ecopress
Ως κλειδί για να μπει φρένο στην απώλεια της βιοποικιλότητας και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ανέδειξε την ανάπτυξη των αγροδασικών τοπίων της χώρας,... Πράσινο Ινστιτούτο: κλειδί οι παραγωγικές αναδασώσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ως κλειδί για να μπει φρένο στην απώλεια της βιοποικιλότητας και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ανέδειξε την ανάπτυξη των αγροδασικών τοπίων της χώρας, η πρώτη επιστημονική συνάντηση του Πράσινου Ινστιτούτου,.

Τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και τις κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να εγκαθιδρυθούν,  ούτως ώστε  οι παραγωγικές αναδασώσεις και η ανάπτυξη των αγροδασικών τοπίων να παίξουν κομβικό ρόλο στη δέσμευση του CO2 και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως καταλύτες για την περαιτέρω ανάπτυξη δύο σημαντικών παραγωγικών κλάδων της χώρας της μελισσοκομίας και της κτηνοτροφίας, ανέπτυξαν διακεκριμένοι επιστήμονες κατά την προαναφερθείσα επιστημονική συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ποιοί συμμετείχαν

Στη συνάντηση, συμμετείχαν με σχετικές εισηγήσεις, οι κκ: Δρ. Κωνσταντίνος Ματζανάς, Δασολόγος-Λιβαδοπόνος, Αγροδασικό δίκτυο ΑΠΘ, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Καλλιεργητής, Ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, Δρ. Σοφία Γούναρη, Γεωπόνος-Κύρια Ερευνήτρια, Εργ. Μελισσοκομίας, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Δρ. Νίκος Νικήσιανης Βιολόγος, συνεργάτης του έργου «Ecovariety» «ΣΥΣΤΑΔΑ Ο.Ε.», Δρ. Ελένη Μαλούπα, Γεωπόνος, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα,

Το κεντρικό θέμα

Με  κεντρικό θέμα τις «Παραγωγικές αναδασώσεις με όφελος για τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την αναψυχή», τέθηκαν επί τάπητος, οι δυνατότητες, οι καινοτομίες και οι αλλαγές που απαιτούνται προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκτεταμένες παραγωγικές αναδασώσεις με όφελος για τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την αναψυχή, τέθηκαν επί τάπητος από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην εκδήλωση του Πράσινου Ινστιτούτου

Τα συμπεράσματα

Στα συμπεράσματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Πράσινου Ινστιτούτου καταγράφεται το γεγονός, ότι υπάρχουν οι ρεαλιστικές και καινοτόμες διαχειριστικές λύσεις, που απαιτούν μικρές και μεγάλες θεσμικές αλλαγές, αλλά και διαφορετική νοοτροπία που να οδηγεί σε ευρύτερη συμμετοχή της κοινωνίας, των πολιτών, των τοπικών φορέων, των παραγωγών και της αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα:

Θα πρέπει τα τοπία της Ελλάδας και της Μεσογείου να αντιμετωπιστούν ως αγροδασικά τοπία, με κατάλληλες μεθοδολογικές προσεγγίσεις και αλλαγές στη νομοθεσία, όπως αυτές έχουν επανειλημμένα διατυπωθεί από την επιστημονική κοινότητα.

Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και να αποτελέσει άξονα αυτής της προσπάθειας το μέτρο 8.2. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥπΑΑΤ, για την επέκταση των αγροδασικών συστημάτων, ένα αναγκαίο μέτρο ποιοτικής αναμόρφωσης της υπαίθρου, που όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί από το 2007.

Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το εγχώριο δυναμικό πιστοποιημένων ενδημικών φυτών, τοπικών ποικιλιών δέντρων και σπόρων, ώστε οι παραγωγικές αναδασώσεις να συμβάλουν στην αύξηση της βιοποικιλότητας και, με κατάλληλη διαχείριση, στην υποστήριξη της τοπικής κτηνοτροφικής και μελισσοκομικής παραγωγής για την ικανοποίηση της αυξανόμενης ζήτησης τοπικών ποιοτικών προϊόντων, φρούτων και καρπών. Για το στόχο αυτό θα πρέπει επίσης να οργανωθούν ειδικά φυτώρια, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κύπρου.

Θα πρέπει να επικρατήσει η αντίληψη της δυναμικής σχέσης μεταξύ οικοσυστημάτων, αγρο-δασικής βιοποικιλότητας, μελισσοκομίας, κτηνοτροφίας και αναψυχής και να δημιουργηθούν νέα πρότυπα διαχείρισης. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλουν και τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων, που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα.

Η πρωτοβουλία  θα συνεχιστεί

Ο συντονιστής της εκδήλωσης, Ρήγας Τσιακίρης, Δασολόγος, δήλωσε  «Έχουμε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για να ανατρέψουμε ένα κλίμα χρόνιας απάθειας και αδράνειας και να συμβάλουμε στον εντοπισμό κρίσιμων ζητημάτων στη νομοθεσία, στη γραφειοκρατία και στις απαιτούμενες επιστημονικές συνεργασίες, προκειμένου να προωθηθεί ουσιαστικά η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτοβουλία αυτή του Πράσινου Ινστιτούτου θα συνεχιστεί με δυο ακόμη επιστημονικές συναντήσεις ειδικών,  για το ρόλο των παραγωγικών αναδασώσεων στην αντιμετώπιση της ερημοποίησης και της διάβρωσης στις 18/3/2021 και για τη δυνατότητα αξιοποίησης των κονδυλίων του ευρωπαϊκού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στις παραγωγικές αναδασώσεις στις 30/3/2021. Ευχαριστούμε για τη θερμή ανταπόκριση τους εισηγητές Κ. Ματζανά, Π. Σαϊνατούδη, Σ. Γούναρη, Ν. Νικήσιανη και Ελ. Μαλούπα και τη δέσμευσή τους να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο που μόλις ξεκίνησε»

Ολοκλήρωση στα τέλη Απριλίου
Το έργο αναμένεται να περατωθεί στα τέλη Απριλίου με την έκδοση ενός «οδηγού» ώστε να αξιοποιηθούν με βιώσιμο τρόπο οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από συνεργασίες.
Το έργο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή» υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (GEF- Green European Foundation) και εντάσσεται στο έργο ««Αποδάσωση και Κλιματική Αλλαγή» του Αυστριακού Οργανισμού FREDA. Το Πράσινο Ινστιτούτο θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την ευρωπαϊκή διάσταση για το συγκεκριμένο έργο αφού στόχος είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας