ecopress
  Για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης   Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή... Παράταση ανάρτησης των δασικών χαρτών  έως τις 27 Ιουλίου ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ

 

Για την υποβολή αντιρρήσεων, αιτήσεων πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεων εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης

 

Με τροπολογία που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή από τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων για τη Σύμβαση της Βαρσοβίας, παρατείνεται η διάρκεια της ανάρτησης των ήδη αναρτημένων δασικών χαρτών, έως τις  27 Ιουλίου 2017.  Σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΥΠΕΝ σημειώνεται ότι  με αυτόν τον τρόπο δίνεται το περιθώριο χρόνου στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα παρακάτω εργαλεία: Υποβολή αντιρρήσεων επί του χαρακτήρα των εκτάσεων στον αναρτημένο δασικό χάρτη. Υποβολή αιτήματος πρόδηλου σφάλματος για διόρθωση στον χάρτη. Υποβολή αιτήματος εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις που είχαν στο παρελθόν δασικό ή χορτολιβαδικό χαρακτήρα, είναι άλλης μορφής σήμερα και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η καταληκτική αυτή ημερομηνία είναι δεσμευτική και αποτελεί την τελευταία παράταση που δίνεται, καθώς η μερική κύρωση του χάρτη πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017. Τονίζεται επίσης ότι η 27η Ιουλίου 2017 είναι καταληκτική ημερομηνία τόσο για τους κατοίκους της Ελλάδας, όσο και αυτούς του εξωτερικού, λόγω της παραπάνω αναγκαιότητας. Η παράταση αυτή δίνεται για τη βέλτιστη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών, αλλά και για να υπάρχει επάρκεια χρόνου, ώστε να αποσταλούν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων από τους ΟΤΑ. Με την παράταση θα δοθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εργαλείου, που έχει δημιουργηθεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε. εδώ και λίγες ημέρες, για την αίτηση πρόδηλου σφάλματος. Η δημιουργία και εφαρμογή εύχρηστων εργαλείων για τους πολίτες, σε εφαρμογή της σχετικής ΥΑ, εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΕΝ για την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη μείωση του κόστους. Τέλος, η παράταση δίνεται ώστε να υπάρξει δυνατότητα ενημέρωσης όλων των αγροτών των οποίων οι εκτάσεις αλληλεπιδρούν με τους δασικούς χάρτες και είναι ενταγμένες στο ΟΣΔΕ, ώστε να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, στη χρήση των παραπάνω εργαλείων, καθώς και για να ολοκληρωθεί η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων και εγκυκλίων που θα βοηθήσουν στην καλύτερη χρήση αυτών.

-Δηλώσεις αν. ΥΠΕΝ : Στο θέμα των δασικών χαρτών αναφέρθηκε  νωρίτερα, πριν την κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας, με την οποία δίνεται παράταση για τους δασικούς χάρτες, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm». Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς προχωράει η κατάρτιση των δασικών χαρτών ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «είναι σε επίπεδο πληρότητας όσον αφορά τα θεσμικά εργαλεία, αλλά υπάρχει μία δυσκολία στην απόκριση του ελληνικού συστήματος και της κοινωνίας γενικότερα και της αυτοδιοίκησης». «Έχουμε δώσει χρόνο στους δήμους και μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσουμε και ποιοι δήμοι δεν είναι συνεπείς για να γνωρίζουν και οι πολίτες […] Θα λάβουμε όλα τα μέτρα και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης και στο επίπεδο του αγροτικού κόσμου, για να εφαρμοστούν οι δασικοί χάρτες. Αυτό θα το κάνουμε κρατώντας τις προθεσμίες που θέλουν στο τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε την προσωρινή κύρωση και στις αρχές του νέου έτους την οριστική κύρωση για το 35% των χαρτών, που έχουν ήδη αναρτηθεί, ενώ ήδη με το κτηματολόγιο ετοιμάζουμε τη νέα προκήρυξη και τις νέες αναρτήσεις», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά το αίτημα φορέων να δοθεί παράταση για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες ο αν. υπουργός διευκρίνισε: «Παράταση μόνο για την παράταση δε θα δοθεί. Παράταση με νέα εργαλεία και με επίλυση προβλημάτων μπορούμε να συζητήσουμε. Πολλοί ζητούν παράταση έχοντας στον νου τους αναστολή. Η αναστολή, η μη εφαρμογή των δασικών χαρτών, δεν είναι κάτι που θα επιλέξουμε»

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας