ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Πήρε την απόφαση να γκρεμίσει τους δύο ορόφους του ξενοδοχείου, που κρύβει τη θέα της Ακρόπολης και να προωθήσει νέο Προεδρικό... Ακρόπολη: πολεοδομικό «vertigo» από τα ύψη των κτιρίων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Πήρε την απόφαση να γκρεμίσει τους δύο ορόφους του ξενοδοχείου, που κρύβει τη θέα της Ακρόπολης και να προωθήσει νέο Προεδρικό Διάταγμα μείωσης του ύψους των κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αυστηρά στα 21 μέτρα και τώρα το ΥΠΕΝ ψάχνει τρόπους να την εφαρμόσει.

Σε αυτό το πλαίσιο το ΥΠΕΝ εξετάζει να φέρει αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ),  μέσω του νέου πολεοδομικού και χωροταξικού  νομοσχεδίου, που θα καταθέσει προσεχώς στη Βουλή.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου στον Τύπο εξετάζεται η  δυνατότητα της πρόβλεψης για «απομείωση καθ’ ύψος» µε την κατεδάφιση ορόφων ενός κτιρίου για λόγους προστασίας του πολιτιστικού περιβάλλοντος και της μορφολογίας συνοχής πολεοδομικού συνόλου, σε επίπεδο δρόμου ή γειτονιάς.

Η ρύθμιση αυτή σχετίζεται σε πρώτο πλάνο µε το ξενοδοχείο στην Ακρόπολη, όπου παρά το γεγονός ότι έχει ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια, µε πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ «καθαιρέθηκαν» δύο όροφοι.

Το ΥΠΕΝ ψάχνει λύσεις για να ξεπεράσει το «σκόπελο» μεγάλων οικονομικών αποζημιώσεων,  που θα αξιώσουν οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, που έχτισαν νόμιμα και τώρα πρέπει να κατεδαφιστεί μέρος των ακινήτων τους. Στο μεταξύ δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία πρόνοια για το ακλόνητο ενδεχόμενο ότι οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες θα προσφύγουν δικαστικώς και θα διεκδικήσουν παράλληλα με τις αυτονόητες αποζημιώσεις καθαίρεσης των ορόφων των ακινήτων τους και μεγάλες αποζημίωσης για τη συνολική ζημιά της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την  υφιστάμενη νομοθεσία η αφαίρεση κτιριακής υποδομής ακολουθεί τη διαδικασία της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και της αποζημίωσης. Έτσι με τον νέο ΝΟΚ, εξετάζει το ΥΠΕΝ αντί η πολιτεία να δίνει χρήμα για να αποζημιώσει τον δικαιούχο, να  μπορεί να του εξασφαλίσει προσαύξηση του συντελεστή δόμησή, αντίστοιχη µε το 1/3 των αποσυρόμενων ορόφων, και ταυτόχρονα αύξηση του ποσοστού κάλυψης κατά πλάτος για επέκταση του υφιστάμενου κτιρίου ή για ανέγερση νέου. Και ταυτόχρονα, παρέχεται και η δυνατότητα ΜΣΔ ως µπόνους.

Άλλωστε σχετικά με την εισήγηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο ΚΕΣΥΠΟΘΑ μετά από απόφαση των Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτρη Οικονόμου,  η οποία προβλέπει  το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας από 27 έως και 34 μέτρα που ισχύει μέχρι σήμερα  να μειωθεί στα 21 μέτρα, δηλαδή κατά τρεις ορόφους ή και περισσότερο, με εξαίρεση μια ζώνη κατά μήκος της Λεωφόρου Συγγρού, στην οποία το επιτρεπόμενο ύψος πάλι μειώνεται στα 27 μέτρα, ο ίδιος ο υφυπουργός ΠΕΝ Δημήτρης Οικονόμου δήλωσε ότι:

«Η απόφαση για την τόσο μεγάλη μείωση των επιτρεπόμενων υψών ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη. Υπάρχουν κτήρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί με μεγάλα ύψη και νόμιμη οικοδομική άδεια, όχι με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, αλλά λόγω της αδράνειας του Δημοσίου. Ωστόσο, το μείζον αγαθό στην περίπτωση αυτή είναι η προστασία της Ακρόπολης, ενός από τα σημαντικότερα μνημεία και σύμβολα του παγκόσμιου πολιτισμού. Αυτό ήταν το σκεπτικό της Απόφασης του ΥΠΟΑ και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η εισήγηση του ΥΠΕΝ προς το ΚΕΣΥΠΟΘΑ, που λήφθηκε σε στενή συνεργασία με την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και τον δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κ. Μπακογιάννη. Η Αθήνα μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο της ανάπτυξης, αλλά μιας ανάπτυξη βιώσιμης που σέβεται το πολιτιστικό, οικιστικό και φυσικό περιβάλλον».

Βουλή

Σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η λύση που δίνει το Υπουργείο για το ύψος των κτιρίων γύρω από την Ακρόπολη υπογράμμισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Μέρα25.

«Το επιτρεπόμενο ύψος των κτιρίων και πριν από το προεδρικό διάταγμα που ετοιμάζουμε τώρα ήταν ανάλογο με την ερμηνεία ή 21 μέτρα ή 32+ μέτρα. Όχι 17,5 μέτρα όπως ακριβώς διαδίδεται από κάποιες πλευρές. Ποιο είναι το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας στην τελευταία απόφαση; Λέει ότι όπου έχουμε ειδικά διατάγματα, όπως αυτό που ίσχυε στην περιοχή και γενικές ρυθμίσεις όπως αυτές που προβλέπονται από το ΝΟΚ, υπερισχύουν τα ειδικά διατάγματα. Αυτό λέει. Το ειδικό διάταγμα, όμως, δεν προβλέπει εκεί 17,5 μέτρα, προβλέπει 21 μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πώς επικαλείστε μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία λέει ακριβώς αυτό που βάλαμε και εμείς. Αυτό που λέει είναι ότι, με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή, που ετοιμάζουμε, πριν από το νέο διάταγμα, ισχύει το παλιό, το οποίο αναφέρεται σε 21 μέτρα. Εμείς λοιπόν φέρνουμε ένα ειδικό διάταγμα, με βάση την νομολογία του ΣΤΕ ως ειδικό διάταγμα θα επικρατούσε όποιο ύψος και αν προέβλεπε, π.χ. θα μπορούσε να είναι  24 ή 27 μέτρα, αλλά εμείς επιλέγουμε να διατηρήσουμε τα 21 μέτρα όπως πριν. Τι απλούστερο;», σημείωσε.

Χρήσεις γης

Αναφερόμενος στις χρήσεις γης, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «για να οριστούν χρήσεις γης  προϋποτίθεται μία ειδική μελέτη, η εκπόνηση της οποίας κρατάει χρόνια-επί ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε 12 με 15 χρόνια. Ύψη κτηρίων μπορείς να ορίσεις χωρίς ειδική μελέτη όπως κάνουμε τώρα με το προεδρικό διάταγμα, αλλά οι χρήσεις γης προϋποθέτουν την μελέτη που ανέφερα. Άρα λοιπόν, καθορίζουμε τώρα τα ύψη γιατί η απόφαση αυτή ούτε μπορεί ούτε χρειάζεται να περιμένει περισσότερο και ξεκινάμε πολύ σύντομα την μελέτη Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων με την οποία θα προσδιοριστούν χρήσεις γης, όχι μόνο στην περιοχή του Μακρυγιάννη, αλλά στον συνολικό Δήμο, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο γιατί χρήσεις γης δεν μπορεί να ορίζονται αποσπασματικά αλλά για ευρεία περιοχή όπως είναι ο δήμος Αθηναίων.

Συνέχεια μας εγκαλείτε, γιατί δεν έχουμε ένα κουμπί το οποίο να το πατάμε και όλα τα πράγματα να γίνονται αμέσως. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχει Σύνταγμα, υπάρχουν νόμοι που δεν μπορείς να κάνεις ό,τι σου καπνίσει, αναγκαστικά», πρόσθεσε.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας