγές. Εξαιρέσαμε τα σχολεία που δεν ανέφεραν πληροφορίες σχετικά με αυτά τα έξι κριτήρια, καθώς και ιδιωτικά ιδρύματα και σχολεία με λιγότερους από 100 φοιτητές πλήρους φοίτησης. Τα δεδομένα αντανακλούν τους φοιτητές πλήρους φοίτησης, πρώτης φοίτησης ή πιστοποίησης που εισήλθαν στο κολέγιο.

Ακολουθούν τα κορυφαία 25 διετή δημόσια κολέγια με βάση αυτή την κατάταξη σύμφωνα με την εταιρεία αυτή που παρέχει δάνεια σε υποψήφιους σπουδαστές των κολεγίων. δείτε εδώ

Στην ιστοσελίδαδείτε εδώ έχει κανείς πρόσβαση στα 50 καλύτερα communitycolleges   σύμφωνα με το περιοδικό   THEQUADMAGAZINE

Η ιστοσελίδα του συνδεσμου των αμερικανικων κοινοτικων κολεγιων The American Association of Community Colleges (AACC) δείτε εδώ

Για εκατομμύρια ενήλικες εκπαιδευόμενους και φοιτητές, τα κοινοτικά κολέγια είναι ζωτικής σημασίας οδοί για πιο προηγμένη εκπαίδευση ή ενισχυμένη απασχόληση στις ΗΠΑ . Η απόκτηση ενός συγγενικού πτυχίου είναι ένα εφαλτήριο για την πρόοδο για πολλούς, είτε μεταφέρουν τις μονάδες σπουδών  σε ένα τετραετές κολλέγιο είτε το χρησιμοποιούν για να εξασφαλίσουν καλύτερη δουλειά.

Οι  πτυχιούχοι κολλεγίων είναι καλά εκπαιδευμένοι στις τεχνικές και εργατικές δεξιότητες που οι επιχειρήσεις αναζητούν, ενώ κατέχουν κορυφαίες αποδοχές. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2009 του TheMiamiHerald, οι απόφοιτοι κοινοτικών κολεγίων, κατά μέσο όρο, κερδίζουν υψηλότερο αρχικό μισθό από εκείνους που αποφοιτούν από τετραετή ιδρύματα.

20 Εξορθολογισμός των Πανεπιστημιακών προγραμμάτων και σπουδών σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές πρακτικές και συμφωνίες. Εφαρμογή της Συνθήκης της Bolonia (?). Αντιστοίχιση σπουδών και πανεπιστημιακών πτυχίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο .

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προγράμματος ERASMUS γίνεται προσπάθεια ομογενοποίησης των παρεχόμενων σπουδών στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , κατά το δυνατόν και ποιοτικά , ώστε να μπορούν να μεταφέρονται μονάδες σπουδών από το ένα ίδρυμα στο άλλο.

Τα προγράμματα σπουδών των Ελληνικών πανεπιστημίων θα προσαρμοσθούν στη συμφωνία της Bolonia (; ) σύμφωνα με την οποία οι σπουδές οργανώνονται σε 3 χρόνια φοίτηση για απόκτηση βασικού πτυχίου  Bachelor,  5 χρόνια φοίτηση  για απόκτηση μεταπτυχιακού  πτυχίου Master συνολικά και  8 χρόνια φοίτηση για απόκτηση διδακτορικού Ph.d , για να  διευκολύνεται και η διακίνηση σπουδαστών / σπουδών μεταξύ των Ευρωπαϊκών ιδρυμάτων ;

Η αντιστοίχιση αυτή προβλέπεται να επεκταθεί και μεταξύ Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων  και πανεπιστημίων των ΗΠΑ που έχουν ήδη διαρθρωμένες τις σπουδές τους  ποιοτικά  σε μονάδες σπουδών και χρονικά στο πλαίσιο της συμφωνίας της Bolonia .

H ανάγκη αυτή αντιστοίχισης  με τις σπουδές σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο δημιουργεί πιέσεις για εξορθολογισμό των σπουδών στα Ελληνικά πανεπιστήμια και εξάλειψη  χρόνιων αντιφάσεων .  Για παράδειγμα  τα Ελληνικά  Πολυτεχνεία με 5 χρόνια σπουδές , ( στην πραγματικότητα αρκετά περισσότερο χρονικό διάστημα απαιτεί η ολοκλήρωση των σπουδών ) απονέμουν νομοθετικά αποκλειστικά μόνο Master.    Όλοι οι απόφοιτοι έχουν κατά παγκόσμια πρωτοτυπία μόνο Master, δηλαδή ισότιμο μεταπτυχιακών σπουδών των Αγγλοσαξωνικών πανεπιστημίων,  ενώ η Ελληνική αγορά εργασίας είναι από πλευράς τεχνολογικών απαιτήσεων υποδεέστερη .  Και το ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί οι μηχανικοί για να εργασθούν στον Ελληνικό χώρο πρέπει να διαθέτουν μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών.

Οι μηχανικοί στις ΗΠΑ , την Αγγλία, Αυστραλία κλπ. εργάζονται  με Bachelor σε υψηλοτέρου επιπέδου κατασκευές και τεχνολογικές εφαρμογές , και τα ελληνικά ιδρύματα απαιτούν Master για να ασκηθεί το επάγγελμα  του μηχανικού στην Ελληνική αγορά εργασίας . Η πραγματικότητα αυτή της σπατάλης σε χρόνο φοίτησης από πλευράς φοιτητών , σε κόστος σπουδών κλπ.  πρέπει να εξορθολογισθεί .  Επιπλέον, στις πολύπλοκες και δύσκολες κατασκευές στον Ελληνικό χώρο καλούνται ξένες εταιρείες για να τις κατασκευάσουν.

Η σκοπιμότητα της μεγάλης χρονικής διάρκειας σπουδών για να υπάρχει σαφής διάκριση από τα ΤΕΙ ή ΑΤΕΙ με την κατάργηση των ΤΕΙ και την απορρόφησή τους  από τα πανεπιστήμια , έχει εκλείψει . Ο εξορθολογισμός σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα είναι αναγκαίος να γίνει γρήγορα, πριν αντικαταστήσουν τα ΙΕΚ τα ΤΕΙ, και αρχίσει ο ανορθολογικός αυτός κύκλος ασαφειών, επικαλύψεων  από την αρχή, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Τα πανεπιστήμια είναι αναγκαίο να εξορθολογισθούν  προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις.   Στο παρελθόν η σύγκριση των Ελληνικών πανεπιστημίων γίνονταν με τα πανεπιστήμια των Δυτικών χωρών, και με διάφορες αναλύσεις υποστηρίζονταν ότι ήταν ανάλογα , παρά το γεγονός ότι η παραγόμενη γνώση προέρχονταν με μεγάλη καθυστέρηση από το εξωτερικό . Σύμφωνα με την κατάταξη του αξιόπιστου οργανισμού THE για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης , τα Δυτικά πανεπιστήμια δυστυχώς φαίνεται να έχουν …ξεφύγει, ενώ  ορισμένα της Αφρικής, της Αραβικής χερσονήσου, της Ασίας , φαίνεται να μας ανταγωνίζονται με μεγάλη επιτυχία. δείτε εδώ

21.Διάκριση Εκπαιδευτικού και Διοικητικού Έργου στα Πανεπιστήμια

Στα  πανεπιστήμια θα πρέπει να καθιερωθεί η διάκριση εκπαιδευτικού και διοικητικού/οικονομικού  έργου.

Το διοικητικό/ οικονομικό σκέλος θα ασκείται από κατάλληλο προσωπικό ειδικευμένο στο εκπαιδευτικό μάνατζμεντ, ώστε η οικονομική διαχείριση  να εξυπηρετεί και να υποστηρίζει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Το εκπαιδευτικό έργο θα ασκείται από τους καθηγητές που αποτελούν το εκπαιδευτικό προσωπικό του ιδρύματος.

Στις δύο δραστηριότητες , εκπαιδευτικές και διοικητικές/οικονομικές , προίσταται ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ιδρύματος που επιλέγεται με προκήρυξη , και προέρχεται από άλλο ίδρυμα.  Η θητεία του Προέδρου σε πολλά πανεπιστήμια στο εξωτερικό  είναι μόνιμη μέχρι την αποχώρησή του.

Στο πλαίσιο του διοικητικού έργου εντάσσεται και η αξιοποίηση με όρους σύγχρονου Μάνατζμεντ της περιουσίας των πανεπιστημίων και αυτής που αποκτάται από την έρευνα που πραγματοποιείται , και το ολοένα και περισσότερο κρίσιμο θέμα στη χώρα μας , της φοιτητικής στέγασης σε κατάλληλες και αξιοπρεπείς Εστίες , σε προσιτές τιμές και ελκυστικό περιβάλλον που συμβάλλει στη δημιουργία  κλίματος και ευπρεπούς λειτουργίας της φοιτητικής ζωής.

Γενικά η λειτουργία και η πιστοποίηση των πανεπιστημίων στις ΗΠΑ , προκειμένου να διατηρείται και να μην διακόπτεται η κρατική επιχορήγησή τους που καθορίζεται με προκαθορισμένα κριτήρια από το κράτος, περιγράφεται συνοπτικά  στη δημοσίευση.

Αξιολόγηση και λειτουργία Πανεπιστημίων στις ΗΠΑ

 

22.Μεταγραφές  φοιτητών

Η βιομηχανία των μεταγραφών   πλην άλλων  καταστρατηγεί  και την έννοια των εισαγωγικών εξετάσεων.

To κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο προϋπολογισμό και κρατική επιχορήγηση ως συνάρτηση του αριθμού των φοιτητών που εκπαιδεύει . Ο αριθμός αυτός με τις μεταγραφές καταστρατηγείται.

Με το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων με το οποίο κάθε πανεπιστήμιο δηλώνει τα μαθήματα  κριτήρια εισαγωγής  και οι εξετάσεις  πραγματοποιούνται από συγκεκριμένο εξεταστικό οργανισμό , οι μετακινήσεις   αυτές  δεν πρέπει να υφίστανται.  Το κάθε ίδρυμα και η κάθε σχολή δηλώνει τον αριθμό  των φοιτητών που μπορεί να εξυπηρετήσει με βάση τον προϋπολογισμό της.

Με τις μετακινήσεις / μετεγγραφές , εξαφανίζεται και  η διαφορά μεταξύ  των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ενώ κάποιος εισάγεται σε υποδεέστερο τουλάχιστον  από πλευράς προτίμησης ίδρυμα, βρίσκεται σε καλύτερο με μη ακαδημαϊκό τρόπο.

Θα πρέπει πραγματικά να κατοχυρωθεί η αυτονομία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

23.Ξενόγλωσσα τμήματα πανεπιστημίων

 Το ενδιαφέρον αυτό θέμα πρέπει να εξετασθεί σε συνάρτηση με γενικότερες μεταβολές στη λειτουργία των πανεπιστημίων.  Θα υπάρχουν φοιτητές που θα σπουδάζουν στα ξενόγλωσσα με δίδακτρα χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις  και «Ιθαγενείς» που θα σπουδάζουν    τα ίδια πράγματα με εισαγωγικές  εξετάσεις ;  Η διάκριση αυτή δύσκολα θα συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δημιουργείται ένα παράπλευρο ιδιωτικό πανεπιστήμιο εντός του Δημοσίου πανεπιστημίου .ενώ  δεν επιτρέπεται η λειτουργία κανονικών ιδιωτικών πανεπιστημίων;

Γιατί δεν προβλέπεται η λειτουργία κανονικά ιδιωτικών πανεπιστημίων να υπάρξει και κάποιος ανταγωνισμός ; Και να λύσει και πολλά άλλα προβλήματα;

24.Η εκπαίδευση των εκπαιδευτικών της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. 

Όλες οι πλευρές τονίζουν την σπουδαιότητα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, πλην όμως δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για να μπορεί να ανταποκριθεί στη σπουδαιότητά της.

Ο καθηγητής είναι η κυριότερη παράμετρος της απόδοσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σήμερα στη χώρα μας και οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προκύπτουν από σχολές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης , έπαψαν να παράγονται από τις διετείς παιδαγωγικές ακαδημίες ,  ενώ αυτό δεν συμβαίνει αντίστοιχα για τους καθηγητές του σπουδαίου αντικειμένου της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης .

Και οι παλιοί δάσκαλοι απόφοιτοι των παλιών ακαδημιών εξομοιώθηκαν με πανεπιστημιακούς αποφοίτους με προγράμματα εξομοίωσης με ορισμένα  μαθήματα σε ειδικά προγράμματα εξομοίωσης.

Η ΑΣΠΑΙΤΕ τέως ΣΕΛΕΤΕ , η σχολή που εκπαιδεύει τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τα ΕΠΑΛ , η μόνη σχολή που περιλαμβάνει παιδαγωγικές σπουδές παράλληλα με την εκπαίδευση σε διάφορες ειδικότητες στη χώρα μας,   για δεκαετίες δεν λειτουργεί ούτε ως ΤΕΙ ή ΑΤΕΙ  ( και βεβαίως ούτε ως ΑΕΙ) , αφού δεν αυτοδιοικείται -βασικό χαρακτηριστικό ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – και διοικείται από διορισμένο κάθε φορά διοικητικό συμβούλιο , όπως διοικείται και σήμερα , και παρά τις δηλώσεις κάθε φορά για την ιδιαίτερη σπουδαιότητα της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης από όλες τις πολιτικές πλευρές.

Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση με εκπαιδευτικούς που μειονεκτούν θεσμικά όταν όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης .

Και μάλιστα όταν από αυτούς τους εκπαιδευτικούς υπάρχει η απαίτηση να είναι οι φορείς διάχυσης των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων στην αγορά εργασίας, όταν οι εξελίξεις αυτές δεν παράγονται με ερευνητικές διαδικασίες στη χώρα μας και μεταφέρονται με τεράστια χρονική υστέρηση στη χώρα μας χωρίς οργανωμένο τρό πο , να είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό της δια-βίου εκπαίδευσης και της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή κλπ.

Σήμερα στα ΕΠΑΛ  υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημιακής εκπαίδευσης  για τα γενικά μαθήματα ( φιλολογικά, μαθηματικά, φυσική , χημεία κλπ.,), ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των καθηγητών των τεχνικών μαθημάτων είναι μη Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης .

25.Πανεπιστημιακές σχολές Πλοιάρχων και Μηχανικών για την Ναυτιλία

Θα πρέπει να εξετασθεί άμεσα η λειτουργία πανεπιστημιακών σχολών πλοιάρχων και μηχανικών εμπορικού ναυτικού .

Τα πλοία σήμερα είναι πλωτές πολιτείες και δεν μπορεί να συνεχίζεται η εκπαίδευση των στελεχών του εμπορικού ναυτικού που είναι το πρώτο στον κόσμο , από μη πανεπιστημιακές σχολές.

Τα σχετικά θέματα αναλύονται στην ιστοσελίδα δείτε εδώ

26.Εκπαίδευση σε ΜΜΕ Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας , Ηθοποιών , Σκηνοθετών, Τεχνικών Κινηματογράφου , Τεχνικών τηλεόρασης , Μουσικές σπουδές κλπ.

Ο πολιτισμός είναι πολύ σπουδαίος τομέας, στον Δυτικό κόσμο που ανήκουμε . Προβλέπονται πανεπιστημιακής στάθμης σπουδές ηθοποιών, σκηνοθετών, τεχνικών τηλεόρασης , κινηματογράφου κλπ. σχετικά με όλες τις παραμέτρους του θεάματος και της επικοινωνίας. Ο πολιτισμός καθιερώνει αξίες, τρόπο ζωής και θεωρούν ότι απαιτούνται υψηλού επιπέδου και πανεπιστημιακής στάθμης εκπαιδευτικές διαδικασίες για όλους τους λειτουργούς τους, δείτε εδώ

Η επικοινωνία είναι το πιο κρίσιμο πράγμα ανεξάρτητα από τον κάθε κλάδο. Αφορά το πώς λειτουργούν οι δίαυλοι  ενημέρωσης και πώς επηρεάζουν το μαζικό κοινό κοινωνικά και πολιτιστικά.
Η εργασία στον τομέα της Μαζικής Επικοινωνίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης περιλαμβάνει  τη στενή συνεργασία με μια σειρά από άλλους κλάδους όπως η κοινωνιολογία, η πολιτική, η ιστορία και η γλωσσολογία. Πίσω από τον φακό μιας κάμερας,  μεταφέρονται τα νέα στα σπίτια των ανθρώπων.  Γίνεται έρευνα  ασταμάτητα για ιδέες και γεγονότα.
Είναι η διαδικασία διοχέτευσης και ανταλλαγής πληροφοριών  σε μεγάλα τμήματα ενός ευρέος φάσματος ανθρώπων.

Εξετάζει επίσης πώς τα μηνύματα πρέπει να ερμηνεύονται με τέτοιο τρόπο που να είναι πολιτικά, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά υγιή στις διαστάσεις των πλαισίων τους.

Κορυφαία Πανεπιστήμια στον κόσμο προσφέρουν σπουδές Επικοινωνίας και ΜΜΕ στις ΗΠΑ, όπως :University of Southern California, University of Texas at Austin, University of California, Berkeley, University of Wisconsin Madison, Stanford University, University of California, Los Angeles,Massachusetts Institute of Technology, MIT

Στις σχολές εργάζονται νομπελίστες, νικητές του βραβείου Πούλιτζερ, πολλοί  υπότροφοι  MacArthur και πολλά μέλη της εθνικής ακαδημίας.

Ενδεικτικά άλλοι φορείς εκπαίδευσης στις ΗΠΑ  στα συναφή θέματα  είναι δείτε εδώ

Στη χώρα μας η σχετική εκπαίδευση παρά τη σπουδαιότητά της παρέχεται από διαφόρων ειδών μη πανεπιστημιακούς φορείς , και από ιδιωτικά ΙΕΚ , αλλά όχι ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Το ίδιο πλαίσιο ισχύει και για τις μουσικές σπουδές.  Στην διεύθυνση δείτε εδώ αναφέρονται ορισμένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο στις μουσικές σπουδές.

27.Διαδικασίες συγγραφής και διανομής βοηθητικών βιβλίων

Τα βοηθητικά βιβλία για χρόνια στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση διανέμονται κεντρικά και ανταποκρίνονται στο εγκεκριμένο αναλυτικό πρόγραμμα , με συγγραφείς που επίσης εγκρίνονταν  κεντρικά από τα επιτελικά όργανα της εκπαίδευσης.  Η διαδικασία αυτή προφανώς δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή των ραγδαίων εξελίξεων, και επιπλέον έχει καθιερώσει το ένα και μοναδικό βιβλίο ανά αντικείμενο.

Τη δεκαετία του 1990 σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παραγωγής και διοχέτευσης στα σχολεία κάθε είδους εκπαιδευτικού υλικού συμπεριλαμβανομένων των βιβλίων , είχαν δημιουργηθεί γραφεία Προτυποποίησης και Πιστοποίησης στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο . Το γραφείο Προτυποποίησης θα καθόριζε προδιαγραφές που θα έπρεπε να ικανοποιούν τα βιβλία, εποπτικά μέσα κλπ. για κάθε μάθημα , που θα αναφέρονταν και στο αναλυτικό πρόγραμμα . Το γραφείο πιστοποίησης θα πιστοποιούσε την συμβατότητα κάθε βιβλίου, εκπαιδευτικού μέσου με τις προδιαγραφές αυτές, που θα υποβάλλονταν από κάποιο συγγραφέα ή δημιουργό για πιστοποίηση / έγκριση.

Ο μαθητής θα μπορούσε να επιλέξει οποιοδήποτε βιβλίο από τα εγκεκριμένα με κατάλληλο κουπόνι που θα του δίνονταν αντί του μοναδικού βιβλίου κατά την παραδοσιακή για  δεκαετίες  πρακτική.

Με την διαδικασία αυτή καθιερώνονταν το “πολλαπλό βιβλίο” ,  και δίνονταν  η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους φορείς ή πρόσωπα να συγγράψουν βιβλία και άλλα βοηθητικά εκπαιδευτικά μέσα και να τα διαθέσουν στην προτίμηση των μαθητών.

Οι προδιαγραφές και τα αναλυτικά προγράμματα θα έπρεπε να ανανεώνονται για να παρακολουθούν τις εξελίξεις της σύγχρονης εποχής .

Η όλη διαδικασία περιγράφεται σε δημοσίευση στην ηλεκτρονική διεύθυνση :

Οι επίκαιρες και ατελέσφορες προσπάθειες για το πολλαπλό βιβλίο

Οι ατελέσφορες και επίκαιρες προσπάθειες για το πολλαπλό βιβλίο

 

28.Καθορισμός του είδους του οικονομικού περιβάλλοντος με το οποίο θα πρέπει να εξοικειώνει ο επαγγελματικός προσανατολισμός στα σχολεία

Πολλοί διαμαρτύρονται για την έλλειψη επαρκούς και σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού στους νέους ως αιτία πολλών προβλημάτων . Και ότι είναι μια εκπαιδευτική διαδικασία που θα επιτυγχάνει  επαγγελματική αποκατάσταση ώστε να εξασφαλίζεται υψηλό βιοτικό επίπεδο και επαγγελματική ασφάλεια. Οι σκέψεις αυτές πέρα από το ότι είναι ουτοπιστικές , στην πράξη θα είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της ανθρώπινης ελευθερίας.

Ο ρόλος του επαγγελματικού προσανατολισμού είναι όχι να κατευθύνει αλλά να πληροφορεί και να προσφέρει εμπειρίες στο άτομο, αναπτύσσοντας με τον τρόπο αυτό την ικανότητα να παίρνει σωστότερες και περισσότερο ρεαλιστικές αποφάσεις σχετικά με την μελλοντική επαγγελματική του απασχόληση.  Το άτομο θα πρέπει να ανακαλύψει τις διάφορες εναλλακτικές λύσεις και να κάνει τις κατάλληλες επιλογές.  Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι ένας συνδυασμός ενημέρωσης , διερεύνησης και προετοιμασίας με στόχο την ρεαλιστική ένταξη του κάθε ατόμου στην αγορά εργασίας , που θα την επιλέξει το ίδιο το άτομο και κατά συνέπεια θα βρίσκεται σε αρμονία με τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές του.

Πολλές οι εκπαιδευτικές επενδύσεις που έγιναν στον επαγγελματικό προσανατολισμό. Πλήθος τα γραφεία ΣΕΠ  , ΓΡΑΣΕΠ  κλπ.με πλήθος εκπαιδευτικών να τα λειτουργούν, με στόχο την αποτελεσματική μελλοντική πορεία των μαθητών. Μεγάλος ο όγκος ενημερωτικού υλικού που έχει αναπτυχθεί, διαγνωστικών τεστ κλπ.

Ένα από τα  εκπαιδευτικά θέματα που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα είναι  η σύνδεση του σχολείου με το χώρο της εργασίας , και η εξοικείωση των μαθητών με το εργασιακό περιβάλλον, αφού η εκπαίδευση δεν μπορεί να λειτουργεί στο κενό .

Ο επαγγελματικός προσανατολισμός θα πρέπει να εντάσσει τις επιλογές των μαθητών σε ένα εργασιακό, περιβάλλον και οικονομικό σύστημα που λειτουργεί κατά συγκεκριμένο τρόπο.

Πρέπει να καθορισθεί  με ποιο είδος εργασιακού/ οικονομικού  περιβάλλοντος θα πρέπει να εξοικειωθούν οι μαθητές. Και να το συσχετίσουν με την ατομικότητά τους , με τις ανάγκες, τα χαρίσματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους .

Με ποιο εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον  επιδιώκεται από την όλη προσπάθεια να προετοιμασθούν οι μαθητές; Ώστε να σχεδιασθούν ανάλογα οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες;

Με κάποιο σύστημα λειτουργίας του οικονομικού / εργασιακού περιβάλλοντος πρέπει να προετοιμασθούν οι μαθητές να εντάξουν το δυναμικό και τα ενδιαφέροντά τους. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε  με ποιο και να προσανατολισθούν οι διαδικασίες εξοικείωσης ανάλογα . Η ασάφεια είναι δυσμενέστερη κατάσταση.

Σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα θα πρέπει να καθορίζεται ο στόχος που επιδιώκεται  να ικανοποιηθεί  ως αποτέλεσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στην αντίθετη περίπτωση, η όλη προσπάθεια θα είναι ανοιχτή σε όλα τα δόγματα και όλες τις ιδιοτροπίες.

Υπάρχουν  δισταγμοί στη χώρα μας στο να παρουσιαστεί το αυτονόητο , η ανάλυση δηλαδή μέσω των εκπαιδευτικών διαδικασιών  των κανόνων λειτουργίας του δυτικού οικονομικού και εργασιακού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο για να λειτουργούμε , θα πρέπει να ενημερωθούν / εκπαιδευθούν όλοι αυτοί που αναμένεται να το λειτουργήσουν .  Το εμποδίζουν ( οι λίγοι ) αυτοί που θέλουν να το αλλάξουν.   Όμως έτσι παραμένει το συνολικό  ανθρώπινο δυναμικό σε αδράνεια , ενώ αποτελεί τον κυριότερο συντελεστή της παραγωγής , ιδιαίτερα στη σύγχρονη μεταβιομηχανική κοινωνία.

Και αυτό  σε μια εποχή που ακόμη και στην κομμουνιστική Κίνα λειτουργεί παράρτημα του Αγγλικού πανεπιστημίου του Νότιγχαμ που διδάσκει οικονομικά σύμφωνα με το Δυτικό σύστημα , όταν στην χώρα μας που ανήκει στη Δύση  δεν επιτρέπεται να λειτουργούν μη κρατικά πανεπιστήμια ή παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. https://www.nottingham.edu.cn/en/About/Who-we-are.aspx#Anchor_360View

To Πανεπιστήμιο του Νόττιγχαμ έχει παράρτημα και στην Μαλαισία.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται έχει την έγκριση του Διεθνούς οργανισμού για τις οικονομικές σπουδές AACSB.

Το οικονομικό τμήμα του πανεπιστημίου Νότιγχαμ της Αγγλίας στην Κίνα στην πόληNingbo , Nottingham University Business School China (NUBS China) εντάσσεται σήμερα στις κορυφαίες σχολές επιχειρήσεων παγκοσμίως που διαθέτουν πιστοποίηση AACSB.

Η πιστοποίηση AACSB συνδέει πανεπιστημιακές σχολές που εκπαιδεύουν στα οικονομικά και την διοίκηση επιχειρήσεων , βιομηχανίες της πράξης , μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις για να οδηγήσει σε θετική κοινωνική αλλαγή στον κόσμο.

Στη χώρα μας συντηρείται η απομόνωση στην αποκλειστικά Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση , με τον μονοπωλιακό κρατικό έλεγχο , για προστασία των κρατικών πανεπιστημίων από τον ανταγωνισμό , την συντήρηση σχολών σε πλήρη διάσταση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας που παράγουν αποφοίτους που δεν απορροφώνται στην αγορά εργασίας που διδάσκουν όμως στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση , κλπ. με προφανή αποτελέσματα.

Το να ιδρυθούν παρόμοια παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων , όπως στην Κομμουνιστική Κίνα μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί . Ο ανταγωνισμός είναι δύσκολος για τα κρατικά μονοπώλια.

Μάλλον δύσκολα θα παρακολουθήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις σε αυτό το πλαίσιο, για να γίνουμε ανταγωνιστικοί .

Η παρακάτω ιστοσελίδα  περιλαμβάνει  περιγραφές περισσότερων από 35.000 επαγγέλματα στις ΗΠΑ που είναι κωδικοποιημένα σε ομάδες και υποδιαιρέσεις http://www.onetcodeconnector.org/ . Ένας  μεγάλος  αριθμός  συνδικάτων επιβλέπει/ φροντίζει τα επαγγέλματα αυτά  , ή ομάδες επαγγελμάτων , καθορίζει τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες πρόσβασης , παρακολουθεί τις εξελίξεις και πραγματοποιεί ουσιαστικά και όχι κατ’ όνομα προγράμματα δια-βίου εκπαίδευσης , εξασφαλίζει ουσιαστικούς εκπαιδευτές, προωθεί την απασχόληση των μελών του και τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών κλπ.

*Νίκος Ηλιάδης, Πολ/κός Μηχ/κός Ε.Μ.Π. ,M.Sc. ( Structural Engineering , Concordia University Montreal Canada ) ,Ph.D.( UniversityofMarylandUSA, -Technology and Vocational Education ), τ.Ειδ.Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ ,τ. εκπρόσωπος των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ( Μ.Ε.Α. ) τ. Διοικητής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ ,τ. μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Παιδαγωγικών Ινστιτούτων της Ευρώπης (http://www.cidree.org/), τ. εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στο Δ.Σ. του CEDEFOP (https://www.cedefop.europa.eu/ )του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση , Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας