ecopress
   Του Νίκου Ντάτσιου/  Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη   Και να που φτάσαμε να θρηνούμε νεκρούς από….. νεροποντή, όταν μάλιστα είχαμε διαβεβαιώσεις...

 

 Του Νίκου Ντάτσιου/  Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη

 

Και να που φτάσαμε να θρηνούμε νεκρούς από….. νεροποντή, όταν μάλιστα είχαμε διαβεβαιώσεις ότι η Αττική είναι απολύτως οχυρωμένη έναντι των ακραίων καιρικών φαινομένων΄και ακόμη περισσότερο όταν από το πρώτο Ρυθμιστικό Σχέδιο του 1983 (του Τρίτση) ως βασική παρέμβαση για την Αττική είχε καθοριστεί η αντιπλημμυρική προστασία και θωράκιση της Αττικής.
.
Η τραγωδία που υπέστησαν οι «προλεταριακές» περιοχές της Νέας Περάμου, της Μάνδρας και της Μαγούλας, αποτελεί μια ακόμη απόδειξη των ανοχύρωτων πόλεων μας, της συσσώρευσης των οικολογικών αδιεξόδων ως αποτέλεσμα συνεχών παραβάσεων και παραβιάσεων των Νόμων της Φύσης, σ αυτό που συμπυκνωμένα χαρακτηρίζουμε ως «μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης». Ένα μοντέλο άναρχης δόμησης και αυθαίρετων πολεοδομικών επεκτάσεων για το οποίο φέρει ευθύνες το σύνολο των πολιτικών κομμάτων που Κυβέρνησαν, διοικήσεις Δήμων και Πολεοδομιών, το λόμπυ του ΤΕΕ , των Μηχανικών και των εργολάβων άλλα και μια νοοτροπία πολιτών που εθίστηκε στην πρακτική του αυθαιρέτου και της παράβασης αφού κάποια στιγμή όλα νομιμοποιούνταν με τις πολιτικές συναλλαγές που επέτρεπαν την αναπαραγωγή του «συστήματος».
Το 1996 με δύο νεκρούς στην ίδια περιοχή και με την πλημμύρα του 1999, είχαμε τα προανακρούσματα της Φύσης που δυστυχώς κανείς αρμόδιος δεν έλαβε υπόψη του αφού ως γνωστό τα τραγικά γεγονότα στη χώρα ξεχνιούνται όταν πέφτει η τηλεθέαση τους για να επανέλθουμε στις «ίδιες πρακτικές»
Τα βασικά αίτια που ευθύνονται για την χτεσινή τραγωδία είναι:
• Η ολική αποψίλωση του Όρους Πατέρα μετά την μεγάλη πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2016, σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά του αργιλώδους εδάφους του, που ευνοεί την χειμμαροποίηση
• Το μπάζωμα του κεντρικού χείμαρρου «Σαραντάπορου» στον οποίο καταλήγει ένα σύνολο μικρότερων ρεμάτων (Λυκόρρεμα, Λούτσα, Άγια Αικατερίνη κλπ) σε έκταση που υπερβαίνει τα 500μέτρα, λίγο πριν την εκβολή του στον ομώνυμο Κόλπο της Ελευσίνας. Το πλάτος της εξόδου περιορίστηκε μόλις στα 8 μέτρα μετά από ένα σύνολο πολεοδομικών παρεμβάσεων, με πιο χαρακτηριστική την δημιουργία Δημοτικού αμαξοστασίου και χώρου επισκευών οχημάτων!
• Το έλλειμμα των αντιπλημμυρικών έργων αφού οι έως τώρα παρεμβάσεις παραμένουν σημειακές και αποσπασματικές –εστιαζόμενες στην Εθνική οδό.
• Η παντελής έλλειψη προετοιμασίας των πολιτών και των δημόσιων οργανισμών στην αντιμετώπιση κρίσεων και ακραίων φαινομένων, τα οποία γίνονται όλο και πιο συχνά
Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Πολυτεχνείου τα ανοιχτά ρέματα του Λεκανοπεδίου Αττικής το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα ενώ το 2013 μόλις 434 χιλιόμετρα παρουσιάζοντας δλδ ποσοστό μείωσης 66,4%!
.
Ίσως η πρώτη ενέργεια για την αντιμετώπιση των επερχόμενων καταστροφών θα έπρεπε να είναι η διακομματική συνεννόηση για το άμεσο ξε-μπάζωμα όλων των ρεμάτων -μια πρακτική που ακολουθείται διεθνώς, αφού η μέθοδος εγκιβωτισμού αποδεικνύεται αδιέξοδη και επικίνδυνη- . Τα ανοιχτά ρέματα, οι μεγάλες πράσινες διαδρομές που ενώνουν τους ορεινούς όγκους με μικρά ή μεγάλα πάρκα, η αναδάσωση των βουνών και η επέκταση της Φύσης στις πόλεις μας, αποτελούν αναγκαίες πρακτικές συλλογικής επιβίωσης για τα επόμενα χρόνια.
Μια συνήθης πρακτική είναι αυτή του υπολογισμού των απαιτούμενων διατομών των ανοιχτών ρεμάτων ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή δίοδος του νερού λαμβάνοντας υπόψη τις μέγιστες τιμές του όγκου του που αναμένεται σε περίπτωση ακραίας βροχόπτωσης.
.
Ο υπολογισμός των βροχοπτώσεων θα πρέπει να γίνει με βάση τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, -συνέπεια της κλιματικής αλλαγής-, φαινόμενα συνήθη και κλιμακούμενα όσο δεν λαμβάνονται ριζικά μέτρα περιορισμού των εκπομπών του CO2 από την Παγκόσμια Κοινότητα και τους κύριους ρυπαντές του πλανήτη. Ήδη στην χώρα κάνουν την εμφάνιση τους τροπικοί Μεσογειακοί κυκλώνες όπως οι τρέχοντες Ευριδίκη και Ζήνωνας με την επωνυμία medi-canes!
.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τους ΟΤΑ οφείλει να εκπονήσει και να εφαρμόσει ένα σχέδιο προετοιμασίας των πολιτών έναντι κρίσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων. Ζητήματα όπως η πρόσβαση και η επικοινωνία με κέντρα πρόβλεψης και πληροφόρησης για βοήθεια κατά την διάρκεια του φαινομένου, οι ομάδες εθελοντών ανά Δήμο, ο καθαρισμός των φρεατίων και η στεγάνωση των υπόγειων χώρων , η προφύλαξη των δεξαμενών πετρελαίου και των ηλεκτρικών κυκλωμάτων, οι εγκαταστάσεις ασφαλειών υπερχείλισης στα συστήματα αποχέτευσης, η οδηγική συμπεριφορά, τα είδη πρώτης ανάγκης ανά νοικοκυριό κλπ θα έπρεπε να γίνουν γνωστά σε κάθε σπίτι αντί του καθημερινού εθισμού μας στις άθλιες αντεγκλήσεις, στις επικοινωνιακές Κυβερνητικές φιέστες και στις διαφημίσεις…. μετεωριζόμενοι μεταξύ κατάθλιψης και εθνικού πένθους.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας