ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Πάνω από 1,5 εκατομμύριο αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα έπιασε η « απόχη» της  ψηφιακής πλατφόρμας μόλις στις  πέντε πρώτες ημέρες λειτουργίας της,... Πάνω από 1,5 εκατ. αδήλωτα τετραγωνικά έπιασε η ψηφιακή πλατφόρμα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα έπιασε η « απόχη» της  ψηφιακής πλατφόρμας μόλις στις  πέντε πρώτες ημέρες λειτουργίας της, αποκαλύπτοντας ότι τα αδήλωτα τετραγωνικά τόσο των ηλεκτροδοτούμενων όσο και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων  στη χώρα ξεπερνούν το 35% των συνολικών επιφανειών τους.

Τα στοιχεία, για τις πρώτες πέντε ημέρες λειτουργίας της  ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ,  που ανακοίνωσαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η ΚΕΔΕ,  αν και είναι προς το παρόν ενδεικτικά για τη συνολική εικόνα που αναμένεται να διαμορφωθεί  μέχρι το τέλος Μαρτίου, που λήγει η σχετική προθεσμία για δηλώσεις χωρίς αναδρομικά πρόστιμα  είναι  εντυπωσιακά.

Νέες εισπράξεις 

Η επιχείρηση των ψηφιακών δηλώσεων προδιαγράφει μία τεράστια εισπρακτική δυνατότητα, για πολλά εκατομμύρια «κρυφά» τετραγωνικά μέτρα επιφανειών των ακινήτων, για τα οποία οι ιδιοκτήτες που θα κάνουν εμπρόθεσμες δηλώσεις  γλιτώνουν  μεν τα αναδρομικά τέλη αλλά ανοίγει μια νέα σελίδα πληρωμής αυξημένων τελών στους Δήμους.

Στις 59.000 οι δηλώσεις 

Ειδικότερα ανακοινώθηκε ότι σε μόλις πέντε (5) ημέρες λειτουργίας της υπηρεσίας έχουν επισκεφτεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα  739.886 πολίτες προκειμένου να συγκρίνουν τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, που έχουν δηλώσει στο Ε9 με τα δηλωμένα τετραγωνικά που έχουν υποβάλει στον οικείο Δήμο. Έχουν υποβληθεί 59.600 αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις. Μεταξύ αυτών έχουν υποβάλει δηλώσεις και 1.230 κάτοικοι του εξωτερικού. Από τις 59.600 δηλώσεις οι 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Από αυτές τις 59.600 αιτήσεις έχουν προκύψει 1.585.717τ.μ επιπλέον προς τους Δήμους της χώρας. Ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλώσει στο Ε9 και αυτών που είχαν υποβάλει στο Δήμο τους, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη.

Συγκρίσεις Ε9 και Δήμων 

Σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σημειώνεται ότι η πλατφόρμα άνοιξε στις 14.00 ακριβώς στις 27 Φεβρουαρίου και άρχισε αμέσως να έχει μεγάλη κίνηση. Έκτοτε, λειτουργεί απρόσκοπτα, εξυπηρετώντας με τον ελάχιστο κόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο έλεγχος και η δήλωση γίνεται με τέσσερα κλικ, χωρίς κανένα δικαιολογητικό και με μέσο όρο υποβολής 5 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ ανέπτυξαν την πλατφόρμα προκειμένου οι ιδιοκτήτες να επωφεληθούν από την ευεργετική διάταξη του άρθρου 51 του νόμου 4647/2019 που ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες απαλλάσσονται από αναδρομικές χρεώσεις εφόσον υποβάλλουν τη δήλωση διόρθωσης τετραγωνικών.

Ζητούμενο ήταν να συγκρίνουν σε πρώτη φάση τα τετραγωνικά των ακινήτων τους, που έχουν δηλώσει στο Ε9 με τα δηλωμένα τετραγωνικά που έχουν υποβάλει στον οικείο Δήμο. Από αυτούς, 59.600 υπέβαλαν αιτήσεις με διορθωτικές δηλώσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι ανάμεσά τους βρίσκονται 1.230 κάτοικοι εξωτερικού. Από τις 59.600 δηλώσεις οι 50.414 αφορούν ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και οι 9.187 μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Από τις 59.600 αιτήσεις έχουν προκύψει 1.585.717 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον προς τους Δήμους της χώρας. Πρόκειται για ποσοστό 36,48% σε σχέση με τα τετραγωνικά που είχαν δηλώσει στο Ε9 και αυτών που είχαν υποβάλει στο Δήμο τους, προκειμένου να υπολογιστούν τα δημοτικά τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31/3/2020 υποβάλλεται διορθωτική δήλωση χωρίς πρόστιμα για την μη υποβολή ή την υποβολή προηγούμενης ανακριβούς δήλωσης. Για την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης απαιτείται μόνον η ταυτοποίηση με τους κωδικούς που χρησιμοποιούνται για την είσοδο στο Taxis. Η εφαρμογή είναι mobile friendly παρέχει προσβασιμότητα σε όλους και διαθέτει ηλεκτρονικό εγχειρίδιο τόσο για τους πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Είναι κατάλληλη για τα ΑμεΑ και εναρμονισμένη πλήρως με το πρότυπο WCAG 2.0.

Περιουσιολόγιο

Στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφέρεται επίσης ενημερωτικά πως σε άριστη συνεργασία τόσο με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσο και με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από τις 7.03 πμ της 4/3/2020 δεν αντλούμε πλέον τα δεδομένα του Ε9 από την εκκαθαριστική του 2019 αλλά από το αρχείο του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ, το οποίο περιλαμβάνει και όλες τις τελευταίες μεταβολές ακινήτων. Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε με έγγραφό του Αρ. Πρωτ. 14858/3-3-2020 σε όλους τους Δήμους της χώρας και υποδεικνύει στις Διευθύνσεις Εσόδων των Ο.Τ.Α να πιστοποιηθούν ως χρήστες στη πλατφόρμα ταυτοποίησης και αυθεντικοποίησης της ΚΕΔΕ (GovHUB) μέσω των διαχειριστών τους στο Δήμο τους, προκειμένου να υποδεχθούν και να επεξεργαστούν τις διορθωτικές δηλώσεις των δημοτών τους.

Κέντρο εξυπηρέτησης

Τέλος λόγω της μεγάλης εισροής τηλεφωνημάτων στο Help Desk της ΚΕΔΕ, με πρόταση του Προέδρου της κου Παπαστεργίου Δημήτρη αυξήθηκαν τα στελέχη που συγκροτούν το κέντρο εξυπηρέτησης προκειμένου να ανταποκριθούμε με επάρκεια στις αυξημένες ανάγκες.

Διευκρινίζεται πως στο Help Desk της ΚΕΔΕ απευθύνονται οι διαχειριστές και χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, υπάλληλοι των Δήμων, προκειμένου να δηλώσουν δυσλειτουργία της υπηρεσίας ή να λάβουν επιπλέον πληροφόρηση για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας. Οι πολίτες απευθύνονται στο Help Desk της ΚΕΔΕ ΜΟΝΟ για θέματα δυσλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας κατά την είσοδο τους σε αυτή. Τόσο για τους πολίτες όσο και για τους υπαλλήλους των Δήμων παρέχονται αναλυτικές οδηγίες στη πλατφόρμα σε ηλεκτρονική μορφή (wiki) καθώς και «συχνές ερωτήσεις». Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση σχετικά με τη δήλωση των ακινήτων τους, απευθύνονται αποκλειστικά στο Δήμο που ανήκει το ακίνητό τους. Οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφτούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τυχόν διόρθωση τ.μ των ακινήτων τους διότι η προθεσμία 30/3/2020 είναι καταληκτική.

Δήλωση Υπουργού ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη:

Η τεράστια ανταπόκριση σε μια διαλειτουργικότητα που δεν απαιτεί κανένα δικαιολογητικό και γίνεται με τέσσερα κλικ αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε μια ηλεκτρονική υπηρεσία εύχρηστη, κατανοητή και ασφαλή. Είναι μόνο η αρχή για μια σειρά υπηρεσιών που συγκροτούν τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, δηλαδή τη χρήση της τεχνολογίας για την απλούστευση των διαδικασιών και την αλλαγή της κουλτούρας των συναλλαγών μας με το Δημόσιο και τους φορείς, αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και την ΑΑΔΕ.

Δήλωση Προέδρου ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:

Η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας της πλατφόρμας που ανέπτυξε η ΚΕΔΕ, έδειξε πόσο πιο εύκολη κάνει τη ζωή μας η πληροφορική αλλά και η συνεργασία των φορέων του κράτους. Συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερες ψηφιακές υπηρεσίες προς όφελος των δημοτών μας.

Δήλωση Διοικητή της ΑΑΔΕ , Γιώργου Πιτσιλή

«Η ΑΑΔΕ, σταθερά προσανατολισμένη στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και σε στενή συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τη ΓΓΠΣΔΔ και την ΚΕΔΕ, υλοποίησε άμεσα το μέρος του έργου που της αναλογούσε για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μη δηλωμένων τετραγωνικών μέτρων στους ΟΤΑ. Είναι καθήκον μας να στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να είμαστε δίπλα στην καθημερινότητα του δημότη. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η υψηλή ανταπόκριση των πολιτών στην πρωτοβουλία αυτή, η οποία αποδεικνύει ότι η στοχοπροσήλωση στην εξυπηρέτηση του πολίτη βρίσκει πάντα θετική ανταπόκριση.»

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας