ecopress
Χρόνο προετοιμασίας ενός μήνα και υποβολής των αιτήσεων δύο μηνών και χρηματοδότηση, η οποία αφενός μεν να καλύπτει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των... «Εξοικονομώ»: ζητείται χρόνος προετοιμασίας & χρήμα για αυξήσεις υλικών

Χρόνο προετοιμασίας ενός μήνα και υποβολής των αιτήσεων δύο μηνών και χρηματοδότηση, η οποία αφενός μεν να καλύπτει τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των υλικών για τις ενεργειακές επεμβάσεις αφετέρου δε, ο προϋπολογισμός να προκύπτει από τη μελέτη για άνοδο τριών ενεργειακών κατηγοριών, ζητά για το νέο «Εξοικονομώ», το ΤΕΕ Τμήμα  Δυτικής Μακεδονίας, με παρέμβαση του προς το ΥΠΕΝ.

 «Πότε θα ανοίξει το νέο “Εξοικονομώ”;» 

Η παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΔΜ, η οποία θέτει και το θέμα αδικαιολόγητων καθυστερήσεων στις πληρωμές του «Εξοικονομώ Αυτονομώ», ενώ ζητά  να μην εξαιρεθούν από το νέο «Εξοικονομώ» οι κατοικίες που αποκτήθηκαν το 2020, έρχεται ενόψει της τελικής προετοιμασίας του επίσημου Οδηγού του  νέου προγράμματος, για το οποίο οι νεότερες πληροφορίες που μεταδίδονται από το ΥΠΕΝ μεταθέτουν για μια ακόμη φορά την έναρξη του προγράμματος, αυτή τη φορά στις αρχές Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι «στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται – εκτός απροόπτου – να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των ιδιοκτητών κατοικιών στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2021» συνολικού ύψους 632 εκατ. ευρώ, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών, σύμφωνα με  ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» και του δημοσιογράφου Χρήστου Κολώνα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι  «στο επόμενο δεκαήμερο θα δημοσιευτεί ο πλήρης οδηγός εφαρμογής του προγράμματος, ενώ για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό του προγράμματος θα περιλαμβάνεται και έξτρα κονδύλι 100 εκατ. ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους. Επιπλέον, το πρόγραμμα προβλέπει αύξηση κατά 15% στα όρια των δαπανών για μια ευρεία γκάμα υλικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική άνοδος που παρατηρείται τελευταία στις τιμές των πρώτων υλών».

Στην έναρξη του νέου «Εξοικονομώ» αναφέρεται σε άρθρο της η Αλεξάνδρα Σδούκου,  γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του ΥΠΕΝ. Τι απαντά η κα Σδούκου στο ερώτημα: «πότε θα ανοίξει το νέο “Εξοικονομώ”;» δείτε εδώ

Η επιστολή παρέμβασης του ΤΕΕ/ΤΔΜ

Η επιστολή παρέμβασης , επί του περιεχομένου του οδηγού εφαρμογής του νέου προγράμματος  «Εξοικονομώ»,  προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΜ Νικόλαος Συλλίρης έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,  Επανερχόμενοι στο θέμα της περίληψης, το οποίο θέσαμε υπόψη σας με την με αρ. πρωτ. 728/14-09-21 επιστολή μας, αποσκοπώντας στην ενίσχυση των προϋποθέσεων επιτυχίας του προγράμματος «Νέο Εξοικονομώ», γεγονός που θα εξασφαλίσει την ευρύτερη επιτυχία του προγράμματος με την παροχή βοήθειας στα αδύναμα νοικοκυριά και την πραγματική αναβάθμιση των κτιρίων, θα θέλαμε να επισημάνουμε:

  1. Η εφεύρεση του επιλέξιμου προϋπολογισμού αποδείχθηκε ατελέσφορη. Ο μόνος αποδεκτός προϋπολογισμός για την άνοδο τριών κατηγοριών είναι αυτός που προκύπτει από τον μελετητή, χωρίς τη δυνατότητα καμιάς περικοπής. Η αύξηση από 0,90 σε 1,00 αυτό δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα, διότι εφαρμόζεται σε λάθος βάση.
  2. Η βαθμολόγηση κατά 50% προκύπτει από έμμεση δημοπρασία, που σημαίνει ότι όποιος δώσει καλύτερη προσφορά για την ανάλογη εξοικονόμηση προηγείται, δεν έχει καμιά απολύτως σημασία. Για την αντιμετώπιση αυτής της αγκύλωσης επιβάλλεται να καθοριστεί ενιαία τιμή ανά δαπάνη (αυτή της οροφής) στους προϋπολογισμούς ενεργειακής αναβάθμισης.
  3. Μειώθηκε μεν η οροφή από τα 250 ευρώ στα 180, αλλά τώρα γίνεται λόγος για αύξηση, επειδή ακριβώς ανέβηκε στα 200 ευρώ/τ.μ., εν μέσω καταιγισμού αυξήσεων τιμών στην αγορά. Προτείνουμε την επαναφορά της τιμής στα 250 ευρώ/τ.μ.
  4. Τέλος ο οδηγός του προγράμματος πρέπει να δώσει χρόνο προετοιμασίας π.χ. ενός μήνα και χρόνο υποβολής π.χ. δύο μηνών, ώστε να λειτουργήσουν οι συνάδερφοι Μηχανικοί σωστά. Η βεβιασμένη προετοιμασία και υποβολή καταλήγει μοιραία στον αποκλεισμό υποψηφίων ωφελουμένων, που θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι απευκταίο.

Επιπλέον, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας δύο ακόμη θέματα, τα οποία αποτελούν τροχοπέδη στην σωστή λειτουργία του προγράμματος:

Θέμα 1οΕίναι αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις στον έλεγχο και στην εκταμίευση των επιδοτήσεων των έργων του προγράμματος Εξοικονομώ Αυτονομώ. Έχουμε γίνει δέκτες πληθώρας παραπόνων από συμβούλους έργων για απαράδεκτες καθυστερήσεις κατά την διαδικασία ελέγχου των έργων. Χαρακτηριστικά δεν γνωρίζουμε καμία περίπτωση ολοκλήρωσης και εκταμίευσης έργου, όταν από τον Μάιο 2021 έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Η παραπάνω συνθήκη, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις των υλικών, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα υλοποίησης του προγράμματος. Παρακαλούμε να παρέμβετε άμεσα, ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές στα έργα που έχουν ολοκληρωθεί και που δεν συντρέχει κανένας λόγος καθυεστέρησης της εκταμίευσης.

 Θέμα 2οΕμπράγματα δικαιώματα έτους 2021 για το πρόγραμμα ” Νέο Εξοικονομώ 2021 “ Στην προδημοσίευση του οδηγού του Νέου Εξοικονομώ τον Αύγουστο αναφέρεται στην σελίδα 6 ότι οι κατοικίες που αποκτήθηκαν πρόσφατα θα είχαν δικαίωμα συμμετοχής στον εν λόγω κύκλο, όπως συνέβαινε και σε όλα τα προγράμματα των προηγουμένων ετών. Αντιθέτως στην έκδοση του Οδηγού του νέου Προγράμματος αναφέρεται στην σελίδα 14 ότι αποκλείονται τα εμπράγματα δικαιώματα που αποκτήθηκαν μετά την 31/12/2020. Συνεπώς αποκλείστηκαν όλοι όσοι προέβησαν σε αγορά κατοικίας εντός του 2021 με σκοπό την άμεση ενεργειακή αναβάθμισή της, ενώ είχαν επίσημη ενημέρωση για το αντίθετο (προδημοσίευση). Παρακαλούμε αυτό να αλλάξει, ώστε και οι νέοι ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας να μπορούν να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Ευελπιστώντας ότι θα αξιολογηθούν, αναλόγως, οι επισημάνσεις μας, παραμένουμε στη διάθεσή σας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Για τη Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.

Ο Πρόεδρος

Νικόλαος Συλλίρης»

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας