ecopress
Η νέα μέθοδος, που εισάγει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιτάχυνσης σε λειτουργούν Κτηματολόγιο, μεταθέτοντας το πιο χρονοβόρο στάδιο – την εξέταση των ενστάσεων –... Στο στόχαστρό της αντιπολίτευσης η νέα μέθοδος επιτάχυνσης του Κτηματολογίου

Η νέα μέθοδος, που εισάγει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης επιτάχυνσης σε λειτουργούν Κτηματολόγιο, μεταθέτοντας το πιο χρονοβόρο στάδιο – την εξέταση των ενστάσεων – από την προδικασία στο στάδιο μετά τη λειτουργία του Κτηματολογίου βρέθηκε στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης 29 Ιουλίου 2021, καθώς,  «υπέρ» του σχεδίου νόμου τάχθηκαν, επί της αρχής και στο σύνολο, οι βουλευτές της ΝΔ. Καταψήφισε η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το Κίνημα Αλλαγής που δήλωσε «παρών».

Πλέον η διαδικασία για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο φυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα του Κτηματολογίου, Γιώργος Στύλιος,  έχει ως εξής: γίνονται οι δηλώσεις, λαμβάνει χώρα η πρώτη ανάρτηση, ολοκληρώνεται η περίοδος των ενστάσεων και αμέσως μετά η περιοχή περνά σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου. Οι όποιες ενστάσεις θα αποτυπώνονται στο περιθώριο του κτηματολογικού φύλλου, θα εκδικάζονται κανονικά και η απόφαση καταχωρείται επίσης στα κτηματολογικά φύλλα.

Τι είπαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Με το νομοσχέδιο τινάζεται στον αέρα ένα σημαντικό έργο που είχε μπει σε ράγες και βρισκόταν σε φάση λίγο προτού ολοκληρωθεί, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης και ανέφερε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε την κτηματογράφηση σε χαμηλό επίπεδο αλλά μέσα σε 2 χρόνια έδωσε εργαλεία στο κτηματολόγιο που το έφτασε σε ποσοστό 60%. «Μας λέτε ότι η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται πριν από την έκδοση των αποφάσεων των Επιτροπών Υποθέσεων Κτηματογράφησης. Αν είναι δυνατόν! Με άλλα λόγια, επί της ουσίας, το κτηματολόγιο δεν ολοκληρώνεται ποτέ!», ανέφερε ο Μάριος Κάτσης και πρόσθεσε: «Το Κτηματολόγιο το θέλουμε, για να μην έχουμε εκκρεμότητες ως προς τα γεωχωρικά δεδομένα και τα εμπράγματα δικαιώματα, να ξέρουμε δηλαδή ποιο χωράφι ή οικόπεδο ή σπίτι ανήκει σε ποιον και πού είναι ακριβώς στο χάρτη. Κτηματολόγιο και εκκρεμότητες δεν πάνε μαζί! Δεν πάνε μαζί!».

-«Φτιάχνετε κτηματολόγιο- όμηρο, αυτών των εκκρεμοτήτων. Όπως- όπως, πρόχειρα και στο γόνατο φέρνετε αλλαγές, δυστυχώς παραλαμβάνετε εκκρεμότητες του χθες και θα γίνουν εκκρεμότητες του αύριο», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και προειδοποίησε ότι ουδείς θα αγοράζει ακίνητο που έχει εκκρεμότητες με το Κτηματολόγιο.

-«Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη των ενστάσεων με προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού, επιχειρεί να καλύψει τα τεράστια κενά με ιδιωτικοποίηση πτυχών του κτηματολογίου», είπε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και προειδοποίησε ότι διατάξεις του νομοσχεδίου μπορεί να αξιοποιηθούν από καταπατητές δασικών εκτάσεων.

-«Είναι λάθος να παρακάμπτονται διαδικασίες. Πώς θεωρείτε περαιωμένη την κτηματογράφηση χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι ενστάσεις; Πώς θα αγοράσει κανείς ακίνητο με εκκρεμότητες; Με αυτά που νομοθετείτε δεν πρόκειται να προσελκύσετε επενδυτές. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να νομοθετεί για να συμμορφωθεί στους δανειστές αλλά να νομοθετεί με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και της χώρας», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας.

-Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προβληματικές διατάξεις, ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και προσέθεσε ότι για την επιτάχυνση της κτηματογράφησης απαιτείται ιεράρχηση προβλημάτων και διαθέσιμων λύσεων. Σε σχέση με τα πρόδηλα σφάλματα, επισήμανε ότι το δημόσιο δεν συναινεί στην επίλυσή τους και ζητά την εκδίκαση των ενστάσεων. «Σήμερα το θέμα το αγγίζετε αλλά δεν το λύνετε διότι ο υπάλληλος πρέπει να απαντήσει αναιτιολόγητα εντός 60 ημερών. Ο υπάλληλος θα αρνηθεί συναίνεση του δημοσίου στη διόρθωση των σφαλμάτων», είπε η κ. Αδαμοπούλου.

Σωκράτης Φάμελλος

-“Σάς προτείνω να καταθέσετε άλλη μία τροπολογία, μέσα στις τόσες πολλές που καταθέτετε σήμερα, με τίτλο: «Μετατροπή του Φορέα Κτηματολόγιο Ελλάδος σε Μη Κτηματολόγιο Ελλάδος». Θα λέμε ότι έχουμε κτηματολόγιο αλλά στην ουσία δε θα έχουμε, αυτή είναι η πραγματικότητα δήλωσε ο τομεάρχης ΠΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, αναφέροντας ότι: “Με αυτόν τον τρόπο όμως η κυβέρνηση ΝΔ:

-Υποσκάπτει το κύρος, την αξιοπιστία του Κτηματολογίου, ο οποίος διαρκώς αμφισβητείται από εκείνους που έχουν συμφέρον να μην ολοκληρωθεί ποτέ το κτηματολόγιο

-Θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναλλαγών (για το ακίνητο στο οποίο θα εγγράφεται με εκκρεμότητα θα κάνει πράξη και ο δικαιούχος και ο ενιστάμενος)

-Απαξιώνει την πράξη περαίωσης κτηματογράφησης, εφόσον δεν θα είναι πλέον αξιόπιστη για την ασφάλεια των συναλλαγών και,

-αυξάνει το κόστος και για τους πολίτες, ενώ το κτηματολόγιο δε θα ολοκληρωθεί ποτέ.

Ο Σ.Φάμελλος δήλωσε τέλος: «Έχετε δημιουργήσει μία κατάσταση φοβερής γραφειοκρατίας και πολυπλοκότητας στη διαδικασία ενστάσεων. Και θα οδηγήσετε τους πολίτες και στα δικαστήρια και στη διαμεσολάβηση και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα για ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν. Επιτρέπετε τέλος, συνθήκες Άγριας Δύσης στην κτηματαγορά ενώ οι πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα θα χάσουν το δίκιο τους. Μήπως τελικά αυτή είναι η δική σας καινοτομία;».

Τι απάντησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της εκκρεμότητας, είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στις διατάξεις για το Κτηματολόγιο. «Η λογική τού όλα λυμένα, αλλιώς τίποτα λυμένο, είναι μια λογική η οποία έχει αποδειχθεί ανεπιτυχής», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και προσέθεσε ότι στην περίπτωση του Κτηματολογίου ο εγκλωβισμός στη μικρή εκκρεμότητα αδικεί κάθε δυνατότητα προόδου και το κατέστησε «γεφύρι της Άρτας». Για την υπέρβαση αυτής της πρόκλησης, είπε ο υπουργός, η στρατηγική είναι η επιτάχυνση, η διευκόλυνση και η διαφάνεια. Προσέθεσε δε ότι βασικός στόχος είναι το ολοκληρωμένο σκέλος και αυτό ενώ το Κτηματολόγιο θα είναι ολοένα και περισσότερο διαθέσιμο και αποδοτικά χρήσιμο για πολίτες, επιχειρήσεις, οικονομία.

Ο υπουργός επισήμανε εξάλλου ότι με το νομοσχέδιο:

– Διευκολύνονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί «αγνώστου ιδιοκτήτη», να διορθώσουν την εσφαλμένη εγγραφή με τη μετατροπή της ρητής συναίνεσης του δημοσίου σε τεκμαρτή, με την άπρακτη παρέλευση 60 ημερών, από την κοινοποίηση. «Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι ένα μήνυμα ότι η σχέση κράτους-πολίτη, σταδιακά, αλλάζει και αλλάζει προς το συμφέρον του πολίτη», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Ενθαρρύνονται οι εξωδικαστικές διαδικασίες επίλυσης διαφορών, με ρητή διάταξη γι αυτές και με διάταξη που υποχρεώνει τα κτηματολογικά γραφεία να δέχονται τις σχετικές πράξεις. Εισάγεται επίσης υποχρεωτική πρώτη συνεδρία διαμεσολάβησης ώστε να δοθεί ευκαιρία φιλικής επίλυσης.

– Αναδιαρθρώνεται η δομή του Κτηματολογίου ώστε να είναι περισσότερο λειτουργική

– Εισάγεται ο ηλεκτρονικός φάκελος για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που θα επιτρέπει στον συμβολαιογράφο, κατ΄ εξουσιοδότηση του πολίτη, να αντλεί πληροφορίες από τις διαθέσιμες βάσεις δεδομένων του δημοσίου αυτόματα, και να μην υπάρχει ταλαιπωρία στις μεταβιβάσεις.

«Η δική μας προσέγγιση στο Κτηματολόγιο δίνει έμφαση στο δικαίωμα και στην καταγραφή του», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν εργαλεία για την επιτάχυνση των διαδικασιών, για την ενημέρωση των πολιτών, την επίλυση, με άμεσο και δίκαιο τρόπο, των αντιδικιών, για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Η εκτίμησε, όπως δε προσέθεσε, είναι ότι με το νέο νόμο, τον επόμενο χρόνο η κτηματογράφηση θα είναι από το 35% στο 55% και ένα χρόνο θα προσεγγίσει το 90%. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ιστορία νομοθέτησης του Κτηματολογίου ταυτίζεται χρονικά, με το σύνολο των νομοθετικών διαδικασιών που αφορούν το ελληνικό κράτος», είπε ο κ. Πιερρακάκης και προσέθεσε αυτή τη στιγμή, το Κτηματολόγιο, συνιστά τη μεγαλύτερη εκκρεμότητα και είναι καιρός η χώρα να γυρίσει σελίδα. «Θέτοντας το Κτηματολόγιο σε λειτουργία, κάνουμε ένα κρίσιμο βήμα. Εν τέλει στόχος είναι να θέσουμε τη χώρα σε κίνηση και μάλιστα σε διαρκή κίνηση», είπε ο κ. Πιερρακάκης και κάλεσε την εθνική αντιπροσωπεία να ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Σάββας Χιονίδης υπογράμμισε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου ακολουθούν την κοινή λογική, έχουν στόχο την επιτάχυνση, την απλούστευση διαδικασιών και την ασφάλεια δικαίου για τους πολίτες που επί σειρά ετών έχουν ταλαιπωρηθεί με το Κτηματολόγιο. «Σήμερα συζητάμε για ένα πολύ σπουδαίο σχέδιο νόμου, το οποίο είναι ένα ακόμη μεγάλο κομμάτι στο παζλ της ψηφιακής Ελλάδας που χτίζουμε για το αύριο. Ήταν προεκλογική δέσμευση η προτεραιοποίηση των θεμάτων του Κτηματολογίου και αυτό εγγράφεται καθαρά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και σήμερα γίνεται ένα ακόμη άλμα προς τα πάνω όσον αφορά την κτηματογράφηση, αλλά κυρίως το πώς αυτό εμπεριέχεται στην εθνική στρατηγική για τη βελτίωση της ψηφιακής μετάβασης», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας