ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται τα μηνύματα,  που στέλνουν κυβέρνηση και Περιφέρειες, όσον αφορά την συγκρότηση και την λειτουργία των... Σε προεκλογική δίνη μπαίνουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται τα μηνύματα,  που στέλνουν κυβέρνηση και Περιφέρειες, όσον αφορά την συγκρότηση και την λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης, προς εφαρμογή του πολεοδομικού νόμου, για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της αφαιρέτης δόμησης.

Η πλευρά της κυβέρνησης, μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2018, μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι  με 550 υπαλλήλους κατά κύριο λόγο μηχανικούς θα λειτουργήσουν άμεσα τα παρατηρητήρια δόμησης στις Περιφέρειες όλης της χώρας, προκειμένου να αναλάβουν τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος αλλά και την υλοποίηση των αποφάσεων κατεδάφισης αυθαιρέτων. Ειδικότερα έγινε γνωστό ότι για την στελέχωση των Παρατηρητηρίων Δόμησης στις Περιφέρειες προκηρύσσονται άμεσα 250 νέες προσλήψεις . Οι άλλες 300 θέσεις θα καλυφθούν από μετακινήσεις προσωπικού των δήμων. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

ΕΝΠΕ

-«Ούτε ξέρω πότε και αν θα λειτουργήσουν» απαντά ο κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός,  πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στο ερώτημα σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία για την λειτουργία των Παρατηρητηρίων Δόμησης.

Όσο πλησιάζει ο χρόνος για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές φαίνεται ότι γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα να μεταβιβαστούν οι πολεοδομικές αρμοδιότητες στις Περιφέρειες, με ανοιχτούς τους «καυτούς» φακέλους των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων και του καταλογισμού προστίμων για τις πολεοδομικές παραβάσεις, μάλιστα με διαδικασίες ηλεκτρονικής καταγραφής και παράλληλη δραστηριοποίηση του σώματος των ελεγκτών δόμησης.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα εξακολουθούν να έχουν βάση οι αντιρρήσεις και οι αιτιάσεις των αυτοδιοικητικών παραγόντων, που δηλώνουν αδυναμία να ενεργοποιήσουν τα Παρατηρητήρια Δόμησης και να αναλάβουν τις θεσμοθετημένες πολεοδομικές ευθύνες τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μάχης Τράτσα στο «Βήμα», ο κ Αγοραστός, πιο αναλυτικά σημείωσε ότι: «Όσο οι υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων επιχειρούν με λιγοστούς πόρους και ανθρώπινο δυναμικό να προχωρήσουν στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς, τα οποία δεν μπορούν να υπαχθούν σε κάποια ρύθμιση νομιμοποίησης, το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα έλεγχε την αυθαίρετη δόμηση ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί. Η δημιουργός των προβλεπόμενων νέων δομών – δηλαδή των 14 Περιφερειακών και των 74 Τοπικών Παρατηρητηρίων Ελέγχου Δόμησης – ακόμη δεν έχει προχωρήσει. «Πώς θα λειτουργήσουν τα Παρατηρητήρια; Για να ξεκινήσουν πρέπει να υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα είχαν όλοι πρόσβαση, ένα κοινό πρωτόκολλο για τη λειτουργία τους, θα έπρεπε να είχαν γίνει οι 250 νέες προσλήψεις για τη στελέχωσή τους, που είχε προαναγγελθεί. Εμείς δεν έχουμε ούτε προσωπικό ούτε εμπειρία, ούτε υλικοτεχνική υποδομή για να τα στηρίξουμε. Ούτε ξέρω πότε και αν θα λειτουργήσουν» σημειώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

ΥΠΕΝ

Στο μεταξύ ο υπουργός ΠΕΝ Γ. Σταθάκης σε συνέντευξη του στην ΕΤ1 τόνισε ότι «η  κοινωνία αναγνωρίζει πως οι κατεδαφίσεις είναι θέμα υψίστης προτεραιότητας». Με την προκήρυξη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, σε συνεργασία με το ΕΜΠ, θα οργανωθεί πολεοδομικά το Μάτι σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα είναι αρωγός σε όλα τα νοικοκυριά για να μπορέσουν να ξαναχτίσουν τις κατοικίες τους. Από την άλλη πλευρά, όμως, όλοι συμμεριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να πάμε πίσω και να ξαναχτίσουμε αυτό που ήταν. Χρειάζεται ένα ελάχιστο ρυμοτομικό σχέδιο, το οποίο θα αναμορφώσει την περιοχή». Όσον αφορά τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρώτος κύκλος στο παραλιακό μέτωπο Αθηνών – Σουνίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Σε ερώτηση για τυχόν αντιδράσεις απάντησε πως «οι κατεδαφίσεις είναι αυστηρά προσδιορισμένες σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς και ρέματα» προσθέτοντας πως «η κοινωνία αναγνωρίζει πως είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας