Οικονομικών: μετά τα καταπατημένα δημόσια ακίνητα, νομοσχέδιο για τον αιγιαλό
ΕιδήσειςΚτηματαγοράΟικιστικάΟικονομίαΠεριβάλλονΠολεοδομίαΦυσικοί πόροιΧρήμαΧωροταξία 29 Ιανουαρίου 2023 Αργύρης
Του Αργύρη Δεμερτζή/
Τα εννέα στα δέκα δημόσια κτήματα είναι καταπατημένα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για την εξαγορά δημόσιων καταπατημένων ακινήτων. Ο υπουργός μίλησε για «διαχρονική αντικειμενική δυσκολία περιφρούρησης της δημόσιας περιουσίας» και εξήγγειλε νομοθετική παρέμβαση και για τον αιγιαλό.
Νέες αντικειμενικές τιμές σε όλες τις εκτός σχεδίου περιοχές, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Δείτε εδώ στο ecopress
-«Από την τελευταία καταγραφή, που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών το 2004, προέκυψε ότι σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων Δημόσιων και Ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και αντικατοπτρίζει διαχρονικά την αντικειμενική δυσκολία περιφρούρησης της δημόσιας περιουσίας» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ.
Εγγραφές στο Κτηματολόγιο
-«Τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, το οποίο, στη βάση – πολλές φορές – αβέβαιων στοιχείων, διεκδικεί δικαστικά ή μέσω των εγγραφών στο κτηματολόγιο τα ακίνητα αυτά για τυπικούς λόγους, και επωμίζεται ένα δυσβάστακτο διοικητικό βάρος για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Αποτέλεσμα; ούτε το ακίνητο αξιοποιείται, ούτε το πρόστιμο πληρώνεται, ούτε ο ιδιώτης που διαμένει σε αυτό ή το χρησιμοποιεί αποβάλλεται», πρόσθεσε ο υπουργός
Σημειώνεται ότι οι πρώτες εγγραφές στο Κτηματολόγιο δίνουν «εισιτήριο» για την εξαγορά δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων σε ιδιώτες. Κερδισμένοι βγαίνουν και όσοι έχουν ασκήσει μέχρι το τέλος του 2022 ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης, σε δίκη που αφορά στην αναγνώριση της κυριότητας του προς εξαγορά δημοσίου ακινήτου.
Εισιτήριο εξαγοράς δημόσιων καταπατημένων ακινήτων, μέσω Κτηματολογίου. Δείτε εδώ στο ecopress
Νομοσχέδιο και για τον αιγιαλό
Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το νέο νομοσχέδιο για την εξαγορά δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων, που έχει τεθεί σε διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023 και εξήγγειλε επίσης ότι μετά το νομοσχέδιο για τα κατεχόμενα δημόσια ακίνητα, την επόμενη 4ετία θα γίνει νομοθετική παρέμβαση για τον αιγιαλό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εξαιρούνται της εξαγοράς , μεταξύ άλλων κατηγοριών, ακίνητα ή τμήματα αυτών, τα οποία κείνται εντός καθορισμένης ζώνης αιγιαλού – παραλίας και εντός χερσαίας ζώνης λιμένα.
Το τίμημα της εξαγοράς, οι προσαυξήσεις και οι εκπτώσεις. Ποιοι έχουν δικαίωμα εξαγοράς και ποιοι εξαιρούνται. Ολόκληρο το νομοσχέδιο. Δείτε εδώ στο ecopress
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι με το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου επιλύονται χρόνια προβλήματα που αφορούν την αγορά ακινήτων. Όπως είπε «επιχειρείται η επίλυση ενός διαχρονικού κοινωνικού προβλήματος που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κατεχόμενων δημόσιων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών».
-«Προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου της διαδικασίας εξαγοράς των ακινήτων αυτών από πρόσωπα που τα κατέχουν, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του σχεδίου νόμου. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετούνται σκοποί δημοσίου συμφέροντος, όπως η οριστική διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η αποκατάσταση προσώπων που διατηρούν στα ακίνητα αυτά την κατοικία τους ή τον τόπο άσκησης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας» είπε ο κ Σταϊκούρας
-«Οι ως άνω δημόσιοι σκοποί –συνέχισε ο κ Σταϊκούρας- βαίνουν παράλληλα με τον δημόσιο σκοπό της -επ’ ωφελεία του Δημοσίου- αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας αυτού. Κατ’ αποτέλεσμα, προωθείται η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου και η τουριστική, βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της χώρας».
Το Δημόσιο δεν έχει καταφέρει να προστατέψει την περιουσία του
Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στη διαχείρισή της «ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου», στην οποία περιλαμβάνονται τα δημόσια και τα ανταλλάξιμα κτήματα και ειδικότερα σημείωσε ότι: «λόγω της μεγάλης της έκτασης, που καθιστά δυσχερή την αποτελεσματική της προστασία, η ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου αποτέλεσε, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, αντικείμενο ιδιωτικών καταλήψεων, χωρίς το Δημόσιο να καταφέρει να την προστατεύσει».
-«Η πραγματικότητα αυτή έγινε από πολύ νωρίς αντιληπτή, και για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης καταπάτησης, η Ελληνική Πολιτεία έχει εκδώσει κατά καιρούς νόμους με τους οποίους δόθηκαν κίνητρα για την παραχώρηση των κατεχομένων ακινήτων στους κατόχους αυτών (π.χ. α.ν.2145/1939, ν.3800/1957, α.ν.263/1968, ν.357/1976, ν.719/1977). Όμως, λόγω των ανελαστικών προϋποθέσεων που έθεταν οι παραπάνω νόμοι, το πρόβλημα των κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου δεν επιλύθηκε, και ο επιδιωκόμενος σκοπός επιτεύχθηκε μόνο κατά ένα μικρό μέρος.
-«Από την τελευταία καταγραφή, που έγινε από το υπουργείο Οικονομικών το 2004, προέκυψε ότι σε σύνολο 97.029 καταγεγραμμένων Δημόσιων και Ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί τα 89.928, δηλαδή ποσοστό 92%. Τα παραπάνω στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί και αντικατοπτρίζει διαχρονικά την αντικειμενική δυσκολία περιφρούρησης της δημόσιας περιουσίας», είπε ο υπουργός.
Αυστηρές προϋποθέσεις εξαγοράς
-«Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται να επιλύσει ακριβώς αυτό το κοινωνικό πρόβλημα και να ορίσει, με ασφάλεια και σαφήνεια, συγκεκριμένες προϋποθέσεις εξαγοράς των ακινήτων αυτών, έτσι ώστε τα εν λόγω ακίνητα να αποδοθούν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», είπε ο υπουργός.
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι προϋποθέσεις εξαγοράς που τίθενται σχετικά με την κατοχή ακινήτου για 30 έτη με τίτλο και κτίσμα με ημερομηνία ανέγερσης μέχρι 31.12.1991 ή κατοχή για 40 έτη χωρίς τίτλο και κτίσμα που αποτελεί κύρια και μοναδική κατοικία, τόπο άσκησης αγροτικής ή βιομηχανικής/τουριστικής δραστηριότητας και κτίσμα με ημερομηνία ανέγερσης μέχρι 31.12.1981, είναι αυστηρές και διασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξει μία γενική τακτοποίηση αυθαίρετων κατόχων με την μαζική απονομή τίτλων κυριότητας σε καταπατητές».
-«Ο σκοπός του νόμου είναι κοινωνικός και έχει καθαρά αποκαταστατικό χαρακτήρα: να αποδοθούν ακίνητα που ικανοποιούν τις στεγαστικές ή επαγγελματικές ανάγκες των ιδιωτών στους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους, με επίκληση συγκεκριμένων στοιχείων και δικαιολογητικών, και μέσω μίας σαφούς διαδικασίας αυστηρού ελέγχου εκ μέρους των αρμοδίων οργάνων. Εξάλλου, τα ακίνητα αυτά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν από το Δημόσιο, το οποίο, στη βάση -πολλές φορές- αβέβαιων στοιχείων, διεκδικεί δικαστικά ή μέσω των εγγραφών στο κτηματολόγιο τα ακίνητα αυτά για τυπικούς λόγους, και επωμίζεται ένα δυσβάταχτο διοικητικό βάρος για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων. Αποτέλεσμα; ούτε το ακίνητο αξιοποιείται, ούτε το πρόστιμο πληρώνεται, ούτε ο ιδιώτης που διαμένει σε αυτό ή το χρησιμοποιεί αποβάλλεται», τόνισε ο κ Σταϊκούρας.
Σχετικά Άρθρα
- Ψηφιακός έλεγχος σε αιγιαλό και πλατφόρμα εξαγοράς καταπατημένων
- «Με το ένα πόδι» στη Βουλή η εξαγορά δημόσιων καταπατημένων εκτάσεων
- Καταπατημένα: πως θα νομιμοποιηθούν 90.000 ακίνητα
- Καταπατημένα: ποιοι και πως θα μπορούν να εξαγοράσουν εκτάσεις
- Τα βήματα & δικαιολογητικά για εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων δημοσίου
- Νομοσχέδιο: ιδιοκτησιακές ασκήσεις για καταπατημένες εκτάσεις