ecopress
Απάντηση για την ακριβή ημερομηνία του νέου «Εξοικονομώ» ΔΕΝ δίνει η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέροντας σε άρθρο της ότι: «η ακριβής ημέρα... H απάντηση του ΥΠΕΝ: «Πότε θα ανοίξει το νέο «Εξοικονομώ»;

Απάντηση για την ακριβή ημερομηνία του νέου «Εξοικονομώ» ΔΕΝ δίνει η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέροντας σε άρθρο της ότι: «η ακριβής ημέρα – που είναι πολύ κοντά – δεν έχει τόση σημασία, αφού στο νέο πρόγραμμα δεν υπάρχει πλέον χρονική προτεραιότητα για την υποβολή των αιτήσεων και όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν».

Η γενική γραμματέας Ενέργειας παρουσιάζει τις αλλαγές του νέου προγράμματος, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι στο νέο «Εξοικονομώ» περιλαμβάνεται «μια νέα κατηγορία αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

Χρόνο και χρήμα για το νέο «Εξοικονομώ»

Στο μεταξύ τεχνικοί φορείς ζητούν για το νέο «Εξοικονομώ» χρόνο προετοιμασίας ενός μήνα και υποβολής των αιτήσεων δύο μηνών και χρηματοδότηση, η οποία αφενός μεν να καλύπτει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υλικών για τις ενεργειακές επεμβάσεις αφετέρου δε, ο προϋπολογισμός να προκύπτει από τη μελέτη για άνοδο τριών ενεργειακών κατηγοριών. Το ΤΕΕ/ΤΔΜ ζητά χρόνο προετοιμασίας και χρήμα για τις αυξήσεις υλικών

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Τα Νέα», με τίτλο: «Βάζουμε στην πρίζα την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών», η γενική γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρει τα ακόλουθα:

Βάζουμε στην πρίζα την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών

Της Αλεξάνδρας Σδούκου

«Κυρία Σδούκου πότε θα ανοίξει το Εξοικονομώ;». Είναι μια ερώτηση που ακούω καθημερινά από πολλούς πολίτες. Η ακριβής ημέρα – που είναι πολύ κοντά – δεν έχει τόση σημασία, αφού στο νέο πρόγραμμα δεν υπάρχει πλέον χρονική προτεραιότητα για την υποβολή των αιτήσεων και όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν. Αυτό που έχει σημασία είναι το βαθύτερο νόημα που υποκρύπτει η ερώτηση, καθώς αποτυπώνει το φλογερό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για το Εξοικονομώ, το δημοφιλέστερο από όλα τα προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους.

Το Εξοικονομώ έχει συμβάλει έως σήμερα στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 100.000 νοικοκυριών. Στόχος του νέου Προγράμματος είναι να «ανεβάσουμε ταχύτητα», αναβαθμίζοντας άλλες 50.000 κατοικίες. Είναι ο μόνος τρόπος αν θέλουμε να ανακαινίσουμε ή και να αντικαταστήσουμε το 15% των κατοικιών, έως το 2030, με κτίρια μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Ένα έργο τιτάνιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας διαθέτει γηρασμένο κτιριακό απόθεμα και τα Προγράμματα που μέχρι τώρα υλοποιήσαμε δεν επαρκούν. Εξού και τα παράπονα των πολιτών που δεν κατάφεραν να συμπεριληφθούν σε αυτά έως τώρα. Έχουν δίκιο!

Στο υπουργείο δεν χάσαμε χρόνο. Αφουγκραστήκαμε την αγωνία της κοινωνίας και αποφασίσαμε να αλλάξαμε εκ βάθρων τη φυσιογνωμία του Νέου Εξοικονομώ. Ξεκινήσαμε προσθέτοντας ένα σημαντικό ποιοτικό χαρακτηριστικό. Την υποχρεωτική Ταυτότητα Κτιρίου, που επιδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος και συμβάλλει στον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ύστερα, επειδή η συμμετοχή ήταν πράγματι πολύ υψηλή, ειδικά στον τελευταίο κύκλο, στο νέο και ενισχυμένο Εξοικονομώ 2021, αποφασίσαμε ότι η επιχορήγηση θα δίδεται κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Καταργήσαμε τη χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και θεσπίσαμε διαφανή κριτήρια αξιολόγησης. Δημιουργήσαμε, μεταξύ άλλων, μια νέα κατηγορία αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχύσουμε τις πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Προχωρήσαμε όμως και ένα βήμα παραπέρα. Μέσω του προγράμματος παρέχουμε εγγυήσεις για τον τραπεζικό δανεισμό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό της συμμετοχής τους με ίδια κεφάλαια. Σημειώνω δε ότι τα δάνεια είναι άτοκα για όλους τους ωφελούμενους.

Το «Εξοικονομώ» δεν θα λειτουργούσε αποτελεσματικά στην παρούσα φάση, εάν δεν λάμβανε υπόψη και μια άλλη σημαντική παράμετρο: τις επιπτώσεις από την εκρηκτική άνοδο στις τιμές των πρώτων υλών.

Γι’ αυτό αυξήσαμε κατά 15% τα όρια των δαπανών για μια ευρεία γκάμα υλικών και για όλο το εύρος των απαιτούμενων παρεμβάσεων, ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Με τις δράσεις μας εκτιμούμε πως θα υπερβούμε σε ποσοστό 108% τον ετήσιο στόχο του ΕΣΕΚ για την εξοικονόμηση ενέργειας από παρεμβάσεις σε κτίρια!

Θέτουμε φιλόδοξους στόχους, έχουμε σχέδιο για το πώς να τους επιτύχουμε και αυτό αναγνωρίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα κέρδισε 10 θέσεις στη διεθνή κατάταξη ως προς τον Δείκτη Κλιματικών Επιδόσεων, σύμφωνα με την έκθεση που καταρτίζει το Ινστιτούτο Germanwatch και σήμερα βρίσκεται στην 24η θέση μεταξύ 64 χωρών. Ανάμεσα στα κριτήρια που εξετάζονται για την κατάταξη των χωρών περιλαμβάνεται και η ενεργειακή απόδοση.

Στο ΥΠ.ΕΝ εργαστήκαμε με προσήλωση για το νέο Εξοικονομώ 2021, έχοντας ως ζητούμενο να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα σωστά δομημένο και δίκαιο για τους πολίτες. Παρά τις όποιες παραλείψεις, θεωρώ πως το πετύχαμε. Μένει… η εκκίνηση για να διαπιστωθεί και στην πράξη».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας