ecopress
Ανοιχτό είναι το θέμα μεταβατικής ρύθμισης για την ολοκλήρωση 20.000 εκκρεμών μεταβιβάσεων να γίνουν με βεβαίωση μηχανικού, χωρίς την υποχρεωτική ταυτότητα κτιρίου, δήλωσε ο... Συμβολαιογράφοι: ρύθμισεις για βεβαίωση μηχανικού και ΤΑΠ στις μεταβιβάσεις

Ανοιχτό είναι το θέμα μεταβατικής ρύθμισης για την ολοκλήρωση 20.000 εκκρεμών μεταβιβάσεων να γίνουν με βεβαίωση μηχανικού, χωρίς την υποχρεωτική ταυτότητα κτιρίου, δήλωσε ο πρόεδρος των συμβολαιογραφικών συλλόγων, όπως επίσης ότι αναμένεται άμεσα διορθωτική νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ, χωρίς την εγγύηση των συμβολαιογράφων, οι οποίοι για τους δύο αυτούς λόγους απέχουν από τα καθήκοντα τους, με συνέπεια να παγώσουν όλες οι μεταβιβάσεις για ένα μήνα.

-«Αναμένουμε άμεσα την ανταπόκριση, και θα την έχουμε, από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ορθή η ακολουθούμενη διαδικασία», τόνισε ο Γιώργος Ρούσκας πρόεδρος των Συμβολαιογράφων, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση των εκκρεμών μεταβιβάσεων για τις οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα μέχρι 31 Μαρτίου 2022 αιτήσεις για την έκδοση δικαιολογητικών και στη διορθωτική ρύθμιση για την έκδοση βεβαιώσεων ΤΑΠ, σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής 8 Απριλίου 2022, στον ραδιοσταθμό Flash 99,4 της Θεσσαλονίκης και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη (ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης).

Επίσης ο κ Ρούσκας στη συνέντευξη του μίλησε για το Κτηματολόγιο και τα Κτηματολογικά γραφεία και χαρακτήρισε την κατάσταση εξυπηρέτησης πολιτών και επαγγελματιών τραγική, ενώ ανέφερε ότι αναμένονται εντός διμήνου νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων που μπλοκάρουν λόγω δασικής νομοθεσίας, τονίζοντας ότι  «αν δεν γίνουν θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στην εκτός σχεδίου ιδιοκτησία».

Ψηφιακή ταυτότητα κτιρίου

Σημειώνεται ότι από την  1η Απριλίου του 2022 η Ηλεκτρονική Ταυτότητα του Κτιρίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή, για όλες τις νέες, κάθε είδους μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως επίσης τις νέες οικοδομικές άδειες, τη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων, δανειακές συμβάσεις με τράπεζες και συνδέσεις με δίκτυα.

-«Είμαστε πλέον στην εποχή της ψηφιακής καταγραφής των ακινήτων»,  δήλωσε ανώτατη πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τόνισε ότι «αυτό δεν θα αλλάξει» Δείτε εδώ στο ecopress

Εκκρεμείς μεταβιβάσεις

Για τις «εγκλωβισμένες» μεταβιβάσεις στους Δήμους και Εφορίες, οι φορείς συμβολαιογράφων,  ιδιοκτητών ακινήτων, μηχανικών κ.α. ζητούν να δοθεί δυνατότητα να ολοκληρωθούν σε μικρό μεταβατικό διάστημα, υπό τις προϋποθέσεις ότι: υπάρχει αναρτημένη βεβαίωση μηχανικού, υποβολή αίτησης σε Εφορία για την επικύρωση της δήλωσης φόρου μεταβίβασης και αίτηση στο Δήμο για την έκδοση βεβαίωσης ΤΑΠ, σε όλες τις περιπτώσεις με ημερομηνία έως 31 Μαρτίου 2022.

Αποχή ενός μήνα

Στο μεταξύ οι συμβολαιογράφοι σε γενική συνέλευση τους αποφάσισαν από τις 05.04.2022 να απέχουν από παντός είδους μεταβιβαστική πράξη ακινήτων,  (στην οποία απαιτείται η προσάρτηση βεβαιώσεων μη οφειλής Τ.Α.Π.) και από τη σύνταξη και υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, για χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, δηλαδή μέχρι και την 04.05.2022.

Η συνέντευξη

Η συνέντευξη του προέδρου των συμβολαιογράφων Γιώρου Ρούσκα στον ρ/σ  Flash 99,4 και στον δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη έχει ως εξής:

-Απέχετε οι συμβολαιογράφοι από τα καθήκοντά σας για ένα μήνα. Δεν γίνονται μεταβιβάσεις ακινήτων. Το αίτημα σας αφορά στις βεβαιώσεις του ΤΑΠ από τους δήμους. Τι ακριβώς συμβαίνει;  Σε ποια φάση βρισκόμαστε; 

-Αυτό το οποίο βιώνουμε και θεωρώ ότι το βιώνουν και όλοι οι συμπολίτες μας, που συναλλάσσονται και επισκέπτονται τα συμβολαιογραφεία, είναι ότι η διαδικασία της μεταβίβασης, η διαδικασία συλλογής εγγράφων είναι εξαιρετικά δύσκολη. Θα έλεγα ότι διεξάγει μαραθώνιο οποίος προσπαθεί για να κάνει συναλλαγή. Η κόπωση σε όλους είναι υπερβολική. Η ελληνική πολιτεία μία σειρά από διαδικασίες αρχίζει και τις εκχωρεί σε ιδιώτες, συμβολαιογράφους, λογιστές,  δικηγόρους. Αυτό μας κάνει να διαθέτουμε πολύ περισσότερο χρόνο για να μπορέσουμε να διεκπεραιώσουμε την συναλλαγή. Έτσι λοιπόν ζούμε μία πολύ δύσκολη διαδικασία. Ενδεικτικό είναι ότι όποιος πολίτης, και αυτό το γνωρίζουν οι ακροατές σας, έχει συναλλαγή στα συμβολαιογραφεία γνωρίζει ότι η συλλογή των εγγράφων διαρκεί από 2 μέχρι 6 μήνες.

-Υπάρχει η ημερομηνία της 31η Μαρτίου 2022, λήξης της προθεσμίας μεταβιβάσεων με ευνοϊκούς όρους και τις παλιές αντικειμενικές αξίες αλλά και με βεβαίωση μηχανικού, καθώς εισερχόμαστε στην υποχρεωτική έκδοση ταυτότητας κτιρίου….;

…Εν μέρει ήταν οι παλιές αντικειμενικές. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι αγωνιζόταν για να μαζέψουν έγγραφα  μέχρι 31/3 για να μην υποστούν και τη βάσανο της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Δηλαδή της νέας διαδικασίας για την πιστοποίηση των αυθαιρεσιών. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 20.000 μεταβιβάσεις. Είκοσι χιλιάδες ενδιαφερόμενοι έχουν συλλέξει τα έγγραφά τους και έλειπε ενδεικτικά αναφέρω η βεβαίωση ΤΑΠ. Αυτό οδήγησε χιλιάδες συναλλαγές στο να μην υλοποιηθούν. Αυτό που ζητήσαμε εμείς και η ένωση ιδιοκτητών ακινήτων Ελλάδος η ΠΟΜΙΔΑ, αλλά και η ΓΣΕΒΕΕ όπως και άλλοι κοινωνικοί φορείς ήταν να υπάρξει μία ολιγόμηνη παράταση, μόνο για τις δηλώσεις, τις βεβαιώσεις και τα συμβόλαια που εκκρεμούσαν για να είναι εφικτή, να είναι η δυνατή η διεκπεραίωση αυτών των μεταβιβάσεων. Είναι ολοφάνερο ότι 20.000 μεταβιβάσεις μέσα σε δύο μήνες δεν είναι δυνατόν να γίνει από τους συναδέλφους, φίλους μηχανικούς με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

-Αυτό εκκρεμεί να αντιμετωπιστεί, έτσι δεν είναι; Και για αυτό είσαστε σε αποχή αυτό το διάστημα;

-Αυτό ακόμη εκκρεμεί. Αρχικά αυτός ήταν ο βασικός λόγος. Αυτό όμως που μας οδηγεί στην αποχή είναι ότι η πολιτεία βλέποντας ότι δεν είναι δυνατό οι δήμοι να διεκπεραιώσουν γρήγορα τις βεβαιώσεις ΤΑΠ, οι οποίες απαιτούνται για τη μεταβίβαση ακινήτου, ενδεικτικά σας λέω ότι στους μεγάλους δήμους η βεβαίωση ΤΑΠ χρειάζεται δύο ή και τρεις και τέσσερις μήνες για να εκδοθεί, θεώρησε η πολιτεία ότι έπρεπε να μετακυλήσει αυτή την υποχρέωση στον Έλληνα συμβολαιογράφο. Δεν λέμε όχι στο να βοηθήσουμε στο να γίνει η συναλλαγή. Αυτό το οποίο όμως αρνούμαστε είναι να είμαστε εμείς οι συμβολαιογράφοι αυτοί, που θα χορηγούμε την εγγυοδοσία στους δήμους. Είναι ένα ποσοστό τρία τοις χιλίοις με την καταβολή του οποίου επιταχύνεται η αντικαθίσταται η έκδοση της βεβαίωσης ΤΑΠ. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Δεν είμαστε εμείς υπόλογοι και οι υπόχρεοι για την καταβολή και την έκδοση της σχετικής βεβαίωσης. Αυτό λοιπόν μας οδήγησε να ορίσουμε τη γενική συνέλευση μας στην Αθήνα, για να προχωρήσουμε σε μία συγκεκριμένη αποχή από τις εργασίες μας. Όμως αναμένουμε άμεσα την ανταπόκριση, και θα την έχουμε, από την από την Ελληνική Πολιτεία, η οποία αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι ορθή η ακολουθούμενη διαδικασία.

-Δεχόμαστε μηνύματα από ακροατές μας για την ταλαιπωρία στο Κτηματολόγιο και τα κτηματολογικά γραφεία, ακούμε για ψηφιακά ραντεβού, τι γίνεται με την εξυπηρέτηση πολιτών και επαγγελματιών;

-Δείτε, το ελληνικό κτηματολόγιο είναι μία ιστορία από το 2006 -2007. Δυστυχώς δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία συλλογής αρχικά των στοιχείων. Δηλαδή για το τι δικαιώματα είχαμε εκείνη την χρονική συγκυρία. Έπρεπε να ξεκινήσει από το υποθηκοφυλακείο η διαδικασία συλλογής στοιχείων και όχι να δηλώσουμε ότι θέλει ο καθένας μας από την αρχή. Δυστυχώς είμαστε σε ένα αδιέξοδο. Αυτό το οποίο βλέπουμε είναι ότι όσα γραφεία μπαίνουν στο φορέα διαχείρισης, στο Κτηματολόγιο – αλήθεια είναι ότι η διαδικασία διεκπεραίωσης, συλλογής, ραντεβού και επεξεργασίας είναι επιεικώς τραγική. Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν και στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη χώρα δεκάδες χιλιάδες εγγραπτέα δικαιώματα, δηλαδή συμβόλαια που δεν έχουν οριστικά αυτή τη στιγμή εγγραφεί, καταχωρηθεί στα κτηματολογικά βιβλία.

-Άρα 15 χρόνια ακολουθούμε ένα  Γολγοθά;

-Ναι για ένα Γολγοθά….

-Για τους δασικούς χάρτες το τελευταίο ερώτημα. Και εκεί τρέχουν προθεσμίες για να κάνουν οι πολίτες αντιρρήσεις. Η νομοθεσία έχει λύσει τα προβλήματα με σωστό τρόπο; Θα χαθούν περιουσίες;  Τι γίνεται ακριβώς;

-Δυστυχώς και σε αυτό το σημείο, αν και είναι σωστή η επεξεργασία όλων των αγροτικών περιοχών και ο συντονισμός τους με τους δασικούς χάρτες, από τη στιγμή που δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και δεν έχουν γίνει οριστικοί οι δασικοί χάρτες, εκκρεμούν χιλιάδες ενστάσεις. Από την άλλη απαγορεύεται σε οποιονδήποτε έχει αγροτικό ακίνητο, που λογίζεται, θεωρείται ότι είναι δασικό, δεν μπορεί για να το μεταβιβάσει και να το αποδεχτεί και να το διεκδικήσει. Είναι κάτι για το οποίο αναμένουμε το επόμενο δίμηνο νομοθετικές ρυθμίσεις. Αν δεν γίνουν θα έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα στην εκτός σχεδίου ιδιοκτησία.

Ακούστε τη συνέντευξη του προέδρου των συμβολαιογράφων Γ. Ρούσκα στο δημοσιογράφο Λάζαρο Θεοδωρακίδη: 

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας