ecopress
Απλήρωτα τα μέλη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής καλούνται να διεκπεραιώσουν έναν μεγάλο όγκο εκκρεμών υποθέσεων,  με βάση το νέο μοντέλο συγκρότησης τους, που θέσπισε πρόσφατη... Συμβούλια Αρχιτεκτονικής: απλήρωτα και με μεγάλο όγκο εκκρεμοτήτων

Απλήρωτα τα μέλη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής καλούνται να διεκπεραιώσουν έναν μεγάλο όγκο εκκρεμών υποθέσεων,  με βάση το νέο μοντέλο συγκρότησης τους, που θέσπισε πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του Υ.Π. ΕΝ αλλά και της υπολειτουργίας τους για μεγάλο διάστημα.

Το ζήτημα φέρνει στη δημοσιότητα σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ecopress και τη δημοσιογράφο Ντίνα Καράτζιου ο πρόεδρος  του ΣΑΔΑΣ –Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων κ. Δημήτρης Ξυνομηλάκης. Συγκεκριμένα αναφέρει οτι:

«Ας δούμε λίγο το θέμα των μελών των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΣΑ) αλλά και λοιπών άλλων συμβουλίων στα οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ελλάδος (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).  Υπενθυμίσω πως κατά παράβαση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, τα μέλη των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση, ενώ αντιθέτως τους έχουν ζητηθεί να εκδώσουν και τα απαιτούμενα φορολογικά στοιχεία,  τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, να καταθέτουν δήλωση του πόθεν έσχες, για να λάβουν κάποια στοιχειώδη και ελάχιστη αποζημίωση.  Παρ΄ όλα αυτά  ως θεσμικοί εκπρόσωποι   τα μέλη που εκπροσωπούν τον ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ αλλά και το ΤΕΕ συνεχίζουν να μετέχουν στα συμβούλια αυτά διασφαλίζοντας την λειτουργία τους εν μέσω πληθώρας προβλημάτων, τεχνικού, διαδικαστικού, και νομοθετικού χαρακτήρα. Είναι μία διαπίστωση που δυστυχώς επιβεβαιώνετε σε κάθε συνεδρίαση στα πλαίσια της λειτουργίας του οργάνου», τονίζει χαρακτηριστικά.

Π.Δ 99/2018  : Δημιουργεί προβλήματα δεν προσφέρει λύσεις

Οσον αφορά τη νέα εστία διαμάχης που φαίνεται να υποβόσκει μεταξύ των κλάδων των μηχανικών για το δικαίωμα υπογραφής υποθέσεων  υπαγωγών αυθαιρέτων και κάθε είδους εργασιών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα ελέγχου των Συμβουλίων της Αρχιτεκτονικής, με σημείο αναφοράς το Π.Δ 99/2018 και στη σχετική οδηγία που εξέδωσε ο ΣΑΔΑΣ –ΠΕΑ,  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων είναι κατηγορηματικός: «Το Π.Δ 99/ 2018, είναι ένα Διάταγμα το οποίο αντί να προσφέρει λύση, διευκόλυνση και ρύθμιση πραγματική, ρύθμιση μεταξύ των μηχανικών ως προς την άσκηση του επαγγέλματός τους,  δημιούργησε προβλήματα  για τα οποία εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο έχουν προσφύγει πολλές ειδικότητες μηχανικών αλλά και μεμονωμένοι πολίτες,  πράγμα που φανερώνει το μέγεθος του προβλήματος. Ανεξάρτητα όμως από αυτό δεν παύει να είναι ένας νόμος και η εφαρμογή του να έχει μία υποχρεωτικότητα.  Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν όταν στο νόμο αυτό σε συνδυασμό με λοιπές διατάξεις που αφορούν αρμοδιότητες για την παροχή σύμφωνης γνώμης, όπως ενδεικτικά σας αναφέρω το άρθρο 7. 4495 / 2017,  το τεύχος οδηγιών για τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, Άρθρο 3 της Υπουργικής Απόφασης του Φεβρουαρίου του 2020,  καθώς και σχετική εγκύκλιο του Ιουνίου του 2020, όπου περιγράφονται συγκεκριμένα δικαιώματα, αρμοδιότητες, κριτήρια και διαδικασίες,  να μην εφαρμόζεται η νομοθεσία όσο και αν αυτό δημιουργεί τριβές και διαφορετικές ερμηνείες. Σε κάποιες περιπτώσεις λανθασμένα αυτό εκλαμβάνεται  ως αντίδραση σε δικαιώματα που έχουν απολέσει οι Αρχιτέκτονες μηχανικοί και σε δικαιώματα που έχουν παραχωρηθεί  σε άλλες ειδικότητες. Είναι θέμα που η επίλυση του για την ώρα έχει αφεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας  είναι ένα ΠΔ που δεν εστιάζει στις επαγγελματικές δεξιότητες και δεν τις συνδέει με το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών κάθε ειδικότητας, απαξιώνοντας κατά αυτό τον τρόπο την αξία της Ανώτατης Εκπαιδεύσεις και ειδίκευσης».

Συντεχνιακά συμφέροντα σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Ξυνομηλάκης, επίσης σχολιάζει: «δεν αναδεικνύει και δεν προάγει την διεπιστημονικότητα. Τα δε συντεχνιακά συμφέροντα που φαίνεται να υποκρύπτονται είναι προφανές πώς λειτουργούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι σκόπιμο να επεκταθούμε, αλλά η πολιτεία θα έπρεπε να φροντίσει να μην παρατείνει αυτό κλίμα δυσαρέσκειας, αβεβαιότητας και αδικίας, γιατί τέτοιες συνθήκες δεν ωφελούν κανένα, δεν προάγουν την συνεργασία και είναι κατά του δημοσίου συμφέροντος.  Το άρθρο 4 όπως και τα υπόλοιπα άρθρα είναι μία διάταξη νόμου η οποία πρέπει να εφαρμόζεται, αναφορικά δε με την έννοια των ειδικών Αρχιτεκτονικών μελετών  όπως αυτή αναφέρεται τόσο στην παράγραφο 2γ του συγκεκριμένου άρθρου όσο και στο σημείο 7 του άρθρου 2 του νόμου 3316 του 2005 στο οποίο ορίζεται με κάθε λεπτομέρεια ότι : οι ειδικές Αρχιτεκτονικές μελέτες αφορούν διαμόρφωση εσωτερικών και εξωτερικών χώρων αποκατάσταση μνημείων διατήρηση παραδοσιακών κτιρίων οικισμών και τοπίου, είναι σαφές και επαρκώς διευκρινισμένο σε τι αναφέρεται η ‘’επίμαχη’’ αυτή έννοια. Ξέρετε λόγω της γνωστή σε όλους μας πολυπλοκότητας της νομοθεσίας συχνά και είναι λογικό σε όλους μας διαφεύγουν της προσοχής κάποια πράγματα, αυτό το νόημα έχουν και οι διευκρινιστικές αν θέλετε οδηγίες που εκδίδουμε κατά καιρούς ως ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ, πάντοτε τεκμηριωμένα βασισμένοι σε διατάξεις Υπουργικές Αποφάσεις και εγκυκλίους».

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας