ecopress
Της Ντίνας Καράτζιου/ Αναστέλλονται για ένα χρόνο οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και ταυτοχρόνως «παγώνει» η μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του... «Παγώνει» η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και η μείωση του ΕΝΦΙΑ

Της Ντίνας Καράτζιου/

Αναστέλλονται για ένα χρόνο οι αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών και ταυτοχρόνως «παγώνει» η μείωση του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών, το μεσημέρι της Τετάρτης 18 Μαρτίου 2020.

Στο μεταξύ έχει εκδοθεί ήδη η  απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η οποία προβλέπει ότι παρατείνεται  η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες έως τις 10 Απριλίου 2020.

Παγώνει μαζί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Η αναστολή αναπροσαρμογής συμπαρασύρει σε «πάγωμα» τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η οποία θα προέκυπτε από την αύξηση στις τιμές ζώνης, αλλά και από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών περίπου  τριών χιλιάδων περιοχών, που μέχρι σήμερα ήταν εκτός.

Παράλληλα παγώνει και ένα ντόμινο αλλαγών σε όλους τους υπόλοιπους φόρους που βαρύνουν το ακίνητο όπως για παράδειγμα ο φόρος μεταβίβασης, ο φόρος δωρεών και γονικών παροχών και πολλών ακόμη φόρων που είναι χτισμένοι πάνω στις αντικειμενικές τιμές που ορίζει το κράτος.

Στελέχη από την αγορά ακινήτων, όπως επίσης και η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρουν ότι  οι δραματικές εξελίξεις που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού  και η κρίση που έχει δημιουργήσει σε όλες τις εκφάνσεις της οικονομικής σφαίρας και δραστηριότητας, όχι απλώς δεν άφησε ανέγγιχτη την αγορά ακινήτων, αλλά μετατόπισε σε αχαρτογράφητα δεδομένα τις σταθερές στις οποίες βασίζεται ή τουλάχιστον δημιούργησαν κατά την ΠΟΜΙΔΑ  το εύσχημο επιχείρημα  στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης των ακινήτων. Για τον Πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, νομικό  κ. Στράτο Παραδιά το τρίπτυχο που δημιούργησε τις συνθήκες για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν υφίσταται πια και συνοψίζεται στα εξής:

* Οι επιπτώσεις στον τουρισμό της χώρας γενικά, και ιδιαίτερα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις (AirBNB) που έδωσαν δυναμική στην αγορά ακινήτων, αναμένονται δυστυχώς σοβαρότατες.

*Η ζήτηση ακινήτων με εισαγόμενο από το εξωτερικό χρήμα (και ιδίως από την Κίνα), για επενδυτικούς λόγους έχει εκμηδενιστεί, όπως και για απόκτηση Golden Visa.

*Στην κτηματαγορά όπου έχει πάψει να εισρέει εισαγόμενο χρήμα, η εγχώρια ζήτηση ακινήτων είναι αναιμική, λόγω της γνωστής κατάστασης του τραπεζικού συστήματος.

Τα παραπάνω γνωστοποιήθηκαν με σχετική επιστολή και στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κ. Μητσοτάκη, στην οποία υπογραμμίζονται επί του θέματος και τα εξής:

«Μέχρι προ ολίγων εβδομάδων οι ευοίωνες προοπτικές του τουρισμού, των βραχυχρόνιων μισθώσεων και της Golden Visa για κατοίκους τρίτων χωρών, ευρύτατα προβαλλόμενες  από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αποτελούσαν το επιχείρημα για να προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε μια περίπου γενικευμένη αύξηση των τιμών ζώνης των αστικών ακινήτων της χώρας. Όμως η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα πλέον στην κοινωνία και την οικονομία  μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού, ιδιαίτερα μετά την αναστολή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων, μέσα σε λίγο διάστημα έχει ανατρέψει πλήρως την προηγούμενη εικόνα»,  αναφέρει».

Σε αχαρτογράφητα νερά και η κτηματαγορά

Παράγοντες της κτηματαγοράς,  επιβεβαιώνουν ούτε λίγο, ούτε πολύ, τα παραπάνω, υπογραμμίζοντας  πως έρχονται τα πάνω κάτω λόγω των δραματικών συνθηκών και της επικείμενης οικονομικής ύφεσης. Σημειώνουν, ότι οι ισχυρές αναταράξεις επέρχονται κυρίως  από τη μεγάλη επιβράδυνση αν όχι την παύση  της ζήτησης από το εξωτερικό, υπενθυμίζοντας, ότι το 30% σχεδόν των πράξεων τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση η   σύγκλιση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών  υπήρξε ανέκαθεν μία πονεμένη ιστορία! Διαχρονικά οι κυβερνήσεις την απέφευγαν, καθώς μπορεί από αρκετές πλευρές να υποστηρίζεται ότι μέσω της σύγκλισης διορθώνονται οι στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων, ωστόσο φέρνει αυξήσεις φόρων και βεβαίως, το αντίστοιχο πολιτικό κόστος. Επ΄αυτού του ζητήματος, υποστηρίζεται και σήμερα, ότι η εξαγγελθείσα μείωση του 8% του ΕΝΦΙΑ, η οποία θα γίνει εφικτή από το δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα δημιουργηθεί από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών περί των 3 χιλιάδων περιοχών, θα ωφελήσει ελάχιστους, ή στην καλύτερη περίπτωση  –και πάλι για έναν μικρό αριθμό-, θα εξομαλύνει ή θα απορροφήσει την επιβάρυνση από την ανιούσα των αντικειμενικών αξιών, λειτουργώντας ως αμορτισέρ.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας