ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Το νέο κύμα μεταβιβάσεων, που έρχεται ως επακόλουθο των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, σε συνδυασμό με την επικείμενη υποχρεωτική... Οι νέες αντικειμενικές τιμές οδηγούν σε παράταση της Ταυτότητας Κτιρίου

Της Ντίνας Καράτζιου/

Το νέο κύμα μεταβιβάσεων, που έρχεται ως επακόλουθο των αυξήσεων στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, σε συνδυασμό με την επικείμενη υποχρεωτική εφαρμογή της «Ταυτότητας Κτιρίου», φρακάρουν το σύστημα και δημιουργούν πονοκέφαλο και εμπόδια στο έργο των μηχανικών, που καλούνται να διεκπεραιώσουν νέο όγκο υποθέσεων σε ένα ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον.

Στα όρια του θα φτάσει τους επόμενους μήνες το σύστημα διαδικασιών, που αφορά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω του νέου όγκου εργασιών που φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών δημιουργώντας νέο κύμα μεταβιβάσεων, αλλά και την παράλληλη εφαρμογή της  «Ταυτότητας Κτιρίου», η οποία καθίσταται υποχρεωτική από το τέλος του μήνα, γεγονός ανέφικτο κατά το ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ που προτείνει να πάει το μέτρο στο τέλος του χρόνου για να εκτονωθεί η κατάσταση. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress: “μπαράζ μεταβιβάσεων το 2021”. Και  στο ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές αξίες- όλες οι αλλαγές στο χάρτη των ακινήτων

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Σχολών (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης αναφέρει στο ecopress για το θέμα, ότι η υπάρχουσα ροή εξυπηρέτησης είναι εξαιρετικά δύσκολη και το έργο του μηχανικού διεκπεραιώνεται με μεγάλες καθυστερήσεις:

-«Δεν υπάρχει ευχέρεια πρόσβασης σε φορείς και υπηρεσίες ούτε και η απαραίτητη ηλεκτρονική οργάνωση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συλλογή των προβλεπόμενων αρχείων και βεβαιώσεων από τις πολεοδομίες, του δήμους, το Κτηματολόγιο, το Δασαρχείο κλπ.», λέει ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ.

Εκτός ορίων

«Ήδη ήμασταν εκτός ορίων, όσον αφορά τα ραντεβού με τις ημερομηνίες ΥΔΟΜ,  Εφορία Δήμους, Κτηματολόγιο. Τώρα που προέκυψε και το θέμα των αντικειμενικών αξιών, ο όγκος δουλειάς πολλαπλασιάζεται και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί  με τις λίγες ημέρες που μάς απομένουν με την έναρξη της ταυτότητας κτιρίου» τονίζει ο κ. Ξυνομηλάκης. Και προσθέτει: «Η έναρξη ταυτότητας πλέον καθίσταται υποχρεωτική τέλος του μήνα. Σίγουρα δεν έβγαινε το αντικείμενο με την προηγούμενη κατάσταση προ αύξησης των αντικειμενικών τιμών. Τώρα που όλοι θα τρέξουν και για τις αντικειμενικές αξίες και για την ταυτότητα παράλληλα, τελειώσαμε!»

Παράταση έως το τέλος του χρόνου

Ο πρόεδρος του ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ, προτείνει ως ρεαλιστική λύση για την έναρξη εφαρμογής της Ταυτότητας Κτιρίου, το τέλος του έτους, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Δεν πρόκειται να εξυπηρετηθούν οι πελάτες μας. Ήδη οι ημερομηνίες και τα ραντεβού είναι πολύ πιεσμένα. Προτείνουμε,  το Υπουργείο  να αφήσει να εκτονωθεί αυτή η κατάσταση: ας αφήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου την ιστορία της ταυτότητας, να μπορέσουν να δουλέψουν  κανονικά, σωστά και ήρεμα όλες οι υπηρεσίες, και οι  μηχανικοί που κάνουν ένα κομμάτι δουλειάς για αυτή την υπόθεση. Την ημερομηνία της 31ης  Δεκεμβρίου εγώ τη  βλέπω ως  το λιγότερο που μπορεί  να γίνει. Κι αυτό γιατί, δεν είναι ότι καθόμασταν μέχρι σήμερα και εμφανίστηκε πίεση δουλειάς λόγω αντικειμενικών. Είμαστε ήδη πιεσμένοι και εκτός ορίων όλοι μας. Μηχανικοί, συμβολαιογράφοι, εμπλεκόμενοι  φορείς και υπηρεσίες».

Τι ισχύει

Σημειώνεται ότι ισχύει δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων για το διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2021 με βεβαίωση μηχανικού, χωρίς υποχρέωση καταχώρησης των στοιχείων στην ψηφιακή ταυτότητα του κτιρίου,  με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον Μάρτιο 2021 στη Βουλή,  ως προσθήκη στη σύμβαση για το Ελληνικό.

Η σχετική ρύθμιση προβλέπει ότι: «Στην παρ. 5 του άρθρου 2 της υπ’ αρ. 806/128 19.3.2021 τροπολογίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετά τις λέξεις «έως και την 30η.6.2021» προστίθεται η φράση «, με δυνατότητα υπαγωγής ρύθμισης και μετά την 1η Φεβρουαρίου 2021, χωρίς υποχρέωση καταχώρησης στοιχείων ταυτότητας κτιρίου/διηρημένης ιδιοκτησίας».

Μεταβιβάσεις και υπαγωγές 

Με τη νέα ρύθμιση παράτασης της ισχύος των βεβαιώσεων μηχανικών έως το τέλος Ιουνίου 2021 στο σύνολο της, η οποία προωθήθηκε από τον υφυπουργό ΠΕΝ Νίκο Ταγαρά  δίνεται η δυνατότητα να ξεπεραστούν τα προβλήματα, που έχουν προκύψει από τις συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού  στο έργο των μηχανικών και να συνεχιστούν κανονικά οι μεταβιβάσεις ακινήτων, οι υπαγωγές αυθαιρέτων και παράλληλα  η απρόσκοπτη λειτουργία της ψηφιακής ταυτότητας κτιρίου. Ειδικότερα:

-Δίνεται το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την υπογραφή συμβολαίων μεταβιβάσεων ακινήτων, για τα οποία έχει γίνει αυτοψία έως και εντός του Ιανουαρίου 2021 από μηχανικό, αλλά δεν έχει καταστεί δυνατόν να υπογραφεί το συμβόλαιο μεταβίβασης πριν από τη λήξη της βεβαίωσης, η οποία ισχύει έως 30 Ιουνίου 2021.

-Δίνεται δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων επίσης με βεβαιώσεις μηχανικών, με ημερομηνία αυτοψίας έως 31 Ιανουαρίου 2021, για το διάστημα από 1η Φεβρουαρίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2021, για όλες τις κατηγορίες και περιπτώσεις αυθαιρέτων για τις οποίες επιτρέπονται οι υπαγωγές. Δηλαδή για όλες τις κατηγορίες αυθαιρέτων 1 έως 4 και τις εξαιρέσεις που έχουν θεσμοθετηθεί για αυθαίρετα της κατηγορίας 5, με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις,  (ακίνητα  που αποκτήθηκαν από πλειστηριασμό, από κληρονομιά, που εκμισθώνονται με σύμβαση leasing και βρίσκονται σε περιοχές που κηρύχθηκαν εντός του έτους 2020 σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).

Στο μεταξύ συνεχίζεται κανονικά η λειτουργία της ψηφιακής ταυτότητας κτιρίου παράλληλα με τις βεβαιώσεις μηχανικών, η ισχύς των οποίων παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας