ecopress
Νομοθετική ρύθμιση για να υπάρξει οριστική παύση στην πρακτική του Δημοσίου το οποίο κατά την κατάρτιση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών διεκδικεί εκτάσεις... ΠΟΜΙΔΑ: να μην διεκδικεί το Δημόσιο εκτάσεις χωρίς νόμιμο τίτλο
Νομοθετική ρύθμιση για να υπάρξει οριστική παύση στην πρακτική του Δημοσίου το οποίο κατά την κατάρτιση του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών διεκδικεί εκτάσεις σε περιοχές της χώρας όπου δεν ισχύει υπέρ του, το τεκμήριο της νομιμότητας, με το Δημόσιο να μην έχει νόμιμο τίτλο, ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ.

Τις σχετικές επισημάνσεις υπογραμμίζει η ΠΟΜΙΔΑ σε  επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ζητώντας στις νομοθετικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ (δείτε σχετικό ρεπορτάζ του Ecopress), με σημείο αναφοράς τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, να συμπεριληφθεί ότι στις «Στις περιοχές της χώρας όπου δεν ισχύει υπέρ του το τεκμήριο κυριότητας, το Δημόσιο δεν διεκδικεί εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει νόμιμο τίτλο.».

Νομοθετικές ρυθμίσεις

Ειδικότερα όπως αναφέρει  σε σχέση με τις νομοθετικές ρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία οι οποίες κατέστησαν αναγκαίες μετά την ιστορική πρόσφατη απόφαση (30-1) του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της συνταγματικότητας της αναθεώρησης των δασικών χαρτών και της δικαίωσης του νόμου Χατζιδάκη, αλλά και της ΠΟΜΙΔΑ η οποία παρενέβη υπέρ του στη σχετική δίκη. Με την επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ ζητά να τεθεί τέρμα στην παράλογη πρακτική των υπηρεσιών του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, να διεκδικούν από τους πάντες τα πάντα και για πάντα, καταναγκάζοντας τους πολίτες σε αέναους δικαστικούς αγώνες διαρκείας γενεών.

Συγκεκριμένα η ΠΟΜΙΔΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και την κυβέρνηση γενικότερα, να νομοθετήσει με τόλμη και γενναιότητα τουλάχιστον και το αυτονόητο ότι: «Στις περιοχές της χώρας όπου δεν ισχύει υπέρ του το τεκμήριο κυριότητας, το Δημόσιο δεν διεκδικεί εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει νόμιμο τίτλο.».

 Η πλήρης επιστολή

Ειδικότερα η πλήρης επιστολή ΠΟΜΙΔΑ που υπογράφεται από τον πρόεδρο της κ. Στράτο Παραδιά, τον  αντιπρόεδρο κ. Χαράλαμπο Τσουτρέλη και τον γ.γ κ. Τάσσο Βάππα και απευθύνεται στο υπουργό και υφυπουργό ΠΕΝ κ. Κώστα Σκρέκα και κ. Γιώργο Αμυρά αναφέρει τα εξής: 

Αξιότιμοι κε Υπουργέ, κε Υφυπουργέ,

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε στον Τύπο ότι, ενόψει και της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ η οποία δικαίωσε με πλειοψηφία 30-1 την υπέρ της αναθεώρησης των δασικών χαρτών παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας,  το Υπουργείο σας προτίθεται να προχωρήσει άμεσα στις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα για την κύρωση των δασικών χαρτών, τη διόρθωση των σφαλμάτων της διαδικασίας, προκειμένου να κατοχυρωθεί η προστασία του περιβάλλοντος, η δημόσια περιουσία και κυρίως τα νόμιμα ατομικά δικαιώματα των πολιτών, να βοηθηθεί η οικονομική δραστηριότητα η προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου που είναι σημαντική μεταρρύθμιση για την προστασία της περιουσίας των πολιτών αλλά και του δημοσίου συμφέροντος.

Επίσης θεωρούμε ως ιδιαίτερα ρηξικέλευθες τις αναφερόμενες στον Τύπο ως προθέσεις σας για νομοθετική κατοχύρωση των ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων, κυρίως μέσω της περιστολής της ανεξέλεγκτης δυνατότητας των υπηρεσιών του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, να διεκδικούν από τους πάντες τα πάντα και για πάντα, καταναγκάζοντας τους πολίτες σε αέναους δικαστικούς αγώνες διαρκείας γενεών.

Κύριοι Υπουργοί, το Δημόσιο δεν είναι διαχειριστής real estate, γι΄αυτό και οι δαπάνες καθώς και η απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού του για προδήλως αβάσιμες διεκδικήσεις εναντίον των πολιτών είναι εντελώς ασύμφορες για τον κρατικό προϋπολογισμό και την κρατική μηχανή.

Για να λήξει οριστικά λοιπόν ο παραλογισμός αυτός, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις κρατικές υπηρεσίες, και για να ολοκληρωθεί επιτέλους η κατάρτιση κτηματολογίου και δασικών χαρτών, και μέχρις ότου η κυβέρνηση υιοθετήσει επιτέλους την πρόταση επίλυσης του Ιδιοκτησιακού Προβλήματος των εκτός σχεδίου περιοχών της χώρας μας της Επιστημονικής Επιτροπής του ΥΠΕΧΩΔΕ (Πρόεδρος Μιχ. Σταθόπουλος), που κατατέθηκε τη Βουλή το 2003, σας καλούμε να νομοθετήσετε με τόλμη και γενναιότητα τουλάχιστον και το αυτονόητο ότι:«Στις περιοχές της χώρας όπου δεν ισχύει υπέρ του το τεκμήριο κυριότητας, το Δημόσιο δεν διεκδικεί εκτάσεις για τις οποίες δεν έχει νόμιμο τίτλο.».

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας