ecopress
Του Αργύρη Δεμερτζή/ Η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και η προώθηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους Δήμους της Αττικής, μέσω των οποίων... Από ΥΠΕΝ και Περιφέρεια αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και η προώθηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους Δήμους της Αττικής, μέσω των οποίων θα αντιμετωπιστούν θέματα αυθαιρέτων, νέων επενδύσεων σε τομείς όπως του τουρισμού, της βιομηχανίας και ευρύτερα της κτηματαγοράς ενώ θα καθοριστούν παράλληλα  οι νέες ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης  της Τράπεζας Γης μπαίνουν στο τραπέζι της συνεργασίας ΥΠΕΝ και Περιφέρειας Αττικής.

Η αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας του 2014 προκρίνεται προκειμένου να εναρμονιστεί με τις νέες περιβαλλοντικές, πολεοδομικές και χωροταξικές πολιτικές που προωθεί το ΥΠΕΝ και ταυτοχρόνως με το νέο αναπτυξιακό σχέδιο για το μητροπολιτικό συγκρότημα που ετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής.

Ταυτοχρόνως αναφέρεται ότι το νέο αναθεωρημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας αναμένεται να προδιαγράψει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του φυσικού αποθέματος της Αττικής  και ανάπτυξης χρήσεων, επενδύσεων και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις πολιτικές της ΕΕ και της πράσινης οικονομίας  στην μετά την κρίση εποχή.

Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού

Σημειώνεται ότι σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις αποτελεί το νέο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, που με απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου συγκροτήθηκε πρόσφατα σε σώμα και αποτελεί συνέχεια των Οργανισμών Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και αντίστοιχα της Θεσσαλονίκης (ΟΡΣΑ και ΟΡΘΕ), τα οποία με πολλές αντιδράσεις  καταργήθηκαν με μνημονιακό νόμο του 2014 και οι ουσιαστικές αρμοδιότητές τους  υποκαταστάθηκαν και  μεταφέρθηκαν στο τμήμα Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων της Διεύθυνσης Χωροταξίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το νέο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού, ορίστηκε  με πρόεδρο τον  Γεώργιο Γκανασούλη, πρώην γενικό διευθυντή του υπουργείου, σήμερα σύμβουλο του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΝ Δημήτρη Οικονόμου, ενώ από την Περιφέρεια Αττικής, ως  υποδηλωτική της σημασίας που δίνεται για την προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και των επενδύσεων είναι η συμμετοχή του ίδιου του Περιφερειάρχη Αττικής  Γιώργου Πατούλη, και του  Αθανάσιου  Κατσιγιάννη, εντεταλμένου  συμβούλου  Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής. Η σύνθεση του ΣΜΣ συμπληρώνεται με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ τεχνοκρατών και υπηρεσιακών παραγόντων. Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress

Ομάδα εργασίας

Στο μεταξύ και παράλληλα τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου σε θέματα χωροταξικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού συμφώνησαν σε συνάντηση τους την Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020 ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου

Σχετικά ο Γ. Πατούλης μετά τη συνάντηση τόνισε σε δήλωση του ότι: «Η Περιφέρεια Αττικής έχει τη βούληση και τη διάθεση να συνεργαστεί στενά με το αρμόδιο Υπουργείο για να μπουν σε μια νέα τροχιά θέματα που αφορούν χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα»

Ειδικότερα έγινε γνωστό ότι ζητήματα που αφορούν το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της Χωρικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας καθώς και οι προτάσεις της Περιφέρειας πάνω στις σχετικές αλλαγές βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δ. Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην οποία διαπιστώθηκε σύμπνοια και διάθεση συνεργασίας για να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την Περιφέρεια και το Υπουργείο, συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη συνεργασία.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού και Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αθανάσιος Κατσιγιάννης, ο  Προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας  Διαχείρισης  Επιχειρησιακού Προγράμματος  (ΕΥ∆ΕΠ) της Περιφέρειας Αττικής  Δ. Δρόσης και  ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλος συζητήθηκαν και οι προτάσεις της Περιφέρειας για το επίμαχο νομοσχέδιο.

Μεταξύ άλλων κατατέθηκαν προτάσεις για ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν γραφειοκρατικά πολεοδομικά ζητήματα και θα διευκολυνθούν οι πολίτες. Επίσης έγινε εκτενής συζήτηση για νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην υλοποίηση συγκεκριμένων περιβαλλοντικών πολιτικών όπως είναι τα πράσινα σημεία. Επίσης κατατέθηκαν προτάσεις που αφορούν στην επίσπευση διαδικασιών για παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι οι διατάξεις του νομοσχέδιου το οποίο καταρτίζεται θα κινηθούν προς την κατεύθυνση και των προτάσεων της Περιφέρειας ενώ στη συνέχεια πρότεινε να υπάρξει στενή συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου σε θέματα που σχετίζονται με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και την αναθεώρηση του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε συμφωνήθηκε και η σύσταση Ομάδας Εργασίας μέσω της οποίας θα μπορούν να λαμβάνονται ταχύτερες αποφάσεις.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό και επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Αττικής έχει τη βούληση και τη διάθεση να συνεργαστεί στενά με το αρμόδιο Υπουργείο για να μπουν σε μια νέα τροχιά θέματα που αφορούν χωροταξικά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Είναι καιρός πλέον να αναπτυχθούν τα κατάλληλα εργαλεία και με τη στενή συνεργασία Κεντρικής Διοίκησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης  να βρεθούν λύσεις.  Ο χωροταξικός και πολεοδομικός ανασχεδιασμός μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναπτυξιακή επανεκκίνηση των τοπικών κοινωνιών και στην ανάδειξη περιοχών της Αττικής που παραμένουν αναξιοποίητες».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας