ecopress
Του Μιλτιάδη Ματσούνη, Πολιτικός Μηχανικός mmatsounis@gmail.com Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν οι παρατηρήσεις μιας υπηρεσίας δόμησης που «ερμηνεύει» το άρθρο 39 παρ.3 του... Πολεοδομική Ελληνική νομοθεσία ή επιστροφή στη ζούγκλα;

Του Μιλτιάδη Ματσούνη, Πολιτικός Μηχανικός

mmatsounis@gmail.com

Αφορμή για αυτό το άρθρο στάθηκαν οι παρατηρήσεις μιας υπηρεσίας δόμησης που «ερμηνεύει» το άρθρο 39 παρ.3 του Ν.4495/17 όπως εκείνη επιθυμεί και καταλήγει να κάνει παρατηρήσεις επί του διαγράμματος δόμησης που αφορούν τις κατόψεις. 

Ασυνήθιστο σύμπλεγμα σπιτιών στη ζούγκλα του Μπαλί in.gr

Ζούμε και εργαζόμαστε σε μια χώρα στην οποία εκτός από την πληθώρα νόμων, εγκυκλίων, υπουργικών αποφάσεων και τιτιβισμάτων, υπάρχουν και οι επιμέρους «νομικοί» που ερμηνεύουν όλα τα προηγούμενα κατά το δοκούν. Μην γνωρίζοντας τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους, θα αναφερθώ σε κάποια παραδείγματα που αφορούν τον κλάδο των μηχανικών.

Πριν την λειτουργία του e-adeies, εκείνο το καιρό που πηγαίναμε στις πολεοδομίες, πόσες φορές είχαμε έρθει αντιμέτωποι με τον εξής διάλογο με τον ελέγχονταπ.χ. σε μία απλή άδεια μικρής κλίμακας:

-Ελέγχων: Έχετε φέρει όλα τα δικαιολογητικά;

-Συνάδελφος Μηχανικός: Βεβαίως.

-Ελέγχων: Ναι, ξέρετε εκτός από αυτά που αναγράφονται στο ΦΕΚ, εμείς θέλουμε και αυτό, αυτό, αυτό……..σαν υπηρεσία.

Και τώρα το ίδιο συμβαίνει, όχι στις άδειες μικρής κλίμακας, απλά γίνεται ηλεκτρονικά και κατόπιν ραντεβού.

Όταν δημοσιεύτηκε ο Ν.4495/17 στο άρθρο 116 – το άρθρο που έλεγε για μια τετραμελή επιτροπή από πέντε άτομα(!), ευτυχώς άλλαξε ένα χρόνο μετά – τα δικαιολογητικά της επιτροπής ήταν πολύ απλά. Μέχρι τουλάχιστον να πας στην επιτροπή. Εκεί αφού ξεπερνούσες την φράση «Εμείς πηγαίνουμε με το άρθρο 12 του Ν.4178/13» που και εκεί τα ίδια έλεγε, πήγαινες στην φράση «Κατόψεις-Όψεις-Τομές». Το άρθρο 116 παρ.4, έλεγε ρητά ότι από σχέδια έπρεπε να έχεις μόνο τοπογραφικό διάγραμμα. Η αρχιτεκτονική αποτύπωση σαν δικαιολογητικό προστέθηκε δύο χρόνια μετά. Προφανώς η επιτροπή εκτός από την δικιά της ερμηνεία στο άρθρο είχε και ικανότητες πυθίας και προέβλεπε το μέλλον.

Θέλεις να μεταβιβάσεις το ακίνητο σου. Ένα από τα δικαιολογητικά που θα χρειαστεί ο συμβολαιογράφος για να προβεί στην μεταβίβαση, είναι η βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από τον οικείο  δήμο. Πηγαίνεις στο οικονομικό τμήμα του δήμου και η υπάλληλος σου ζητάει βεβαίωση νομιμότητας του Ν.4495/17. Με βάση το άρθρο 83, παρ.1 του Ν.4495/17 η βεβαίωση εκδίδεται σε περίπτωση δικαιοπραξίας, κοινώς συμβόλαιο. Στην ερώτηση προς τον υπάλληλο, γιατί ζητάτε βεβαίωση η απάντηση είναι ότι έτσι έχουν πει οι ανώτεροι. Ποιοι είναι αυτοί οι ανώτεροι; Δηλαδή αν οι ανώτεροι ζητούσαν και πιστοποιητικό γεννήσεως για την έκδοση του ΤΑΠ, θα έπρεπε να το προσκομίσουμε;

Με βάση το άρθρο 4, παρ.γ της ΚΥΑ 100692/2009 (ΦΕΚ 1487/Β/2009) και την από 26/11/2012 ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, το τοπογραφικό νοείται ένα φύλλο και χρεώνεται 5 ευρώ. Σε συνομιλία με την διευθύντρια του συλλόγου και στην ερώτηση γιατί πλήρωσα 25 ευρώ για ένα τοπογραφικό η απάντηση είναι αποστομωτική. « Ο κάθε νομικός ερμηνεύει το νόμο διαφορετικά»

Έξω στον κόσμο χρησιμοποιείται η φράση «Ζούγκλα γίναμε». Στην περίπτωση της εφαρμογής της Ελληνικής νομοθεσίας, είμαστε χειρότερα από ζούγκλα αφού στην ζούγκλα υπάρχει σε κάθε αγέλη και σε κάθε ομάδα ένας αρχηγός που ορίζει τι πρέπει να γίνει, τι επιτρέπεται και τι όχι. Αν δεν σου αρέσουν οι κανόνες, μπορείς να φύγεις. Στην Ελλάδα δεν μπορείς να φύγεις, αφού όπου και αν πας, ακόμα και αν ο νόμος είναι ίδιος, πάντα θα υπάρχουν διάφοροι ερμηνευτές αυτού και εσύ θα εύχεσαι να επιστρέψεις στην ζούγκλα για να ακούς μόνο έναν.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας