ecopress
«Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε θετικά τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις. Απαιτείται όμως συνεχής παρακολούθηση... ΣΥΡΙΖΑ: πρωτοβουλίες στήριξης επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών

«Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών θεωρούμε θετικά τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση προς τις επιχειρήσεις. Απαιτείται όμως συνεχής παρακολούθηση της αγοράς».

Αυτό δήλωσε  ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος στην  τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου και τον τομεάρχη Οικονομίας, Νίκο Παππά.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς εξέφρασε την ανησυχία του για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αποσαφήνισης και διεύρυνσης των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Με βάση αυτή την αναγκαιότητα», τόνισε ο κ. Καββαθάς, «η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε σήμερα μία σειρά από συμπληρωματικά μέτρα σε εκείνα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την προστασία των ελευθέρων επαγγελματιών και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά θα λειτουργήσουν υποβοηθητικά για την διατήρηση ενός ελαχίστου επιπέδου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που είναι απαραίτητο και για την διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Το εισόδημα, κυρίως των αυτοαπασχολούμενων, των ΕΒΕ και των πολύ μικρών επιχειρήσεων, βασίζεται ως επί των πλείστων στην καθημερινή τους λειτουργία και δραστηριότητα, τόσο για την προσωπική τους επιβίωση όσο, και για την δυνατότητα τους να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Οι προτάσεις αφορούν κατ’ αρχάς στις επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με εντολή της κυβέρνησης και πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις που άμεσα ή έμμεσα πλήττονται από τις συνέπειες της εξάπλωσης της πανδημίας».

 Επικοινωνία Σ. Φάμελλου με Κ. Χατζηδάκη

Προτάσεις για την ανακούφιση και τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κατέθεσε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Φάμελλος, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, σε επικοινωνία που είχε  μαζί του για τα θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΝ, στο πλαίσιο των δράσεων αντιμετώπισης και διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού.

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος είναι οι εξής:

  1. Καμία διακοπή παροχής φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για ένα 6μηνο
  2. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2020, μέτρο που πρέπει να αφορά όλους τους παρόχους
  3. Παράταση εξόφλησης λογαριασμών ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού για 6 μήνες
  4. Διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης του κόστους ύδρευσης-αποχέτευσης, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, από το υπουργείο Οικονομικών, για την περίοδο της πανδημίας, βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων που θα περιλαμβάνουν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επιχειρήσεις ή εργαζόμενους που έχασαν ή σταμάτησαν την εργασία τους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος ενημερώθηκε από τον κ. Χατζηδάκη για τη συνεργασία του ΥΠΕΝ με τους αρμόδιους Διαχειριστές και τις εταιρίες παροχής ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο) ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία των δικτύων, καθώς και η πρόσβαση των μονάδων υγείας, των πολιτών, και των επιχειρήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και καύσιμα. Δήλωσε στον κ. Χατζηδάκη ότι, για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εξασφάλιση της αδιάλειπτης πρόσβασης των δομών υγείας, των πολιτών και των επιχειρήσεων στα αγαθά του νερού και της ενέργειας είναι πρωταρχικής σημασίας, ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες ημέρες. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνονται σε αυτή την κατεύθυνση, όπως και κάθε μέτρο για την ασφάλεια των εργαζομένων.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, για την ενίσχυση της καθαριότητας, την αποκομιδή και τη διαχείριση απορριμμάτων, την ανακύκλωση, τη λειτουργία μονάδων αποβλήτων και λυμάτων, τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων, αλλά και την ασφάλεια των εργαζομένων σε αυτές τις υπηρεσίες. Επιπλέον, ζήτησε να παραταθεί η διαβούλευση «του πολύ κρίσιμου για το περιβάλλον σχεδίου νόμου που έληξε σήμερα, όπως άλλωστε ζήτησαν και οι ΜΚΟ και άλλοι φορείς περιβάλλοντος, ώστε να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη διαβούλευση και να αποτραπεί τυχόν ελλιπής επεξεργασία του νομοσχεδίου, εφόσον αυτές τις μέρες προέχει η προστασία της δημόσιας και ατομικής υγείας».

Μηχανικοί

Η παράταξη “Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών- Οικολόγοι Μηχανικοί- Συνεργαζόμενοι” πριν τις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησης για επέκταση του μέτρου έκτακτου μισθού 800 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες, άσκησε παρέμβαση με δημόσια ανακοίνωση της, ζητώντας μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Η σχετική ανακοίνωση της παράταξης, που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:

-“Τις προηγούμενες μέρες η Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια αναγκαία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τον περιορισμό των συναθροίσεων, άσκοπων μετακινήσεων, καθώς και το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων και καταστημάτων. Αναμφίβολα, όλα τα παραπάνω απαραίτητα μέτρα σε συνδυασμό με το κλίμα ανασφάλειας και φοβίας που έχει αναπτυχθεί στην πλειονότητα της κοινωνίας επηρεάζουν σημαντικά το σύνολο της δραστηριότητας όλων των κλάδων της οικονομίας. Στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση ωστόσο, ενώ γίνεται αναφορά για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, γίνεται μικρή αναφορά στην ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, πέρα από την αναστολή για μία δόση των ασφαλιστικών εισφορών και την παροχή επιδόματος για όσους μόνο έχουν μείωση τζίρου (χωρίς να διευκρινίζεται πως αυτό θα προσδιοριστεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες).

Οι συνάδελφοι μηχανικοί που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα αντιμετωπίζουν εξίσου δυσκολίες λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, κατάσταση που οξύνεται ιδιαίτερα για όσους και όσες είναι γονείς, και ήδη βιώνουν σε πολλές περιπτώσεις τη μείωση του εισοδήματός τους, η οποία θα είναι περισσότερο ορατή το επόμενο διάστημα. Δεδομένου ότι η κατάσταση αυτή προδιαγράφεται ότι θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα πολύ πιο δραστικά μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για ένα επαρκές διάστημα μέχρι να ξεπεραστεί η δυσμενής αυτή κατάσταση.

Αναστολή πληρωμών δόσεων δανείων, οφειλών, και ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα.

Έκτακτο επίδομα ενίσχυσης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Υ.Γ. Συνιστούμε στους συναδέλφους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων, να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις επαφές με πολύ κόσμο και αν είναι δυνατόν να εργαστούν από το σπίτι”.

ΚΛΗΡΩΣΗ ΜΕ ΔΩΡΟ

Εγγραφείτε στο Newsletter και εξασφαλείστε την συμμετοχή σας