ecopress
Τα ωκεάνια ρεύματα ασκούν μεγάλη επίδραση στον καιρό που βιώνουν οι γειτονικές χερσαίες μάζες. Ο αέρας πάνω από ψυχρά ρεύματα μεταφέρει λίγη υγρασία, γεγονός... ΩΚΕΑΝΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Τα ωκεάνια ρεύματα ασκούν μεγάλη επίδραση στον καιρό που βιώνουν οι γειτονικές χερσαίες μάζες. Ο αέρας πάνω από ψυχρά ρεύματα μεταφέρει λίγη υγρασία, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία ερήμων στις δυτικές ακτές των ηπείρων, στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Το Ρεύμα του Κόλπου στη Φλόριντα: Το Ρεύμα του Κόλπου είναι τo ισχυρότερο ωκεάνιο ρεύμα στο βόρειο ημισφαίριο. Μεταφέρει 135 δισεκατομμύρια λίτρα νερού το δευτερόλεπτο.

Από τη διαφορά μεταξύ χαμηλών θερμοκρασιών στους ωκεανούς και υψηλών στην ξηρά, δημιουργείται θαλάσσια αύρα κατά μήκος των ακτών. Τα θερμά ρεύματα μεταφέρουν υγρασία στους ανέμους, τροφοδοτώντας συστήματα καιρού που προκαλούν βροχές και καταιγίδες στις ανατολικές ακτές.

ΑΕΝΑΗ ΚΙΝΗΣΗ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΩΚΕΑΝΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ

Το μεγάλα ρεύματα επηρεάζουν σημαντικά τον καιρό και το κλίμα των περιοχών απ’ όπου διέρχονται, θερμά ρεύματα, όπως το Ρεύμα του Κόλπου και το Ρεύμα της Καλιφόρνιας, διατηρούν τις θερμοκρασίες των υποπλικών περιοχών υψηλότερα απ’ ό,τι θα ήταν χωρίς αυτό, ενώ συγχρόνως είναι φορείς υγρασίας. Ψυχρά ρεύματα, όπως του Περού και της Μπενγκουέλα, περιορίζουν τις βροχοπτώσεις στη γειτονική ξηρά.

Με το ρεύμα: Κάποιες θαλάσσιες χελώνες διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις -μέχρι 4.500 χλμ.- από τις παραλίες εκκόλαψής τους έως τα ενδιαιτήματα τροφής. Δεν είναι πλήρως κατανοητό πως ταξιδεύουν, αλλά μάλλον χρησιμοποιούν τα ρεύματα ως οδηγούς.

Η έρημος Ατακάμα: Τα πολύ κρύο νερό του Ρεύματος του Περού, ανοιχτά της χερσονήσου Μεχιγιόνες, στη Χιλή, συντελούν στις πολύ άγονες συνθήκες στην ξηρότερη έρημο του πλανήτη, την Ατακάμα. Ομίχλη και νέφη σχηματίζονται συχνά πάνω από αυτά τα κρύα νερό, όπως φαίνεται στη δορυφορική φωτογραφία.

Ο ωκεανός συναντά την έρημο: Ο Ατλαντικός συναντά την έρημο Ναμίμπ στη δυτική ακτή της Αφρικής. Οι θερμοκρασίες κατά μήκος της ακτής είναι ήπιες έως δροσερές, λόγω του κρύου νερού από το Ρεύμα της Μπενγκουέλα. Η δροσιά φέρνει υψηλή υγρασία και 250 ημέρες ομίχλης το χρόνο. Νομάδες και ζώα των κρύων νερών, όπως οι φώκιες, ζουν σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον.

Πηγή των δημοσιεύσεων της  στήλης στο ecopress είναι η εξαιρετικά επιτυχημένη διεθνώς έκδοση «Καιρός & Κλίμα – Εικονογραφημένος Οδηγός», των Bruce Buckley, Edward. J. Hopkins, Richard Whitaker, που κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «Κασταλία» , ο οποίος προσφέρει στους αναγνώστες του ecopress την καταγραφή της ιστορικής γνώσης και της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας για τον καιρό και το κλίμα.

-«Η οδύσσεια του καιρού είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια στην ιστορία του ανθρώπου, το οποίο προσφέρει γοητευτικές διηγήσεις στον αναγνώστη», σημειώνεται στην εισαγωγή της έκδοσης.

Η διαρκής επικαιρότητα της θεματολογίας για τον καιρό και το κλίμα αναδεικνύεται μέσα από τη φράση του Μαρκ Τουέιν, από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες της Αμερικανικής λογοτεχνίας, ο οποίος έχει πει ότι: «o καιρός πάντα κάνει κάτι». Και πράγματι πρόκειται για ένα φαινόμενο καθολικού ενδιαφέροντος και θαυμασμού, αλλά παράλληλα και αντικείμενο επιστημονικής έρευνας.

Οι Εκδόσεις «Κασταλία»

Οι Εκδόσεις «Κασταλία» ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 60, από το Χαρίλαο Θρ. Μηχιώτη και έγιναν βασικά γνωστές στην ελληνική αγορά από την έκδοση εγκυκλοπαιδειών, ιστορικών, παιδικών και σχολικών βιβλίων. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 εξέδωσαν το Θησαυρό των Γνώσεων, την πρώτη μεγάλη παιδική και σχολική εγκυκλοπαίδεια (5 τόμοι και στη συνέχεια 10), την εγκυκλοπαίδεια Θαύματα της Επιστήμης σε 6 τόμους , ένα ελληνικό λεξικό, χάρτες, κείμενα ιστορικά και λογοτεχνικά… Οι Εκδόσεις Κασταλία, από το 2005 δραστηριοποιούνται εκ νέου και είναι πάλι κοντά σας με νέους τίτλους.

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία»

Το πρόγραμμα των Εκδόσεων «Κασταλία» κινείται σε πέντε άξονες:

Ανθρωπιστικές επιστήμες, την γεωπολιτική, την ιστορία μέσα από έργα-σημεία αναφοράς

Επικαιρότητα: Μεγάλες αλλαγές στο σημερινό κόσμο

Βιογραφίες: Η συλλογή Folio των εκδόσεων Gallimard με 12 τίτλους το χρόνο αγγίζοντας όλους τους τομείς του πολιτισμού: Λογοτεχνία, σινεμά, ζωγραφική, θέατρο, ποίηση, ιστορία…

Λογοτεχνία: Κλασσικά και νέα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας

Πρακτικοί οδηγοί: 12 τίτλοι από μικρά βιβλιαράκια με συνταγές των εκδόσεων First

Στοιχεία επικοινωνίας των Εκδόσεων «Κασταλία»

Διεύθυνση: Σταδίου 33, Αθήνα 105 59
Τηλ.: +30 2103215280, +30 2103247945
EMAIL: info@kastaliaeditions.gr

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας