ecopress
Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, βρίσκει την ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης να μετρά απώλειες σε φυσικό πλούτο και περιουσίες. Ποια είναι η αποτίμηση... Πυρκαγιά: η επόμενη ημέρα στη Βαρυμπόμπη

Η επόμενη μέρα της καταστροφικής πυρκαγιάς, βρίσκει την ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης να μετρά απώλειες σε φυσικό πλούτο και περιουσίες. Ποια είναι η αποτίμηση της επόμενης ημέρας, ποιες οι πρώτες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και την περίθαλψη των πολιτών, σε τι κατάσταση βρίσκονται τα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και ποιες οι  αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση του καταστροφικού συμβάντος.

Ισχυρό πλήγμα από την καταστροφική πυρκαγιά δέχτηκε ένας από τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου, το δάσος Τατοϊου, αλλά και δεκάδες οικογένειες που έχασαν σπίτια και επιχειρήσεις από τη δασική πυρκαγιά που ξεκίνησε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου στους πρόποδες της Πάρνηθας.

Οι πρώτες εκτιμήσεις των καταστροφών

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, οι πρώτες εκτιμήσεις ως προς την περιοχή που κάηκε στη Βορειοανατολική Αττική, αναδεικνύουν μια περίμετρο 12.500 στρεμμάτων.  Παράλληλα, με την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus της Ε.Ε. η οποία θα προβεί σε άμεση χαρτογράφηση της περιοχής που επλήγη, τις επόμενες ώρες θα δοθούν οι ακριβείς συντεταγμένες για τις δασικές και οικιστικές εκτάσεις των πληγεισών περιοχών.

Ως προς τις ζημιές οικιών και επιχειρήσεων, , μια πρώτη εκτίμηση που μένει βεβαίως να επιβεβαιωθεί πλήρως από τα αρμόδια συνεργεία, καταγράφει τα εξής: 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, 18 σπίτια μερικές ζημιές, 27 επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 ακόμη φέρουν μερικές ζημιές.

Τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ

Από χθες περισσότερα από 600 άτομα φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο με έξοδα του κράτους. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι πληγέντες πολίτες μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, στο 1135, όπου θα λάβουν καθοδήγηση για τα ξενοδοχεία όπου μπορούν να φιλοξενηθούν για όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικίες τους.

Ψυχολογική στήριξη

Ανακοινώθηκε η επέκταση της τηλεφωνικής γραμμής ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, ώστε να παρέχει υποστήριξη και στους πληγέντες από τις πυρκαγιές ανά την Επικράτεια, με απόφαση της υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με τη γραμμή 10306, δωρεάν, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, όπου ειδικευμένοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα βρίσκονται στη διάθεσή τους για παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και περαιτέρω οδηγιών. Επίσης, συγκροτούνται κλιμάκια ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών από το ΨΝΑ και από ΝΠΙΔ, μέλη της Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ», που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παρέχουν επιτόπια ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πληγέντες των πυρκαγιών, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί και διαμένουν στα ξενοδοχεία

Τα μέτρα στήριξης

Κυβερνητικό κλιμάκιο θα πραγματοποιήσει, στις 5 Αυγούστου το πρωί  σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να δρομολογηθούν τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.Το κυβερνητικό κλιμάκιο θα αποτελείται από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης, κ. Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, κ. Θόδωρο Λιβάνιο, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, τον γγ Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον γγ Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. Θα συμμετέχουν, επίσης, ο περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, καθώς και οι δήμαρχοι Αχαρνών,κ.  Σπύρος Βρεττός, Κηφισιάς, κ. Γιώργος Θωμάκος και Διονύσου, κ. Γιάννης Καλαφατέλης. Παράλληλα, δουλειά θα πιάσει και η Γενική Διεύθυνση Αποκατάσταση Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών η οποία  θα προχωρήσει στην άμεση καταγραφή των ζημιών, ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό, όπως ,ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, σε  ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η αποκατάσταση των δικτύων

Μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς μία από τις έξι γραμμές μέσης τάσης που παραμένει από το βράδυ της 3ης Αυγούστου, εκτός λειτουργίας, διασχίζει περιοχές όπου υπάρχει ακόμη φωτιά. Η εικόνα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι ήδη βελτιωμένη, καθώς τα ξημερώματα επανήλθαν σε λειτουργία τα κυκλώματα του Συστήματος Μεταφοράς που είχαν βγει εκτός λόγω της πυρκαγιάς. Πρόκειται για το διπλό κύκλωμα υπερυψηλής τάσης 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Αγίου Στέφανου και ΚΥΤ Αχαρνών και το κύκλωμα υψηλής τάσης 150 kV ‘Αγιος Στέφανος-Χαλκηδόνα-Ολυμπιακό Χωριό.

Δύσκολες συνθήκες

Πάντως το σύστημα καλείται και πάλι να αντιμετωπίσει δύσκολες συνθήκες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, της υψηλής ζήτησης αλλά και των πρόσθετων προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις πυρκαγιές. Η ζήτηση σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται να κινηθεί και σήμερα σε επίπεδα – ρεκόρ, κοντά στα 11.000 μεγαβάτ ενώ σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και οι τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ετοιμότητα για περικοπές στη ζήτηση ρεύματος βρίσκονται παράλληλα οι μεγάλοι καταναλωτές ρεύματος (βιομηχανίες). Η ηλεκτροδότηση της Αττικής τη νύχτα της 3ης Αυγούστου, εξασφαλίστηκε με παράκαμψη των σημείων που ήταν εκτός λειτουργίας λόγω της πυρκαγιάς, κάτι που ωστόσο μειώνει δραστικά την ασφάλεια του

Πλήρη αποκατάσταση υδροδότησης

Αυτό αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο, σύμφωνα με την οποία οι άλλες 5 γραμμές που είχαν τεθεί εκτός επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και κρίσιμες υποδομές στις οποίες περιλαμβάνεται το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ. Σε πλήρη αποκατάσταση της υδροδότησης στην Ανατολική Αττική έχει προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ, με τη συνδρομή του ΔΕΔΔΗΕ. Η υδροδότηση των περιοχών Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Γέρακας, Παλλήνη, Παιανία, Γλυκά Νερά, Κάντζα, Κορωπί, Κερατέα, Λαυρεωτική, Μαρούσι, Χαλάνδρι και περιοχών του Δήμου Διονύσου, όπου δεν διακόπηκε αλλά σημείωσε πτώση της πίεσης, έχει αποκατασταθεί πλήρως χάρη στην πλήρη και αποτελεσματική κινητοποίηση των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ολική καταστροφή

Η γραμμή που έχει απομείνει εκτός και ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε 10 περίπου χιλιόμετρα Δικτύου Μέσης Τάσης, 33 υποσταθμούς Μέσης Τάσης και 30 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές Χαμηλής Τάσης.

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει τέλος ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής. Οι πλησιέστερες εγκαταστάσεις δικτύου βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.

Βασιλικό κτήμα

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος.  Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι «ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ».

   Πολιτική αντιπαράθεση

Η καταστροφική πυρκαγιά από τη διαχείρισή της έως τις συνέπειές της, δεν έμεινε εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης, η οποία κορυφώθηκε μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, που μετέβη, το πρωί της 3ης Αυγούστου. Εκεί ενημερώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Στέφανο Κολοκούρη και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κατάσταση στα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς. Σε δηλώσεις του, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Συντονιστικό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ και αντιμετωπίστηκε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Επίσης, σημείωσε ότι είναι θετικό πως μέχρι στιγμής δεν είχαμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν αλλά τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις γυναίκες και στους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος. Έγινε μία πολύ σημαντική δουλειά όλο το βράδυ, κυρίως από τα πεζοπόρα τμήματα. Αντιμετωπίσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Είναι οι πιο εφιαλτικές πυρκαγιές αυτές, οι οποίες λαμβάνουν χώρα στα περιαστικά δάση. Κρατώ ως θετικό το γεγονός ότι δόξα Τω Θεώ μέχρι σήμερα, μέχρι στιγμής, δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής και ότι το σύστημα των εκκενώσεων δούλεψε υποδειγματικά. Οι κρίσιμες υποδομές μας άντεξαν. Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσει άμεσα η δουλειά της καταγραφής των ζημιών, τα σπίτια θα ξαναφτιαχτούν, το δάσος με τον χρόνο θα ξαναγίνει, όμως τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας. Έχουμε κάποιες μέρες ακόμα καύσωνα, μετά θα αρχίσουν οι άνεμοι, οπότε θα ζητήσω από όλες και από όλους να παραμείνουμε σε απόλυτη εγρήγορση έτσι ώστε η ζημιά που θα γίνει από εδώ και στο εξής να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Και πάλι ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όλες και σε όλους, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην αστυνομία, τους εθελοντές μας, που με τόση αυταπάρνηση αντιμετώπισαν μία εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: «Η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα».

Λίγη ώρα μετά εξεδόθη ανακοίνωση με αιχμές από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ στην οποία αναφέρονται τα εξής:«Αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά. Ωστόσο αυτοί που την είχαν επανειλημμένα επιλέξει στο παρελθόν, θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη, τουλάχιστον να μη προκαλούν. Διότι αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο Πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους δυο και τριών μποφόρ.Η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα. Ας είναι λοιπόν λίγο πιο συγκρατημένοι στην κυβέρνηση. Και ο κ. Μητσοτάκης ας αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στη πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει».

Χρήστος Σπίρτζης: «Δεν μπορεί κυβέρνηση και κ. Μητσοτάκης να αλλληλοσυγχαίρονται»

«Με την παρουσία μας σήμερα εδώ δηλώνουμε την συμπαράστασή μας στους πολίτες που έχουν πληγεί», δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  κ. Χρήστος Σπίρτζης, κατά την επίσκεψη του με  κλιμάκιο του κόμματος στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές. Και πρόσθεσε:« Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Επικοινωνούμε συνεχώς με απλούς ανθρώπους, με τις δημοτικές αρχές, με πυροσβέστες, με υπηρεσιακούς παράγοντες. Δυστυχώς η περιβαλλοντολογική καταστροφή αλλά και η καταστροφή των περιουσιών των συμπολιτών μας είναι πολύ μεγάλη. Ένας παράδεισος στην Ανατολική Αττική, στο Κρυονέρι, στη Βαρυμπόμπη, στην Κηφισιά, έγινε στάχτη.   Δεν θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση στείρα, πάνω στα αποκαΐδια και στον πόνο των συμπολιτών μας. Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε.  Όμως δεν μπορεί ένας περιοδεύων θίασος, αλαζονικός, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να “αλληλοσυγχαίρεται” με τόσο μεγάλες ευθύνες. Με μεγάλες καθυστερήσεις στην αρχή της πυρκαγιάς, με μηδενική πρόβλεψη για τα φαινόμενα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν, με μηδενική προετοιμασία για τα εναέρια μέσα -όταν έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες εκατομμύρια, με πυροσβεστικά οχήματα που ερχόντουσαν χωρίς νερό, με πολύ μεγάλες ελλείψεις στη διαχείριση και στο συντονισμό. Με αλλαγές μέσα στο πυροσβεστικό σώμα που αποδιοργάνωσαν την πυροσβεστική υπηρεσία.    Κρινόμαστε όλοι. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας. Αυτή τη στιγμή προέχει και η ηθική και η υλική στήριξή τους. Και προφανώς προέχει να μην έχουμε αναζωπυρώσεις και να βοηθήσουμε όλοι τις αρμόδιες υπηρεσίες για να σβήσει τελείως η φωτιά».

   ΚΙΝΑΛ: «Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη»

Ο έλεγχος χάθηκε στη Βαρυμπόμπη, σημειώνει, σε δήλωσή της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κ. Φώφη Γεννηματά, η οποία ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για την απουσία, όπως υποστηρίζει, σχεδίου πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Επιπλέον, επικρίνει τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς για την εικόνα τους να αλληλοσυγχαίρονται, εικόνα, ωστόσο, που «δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειές τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι», προσθέτει.

«Η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές», αναφέρει η κ. Γεννηματά και συμπληρώνει πως «το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική, όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, «η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη. Η επικοινωνιακή εικόνα πρωθυπουργού και υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται δεν μπορεί να κρύψει τις σοβαρές ευθύνες και τις ανεπάρκειες τους. Σκεφθείτε τι θα είχε γίνει αν υπήρχαν και άνεμοι».

«Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας», τονίζει η κ. Γεννηματά, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θυμίζουν, την ίδια ώρα, την πρότασή τους για την Εθνική Ασφάλεια και την Πολιτική Προστασία, όπως είχε παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2020 από τον κοινοβουλευτικό τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καμίνη και τον γραμματέα του αντίστοιχου τομέα, Π. Καρκατσούλη. Αλλά, «το αγνόησαν. Το επαναφέρουμε, γιατί τα προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής θα συνεχισθούν. Και δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και επικοινωνιακή διαχείριση», προσθέτει η κ. Γεννηματά. Πρόταση του Κινήματος Αλλαγής είναι η αποκατάσταση «να προχωρήσει άμεσα. Οι καταστροφές στα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες να αποζημιωθούν. Να υπάρξει αυστηρό σχέδιο για την αναδάσωση και το περιβάλλον. Καμία καθυστέρηση δεν είναι ανεκτή». «Τέλος, εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μας στους πληγέντες και τη στήριξή μας στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, των δήμων και τους εθελοντές που έδωσαν και δίνουν μάχη για να μας προστατεύσουν», καταλήγει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

ΚΚΕ: «Ανυπαρξία σχεδίου αντιπυρικής προστασίας»

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει «τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες».  «Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, να συνεχίσουν μαζί με το λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, για την οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών αντιπυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση», προσθέτει η ανακοίνωση και στη συνέχεια επισημαίνει:«Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός, ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς. Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας κι απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τα “ακραία καιρικά φαινόμενα” και η “κλιματική αλλαγή” αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό “καταφύγιο”, για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα κι υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά, όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι “ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές”, δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η αντιπυρική προστασία δεν είναι μόνο η κατάσβεση, αλλά κυρίως η πρόληψη στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, με τις απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, τους καθαρισμούς, τις υποδομές κλπ, που τελικά θυσιάζονται στο βωμό της λογικής “κόστους – οφέλους” που διέπει και τον τομέα της αντιπυρικής προστασίας. Η διαχρονική στρατηγική που δίνει βάρος στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, που διέσπασε οργανικά και επιχειρησιακά αυτούς τους δύο τομείς, απέτυχε παταγωδώς.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι η εμπορευματοποίηση της γης και ο χωροταξικός σχεδιασμός, που έχει ως κριτήριο το κέρδος, οδηγώντας σε “μεικτές ζώνες” -οικιστικές και δασικές- λειτουργούν σαν εύφλεκτη ύλη και τις συνέπειες τις πληρώνουν οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Όλα τα παραπάνω ευθύνονται, ειδικά για την εξέλιξη της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για μια περιοχή δίπλα σε πυκνό και εύφλεκτο δάσος, όπου δεν είχαν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις, μία περιοχή, όπου συγκεντρώνονται βασικές υποδομές της πρωτεύουσας (δίκτυα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης κλπ), εκτεθειμένες και κακοσυντηρημένες που λειτουργούν σαν “βόμβες”, μία περιοχή που γειτνιάζει ακόμη και με βιομηχανική ζώνη και που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανυπολόγιστες συνέπειες».

«Εδώ και τώρα η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε:

  1. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές και τα μέσα – έστω και τώρα – για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου.
  2. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών.
  3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για όσους έχουν ανάγκη.
  4. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.
  5. Να υπάρξει η άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν», υπογραμμίζει το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του και τονίζει καταλήγοντας:

«Ο σχεδιασμός και τα μέτρα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν είναι πολυτέλεια. Αφορούν την ανθρώπινη ζωή, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τις λαϊκές ανάγκες, όμως δεν υλοποιούνται γιατί -για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος- αποτελούν κόστος, χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που τσακίζει το σύνολο των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων. Γι’ αυτό κι απαιτείται η διεκδίκηση ενός ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που δεν θα υπηρετεί το κέρδος, αλλά τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες».

 Οικολόγοι Πράσινοι: «Η κλιματική κρίση είναι εδώ» 

Σε ανακοίνωσή τους, το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων αναφέρει τα εξής: «Εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα και άπνοιας, η Ελλάδα καίγεται. Σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει μια μικρή ή μεγάλη φωτιά. Οι πυροσβέστες και οι εθελοντές, με τα λίγα πυροσβεστικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους, δίνουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεων τους για να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες, τα δάση και την πανίδα τους. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί, όμως, μόνο με σχεδιασμό, πρόβλεψη, πρόληψη, δράση και άμεση εφαρμογή αποφάσεων για τις καμένες περιοχές αλλά και ουσιαστικές παρεμβάσεις προστασίας των περιοχών που μπορεί στο μέλλον να κινδυνεύσουν από φωτιά.

Ως Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ επί δεκαετίες αγωνιζόμαστε για την ορθή διαχείριση του δάσους, για την εφαρμογή προληπτικών αντιπλημμυρικών και αντιπυρικών πολιτικών, για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση είναι παρούσα και στη χώρα μας και δεν πρέπει, απλά, να την επικαλούνται οι κυβερνώντες μόνο για την αποποίηση των ευθυνών τους. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν πρέπει να είναι ολιστικά και όχι ευκαιριακά. Τα διαχειριστικά σχέδια δασών, αλλά και βόσκησης που έχουμε προτείνει, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα. Τα δάση είναι παραγωγικές εκτάσεις που μπορούν να δώσουν και πάλι δουλειά σε χιλιάδες πολίτες εκτός αντιπυρικής περιόδου αντί να αποτελούν καλοκαιρινή απειλή λόγω δεκαετιών εγκατάλειψης. Ελπίζουμε μετά τα τελευταία φαινόμενα επιτέλους να αφυπνιστεί η Πολιτεία αλλά και οι Πολίτες και να απαιτήσουμε από αυτήν ριζικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις χωρίς συμβιβασμούς και ολιγωρίες.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε εδώ και είμαστε διαθέσιμοι να συμβάλουμε στο δημόσιο διάλογο που πρέπει επιτέλους να ανοίξει, με προτάσεις και λύσεις που θα βελτιώσουν την θωράκιση της χώρας μας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και θα οδηγήσουν στην κλιματική ουδετερότητα, συμβάλλοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».

 

 

 

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας