Στη Βουλή η απόρριψη θαλάσσιου ιζήματος στο Σαρωνικού
ΕιδήσειςΈργαΠεριβάλλονΦυσικοί πόροι 14 Μαΐου 2020 Αργύρης
Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων απηύθυναν σήμερα οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Αρβανιτίδης, Δ. Μπιάγκης, Α. Λοβέρδος και Οδ. Κωνσταντινόπουλος, καλώντας τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής να πάρουν θέση για το θέμα της διαχείρισης ιζήματος βυθοκορήματος του πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, ήρθαν στη δημοσιότητα στοιχεία από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», από τα οποία φέρεται να έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία βυθοκόρησης και απόρριψης θαλάσσιου ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά και ο ανάδοχος του έργου προγραμματίζει να αντλήσει από το λιμάνι του Πειραιά και να απορρίψει στον Σαρωνικό τουλάχιστον 620.600 m3 βυθοκορημάτων. Όπως φέρεται να προκύπτει από τα στοιχεία του ως άνω Ινστιτούτου, μάλιστα, το σημείο όπου απορρίπτεται αυτό το τοξικό υλικό τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι γνωστό, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών φορέων και πολιτών οι φορτηγίδες και τα ρυμουλκά που το μεταφέρουν, κινούνται παράτυπα στον Σαρωνικό, έχοντας κλειστό το σύστημα παρακολούθησης AIS (Automatic Identification System), το οποίο είναι υποχρεωτικό να εκπέμπεται από όλα τα πλοία.
Λαμβανομένης υπόψη της επικινδυνότητας αυτού του ιζήματος (καθότι περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών) καθώς και του ότι αφενός μεν ο Σαρωνικός αποτελεί ένα σημαντικό αλιευτικό πεδίο από το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά η κεντρική ιχθυόσκαλα, καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού, αφετέρου δε τόσο ο Δήμος Πειραιά, όσο και η Περιφέρεια Αττικής ζήτησαν από το αρμόδιο Υπουργείο την αναστολή των εργασιών που ξεκίνησαν, εν μέσω πανδημίας, στη νότια πλευρά του λιμανιού του Πειραιά, στην Πειραϊκή, οι ερωτώντες Βουλευτές έθεσαν ερωτήματα στους Υπουργούς προκειμένου να πάρουν θέση και να προσκομίσουν τα αιτούμενα έγγραφα, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι νόμιμη και επιτρεπτή περιβαλλοντικά η διαδικασία που εφαρμόζεται καθώς και αν διερευνήθηκε σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης αυτού του επικίνδυνου υλικού, ώστε να προφυλαχθεί ο Σαρωνικός.
Η Ερώτηση
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης και της Αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τους Υπουργούς
- Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη
- Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γ. Πλακιωτάκη
ΘΕΜΑ: Διαχείριση ιζήματος βυθοκορήματος του πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά
Κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» καταγράφει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία βυθοκόρησης και απόρριψης θαλάσσιου ιζήματος από τον πυθμένα του λιμανιού του Πειραιά και ο ανάδοχος του έργου προγραμματίζει να αντλήσει από το λιμάνι του Πειραιά και να απορρίψει στον Σαρωνικό τουλάχιστον 620.600 m3 βυθοκορημάτων. Όπως αναφέρεται μάλιστα, το σημείο όπου απορρίπτεται αυτό το τοξικό υλικό τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι γνωστό, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες τοπικών φορέων και πολιτών οι φορτηγίδες και τα ρυμουλκά που το μεταφέρουν, κινούνται παράτυπα στον Σαρωνικό, έχοντας κλειστό το σύστημα παρακολούθησης AIS (Automatic Identification System), το οποίο είναι υποχρεωτικό να εκπέμπεται από όλα τα πλοία.
Το ίζημα αυτό χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο υλικό, καθώς περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις από πολυάριθμες τοξικές ουσίες. Εκατοντάδες μέτρα από την περιοχή των βυθοκορήσεων, το αποδεδειγμένα καρκινογόνο βενζο(a)πυρένιο (BaP) έχει καταγραφεί σε ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις – 15620% περισσότερο από τις τιμές που καταγράφονται στην ανοικτή θάλασσα.
Επειδή προκαλούνται εύλογα ερωτήματα, προβληματισμοί, ανησυχία και είναι πραγματικά παράδοξο αυτό να συμβαίνει στον Σαρωνικό – σε ένα σημαντικό αλιευτικό πεδίο από το οποίο τροφοδοτείται καθημερινά η κεντρική ιχθυόσκαλα, καθώς και τα νησιά του Σαρωνικού καθώς σε αυτό το αλιευτικό πεδίο ψαρεύουν καθημερινά εκατοντάδες σκάφη παράκτιας αλιείας (με δίχτυα και παραγάδια), δεκάδες σκάφη μέσης αλιείας (μηχανότρατες, γρι-γρι), καθώς και πολλές εκατοντάδες ερασιτέχνες ψαράδες.
Επειδή τέλος, τόσο ο Δήμος Πειραιά, όσο και η Περιφέρεια Αττικής με σχετική επιστολή που σας έχει στείλει και ο Περιφερειάρχης, ζητούν την αναστολή των εργασιών που ξεκίνησαν, εν μέσω πανδημίας, στη νότια πλευρά του λιμανιού του Πειραιά, στην Πειραϊκή,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1)Είναι νόμιμη και περιβαλλοντικά επιτρεπτή η διαδικασία που εφαρμόζεται ;
2)Διερευνήθηκε κάποιο σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης αυτού του επικίνδυνου υλικού ώστε να προφυλαχθεί ο Σαρωνικός ;
Και καλούνται να καταθέσουν:
- Το σύνολο των εγγράφων και αδειών που απαιτούνται ώστε να ξεκινήσει η εν λόγω διαδικασία καθώς και τη σχετική ΜΠΕ και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
- Το σύνολο των έργων με το χρονοδιάγραμμά τους που περιλαμβάνονται στο master plan του ΟΛΠ ΑΕ.
Αθήνα, 13.05.2020
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Γιώργος Αρβανιτίδης
Δημήτρης Μπιάγκης
Ανδρέας Λοβέρδος
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Σχετικά Άρθρα
- ΚΙΝΑΛ: οι νέες αρμοδιότητες των βουλευτών
- Σταματούν προσωρινά τρία υποχρεωτικά επενδυτικά έργα του ΟΛΠ
- Επιδότηση οικιακών συσκευών: κίνδυνος αποκλεισμού μικρών επιχειρήσεων
- Στη Βουλή η παράνομη χρήση από ιδιώτες αιγιαλού και παραλίας
- Προβλήματα στην υποβολή ετήσιων εκθέσεων παραγωγής αποβλήτων
- ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: παρέμβαση για την αποθήκευση ενέργειας