ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ «Αυτό το κατασκεύασμα της  παρανομίας, της προχειρότητας  και της εγκληματικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων ντροπιάζει και προσβάλλει όλη την Ελλάδα»... Σ. Σακοράφα: αυτοψία καταπέλτης στο παράνομο ικρίωμα της Ακρόπολης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

«Αυτό το κατασκεύασμα της  παρανομίας, της προχειρότητας  και της εγκληματικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων ντροπιάζει και προσβάλλει όλη την Ελλάδα» δήλωσε η Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής ΜέΡΑ25 Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Μετά από αυτοψία, όπως δείχνει και το σχετικό βίντεο,  που πραγματοποίησε στο ξύλινο ικρίωμα, που έχει τοποθετηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) στο βόρειο τείχος του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης, η Σοφία Σακοράφα ζήτησε άμεση παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζοντας:

-«Αφού η Υπουργός Πολιτισμού αποφεύγει να κάνει το καθήκον της, καλώ τον κ. Πρωθυπουργό να διατάξει  την άμεση διακοπή των εργασιών και την καθαίρεση αυτού του εξαμβλώματος και  να εξετάσει πως και γιατί φτάσαμε σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξέλιξη.»

«Βροχή»  αποκαλύψεων

Το θέμα της τοποθέτησης του παράνομου και επικίνδυνου ικριώματος στην Ακρόπολη για το έργο εγκατάστασης ανελκυστήρα ΑΜεΑ στον Ιερό Βράχο, έφερε στο φως της δημοσιότητας το ecopress, με βάση έγγραφη καταγγελία του  Συνδέσμου Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος (Σ.ΕΠ.Ι.Ε.).

Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο ότι μέχρι τώρα, από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού και της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) το θέμα αντιμετωπίστηκε χωρίς την αναμενόμενη υπευθυνότητα και ευαισθησία, που η σοβαρότητα του, τα αποτελέσματα ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ)  αλλά και η τεκμηρίωση του Σ.ΕΠ.Ι.Ε επιβάλλει.

Στην αρχικό έγγραφο του Σ.ΕΠ.Ι.Ε, που  κατήγγειλε το επικίνδυνο και παράνομο ικρίωμα,  εξέδωσε απαντητική επιστολή   εκ μέρους του ΥΠΠΟ η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ). Ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε  επανήλθε με νέα καταγγελία- απάντηση προς την ΥΣΜΑ, την οποία απέστειλε απευθείας στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ζητώντας την άμεση αποξήλωση του παράνομου και επικίνδυνου ικριώματος, χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση.

Επιθεώρηση Εργασίας

Στο μεταξύ, με βάση την αρχική καταγγελία του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος, κλιμάκιο επιθεωρητών της Επιθεώρησης Εργασίας επισκέφθηκε το χώρο και συνέταξε σχετικό Δελτίο Ελέγχου στις 14 Μαΐου 2020, σύμφωνα με το οποίο προκύπτουν θέματα για την ασφάλεια της κατασκευής.

Παράλληλα με τίτλο «Ακρόπολη: της σκαλωσιάς το «κάγκελο» αποκάλυψε εργολαβικό παρασκήνιο στο παράνομο έργο η ειδικευμένη σε θέματα αρχαιολογίας πύλη Κοσμοδρόμιο

«H κυρία Σακοράφα διαπίστωσε τη βασιμότητα των καταγγελιών, αφού  η  όλη  κατασκευή  είναι  ξύλινη με  ύψος πάνω  από 10 μέτρα, κατασκευασμένη από μη πιστοποιημένα υλικά επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων. Τόνισε ότι ενδιαφέρον θα έχει το υπ΄αρ. 196/14-5-2020 Δελτίο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας , το οποίο και θα ζητήσει»,  τονίζεται σχετικά  στην ανακοίνωση,  που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Αντιπρόεδρου της Βουλής.

Αυτοψία καταπέλτης

Ολόκληρη η ανακοίνωση, που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Βουλευτή Σοφίας Σακοράφα έχει ως εξής:

H   Η΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής ΜέΡΑ25 Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών, τη Δευτέρα 25.5.2020  περί ώρα 2.30 μ.μ επισκέφθηκε με κλιμάκιο συνεργατών της την  περιοχή του βορείου τείχους της Ακρόπολης. Η επίσκεψη έλαβε χώρα μετά από δημοσιεύσεις στον Τύπο που αφορούν στην νομιμότητα της ξύλινης σκαλωσιάς στη βάση του βορείου τείχους, όπου εκτελούνται εργασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου για την εγκατάσταση του μηχανισμού του ανελκυστήρα  και καταγγελίες ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται από την αρχαιολογική νομοθεσία .

Η  κυρία Σακοράφα διαπίστωσε τη βασιμότητα των καταγγελιών, αφού  η  όλη  κατασκευή  είναι  ξύλινη με  ύψος πάνω  από 10 μέτρα, κατασκευασμένη από μη πιστοποιημένα υλικά επικίνδυνη για την ασφάλεια των εργαζομένων. Τόνισε ότι ενδιαφέρον θα έχει το υπ΄αρ. 196/14-5-2020 Δελτίο Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας , το οποίο και θα ζητήσει.

Μετά  την  επίσκεψη στο  χώρο  του  εργοταξίου η κυρία Σακοράφα  δήλωσε:

«Αυτό το κατασκεύασμα της  παρανομίας , της προχειρότητας  και της εγκληματικής αδιαφορίας για την ασφάλεια των εργαζομένων ντροπιάζει και προσβάλλει όλη  την Ελλάδα. Αφού η Υπουργός Πολιτισμού αποφεύγει να κάνει το καθήκον της, καλώ τον κ. Πρωθυπουργό να διατάξει  την άμεση διακοπή των εργασιών και την καθαίρεση αυτού του εξαμβλώματος και  να εξετάσει πως και γιατί φτάσαμε σε αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη εξέλιξη.»

 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας