ecopress
Για τις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης, τα αυθαίρετα, το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές, τα ακίνητα, τις... Πρόεδρος ΝΔ: για εκτός σχεδίου δόμηση, αυθαίρετα, περιβάλλον και ενέργεια

Για τις παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης, τα αυθαίρετα, το νέο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές, τα ακίνητα, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ για νέους» και για τη Μύκονο μίλησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

-«Έχουμε κάνει, σημαντικές παρεμβάσεις στη χωροταξία, που τελικά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πληγή για το ελληνικό περιβάλλον, που είναι η αυθαίρετη δόμηση, υλοποιήσαμε νομοσχέδια, καταργήσαμε τις παρεκκλίσεις. Είχα τεράστιες πιέσεις γι’ αυτό, κι όμως επέμεινα στη γραμμή μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στον δημοσιογράφο διευθυντή της εφημερίδας Αλέξη Παπαχελά.

Πιο συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συνέντευξης του, ο πρόεδρος της ΝΔ κληθείς να απαντήσει σε δημοσιογραφικά ερωτήματα αναφέρθηκε στα πολεοδομικά, χωροταξικά, περιβαλλοντικά θέματα αλλά και στην ενέργεια ως εξής:

-Αλέξης Παπαχελάς: Ένα ζήτημα είναι ότι η ανάπτυξη που έχει έρθει, σε μεγάλο βαθμό εστιάζεται στα ακίνητα και στον τουρισμό. Σας προβληματίζει αυτό;

-Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι αυτό είναι απολύτως ακριβές. Διότι αν πατήσουμε στα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, θα δούμε π.χ. μια μεγάλη αύξηση των εξαγωγών. Εξαγωγές δεν είναι μόνο ο τουρισμός. Εξαγωγές είναι η παραγωγή. Είναι ο πρωτογενής τομέας. Οραματίζομαι μία κοινωνία και μία οικονομία η οποία θα έχει ευρεία παραγωγική βάση και δεν θα είναι εξαρτημένη μόνο από τον τουρισμό. Και αναφέρομαι εδώ σε άλλες υπηρεσίες -παιδεία, υγεία- όπου η χώρα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αλέξης Παπαχελάς: Αλλά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αυξάνεται.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και έχει μειωθεί πάλι. Ένα μεγάλο κομμάτι ήταν η ενέργεια. Γι’ αυτό αυξήθηκε. Τώρα αρχίζει και πάλι να συρρικνώνεται γιατί ακριβώς έπεσαν οι τιμές της ενέργειας. Αν μιλήσουμε για την ενέργεια, για μια οικονομία που το 80% του ρεύματος θα παράγεται από ηλιακή, αυτό σημαίνει λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου. Προσθέστε σε αυτό και τη σημαντική συνεισφορά του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας στο ΑΕΠ, όπου γίνονται πολύ σημαντικά βήματα και καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για μία οικονομία η οποία δεν είναι εξαρτημένη μόνο από τον τουρισμό ή από το real estate, όπου και εκεί έχουμε μεγάλη υποχρέωση να δρομολογήσουμε μία ανάπτυξη η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Μίλησα πριν για «γκάζι». Εδώ θα πατήσω «φρένο». Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών να καταστρέψουμε τα πολύ ευαίσθητα οικοσυστήματα μας, όπως τα νησιά μας. Μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν περάσει «κάτω από το ραντάρ» είναι τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που δρομολογούνται για όλους τους Δήμους της χώρας. Είναι τεράστια μεταρρύθμιση αυτή. Η οργάνωση του χώρου, δηλαδή τι χτίζουμε, πώς το χτίζουμε. Αν κάπου βλέπουμε ότι ξεφεύγουμε να είστε απολύτως σίγουρος ότι θα παρέμβουμε. Όπως κάναμε παρεμβάσεις στη Μύκονο και αποδείξαμε ότι το κράτος όταν θέλει, φυσικά και μπορεί να αντιμετωπίσει και την ανομία και την παραβατικότητα.

Αλέξης Παπαχελάς: Να σας ρωτήσω αν σε αυτό τον τομέα κάνατε λάθη, γιατί είστε ένας άνθρωπος που έχει ταυτίσει το δικό σας «brand” με την προστασία του περιβάλλοντος. Μετά είχαμε ένα νομοσχέδιο που εν μέρει αποσύρθηκε και επίσης στη Μύκονο τρία χρόνια προφανώς δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Κάποιος δεν έκανε τη δουλειά του δηλαδή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μια οικονομία που βγαίνει από τη βαθιά κρίση δίνει έμφαση στην ανάπτυξη. Αλλά δεν έχει υπάρξει, κατά την άποψή μου, καμιά υποβάθμιση του περιβάλλοντος επί δικών μας ημερών. Θα σας έλεγα, αντίθετα, έχουμε πια έναν ενιαίο φορέα ο οποίος διαχειρίζεται τις προστατευόμενες περιοχές με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Έχουμε κάνει, όπως σας είπα, σημαντικές παρεμβάσεις στη χωροταξία, που τελικά αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη πληγή για το ελληνικό περιβάλλον, που είναι η αυθαίρετη δόμηση, υλοποιήσαμε νομοσχέδια, καταργήσαμε τις παρεκκλίσεις. Είχα τεράστιες πιέσεις γι’ αυτό, κι όμως επέμεινα στη γραμμή μας. Έρχονταν πολλοί και ζητούσαν από την κυβέρνηση κάποια ρύθμιση -συμβαίνει αυτό ξέρετε, είναι μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας. Κόψαμε πάρα πολλές τέτοιες ρυθμίσεις που κρίναμε ότι τελικά θα ήταν εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια, εμείς βάλαμε συγκεκριμένους στόχους σχετικά με την προστασία των θαλασσών μας, τον περιορισμό των πλαστικών, εμείς κάναμε τα «Απάτητα Βουνά» τα οποία προστατεύουν ολόκληρους ορεινούς όγκους από την ανάπτυξη. Όλοι αυτοί οι «illuminati του περιβάλλοντος» που ασκούν την κριτική μπορούν να μου δείξουν κάτι συγκεκριμένο που κάναμε τόσα χρόνια που ζημίωσε το περιβάλλον; Γιατί εγώ μπορώ να πω 10 πράγματα που έχουμε κάνει που βελτίωσαν το περιβάλλον στη χώρα.

Αλέξης Παπαχελάς: Ο αντίλογος σε αυτό είναι ότι η Μύκονος, εάν δεν είχε γίνει η επίθεση στον αρχαιολόγο, ενδεχομένως να συνέχιζε στον ίδιο δρόμο. Τρία χρόνια κάποιος δεν έκανε τη δουλειά του.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτό που λέτε θα αναγνωρίσω ότι έχετε κάποιο δίκιο, από την άλλη η Μύκονος ήταν στο στόχαστρό μας πολύ πριν συμβεί αυτό. Ήταν απλά «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Εκτός σχεδίου δόμηση και αυθαίρετα κατηγορίας 5

Όπως είναι γνωστό, το θέμα των παρεκκλίσεων της εκτός σχεδίου δόμησης απασχόλησε έντονα σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο και κυριάρχησε στην επικαιρότητα και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου για μεγάλο διάστημα πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. Οι παρεκκλίσεις δόμησης για οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, με μεταβατική ρύθμιση για όσους κατοχύρωσαν το δικαίωμα έως στις 12 Δεκεμβρίου 2022, έκτοτε  καταργήθηκε οριστικά.

Στη συνέχεια, ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ για οικοδομική άδεια στην Πάτμο είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσουν αγοραπωλησίες, επενδύσεις και η έκδοση οικοδομικών αδειών σε όλη τη χώρα και για γήπεδα τεσσάρων στρεμμάτων, που μέχρι πρότινος ήταν οικοδομήσιμα. Η νομοθετική ρύθμιση διευθέτησης του θέματος, που είχε αναγγείλει η απελθούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, όπως ζητούσαν  επιστημονικοί φορείς των μηχανικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων και ιδιοκτητών ακινήτων και βουλευτές από τη συμπολίτευση και άλλα κόμματα της προηγούμενης Βουλής, τελικώς ματαιώθηκε.

Σε εκκρεμότητα έμεινε επίσης η επαναφορά της δυνατότητας τακτοποίησης των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (αυθαίρετα με μεγάλες πολεοδομικές υπερβάσεις η και χωρίς οικοδομική άδεια). Θέμα για το οποίο επίσης είχαν κατατεθεί αιτήματα και προτάσεις ιδιοκτητών ακινήτων, τεχνικών και άλλων φορέων και είχαν αναληφθεί δεσμεύσεις από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ για νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν έγινε.

Στεγαστικό και ενεργειακή εξοικονόμηση 

Σε άλλα σημεία της εφόλης της ύλης συνέντευξης του, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ» για νέους απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως εξής:

Αλέξης Παπαχελάς: Υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν ότι η ανάπτυξή δεν τους αφορά. Κι ένα παράδειγμα που εγώ το βρήκα ενδιαφέρον είναι ότι ενώ το πρόγραμμά σας για την δανειοδότηση των νέων για την αγορά κατοικίας είναι εξαιρετικά δημοφιλές, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν σπίτια να αγοράσουν γιατί απλά είναι πάρα πολύ ακριβά. Τι λέτε σ’ αυτούς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά σπίτια για να καλυφθεί το πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της στέγης θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο από εδώ και στο εξής. Και δεν είναι μόνο το πρόγραμμα «Σπίτι μου». Μόλις βγήκε το πρόγραμμα της ανακαίνισης των διαμερισμάτων για νέους ή νέα ζευγάρια, το οποίο είναι κι αυτό πολύ σημαντικό, γιατί έχουμε πάρα πολλά διαμερίσματα σήμερα, τα οποία ουσιαστικά καταρρέουν και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Σκεφτείτε έναν γονιό που μπορεί να δώσει γονική παροχή δωρεάν στα παιδιά ένα διαμέρισμα, αλλά δεν υπάρχουν τα χρήματα για να ανακαινιστεί αυτό το διαμέρισμα. Ερχόμαστε λοιπόν και παρεμβαίνουμε με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, που απευθύνεται μόνο σε νέους και είναι σημαντικό. Πρόκειται για 300 εκατ. ευρώ για 20.000 δικαιούχους. Είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ».

Αλλά το πρόβλημα της στέγης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, θα χρειαστούν σίγουρα παρεμβάσεις και στο κομμάτι του Airbnb. Κάποιες ρυθμίσεις, χωρίς να «σκοτώσουμε» μια αγορά, η οποία και αυτή εισφέρει. Και χωρίς να θιγούν οι μικροί ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας. Μπορούμε, νομίζω, να βρούμε μία ισορροπία η οποία να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της στέγης με όρους που θα είναι πιο ευνοϊκοί από αυτούς που υπάρχουν σήμερα.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας