ecopress
Σε κατήφορο χωρίς «φρένο» έχουν μπει οι Υπηρεσίες Δόμησης. Στις ελλείψεις προσωπικού, την αδυναμία να εξυπηρετήσουν τον όγκο των υποθέσεων τους, την απουσία πολεοδομικής... Πολεοδομίες: ξυλοδαρμός για καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικής άδειας

Σε κατήφορο χωρίς «φρένο» έχουν μπει οι Υπηρεσίες Δόμησης. Στις ελλείψεις προσωπικού, την αδυναμία να εξυπηρετήσουν τον όγκο των υποθέσεων τους, την απουσία πολεοδομικής κάλυψης των μισών Δήμων της χώρας, καθώς έχει λήξει η διοικητική υποστήριξη από τους Δήμους που λειτουργούν ΥΔΟΜ χωρίς να έχει δοθεί νομοθετική λύση, έρχεται να προστεθεί νέο περιστατικό ξυλοδαρμού υπαλλήλου Πολεοδομίας από πολίτη για καθυστέρηση έκδοσης οικοδομικής άδειας.

 

Το περιστατικό συνέβη την προηγούμενη Πέμπτη το μεσημέρι στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Τυρνάβου, όταν λίγο μετά τις 3 το απόγευμα, ο δράστης μπήκε στο γραφείο και άρχισε να ξυλοκοπεί το θύμα, υπάλληλο της ΥΔΟΜ, που αμέσως μετά μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας της περιοχής. Όπως έγινε γνωστό, ο πολίτης νωρίτερα είχε απευθυνθεί και στον δήμαρχο για την καθυστέρηση στην έκδοση της άδειας που ζητούσε και εκείνος του είπε πως αν υπάρχει διαφορά με την υπηρεσία, μπορεί να κινηθεί νομικά.

Δημοτικές αρχές

Η Πανελλήνια  Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλληλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ) καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό βιαιοπραγίας κατά Υπαλλήλου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Τυρνάβου την Πέμπτη 9/6/2022 συνδέει το περιστατικό με τη χρόνια και συνεχιζόμενη απαξίωση των Υπηρεσιών Δόμησης και επισημαίνει ότι «οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να στηρίζουν και να προστατεύσουν τους Υπαλλήλους με κάθε τρόπο (ηθικό, νομικό και οικονομικό) και όχι έμμεσα να παροτρύνουν του πολίτες να υποβάλλουν μηνύσεις, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα στους υπαλλήλους οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτούς για να φέρουν σε πέρας το έργο τους».

Διοικητική υποστήριξη

Παράλληλα η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ σημειώνει ότι  από 1/6/2022 έχει λήξει – για ακόμη μια φορά – η Διοικητική υποστήριξη των Δήμων που δεν έχουν Υ.ΔΟΜ. και αναμένουμε μία ακόμη παράταση, γεγονός που προκαλεί πρόσθετες διοικητικές δυσλειτουργίες –Τι θα γίνει με τη διοικητική υποστήριξη των ΥΔΟΜ, δείτε στο ecopress -αναφέροντας ότι η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά είναι τραγική κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Και όσοι έχουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες και με 1-3 Μηχανικούς ενώ απαιτούνται κατ’ ελάχιστον πέντε (5).

Aνακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Στην ανακοίνωση της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, που υπογράφουν ο πρόεδρος Δημήτρης Πετρόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ανδρέας Πολίτης αναλυτικά σημειώνεται ότι:

-«Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καταδικάζει απερίφραστα το περιστατικό βιαιοπραγίας κατά Υπαλλήλου της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Τυρνάβου την Πέμπτη 9/6/2022. Δυστυχώς το εν λόγω περιστατικό δεν είναι το πρώτο μιας και έχουν προηγηθεί άλλα αντίστοιχα περιστατικά την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, όπως στο Δήμο Θήρας. Η χρόνια και συνεχιζόμενη απαξίωση των Υπηρεσιών Δόμησης, όπως και του συνόλου των Τεχνικών Υπηρεσιών εδώ και πάνω από δέκα έτη, δημιουργεί ασφυκτικό πλαίσιο εργασίας, το οποίο συμπληρώνεται με τη στοχοποίηση – από αιρετούς, μερίδα πολιτών και ΜΜΕ- των Υπαλλήλων, οι οποίοι μετατρέπονται κυριολεκτικά σε «σάκους του μποξ» προσπαθώντας απλά να κάνουν τη δουλειά τους εν μέσω χαώδους πολυνομίας, ακραίας υποστελέχωσης, ασφυκτικών πιέσεων και κλίματος επιθετικότητας πολιτών που προέρχονται κυρίως από την δημιουργία κλίματος και αδιαφορίας της πολιτείας.

Οι Δημοτικές Αρχές οφείλουν να στηρίζουν και να προστατεύσουν τους Υπαλλήλους με κάθε τρόπο (ηθικό, νομικό και οικονομικό) και όχι έμμεσα να παροτρύνουν του πολίτες να υποβάλλουν μηνύσεις, αναζητώντας εξιλαστήρια θύματα στους Υπαλλήλους οι οποίοι υπερβάλλουν εαυτούς για να φέρουν σε πέρας το έργο τους. Σημειώνουμε επίσης ότι από 1/6/2022 έχει λήξει – για ακόμη μια φορά – η Διοικητική υποστήριξη των Δήμων που δεν έχουν Υ.ΔΟΜ. και αναμένουμε μία ακόμη παράταση, γεγονός που προκαλεί πρόσθετες διοικητικές δυσλειτουργίες.

Όπως έχουμε αναδείξει επανειλημμένα, η λειτουργία των Υπηρεσιών Δόμησης πανελλαδικά είναι τραγική κυρίως λόγω της υποστελέχωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τους 332 Δήμους της Χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης ενώ οι 164 (49%) όχι. Και όσοι έχουν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες ειδικότητες και με 1-3 Μηχανικούς ενώ απαιτούνται κατ’ ελάχιστον πέντε (5). Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία μας μαζί με την ΠΟΜΗΤΕΔΥ και την ΠΟΕ ΟΤΑ είχε προκηρύξει πρόσφατα Απεργία – Αποχή 2 εβδομάδων για το σύνολο των Υπηρεσιών Δόμησης με βασικά αιτήματα τη στελέχωση των ΥΔΟΜ με προσλήψεις όλου του απαιτούμενου προσωπικού, την επανεξέταση της λειτουργίας των ΥΔΟΜ από τους Δήμους σε συνάρτηση με τη λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης, τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα μέσα και εργαλεία για την δουλειά τους, για την απλοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, τη Νομική Υποστήριξη σε κάθε ΥΔΟΜ, την επαναφορά της προέγκρισης άδειας σε όλες τις κατηγορίες αδειών και τασσόμαστε ενάντια στην ανάθεση λειτουργίας των ΥΔΟΜ σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς.

Συμπαραστεκόμαστε ενεργά στους συναδέλφους μας και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά την εργασία των υπαλλήλων και να μην δίδονται δικαιώματα για τέτοιου είδους φαινόμενα, να προστατεύουν το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως ρητά επιτάσσει και το Σύνταγμα».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας